Rubrika : Autorë

#MesueseAurela Elezaj
#MesueseAurela ElezajMesuese um Internet Juventinat Durrsak

Autorët tanë, jetën dhe kontributin e tyre në letërsinë botërore

Autorët tanë, jetën dhe
kontributin e tyre në
letërsinë botërore
Ese Dhe Projekte Per Studentet
#MesueseAurela
AUTORE
John Ashbery
Italo Calvino
Ingri & Edgar Parin D’Aulaire
Robert Hass
Jorie Graham
T. S. Eliot
Miroslav Holub
Miroslav Holub
Michael Longley
Robert Lowell
Derek Mahon
Les Murray’
Sylvia Plath etj
John Ashbery
John Ashbery është një prej poetëve më të
mëdhenj në SHBA dhe ndofta më i madhi i
gjallë në botë. është autor i mbi 22 vëllimeve
poetike dhe ka fituar të gjitha vlerësimet më
të mëdha që mund t’i jepen në gjallje një
poeti.
Shquhet për përpjekjet e jashtëzakonshme që
ka bërë me krijimtarinë e vet për ta kthyer
poezinë e kërcënuar nga akademizimi,
logjika dhe mungesa e frymëzimit, në burimet
e saj të qashtra dhe hershme. është kandidat
i vazhdueshëm për Çmimin Nobel
Italo Calvino
Calvino është një
prej shkrimtarëve më të rëndësishëm italianë
të shekullit XX dhe po ashtu më famë
botërore. Po aq i famshëm është edhe për
eseistikën e vet brilante, të freskët, kurrë
dogmatike dhe të mërzitshme. Të ngjeshura
në ide dhe me një erudicion mahnitës, esetë
që po paraqiten tek lexuesi, dallohen edhe
për një stil të lartë, ala KAlvino, që është në
një voijueshmëri të pandërprerë me stilin e vet
letrar, me stilin e vet të të menduarit. Libri
‘Përse të lexohen klasikët’ është një panteon
vetjak që Calvino e ngriti për të nderuar
mjeshtrit prej të cilëve mësoi dhe u frymëzua,
është një himn për leximin, për librin dhe për
rëndësinë që ka letërsia në jetët njerëzore.
Ingri & Edgar Parin D’Aulaire
Libri i kafshëve që keni në duar është një libër
me ilustrime të mahnitshme që Ingri dhe Edgar
Parin d’Aulaire e pikturuan për vogëlushin e
tyre Ola. Ky libër shfaq për fëmijët një
panoramë të gjerë të kafshëve të çdo
kontinenti. Janë më shumë se pesëdhjetë
litografi kafshësh plot ngjyra e që krijojnë një
panoramë të madhe të këtyre krijesave gjatë
ditës; dhe nga ana tjetër e fletëve janë po
ato kafshë, në po ato vende, por tashmë gjatë
aktivitetit të tyre të natës. Çdo tablo paraqet
kafshët dhe mjedisin ku ato jetojnë – prej
tropikut deri në arktik – dhe ja në dhënë me
ngjyra tepër të pasura e të dashura për
fëmijët. Këta fëmijë do të gjejnë këtu botën e
mrekullueshme të kafshëve dhe takimin e tyre
të parë me to, në këto fletë, me këto ngjyra
dhe jo vetëm kaq, por bashkë me to edhe
emrat dhe sidomos zhurrmat dhe tingujt që
ato nxjerrin. Libri i kafshëve është një libër
pikture i përkryer jo vetëm për
parashkollorët, por ai jep kënaqësi për të
gjithë ata që u bie në dorë ky libër
Robert Hass
Robert Hass është një prej njohësve dhe
kampionëve të artit të poezisë në SHBA dhe
në botë. Një lektor i palodhur i poezisë dhe
dobivetë saj në shoqësi dhe në jetën
individuale, Hass e shpall poezinë fuqishëm
edhe në vende të tjera të botës, si mjet i
pazëvendësueshmë krahas koncepteve të
lirisë, demokracisë etj. Po ashtu ai është sot
poet në kulm të karrierës së vet e cila është
plot cmime dhe vlerësime. Fitues i Cmimit
Pulitzer, Hass është zgjedhur Poet Kombëtar
për periudhën kohore 2002-2005 nga
Kongresi Amerikan që është edhe vlerësimi
më i lartë për një poet në këtë vend
Jorie Graham
Jorie Graham është, sipas kritikës, ylli i sotëm
