Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Die SlideShare-Präsentation wird heruntergeladen. ×

Inspiraatiopäivä 5.2.2014 - tapahtumakooste

Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Wird geladen in …3
×

Hier ansehen

1 von 39 Anzeige

Weitere Verwandte Inhalte

Ähnlich wie Inspiraatiopäivä 5.2.2014 - tapahtumakooste (20)

Weitere von Business Arena Oy (20)

Anzeige

Inspiraatiopäivä 5.2.2014 - tapahtumakooste

 1. 1. Inspiraatiopäivä 5.2.2014 tapahtumakooste
 2. 2. ! ! ! ! ! Tavoitteemme: ! • Vertaisoppiminen • Hankeammattilaisten verkosto näkyväksi • Intoa tarttua asioihin • Parempi kokonaiskuva !
 3. 3. INTRO: ! • Aluekehittämisen ja hankkeiden retoriikka Pitäisikö sanastoa muuttaa? ! • Mietitään sellaisia esimerkkejä, joista te olette innostuneet! Kerrotaan sellaisia juttuja toisillemme tämän päivän aikana. ! "Luontevintahan on tällainen jutustelu keskenään, sitä tänäänkin nimenomaan tehdään.” ! • Paikalla oli niin hankeammattilaisia, hankerahoittajia, koulutusmaailmaa, kehittämisyhtiöiden edustajia, kolmannen sektorin sekä SOTE-puolen edustajia.
 4. 4. ! Mitä olemme oppineet tästä ohjelmakaudesta? ! TALK SHOW-keskustelussa mukana: Vaasa Airport Park Logistics Center, Riitta Björkenheim Balanssi-projekti, Susanna Pakkala Investeringsprojektet Energi för framtiden, Carola Wiik Vaasan yliopisto, Hannu Katajamäki
 5. 5. Kukas teistä haluaa olla maailmanparantaja?! ! Carola: ”Kyllä minuakin maailman parantaminen inspiroi.” ! Reidar: Kuinka montaa pelottaa aina projektin alussa? ! ”Melkein kaikkia! Iso suunnitelma, sitten pitäisi alkaa tekemään.” ”Innostuneisuutta, sitoutumista, sitä tarvitaan.” ! Riitta: ”Poikkeuksena meillä logistiikkahankkeessa oli selkeä "tilaus" ja markkinatarve, sitä oli aika selvä lähteä tekemään. Kyllä alussa visio oli selvä, mutta toisaalta neljän vuoden hankkeen toteutuksen aikana myös sitä visiota on pitänyt tarkastella ja muuttaa.” ! Onko meillä hankeapparaatissa kehitettävää, pitäisikö hankkeen tavoitteiden muuttaminen olla ketterämpää ja helpompaa? ! Vai pitäisikö olla rohkeutta myös lopettaa hankkeita, jos tavoite ei ole enää relevantti?
 6. 6. Hannu: ”Tällainen maakuntaintellektuelli, yksi harvoista vielä elossa olevista.” • Hankkeitahan tehdään, jotta asioita ja maailmaa saadaan paremmaksi. • Hankerahoittajista - eiväthän he oikeastaan ole rahoittajia, vaan rahoittaja on kansalainen. He ovat rahan kanavoijia. He ovat itse asiassa ihan samassa veneessä hankkeen toteuttajien kanssa. Ehkä asemoituminen pitäisi tehdä hieman uudelleen? ! Tiimi, joukkue Tuleeko menestystarina sattumanvaraisesti? Voiko alussa tietää, että millaista osaamista dream teamiin tarvitaan? • Porukan pitää ymmärtää toisiaan, myös ymmärtää tavoite samalla tavalla. ! ”Toteuttajaorganisaatiot nimesivät edustajansa projektiin…” • Sattuma (monialaisuus!) pitää maksimoida, sitä kautta voi syntyä huippujoukkue. • ”Tärkein tekijä on se, että porukka on hankkeessa pysynyt suhteellisen samana.” • ”Ohjausryhmäkin jo esim. oli valittu etukäteen, joten sattumaahan se oli. Niitä piti sitten innostaa!” • ”Itse asiassa, aika harvoin projektin vetäjä pääsee vaikuttamaan tiimin kasaamiseen (ohjausryhmä, palkattu henkilöstö, kumppanit, jne)” ! !
