Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Presentation pedagogi

912 Aufrufe

Veröffentlicht am

 • Als Erste(r) kommentieren

Presentation pedagogi

 1. 1. DIPLOMA PENDIDIKAN ISLAM JOHORKOLEJ PENGAJIAN ISLAM JOHOR(MARSAH)
 2. 2. ASPEK MEMPENGARUHI PENGURUSAN BILIK DARJAH SUSUN ATURPERSEKITARAN KOGNITIF DAN FIZIKAL AFEKTIF SOSIALISASI
 3. 3.  KEDUDUKAN PELAJAR BERGANTUNG KEPADA KEHENDAK DAN KEPERLUAN GURU. SUSUNAN YANG SESUAI UNTUK SEBARANG PERGERAKAN. SUSUNAN KERUSI DAN MEJA MENGIKUT KESELESAAN.
 4. 4.  PERALATAN TUJUAN MENGINDAHKAN KELAS DAN MEMBERIKAN KESELESAAN. PERALATAN DAN PERKAKAS YANG LENGKAP BERGANTUNG KEPADA KEPERLUAN KEADAAN.
 5. 5.  SUSUN ATUR DAPAT MENAMPUNG AKTIVITI YANG DIJALANKAN. MEMBERIKAN RUANG YANG MENCUKUPI UNTUK PELAJAR DAN GURU. KURANGKAN GANGGUAN. MEMAKSIMAKAN PANDANGAN GURU KEPADA PELAJAR.
 6. 6.  GURU MENJADI MODEL KEPADA PELAJAR. GURU MENCERMINKAN SIKAP POSITIF DAN TINGKAH LAKU YANG BAIK DIKALANGAN PELAJAR. GURU MEMBENTUK HUBUNGAN YANG POSITIF DENGAN PELAJAR(KAUNSELING). GURU MENGENALI PELAJAR DAN MEMBANTU DALAM PELBAGAI MASALAH. BILIK DARJAH MENJADI TEMPAT YANG BERMAKNA KEPADA PELAJAR (HUBUNGAN/PENDIDIKAN)
 7. 7.  EMOTIONAL QUOTIENT (EQ) PERKEMBANGAN EQ PELAJAR YANG BAIK DAPAT MEMBANTU PELAJAR LEBIH PRODUKTIF DAN BERJAYA DALAM HIDUP. INTELLIGENCE QUOTIENT (IQ) MENINGKATKAN KEBOLEHAN KOGNITIF PELAJAR DALAM MEMAHAMI IDEA YANG DISAMPAIKAN. MULTIPLE INTELLIGENCE MENGEMBANGKAN KEUPAYAAN PELAJAR DALAM PELBAGAI BIDANG DAN MENGGILAP POTENSI DALAM DIRI PELAJAR.
 8. 8.  RUANG-RUANG AKTIVITI PEMBELAJARAN YANG LAIN, KHASNYA RUANG DIGUNAKAN UNTUK AKTIVITI KUMPULAN DISEDIAKAN. MENGGUNAKAN RUANG-RUANG PEMBELAJARAN. GURU HARUS MEMASTIKAN BAHAWA SUDUT DAN RUANG ITU ADALAH DIKELOLAKAN DALAM KEADAAN YANG KEMAS DAN TERATUR SERTA BAHAN-BAHAN PELAJARAN YANG LENGKAP DAN SESUAI. GURU BOLEH MELANTIK SEORANG KETUA DARIPADA KUMPULAN MURID UNTUK MEMBANTUNYA UNTUK MENJAGA.
 9. 9. PENGURUSAN PERGERAKAN MURID MENJAWAB MENGURUS BENTUK SOALAN KAN TUGASKUMPULAN GURU HARIAN BILIK DARJAH MENJALANKAN AKTIVITI MENGGUNAKAN PEMBELAJARAN KAEDAH 4M
 10. 10. 1) INTERAKSI SEHALA ANTARA GURU DENGAN SEORANG MURID DALAM AKTIVITI PEMULIHAN. G M2) INTERAKSI DUA HALA ANTARA GURU DENGAN SEORANG MURID DALAM AKTIVITI PENGAYAAN. G M
 11. 11. 3) INTERAKSI SEHALA ANTARA SEORANG KETUA DARJAH DENGAN SEORANG MURID SEMASA MEMBERI ARAHAN GURU. M M4) INTERAKSI DUA HALA ANTARA SEORANG MURID DENGAN SEORANG MURID YANG LAIN SEMASA BERBINCANG ATAU BERBUAL-BUAL. M M
 12. 12.  PERATURAN MEMFOKUSKAN JANGKAAN ATAU STANDARD TINGKAH LAKU SPESIFIK ATAU UMUM. JENIS PERATURAN PERATURAN PERATURAN UMUM SPESIFIK
 13. 13.  PROSEDUR ATAU RUTIN IALAH JANGKAAN TINGKAH LAKU, TETAPI MEREKA BIASANYA DIAPLIKASIKAN ATAS SESUATU AKTIVITI SPESIFIK. PERATURAN APABILA DITETAPKAN BIASANYA TIDAK BERUBAH. PROSEDUR BOLEH BERUBAH.
 14. 14.  GURU MENYEDIAKAN PERATURAN DAN PROSEDUR BILIK DARJAH. MEMBENARKAN MURID-MURID MENYARANKAN PERATURAN DAN PROSEDUR BILIK DARJAH. PERATURAN DAN PROSEDUR HARUSLAH JELAS. ANTARA STRATEGI MENARIK MINAT MURID MEMATUHI PERATURAN DAN PROSEDUR YANG DITETAPKAN DENGAN RELA
 15. 15.  ANTARA STRATEGI MENARIK MINAT MURID MEMATUHI PERATURAN DAN PROSEDUR YANG DITETAPKAN DENGAN RELA TANPA DENDA ATAU HUKUMAN: a)MEMUPUK HUBUNGAN POSITIF. b)LIBATKAN MURID KONGSI TANGGUNGJAWAB KAWALAN DISIPLIN. c)MEMBERI PENEGUHAN TINGKAH LAKU YANG SESUAI.
 16. 16. KECEKAPAN PENGURUSAN BILIK DARJAHMENGURANGKAN MASALAH DISIPLINMEWUJUDKAN SUASANA DAN KEADAANBILIK DARJAH YANG KONDUSIF UNTUKAKTIVITI PENGAJARAN-PEMBELAJARAN

×