i poezisë amerikane. Profesore e famshme e
poezisë në Universitetin e Harvardit, Graham
është autorja më e komentuar në këto
tridhjetë vitet e fundit në rrethet e kritikës
amerikane.
E kanë quajtur poetja më inteligjente e kohës,
poetja më e cuditshme në historinë e poezisë
amerikane, poetja më ‘filozofike’, poetja më
e errët apo poetja e së ardhmes.
Fituese e Pulitzer-it për poezinë dhe fituese e
bursë së ‘gjeniut’ që jep Fondacionit më i
famshëm amerikan i arteve ‘MackArthur’.
Kritikja Helen Vendler në një intervistë u
shpreh se poezia që shpiku Jorie Graham
‘…do të jetë poezia e së ardhmes, jo vetëm
në SHBA.
T. S. Eliot
T. S. Eliot është poeti më i famshëm dhe ndofta
më i madhi i shekullit XX.
I lindur në SHBA dhe i edukuar në Europë, ai
do të bëhej ‘pionieri’i poezisë së re në gjithë
botën, ose ndryshe thënë ‘babai i
modernizmit’.
Ndonëse në përgjithësi vepra e tij poetike
është e kufizuar në faqe, ajo është vepra më
me ndikim në poezinë botërore të shek XX.
Për këtë Eliot fitoi ndër shumë
vlerësime edhe Çmimin Nobel më 1948.
Miroslav Holub
Larg së shfaquri shenja ndulkësie nga kalesa
e kohës, Miroslav Holub-i na fal me veprën e
tij një përmbledhje poezish me një intensitet
vegimtar dhe befasues. Mprehtësia, ironia,
thukësia formale dhe përfytyrimet e
pashlyeshme të poezive më të hershme
mbeten tejet të rrokshme ende sot, ndoshta
ngërthyer edhe me një vështrim mbi botën që
i detyrohet si pikturave të Bosch-it e Brueghel-
it, ashtu edhe përfundimeve të shkencës
moderne, ku Dr. Holub-i vetë është një ekspert
ndërkombëtarisht i njohur.Miroslav Holub-i
lindi më 23 shtator 1923 në Pilsen (Bohemi).
Studjoi mjekësi në Univerzita Karlova (Pragë)
ku edhe filloi punën, fillimisht në
Departamentin e Filozofisë dhe Shkencave,
duke u marrë me psikiatri. Atëhere filloi të
shkruajë edhe poezitë e para. Më 1953 kreu
specializimin në patologji të përgjithshme dhe
në vitin 1954 në imunologji e mikrobiologji.
Mbrojtja e doktoratës përkoi me botimin e
vëllimit të tij të parë poetik (1958). Më vonë
(1965-1968) punoi si imunolog në SHBA dhe
Gjermani. Qysh nga viti 1967, kur poezitë e
tij u botuan në anglisht nga “Penguin”, fillon të
përkthehet gjerësisht. Holub-i ka botuar në
Çeki 16 libra poetikë dhe 10 me prozë dhe
eseistikë; si edhe 165 artikuj shkencorë dhe 3
monografi.
Michael Longley
Michael Longley dhe Derek Mahon janë dy
prej poetëve më të njohur sot në Irlandë dhe
jashtë saj. Ata së bashku me Seamus Heaney-
in përbëjnë të ashtuquajturën ‘shkolla e
Belfastit’ e cila në të vërtetë ishte një bashkim
poetësh të talentuar, por pa ndonjë manifest
apo program letrar. U zhvilluan ndër vite në
mënyrë të pavarur dhe ndonëse jo aq të
famshëm sa Heaney, mbeten ndër zërat
kryesorë të poezisë që shkruhet sot në
anglisht. Kritika e zgjedhur i ka propozuar që
herët lexuesve të poezisë anglishtfolëse se
‘vepra e dy poetëve irlandezë duhet të jetë
lexim i detyruar për cilindo të interesuar në
poezinë bashkëkohore në botë.”
Robert Lowell
Bir i një prej familjeve më të vjetra dhe të
rëndësishme të SHBA, i pasur, i përhënur,
psikomaniak, depresiv, gjeni, kontravers,
shpikësi i të ashtuquajturës ‘Poezia
konfesionale’, Robert Lowell ishte poeti më i
famshëm i kohës së vet, jo vetëm në Amerikë,
por në gjithë botën. Fitues dy herë i Pulitzer-
it, Loëell poashtu qe një profesor i ndritur i
poezisë dhe u bë mentor i shumë prej poetëve