 7. 7. 
 OPPEJA: •Riitta: Tiedottaminen! Kyllä se aktiivinen tiedottaminen oli kaiken avain. Hyvin avointa, pieniä porukoita, pakottamistakin yhteen, jne •Susanna: Tiivis yhteistyö on avain. Pitää luoda kokemustenvaihdon tilaisuuksia eri ryhmille, meillä toimijatapaamiset oli se avain. (sama porukka = luottamuspääoma) • Carola: Kaikkien pitäminen up-to-date • Hannu: Markkinointi, kiertueet, puheita, tiedottamista...
 8. 8. Kahvilassa kohisee!

 9. 9. ! Mistä aiheista keskusteltiin? ! INNOSTUMINEN • Mistä (kehittämistavoitteista) innostuimme hankkeen alussa? VISIO • Mihin tarpeeseen hankkeella haluttiin ratkaisu? OSAAMINEN JA KUMPPANIT • Mitä osaamista keräsimme hankkeeseen ja mistä? HANKE JA KOKEILUT • Missä onnistuimme?
 10. 10. Yleisökommentteja: ”Kokeiluraha, pienet kokeilut!” ”Projektipäällikkö on kaiken takana, mutta toki tarvitsee tukea!” ”Innovaatioleirillä 25.3 avataan Innovaatiokilpailu”. Lue lisää täältä.
 11. 11. Lupa tehdä toisin! ! Anssi Tuulenmäki, yli-innovaatioaktivisti Aalto-yliopisto !
 12. 12. Tutkimusjohtaja vai yli- innovaatioaktivisti? Mitä teen työkseni? Tai mitä esitän? Pitääkö aina toimia niin kuin muutkin? "Kaikki uudet ideat, projekti ja hankkeet pitäisi nähdä resurssien ja energian houkuttelukoneina." Koska näin, oletteko siis itse innostuneita omasta ideastanne / projektistanne? Ja entäs siitä, miten ne omat ideat viedään käytäntöön? Siis oletko innostunut itse kehittämisen prosessista? Case:Pipelife - TOTEUTTAA 1200 ideaa vuosittain. Siis ei pelkästään tuota, vaan toteuttaa 1200 idea. Huomatkaa, ei ole oikein varaa kyynisyyteen pienimpiäkään ideoita kohtaan. Kyynisyyttähän on juuri se, että "joku asia ei muutu", siis on se vaikka meidän organisaatio, Suomi, EU, jne. Resurssihoukuttelupelin vastakohta on resurssiallokointipeli. Kumpaa pelaat? Kumpia hankkeet ovat? Miten tehdään kokeiluja, jotka erottuu globaalista hälystä ja siten alkavat houkutella resursseja?
 13. 13. Useinhan prosessi rakennetaan sen mukaan, että joku (negatiivinen poikkeama) voisi käyttää sitä väärin, niin estetään se sitten varmuuden vuoksi. Samalla tulee yleensä estettyä myös poikkeuksellisen positiiviset poikkeamat, siis erinomaiset onnistumiset. Jos haluatte tehdä hankkeisiin energiaa ja resursseja, niin tehkää pieniä positiivisia poikkeamia ja sen jälkeen, KERTOKAA niistä maailmalle. Jakakaa netissä, jne. Huumori on se avain sekä ennalta-arvaamattomuus. Ei ole kaikki asiat niin kuolemanvakavia, mutta jostain syystä meidän työelämä on rakennettu kovin vakavaksi.
 14. 14. Suomalaiset on tavoitteen asetannassa aika heikkoja, kun ei oikeastaan haluta erottua joukosta. Tosin sitten kun aletaan tekemään, niin siinä suomalaisilla on vahvuuksia. Suomalaiset on myös aika käytännöllisiä. Miettikääpä meidän suhtautumista syömiseen:
 Ravintola = hankitaan ravintoa
 Restaurant = lepoa Strategia = tee eri asioita TAI tai tee samoja asioita eri tavalla. Näiden ei tarvitse olla isoja juttuja, vaan tämä lähtee juuri pienistä asioita. !! Mahdollisuuksien maailma siihen, että voisi tehdä asioita (vaikka niitä hankkeita) eri tavalla, on rajaton! Kaksi suunnittelun mallia A)Suunnittelemalla kehittämisen prosessimalli Saada asia kerralla kehitettyä oikein. Siis inkrementaalinen muutos tai parannus. B) Kokeilemalla kehittämisen prosessimalli Synnyttää validoitua oppimista nopeasti, jotta syntyy uniikkia uutta. "Kokeilu synnyttää speksin." Kokeilu = asia, jonka oletetaan epäonnistuvan. Paitsi että ollaan oppimassa! Pilotti = kun on tehty monta kokeilua, niin pilotoidaan. Tämän oletetaan jo onnistuvan jollain tavalla.
 15. 15. ! Usein, varsinkin käyttäytymisen muutosta vaativiin ongelmiin ei vain miettimällä voida keksiä ratkaisuja. Vastaus siihen mikä toimii/mikä ei saadaan usein vain kokeilemalla, pienessä mittakaavassa. Helposti, nopeasti! ! ALKU idea (jo usein on siinä hankehakemuksessa) KOKEILEMISEN idea (pieniä, nopeita, paljon) ==> TÄTÄ pitää nimenomaan ideoita, siis sitä MITEN kokeillaan! TOTEUTTAMISEN idea (IKEA tyyppistä erilaisuutta) ! Miten te saatte ne uniikit toteuttamisen ideat? • Joko uskotte siihen, että suunnittelutyönä toimistossa… • …tai sitten uskotte siihen, että kokeilemalla. • Sitten skaalataan ne jutut, mitkä toimii.
 16. 16. ! Mitä pitäisi kokeilla? - Ensin sitä, haluaako asiakas? (ei aina tarvita, jos inkrementaalisesti kehitetään jotain olemassa olevaa, kuten hammasharjaa). - Tämä on kriittisin kysymys täysin uuden kokeilussa. Ja pitää ottaa huomioon sekä sisäiset, että ulkoiset asiakkaat. "Kukaan joka ei ole kokeillut, ei voi tietää toimiiko se vai ei.” Oikeastaan ei voi olla mielipidettäkään, jos ei ole kokeillut.” - Nämä on monesti myös asioita, joita on helppo kokeilla. - Pystytäänkö toteuttamaan? - Voidaanko tehdä voittoa? ! Tätä kuitenkin tapahtuu koko ajan, tehdään kahta viimeistä kohtaa, mutta unohdettiin kysyä tuo ensimmäinen kysymys - ja tehdään siis koko homma turhaan.
 17. 17. ! Pieniä kokeiluja näkyvissä paikoissa. Poikkeavia, hauskoja. "Median huomiset lehdet on tyhjät, tehkää tarinoita, yllättäkää." Hyvä kokeilu opettaa ja se houkuttaa resursseja. ! Summa summarum 1) Uskalla ajatella isommin, kuin yleensä; innostavia päämääriä 2) Näe isoissa asioissa pieniä kokeiltavia asioita 3) Näe pienissä kokeiluissa strategisia avauksia. ! Reidar kiteyttää: Hyvä kategorisointi kahteen luokkaan. Ja hauskasti, juuri ennen kun tultiin tänne niin peräänkuulutettiin kokeilurahan perään. ”Neukkari on maailman paras paikka kehittää neukkaria. Mutta kaiken muun kehittämisessä se on huonoin paikka.” ! ”Kokeileminen ei vie resursseja - vaan luo niitä lisää.”