të ardhshëm që do të shfaqeshin në skenën
amerikane letrare. Falë Lowell-it poezia morri
vlerësimin e saj më të lartë në shoqëri, duke u
shndëruar në një institucion të vërtetë dhe
duke u bërë një prej krenarive të Amerikës.
Pas një periudhe harrimi, sot emri i Lowellit po
ringrihet përsëri me shkëlqimin e kohës kur ai
rronte.
Derek Mahon
Michael Longley dhe Derek Mahon janë dy
prej poetëve më të njohur sot në Irlandë dhe
jashtë saj. Ata së bashku me Seamus Heaney-
in përbëjnë të ashtuquajturën ‘shkolla e
Belfastit’ e cila në të vërtetë ishte një bashkim
poetësh të talentuar, por pa ndonjë manifest
apo program letrar. U zhvilluan ndër vite në
mënyrë të pavarur dhe ndonëse jo aq të
famshëm sa Heaney, mbeten ndër zërat
kryesorë të poezisë që shkruhet sot në
anglisht. Kritika e zgjedhur i ka propozuar që
herët lexuesve të poezisë anglishtfolëse se
‘vepra e dy poetëve irlandezë duhet të jetë
lexim i detyruar për cilindo të interesuar në
poezinë bashkëkohore në botë.”
Les Murray
Les Murray është poeti më i madh australian i
shekullit të XX i kandiduar disa herë për
Nobel në letërsi. Ka fituar Medaljen e Artë të
Poezisë nga Mbretëresha e Anglisë dhe po
ashtu Cmimin Petrarka nga Akademia
Gjermane. Ai është kampion dhe promovues i
‘gjërit australian’ në poezi, ese apo ligjërata.
është ai që zbuloi ‘australianen’ si identitet
kulturor dhe e fuqizoi atë duke u bërë një prej
kulturave më identitare në globalizmin e
sotëm kulturor. Ka jetuar prej tridhjetë vitesh
si shkrimtar profesionit në fermën e tij diku në
Uellsin e Ri në Australinë jugperëndimore.
Sylvia Plath
Studente brilante, lindur dhe rritur në
Amerikë, Sylvia Plath do të fitonte famë që
në vitet universitare në Cambridge, Angli, si
një poete me një talent të jashtëzakonshëm.
po aty njohu poetin e madh anglez Ted
Hughes, për të filluar së bashku një prej
karrierave më të famshme dhe frytdhënëse
poetike të shekullit XX. Plath me një jetë
mendore të trazuar, luftoi gjithë jetën e vet të
shkurtër 31 vjeçare me demonët e trurit dhe
përfundimi qe tragjik. Me vetvrasjen ajo la
pas një sërë pozish të famshme që tashmë
kritika e quan pjesë të trashëgimisë së ndritur
perëndimore.
Ezra Pound
Ezra Pound është identifikimi i vetë poezisë së
shekullit XX. Me projektin madhor të kantove
që e filloi më 1921 dhe e përfundoi më 1958,
Pound shënohet si poeti më ambicioz jo vetëm
i shekullit XX por i gjithë kohërave. Një
përkthyes i pashembullt, një mentor i rrallë
për poetët e rinj dhe në vështirësi, një njohës
absolut i traditave poetike, Pound mendonte
dhe ëndërronte një sistem shoqëror që e vinte
poezinë në majën më të lartë të vlerave.
Pikëërisht kjo i diktoi një jetë të angazhuar
politikisht gjë që i kushtoi shtrenjtë, pasi njohu
privimin e lirisë, së botimit dhe të famës.
Mbetet emri më i rëndësishëm i poezisë
amerikane të shek XX krahas Frost, Eliot,
Stevens.
Adam Zagajewski George Steiner
Adam Zagajewskin e kanë quajtur një prej poetëve më të mëdhenj polakë të shekullit XX e në vazhdim
të gjallë’. është nominuar disa herë për Nobel dhe besohet se është një kandidaturë tepër e fortë për
braktisi herët Poloninë duke jetuar sa në Paris aq edhe në Huston të SHBA-së. Wshtë një prej poetëve
botë dhe sidomos në SHBA ku bashkë me Seamus Heaney-in është poeti më i dashur joamerikan. Tema
tëhuajsimi, zbrazëtia, vdekja, kujtesa-harresa, të para nga thjerra jo e një tragjiku sesa e një dëshmita