 18. 18. Uusi suunta ! Tauno Kekäle, rehtori, VAMK
 19. 19. ! Uusi suunta ! - Tauno Kekäle, rehtori, VAMK ”Tulen organisaatiosta, joka ei ehkä ole maailman uusiutumiskykyisin. Kokeilen kuitenkin kuvata sitä, miten voisimme tehdä toisin.” ! RAHASTOJEN PÄÄLINJAT: • Pk-yritysten kilpailukyky (EAKR) • Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen (EAKR) • Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus (ESR) • Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen (ESR) • Sosiaalinen osallisuus ja köyhyyden torjunta (ESR) !
 20. 20. ! PÄÄLINJAT EAKR on tulevaisuuden tekemistä. ESR on tulevaisuuden vahinkojen torjumista.
 21. 21. “Miten sinä & VAMK (ja ehkä korkeakoulut ylipäänsä) näkevät ensi kauden tärkeimmät ratkaistavat kysymykset?” • Jatkuvuus • Innovatiivisuus • Kulttuuri ja sen monimuotoisuus • Monikielisyys. Pidemmän tähtäimen kehittämiselle on tärkeää pitää Pohjanmaa suvaitsevana ja monikielisenä. Se vaikuttaa myös ajatteluun ja tekemiseen. • Suvaitsevaisuus ”Miten ja mistä sinä keräisit huippujoukkueet? Miten ylitetään toimialarajat? Miten unohdetaan perinteiset toimialarajat?” Pk-yritysten kilpailukyky (EAKR) • Huippujoukkue koostuu huippuyksilöistä, mutta ei pelkästään huippukoulutetuista! Hyvä että on asiantuntijoita, mutta muu porukka saisi olla vaikka ennemmin motivoitunutta ja sosiaalisilta taidoilta hyviä. • Motivaatio • Idearikkaus. Siis ei niin, että joka kerta listaa samat ideat, vaan oikeasti tekee uudenlaisia projekteja. • Sosiaaliset taidot “Mikä on hankkeen rooli? Toisaalta alueen kehittämisessä, toisaalta toteuttajaorganisaation omassa toiminnassa?” • Hankkeen pitäisi saada asia liikkeelle ja demota sen mahdollisuudet. Tämän jälkeen jokaisen hyvän asian pitäisi muodostua pysyväksi käytännöksi. ! • Hankkeen täytyy loppua: • Jos ei voida nähdä että on edellytyksiä muodostua pysyviksi käytännöiksi, ei pitäisi aloittaa lainkaan. • "Herrat ovat suunnitelleet, minä toteutan."
 22. 22. 
 Ryhmätyöskentelyn keskeiset kysymykset ! •Mistä me innostumme? •Mitä haluamme olla luomassa? •Mitä halutaan muuttaa? •Mitä halutaan tai mitä pitäisi saavuttaa Pohjanmaan tasolla? ! Kahvilatyöskentelynä: Pohtikaa näitä kysymyksiä pöytäryhmissä ja kirjoittakaa parhaat, puhuttavimmat ja inspiroivimmat asiat pöytäliinaan
 23. 23. Tauko! / Paus! ! Työ • Hyvä tiimi • Selkeät tavoiteet • Ideat ja ihmiset • Onnistumiset • Tulokset ! • Yhteistyö • Kukoistava rannikko • Uutta, ei vanhan kertausta, ei kaavoihin kangistumista • Olemme kaikkien kiinnostuksen kohde • Meri • Olemassa olevien voimavarojen hyödyntäminen • Kansainvälinen taso • Tuotteistus • Myytävät paketit • Yhteistyö yli maakunta- ja kielirajojen ! • Hyvästä palautteesta • Asioista, joista itse haaveilen • Pois turha vakavuus • Edistymisaskeleista • Uusista näkökulmista • Uudet rajapinnat • Uudesta teknologiasta • Pienistä asioista • Hyvistä esimerkeistä • Toiveena muutos: • Kielimuuri + ”keinotekoiset” hallinnolliset rajat, byrokratia • Hanketoimintaan joustavuutta ! • Yhteistyön kehittäminen eri toimijoiden välillä • Turvallisempi pohjanmaa • Monikulttuurisuus • Rahaa kokeilemiseen (testihankkeet ja ideapajat) ! • Suurempi kokonaisuus • Teamwork • Pohjanmaan erityispiirteet maailman tietoisuuteen • Monikulttuutisuus • Suorat kanavat Brysseliin ja muihinkin ”rahahanoihin” • Pohjoismaisten verkostojen hyödyntäminen • Projektien vaikuttavuuden lisääminen ja isompien kokonaisuuksien aikaansaaminen
 24. 24. Tauko! / Paus! ! • Heittäytyminen • Ungdomar, jatkuvuus, itsensä kehittäminen, inspiration, visuaalisuus • Luovuus, hullut ideat, bollplank-kopittelu, ideoita joita voisi lähteä kokeilemaan, uudet haasteet, aktiviteetit • Lähiteemat: • Ruoka • Energia • Yhteistyö • Palvelut • Yrittäjyys ! • Hankerahoitus tukemaan kokeiluja • Toisaalta kokeilujen on johdettava kokonaisuutta samaan suuntaan • Rahoitusinstrumentteja eri tarkoituksiin monipuolisemmin • Tarvitaan systemaattista todellisten ongelmien ratkaisua • Syventäminen • Oppiminen • Eteenpäin meneminen • Jo tehtyjen kokeilujen seuranta • Omistajuus • Bottom up inspiroi ! • Uuden oppiminen • Ennakointi • Yhdessä tekeminen / Ideointi • Tiimityö • Koulutus • Yhteistyön kehittäminen • Verkostot • Hyvien käytäntöjen levittäminen • Miten saadaan muualle tietoon ja käyttöön • Ohjaus • Mentorointi • Muut ihmiset • Auttaminen • Ilo ja innostus • Johtaminen • Kansainvälistyminen • Eri kulttuurit • Tuotteistaminen ! • Olemassa olevien asioiden uudenlainen yhdistely • Saat sen mistä luovut
 25. 25. Tauko! / Paus! ! • Innostava ilmapiiri • Erilaisuuden salliminen = Luovuus • Yhteistyön tiivistäminen • Nurkkakuntaisuudesta pois • Yhteistyö • Avoimuus • Tehokkuus + laatu • Parempaa tulevaisuutta • Edunvalvojat • Suorat kontaktit esim. Brysseliin ! • INNOSTUMME • Rohkeat kokeilut • Yllätä ja yllytä • Yhteinen draivi • tunnustuksen saaminen • Tavoitteen saavuttaminen • Lupa kehittää • Onnistumisen pakko? • Kompinaatiot / poikkitieteellisyys ! • MITÄ PITÄISI MUUTTAA • Päällekkäisyydet pois • Hyvien käytäntöjen kehittäminen • Riskien ottaminen • Uskaltaa myös epäonnistua ! • HALUAMME LUODA • Touhumiljoona • Mahdollistava työympäristö • For love not for € ! • MITÄ MUUTTAA • Keskityttävä sisältöön • Joustavuus • Vastuu ja vapaus (vastuunottaminen) • Tiedon siirtyminen alueiden välillä ! • Monikulttuurisuus rikkaudeksi • Huumori • Vaasan paikallisliikennettä pitää kehittää • Yhdessä tekeminen • Avoin ilmapiiri • Toisen kuunteleminen • Rohkeus ja uskallus kokeilla • Uskalla onnistua • Erehtymisen vapaus • Liikenne • 2 kaistaa isolahteen ! • Vaasa monikulttuuriseksi koskien kaikkia ikäryhmiä • Maailman perintöalueesta matkailukohde • PK-sektorille kokeilu-ja tutkimusrahaa • Teknologia kotiin ikäihmisten avuksi • Vanhojen palvelujen uusi yhdistäminen ! • Jos on jotain tärkeä tehtävää johon itse uskoo tekee sen ilman rahaakin • Jos ei ole, ei ainakaan kannata vaatia siihen rahoitusta • Idea ja tarve ensin • 50 % smart specialisation 50 % uusia avauksia • Hankemarkkinat torilla kauniina päivänä?