vet.
Rainer Maria Rilke
Elegji Duine është vepra më e famshme e
Rilkes së bashku me Sonete Orfeut. Ai i shkroi
këto dhjetë elegji në harkun kohor të dhjetë
viteve dhe shtrirja kohore tregon edhe
preokupimin dhe vështirësinë që iu desh të
përballonte poeti në realizimin e kësaj vepre,
një prej më të rëndësishmeve të shekullit që
kaloi. Rilke u bë ‘poeti i kulluar’ europian që
jetoi vetëm për poezinë duke qenë kështu i
fundit i kësaj plejade. Ndërkaq Rilke është
ndofta poeti më më shumë ndikim pas
vdekjes, duke u bërë jo vetëm model i shkrimit
të poezisë por edhe emër pelegrinazhi, emër
që ngjallte dhe ngjall tek lexuesi dhe poeti
besimin tek poezia.
Charles Wright
Charles Wright është bashkë me Ashbery
poeti më ambicioz amerikan i gjysmës së dytë
të shekullit XX. Ai e ka konceptuar veprën
poetikë në trilogji që pohojnë të gjitha bashkë
një nga poetikat më origjinale dhe të
fuqishme të kohës. Po ashtu ëright hyn tek ata
poetë amerikanë për të cilët tradita poetike
europiane është tepër e rëndësishme. D
Tomas Salamun
është poeti më i njohur
slloven sot dhe një prej poetëve më të njohur
europianë. Salamun ndërkaq është një prej
poetëve të huaj më të dashur për amerikanët.
Ai ka botuar afro dhjetë libra në anglisht,
shpesh me parathënie nga poetë të shquar
amerikanë, duke u bërë një përfaqësues
kryesor i poezisë postmoderniste sot në botë.
Tomas Transtromer
Tomas Transtromer është Fituesi i Çmimit
‘Nobel’ për letërsi, duke qenë i pari poet pas
16 vitesh që merrte një cmim të tillë. Ai është
po ashtu nderi i Suedisë e cila i ka dhuruar një
kështjellë birit të vet. Transtromer është
psikolog me profesion dhe është vetë ky
profesion që e ndihmoi poetin të gjente një
shteg të ri poetik që përfshinte jo vetëm
realitetin e dukshëm të njeriut, por edhe atë
të padukshëm. Pikërisht këtu qëndrojnë edhe
zbulimet e tij të fuqishme, ndricimet e
papritura metaforike, lidhjet e shkurtra mes
dy botëve vetëdije-pavetëdije.
Tomas Venclova
është poeti më i madh lituanez i gjallë dhe një
prej poetëve kryesorë që shkruajnë sot
në Europë dhe Amerikë. Mik i vjetër i
Brodskijt dhe Ana Akmatovës, Venclova
zgjodhi rrugën e vet që herët, duke braktisur
vendin e vet nën thundrën e komunizmit dhe u
bë qytetar amerikan. Punoi për afro njëzetë
vite si profesor i sllavistikës në Princvton
University, ndërsa tashmë është tërhequr dhe
jeton në Europë.
George Steiner
është ndofta kulturologu më i rëndësishëm i
epokës sonë. Është autor i shumë librave ndër
të cilët shquhen vepra si 'Gjuha dhe heshtja',
'Në kështjellën e Mjekërkaltrit, biografia e tij
për Heiddegerin dhe sidomos vepra që i dha
famë të përbotshme, 'Pas Babelit' një studim
shterues për një teori të mundshme të
përkthimit. Filozofia, poezia, muzika, mistika
përzihen në një kuptimësi tepër origjinale në
librat e Steiner-it, falë cilësive të secilës
disiplinë ai përgjon atë që e kë quajtur 'rrënia
e Perëndimit.'
Claudio Magris
Shkrimtar dhe gjermanist, një nga eseistët më
të shquar bashkëkohorë dhe një nga studiuesit
më gjenialë të letërsisë së Europës Qendrore,
trashëgimtar i traditës së madhe kulturore
triestine, lindi më 10 prill 1939 në Trieste.
Bota e fëmijërisë dhe e adoleshencës së tij
është pikërisht Trieste, qytet "kufiri" plurietnik
dhe plurikulturor. Përveç se me qytetin e
lindjes, formimi i tij intelektual është i lidhur