 26. 26. Tauko! / Paus! ! • Tulevaisuuteen suuntautunut konsepti / tekniikka • Kestävä elämäntapa, lapset ja nuoret mukaan • Tulevaisuuden suurlähettiläät • Rajat ylittävä viestintä ja yhteistyö • ”Vanhojen rakenteiden” muuttaminen ––> Uutta • Täysin uutta, ennenkokematonta, jännittävää, haastavaa • Tulosta ei tiedetä • Oppivia hankkeita ! • Tulevaisuuden mahdollisuudet • Myönteiset ihmiset • Exceltaulukot • ”twist” ––> Vanhat ideat ––> uusiksi ideoiksi • Vihreä väriksi • Toinen hankekulttuuri ––> sitoutuminen (+tiimi) • Kauniit ympäristöt • Tekniset innovaatiot • Hyvä ympäristö • työ + kotona • luovaa • Henkilöpankki • Aineistopankki • Uudet pedagogiset ratkaisut • Digitaaliset ratkaisut • Digitaalinen aineisto • Netti antaa mahdollisuuksia • Ulkomaisten yritysten houkutteleminen • Kulttuurin saralla + kulttuuriexpo…. ! • Eri väestöryhmien tasa-arvo • Estää eristäytyminen ja sosiaalinen syrjäytyminen • Yhteistyötä toimialarajojen yli • Lisää yhteisöllisyyttä, myös kaupungeissa • Win-Win • Tasapaino innovaatioiden suojelun ja jakamisen välille • Lisää yhteistyötä toimialarajojen • Rajat ylittävä yhteistyö ! • Energistä dynamiikkaa ilolla • Uusiutuva • Tahto • Thinking outside the box • Eteenpäin vievä virtaus • Taloudellinen haaste ! • Kommunikaatio / ajatustenvaihto • Ryhmähenki ja inspiroivat kollegat / inspiroiva ympäristö • Harkittu joustavauus • Onnistumisen tunne ..... että on tärkeä • Merkityksellisyys • Kehitys –– kestävyys –– inhimillisyys
 27. 27. Tauko! / Paus! ! • ”Hiljaisuuden” filosofia • Digitaalisen osaamisen kehittäminen (elinkeinoelämässä) • Kestävä yhdyskuntarakenne • Lähellä tuotettu (lähiruoka? *) • Hajautettu energiantuotanto • Opi tuntemaan paikallisyhteiskunta • Kouluikäisistä aloittaminen • Kehitystä kaikilla tasoilla ! • Sisäinen yrittäjyys • Kyynisyyden pois työstäminen ––> uudet työmenetelmät.... inhimillisyys • Lisää elämäniloa • parempi tasapaino työ / vapaa-aika • Etätyö • Vastuullinen vapaus • Nuoret + aikuiset ––> Kokonaishyvinvointi • Elämän kipinän sytyttäminen heidän ehdoillaan ––> Kokonaishyvinvointi • Kannustinten löytäminen ––> Kokonaishyvinvointi • Ajatusten jakaminen odottamattomissa tapaamisissa • kohtaamispaikkojen luominen • Ihminen haluaa kehittyä • Työn tekeminen oikeissa ympäristöissä ”ei neukkarissa” <–> toimintakulttuuria pitää muuttaa! • Ihmisten mielipiteet otettava huomioon –> kuuntele ja toimi • Epäonnistumisen salliminen, yritysten palkitseminen ! • Pohjanmaan on oltava maailman paras jossain • Kielten puhuminen • Houkutteleva kasvu • Mielekästä toimintaa nuorille (maaseudulla) • Onnellinen väestö • Vapaaehtoistyön tuoma ilo • Ihmisten välinen yhteistyö • Tiukkapipoisuus • Vaikea ja turha byrokratia • Logistiikka –> lisää matkustamista ! • Uuden oppiminen / kokeileminen • Palaute yrittäjiltä • Palaute omalta organisaatiolta • Haluamme, että Pohjanmaalla voi elää ja asua • Kehittämistoimijoiden foorumi Pohjanmaalla (olla mukana luomassa) • Energiset ja myönteiset ihmiset, jotka näkevät mahdollisuuksia, eivätkä vain ongelmia • Avoimuus
 28. 28. ! Olemassa olevien asioiden uudenlainen yhdistäminen. Siinä on aika paljon vielä potentiaalia käyttämättä. ! MISTÄ INNOSTUMME: ! ”Tarkasteltiin kahdella tasolla, sekä henkilön tunnetasolla, että sisällön tasolla. Kommunikaatio, merkitys, inhimillisyys, kehitys…" ! ! ”Kun ideoita syntyy, ei heti katkaistaisi siipiä. Jotain pientä kevyttä idearahaa pitäisi olla saatavilla.” ! ”Radikalisoiduin! Onko tosiaan niin, että EU raha passivoi meitä? Pitäisi pohtia, että miksi näitä on tärkeä tehdä? Yhteistyöstä yli hallinto- ja kuntarahojen.”