edhe me Torinon. Në fakt Magris diplomohet
në Torino, në vitin 1962 për Gjuhë dhe Letërsi
Gjermane me Lionello Vincenti-n. Mbasi kreu
praktikën në Universitetin e Freiburg-ut,
Magris u bë profesor i gjuhës dhe letërsisë
gjermane në Universitetin e Torinos nga viti
1970 deri në 1978, ndërsa tani jep mësim në
Universitetin e Triestes. Ndër esetë dhe
studimet kritike më të rëndësishme përmendim
Tre studime mbi Hoffmann-in (1969), botimi
në vitet Shtatëdhjetë i Larg nga ku, Joseph
Roth dhe tradita hebraiko-orientale (1971)
Pas Fjalëve (1978). Për të vazhduar me Itaka
e përtej në vitin 1982. Dhe në 1984 boton
Unaza e Klarisës. Në vitin 1986 Magris boton
kryeveprën e tij, Danubi, - një udhëtim
sentimental në kohë dhe hapësirë. Studiues i
teatrit në gjuhën gjermane dhe përkthyes i
pjesëve teatrale (të Buechner, Kleist, Ibsen,
Scnitzler) – mat forcat në zhanrin e dramës
dhe në vitin 1988 boton Stadelmann. Mbas
romanit të shkurtër Një tjetër det (1991) në
vitin 1995 boton Zërat. Në vitin 1987
shkrimtari triestin fiton me Mikrokozmose
çmimin prestigjioz Strega, ndërsa në vitin
1999 i kthehet eseistikës me Utopi dhe
Zhgënjim, Ese 1974-1998. Ekspozita, në vitin
2001. Në vitin 2005 del poema Qorrazi dhe
para se të mbyllet viti përshkojmë sërish nën
shoqërinë e autorit itineraret e librit Të
udhëtosh pafund. Një fletore e mrekullueshme
udhëtimesh – rreshta të dendur boje dhe jete
të jetuar. Në shumë ese, hyrje, parathënie,
elzevire – sidomos tek Corriere della sera –
Magris analizon letërsinë e shekullit tonë në
mënyrë të veçantë atë të Europës Qendrore
dhe Skandinavisë, si metaforë e krizës së
qytetërimit modern,ai ka aftësinë të kuptojë
dhe interpretojë sistemet e mëdha historike,
sociale dhe letrare duke i bërë të kuptueshme
edhe për lexuesin me më pak përvojë. Në
vitin 2008 nominohet për çmimin Nobel në
Letërsi.
Seamus Heaney
Heaney është një prej poetëve më të
vlerësuar jo vetëm në letërsinë e shkruar në
anglisht, por në të gjithë botën. Lindur dhe
rritur në Irlandë (1939 - 2013), Heaney pati
një karrierë të jashtëzakonshme letrare që e
bëri një prej poëtëve më të mëdhenj të kohës
sonë në cilëndo gjuhë. Ndaj dhe më 1995 u
vlerësua me çmimin Nobel. Në gjuhën shqipe
është përkthyer dhe botuar më 2001. Së
shpëjti do të dalë nga Aleph me një botim më
të gjerë dhe të plotësuar.
Derek Walcott
U lind në Indet Perëndimore më 1930 ku më
vonë studioi letërsi dhe filloi të shkruante
poezitë e para. Më pas bëri karrierë si
profesor letërsie në universitetin e Bostonit
dhe nisi të shkruante krijimet e veta madhore
të cilat e shpunë drejt çmimit 'Nobel' më 1992.
Është autor i një sërë veprash në poezi, dramë
dhe romane në vargje ku spikatin sidomos
'Omeros' dhe 'Jetë tjetër'.
Wallace Stevens
lindur dhe vdekur më (1879 - 1955) drejtoi
gjithë jetën një kompani sigurimesh dhe askush
nuk e diti që netëve, ky bisnesmen i
suksesshëm shkruante një prej veprave më të
rëndësishme poetike të shekullit të XX në
SHBA. Prej 'Harmoniumit' e deri tek libri i tij i
fundit 'Shkëmbi', Stevens paraqet një poetikë
tepër origjinale dhe të largët nga ajo që po
shkruanin vërsnikët e tij me famë botërore
tashmë, si Pound, Eliot apo Frost. Sido të jetë,
në fjlaët e Harold Bloom-it, "Stevens dhe Eliot
ndajnë sëbashku fronin e poetit më të madh
të Amerikës për shekullin që lamë pas."
Rubrika : Autorë
Rubrika : Autorë

Recomendados

Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare von
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptarePyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare
Pyetjet dhe përgjigjet në letërsi shqiptare#MesueseAurela Elezaj
11.7K views30 Folien
Shkrimtare te shquar shkrimtar von
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtarDenis Celaj
1.4K views4 Folien
Millosh Gjergj Nikolla von
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaVilma Kafexhiu
17.8K views10 Folien
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre von
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreFatjon Cane
30.9K views9 Folien
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930 von
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930lira kuca
8.2K views12 Folien
Faik konica von
Faik konicaFaik konica
Faik konicaDarla Evangjeli
2.3K views3 Folien

Más contenido relacionado

Was ist angesagt?

Ndre Mjeda - 2015 von
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Riku Verri
18.2K views43 Folien
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe von
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe sara7991
1.9K views2 Folien
Lasgush von
LasgushLasgush
Lasgushnonavet
31.6K views36 Folien
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha von
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuhaPunim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuhaDriton Nuha
16.5K views16 Folien
Gjergj Fishta von
Gjergj FishtaGjergj Fishta
Gjergj FishtaOrgesaIbri
1K views21 Folien
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe von
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeAjlinda Idrizi
12.6K views17 Folien

Was ist angesagt?(20)

Ndre Mjeda - 2015 von Riku Verri
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
Riku Verri18.2K views
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe von sara7991
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe
Ardhja e migjenit në letërsinë shqipe
sara79911.9K views
Lasgush von nonavet
LasgushLasgush
Lasgush
nonavet31.6K views
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha von Driton Nuha
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuhaPunim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
Punim seminarik ne Gjuhë dhe letersi shqipe Driton nuha
Driton Nuha 16.5K views
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe von Ajlinda Idrizi
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Ajlinda Idrizi12.6K views
Naim Frasheri von Muki Huduti
Naim FrasheriNaim Frasheri
Naim Frasheri
Muki Huduti14.4K views
Naim Frasheri dhe vepra e tij von Diana Lamaj
Naim Frasheri dhe vepra e tijNaim Frasheri dhe vepra e tij
Naim Frasheri dhe vepra e tij
Diana Lamaj10.6K views
Pulebardha von EsliSula1
PulebardhaPulebardha
Pulebardha
EsliSula15.7K views
Gjergj Fishta von Elio Mema
Gjergj FishtaGjergj Fishta
Gjergj Fishta
Elio Mema8K views
Jeronim De Rada von Muki Huduti
Jeronim De RadaJeronim De Rada
Jeronim De Rada
Muki Huduti12.4K views
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis" von Matilda Gremi
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Matilda Gremi62.7K views
shkrimtaret e brezit te humbur von FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47.1K views
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” von #MesueseAurela Elezaj
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
#MesueseAurela Elezaj50.3K views

Destacado

Plan ditor von
Plan ditor Plan ditor
Plan ditor #MesueseAurela Elezaj
9.4K views3 Folien
Testim : Teorema e Pitagores von
Testim : Teorema e Pitagores Testim : Teorema e Pitagores
Testim : Teorema e Pitagores #MesueseAurela Elezaj
1.9K views2 Folien
Dita e nje nxenesi von
Dita e nje nxenesiDita e nje nxenesi
Dita e nje nxenesi#MesueseAurela Elezaj
963 views15 Folien
Interpretimi i nje endrre sipas frojdit dhe jungut von
Interpretimi i nje endrre sipas frojdit dhe jungutInterpretimi i nje endrre sipas frojdit dhe jungut
Interpretimi i nje endrre sipas frojdit dhe jungutfatoams
9.1K views6 Folien
Terapia e lojes ekosistemike von
Terapia e lojes ekosistemikeTerapia e lojes ekosistemike
Terapia e lojes ekosistemikeAnida Ago
2.8K views13 Folien
Terapia dhe psikologu online von
Terapia dhe psikologu onlineTerapia dhe psikologu online
Terapia dhe psikologu onlineAnida Ago
4K views15 Folien