 29. 29. Klara mål och
 elementen för ett vinnarteam ! Thomas Johanson
 30. 30. Klara mål och
 elementen för ett vinnarteam - Thomas Johanson Pystyykö visio vetämään tekijöitä puoleensa? Motivointi & johtaminen, nämä ovat kysymyksiä jotka liittyvät joukkueeseen. ! Minulle sanottiin: ”Thomas Johanson ei tule koskaan voittamaan mitään.” Ajattelin, että minä vielä näytän sille! Ja seuraavana vuonna pärjäsinkin paremmin. 
 Yhden hengen veneestä hyppäys kahden hengen miehistöön. Se on aika iso harppaus. Ja siinä ollaan todella lähellä sitä toista, siis symbioosissa. Kaikki tulee loppujen lopuksi persoonallisuuteen. Kolmen - neljän hengen veneessä on vielä ihan oma juttunsa. ! Oma arkipäivän asenne: • Selkeät suunnitelmat ja sitoutuminen • Hyvin tekeminen antaa virtaa • Se on minusta kiinni • Itsensä ylittäminen • Ravistelu • Kehitys loppuu tyytyväisyyteen • Uskalla tulla ulos omalta mukavuusalueelta • Joka päivä pitää olla valmis ratkomaan haasteita !
 31. 31. ! ! ”Sponsori = Ensin pitää saada rahaa, myydä visio ja tiimi. Sitten tehdään se juttu!” ! ”Voittaja osaa käyttää dataa oikein” Tämän huomasimme Volvo Ocean Racessa. Saimme neljän metrin repeämän veneen pohjaan ja jäimme muista venekunnista jälkeen. Korjaaminen oli hankalaa ja harkitsimme jo kisan keskeyttämistä. Mutta loppujen lopuksi jatkoimme ja 12000 merimailin etapilla Kiinasta Rio de Janeiroon otimmekin muut kiinni. Tarvitsimme ihmeen ja saimme sen - osasimme käyttää säädataa oikein! ! Perusaskeleet datan hyödyntämiseen: • Työkalut • Analysointi • Visualisointi • Keskittyminen oleellisiin asioihin – lyhyt – pitkä tähtäin • Kommunikointi • Intohimo ei raha ! Mikä ratkaisee: Intohimo, ei raha. Aina. Sama juttu projekteissa. Siis ei voi saada mitään kummallista aikaan, jos ei ole intohimo mukana. !
 32. 32. Millaisilla joukkueilla teemme työtä? Mistä löydämme parhaat kumppanit? ! Miten ja milloin hankeammattilaisten verkosto kokoontuu jatkossa? ! Hankekauden alun virstanpylväät?