Destacado(20)

Interpretimi i nje endrre sipas frojdit dhe jungut von fatoams
Interpretimi i nje endrre sipas frojdit dhe jungutInterpretimi i nje endrre sipas frojdit dhe jungut
Interpretimi i nje endrre sipas frojdit dhe jungut
fatoams9.1K views
Terapia e lojes ekosistemike von Anida Ago
Terapia e lojes ekosistemikeTerapia e lojes ekosistemike
Terapia e lojes ekosistemike
Anida Ago2.8K views
Terapia dhe psikologu online von Anida Ago
Terapia dhe psikologu onlineTerapia dhe psikologu online
Terapia dhe psikologu online
Anida Ago4K views
Këshillim psikologjik von Ada Mehmeti
Këshillim psikologjikKëshillim psikologjik
Këshillim psikologjik
Ada Mehmeti9.3K views
Sjelljet e femijeve von fatoams
Sjelljet e femijeveSjelljet e femijeve
Sjelljet e femijeve
fatoams11.8K views
Teme diplome ne degen e infermjerise 'kanceri i gjirit' ma.fatjon rragami von fatoams
Teme diplome ne degen e infermjerise 'kanceri i gjirit' ma.fatjon rragamiTeme diplome ne degen e infermjerise 'kanceri i gjirit' ma.fatjon rragami
Teme diplome ne degen e infermjerise 'kanceri i gjirit' ma.fatjon rragami
fatoams26.1K views
Instrumentet e metodes se anketimit von student
Instrumentet e metodes se anketimitInstrumentet e metodes se anketimit
Instrumentet e metodes se anketimit
student17.5K views
Sherbimi psikologjik ne shkolle von Anida Ago
Sherbimi psikologjik ne shkolleSherbimi psikologjik ne shkolle
Sherbimi psikologjik ne shkolle
Anida Ago18.5K views

Similar a Rubrika : Autorë

Xhejms Xhojsi von
Xhejms XhojsiXhejms Xhojsi
Xhejms XhojsiArlind Nishori
559 views1 Folie
Letersi von
LetersiLetersi
Letersiesipaja
271 views9 Folien
Letersi von
LetersiLetersi
Letersiesipaja
52 views9 Folien
letersia moderniste von
letersia modernisteletersia moderniste
letersia modernistebusinessforlife
1.4K views7 Folien
Rilindja Kombetare Shqiptare von
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareOlsi Sita
51.5K views61 Folien
Koment vepre (1) von
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)pjetri
1.5K views5 Folien

Similar a Rubrika : Autorë(20)

Letersi von esipaja
LetersiLetersi
Letersi
esipaja271 views
Letersi von esipaja
LetersiLetersi
Letersi
esipaja52 views
Rilindja Kombetare Shqiptare von Olsi Sita
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
Olsi Sita51.5K views
Koment vepre (1) von pjetri
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)
pjetri1.5K views
Humaniste dhe rilindesit kryesore von mcpu2546
Humaniste dhe rilindesit kryesoreHumaniste dhe rilindesit kryesore
Humaniste dhe rilindesit kryesore
mcpu2546588 views
Uilliam Shekspir von Diana Lamaj
Uilliam Shekspir Uilliam Shekspir
Uilliam Shekspir
Diana Lamaj3.3K views
Kufizimet e letersise gjate diktatures von Darla Evangjeli
Kufizimet e letersise gjate diktaturesKufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktatures
Darla Evangjeli9.9K views
Letersia nen Diktature von Ornela Keçi
Letersia nen DiktatureLetersia nen Diktature
Letersia nen Diktature
Ornela Keçi22.6K views
Jeronim de rada von Diana Lamaj
Jeronim de radaJeronim de rada
Jeronim de rada
Diana Lamaj2.6K views
Gjenerali i ushtrise se vdekur von Daniela Muhaj
Gjenerali i ushtrise se vdekurGjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekur
Daniela Muhaj4.6K views
Humanizmi dhe Renesansa von Shkollë
Humanizmi dhe RenesansaHumanizmi dhe Renesansa
Humanizmi dhe Renesansa
Shkollë1.3K views
Letersia boterore e shekullit xx von JozefKola
Letersia boterore e shekullit xxLetersia boterore e shekullit xx
Letersia boterore e shekullit xx
JozefKola1.8K views
George Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJ von Sadiona Abazaj
George Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJGeorge Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJ
George Gordon Byron vs Jeronim De Rada by SADIONA ABZAJ
Sadiona Abazaj13.1K views
Letersia e Gjuhes Shqipe e reduktuar per provim mature von Marjan DODAJ
Letersia e Gjuhes Shqipe e reduktuar per provim matureLetersia e Gjuhes Shqipe e reduktuar per provim mature
Letersia e Gjuhes Shqipe e reduktuar per provim mature
Marjan DODAJ46.3K views
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret von Marjan DODAJ
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe ShqiptaretPashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
Pashko Vasa - E verteta mbi Shqiperine dhe Shqiptaret
Marjan DODAJ7.9K views