 33. 33. • Lisätietoja uudenohjelmakauden mahdollisuuksista (100) ! • Ohjelmakauden kynnyksellä. Kuinka oppisimme hakemaan suoraan Brysselin rahaa? (Kv-rahaa) (50) ! • Yhteistyötä enemmän Pohjanmaan- Keski-Pohjanmaan linjan ym. kanssa (30) ! • Käytännön esimerkeistä oppiminen (25) ! • Miten esteitä voitaisiin purkaa? –> liittyy erilaisten hankkeiden substanssiin mielenmallien muuttaminen (12)
 34. 34. ! • Hankeklinikka- Hanketohtori, apukeinoja meneillä olevaan hankkeelle (10) ! • Mistä kunnon jalansija (äänikuuluviin) hankeammattilaisille? (8) ! • ”Vertaisten” löytäminen verkostokartan piirtäminen (7) ! • Mentorointiverkoston hankemaailmaan? Kuka koordinoi? ! • Vihreiden pöytäliinojen päivä - torilla isoa ideointia + kansalaisraati = uusien hankeideoiden kehittämiseksi
 35. 35. Mistä aiheista toivoisit jatkossa kokoontuvan tai mitä aiheita käsiteltävän
 36. 36. Mistä kunnon jalansija hankeammattilaisille? Verkostoitumistapahtumia Realistisia aikatauluja hankkeen käynnistämiselle Tulevan ohjelmakauden suuntaviivat Teorian testaaminen ”ihmiskokeet” Konkreettiset ohjeet säännöistä Inspiraatiopäivän tapaiset tilaisuudet hyviä Työkaluja sekä konkreettisia esimerkkejä onnistunen projektin luomisesta Parhaiden käytäntöjen jakoa Kansalaisraati Kokemusten jakoa hulluista onnistuneista kokeiluista/ hankkeista Pienetkin ideat jakoon –> voi olla toiselle isoja Yrittäjät mukaan tilaisuuksiin
 37. 37. Miten saadaan ihmiset ottamaan vastuuta oman asuinalueensa kehittämisestä? Onko sinulla hankeidea jossa tarvitset apua? Miten saadaan matkailun hyödyntämätön potentiaali Pohjanmaalla käyttöön? Miten kehitetään toimiva systeemi hankkeiden tulosten mittaamiseen? Mikä on alueesi tärkein kehittämistarve? Hankeideointia teemoittain Millaista apua tarvitset projekti-idean työstämisessä? Perustetaan hankeklinikka • Hanketohtori • Apuja meneillä oleviin hankkeisiin Kokeilurahan ideakilpailu & finalistien pitchaus (inspiraatio & benchmarkkaus) Saada alueen matkailuelinkeino kokonaan mukaan digitaaliseen maailmaan. Miten rakentaa siltoja opiskelijoiden/oppilaiden ja työelämän välille? ”Pilke silmäkulmassa” Uskalla ajatella ”out of the box”
 38. 38. Pohjanmaan saaminen kansainväliselle kartalle !Samankaltaisten hankkeiden löytäminen sekä miten oma puuhailu toimii? Hyvien yrittäjien kannustaminen Monikielisyysklusteri ! Yhteistyökumppaneita eurooppalaisista samankokoisista kaupungeista 
 Rahoitusvälineistä oppiminen yhdessä ja sen jälkeen haku! Seuraava seminaari: •Energiset ja myönteiset ihmiset keskustelevat hankeideoista ja Pohjanmaan kehittämismahdolli- suuksista ”Uusi konsepti” Teematyöskentelyä tarvitaan kaikessa Tärkeä kohta!! Sosiaalisen eristäytymisen ja köyhyyden ennaltaehkäisy. Tuntuu suhteellisen uudelta asialta Suomessa. Euroopan ja maailman kartoille sijoittuminen esim. Unescon maailmanperintö Yhteistoiminta uusien toimijoiden kanssa ”rajat ylittävästi” Hankepäivä merellä
 39. 39. Kiitos kaikille aktiivisesta osallistumisesta! Työ jatkuu! ! Koosteen laatijat: Mikko Markkanen ja Petri Widgrén Business Arena Oy, www.businessarena.fi ! Koosteen valokuvat: Kirsi Tikkanen, YHYRES-kehittämisyhdistys/Aktion Österbotten r.f./Pohjanmaan ELY-keskus Ulf Grindgärds, Österbottens förbund - Pohjanmaan liitto Lisätietoja jatkosta: Johanna Leppänen Pohjanmaan liitto johanna.leppanen@obotnia.fi +358 44 320 6909

×