Más de #MesueseAurela Elezaj

Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel" von
Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"#MesueseAurela Elezaj
61K views9 Folien
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit... von
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...#MesueseAurela Elezaj
3.5K views8 Folien
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona von
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona #MesueseAurela Elezaj
16.2K views3 Folien
Projekt : Fizike von
Projekt : Fizike Projekt : Fizike
Projekt : Fizike #MesueseAurela Elezaj
12K views10 Folien
Hamleti, model i analizës së veprës von
Hamleti, model i analizës së veprës Hamleti, model i analizës së veprës
Hamleti, model i analizës së veprës #MesueseAurela Elezaj
3K views6 Folien
Struktura për hartimin e planit edukativ von
Struktura për hartimin e planit edukativStruktura për hartimin e planit edukativ
Struktura për hartimin e planit edukativ#MesueseAurela Elezaj
15.2K views18 Folien

Más de #MesueseAurela Elezaj(20)

Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit... von #MesueseAurela Elezaj
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
Album fotografik me lloje të ndryshme liqenesh bazuar me origjinën e formimit...
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona von #MesueseAurela Elezaj
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
#MesueseAurela Elezaj16.2K views
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri. von #MesueseAurela Elezaj
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
#MesueseAurela Elezaj11.6K views
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON von #MesueseAurela Elezaj
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFONMenaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON
Menaxhimi i burimeve njerezore,struktura dhe funksionimi në kompaninë VODAFON

Rubrika : Autorë

 • 1. Autorët tanë, jetën dhe kontributin e tyre në letërsinë botërore Ese Dhe Projekte Per Studentet #MesueseAurela AUTORE John Ashbery Italo Calvino Ingri & Edgar Parin D’Aulaire Robert Hass Jorie Graham T. S. Eliot Miroslav Holub Miroslav Holub Michael Longley Robert Lowell Derek Mahon Les Murray’ Sylvia Plath etj
 • 2. John Ashbery John Ashbery është një prej poetëve më të mëdhenj në SHBA dhe ndofta më i madhi i gjallë në botë. është autor i mbi 22 vëllimeve poetike dhe ka fituar të gjitha vlerësimet më të mëdha që mund t’i jepen në gjallje një poeti. Shquhet për përpjekjet e jashtëzakonshme që ka bërë me krijimtarinë e vet për ta kthyer poezinë e kërcënuar nga akademizimi, logjika dhe mungesa e frymëzimit, në burimet e saj të qashtra dhe hershme. është kandidat i vazhdueshëm për Çmimin Nobel Italo Calvino Calvino është një prej shkrimtarëve më të rëndësishëm italianë të shekullit XX dhe po ashtu më famë botërore. Po aq i famshëm është edhe për eseistikën e vet brilante, të freskët, kurrë dogmatike dhe të mërzitshme. Të ngjeshura në ide dhe me një erudicion mahnitës, esetë që po paraqiten tek lexuesi, dallohen edhe për një stil të lartë, ala KAlvino, që është në një voijueshmëri të pandërprerë me stilin e vet letrar, me stilin e vet të të menduarit. Libri ‘Përse të lexohen klasikët’ është një panteon vetjak që Calvino e ngriti për të nderuar mjeshtrit prej të cilëve mësoi dhe u frymëzua, është një himn për leximin, për librin dhe për rëndësinë që ka letërsia në jetët njerëzore. Ingri & Edgar Parin D’Aulaire Libri i kafshëve që keni në duar është një libër me ilustrime të mahnitshme që Ingri dhe Edgar Parin d’Aulaire e pikturuan për vogëlushin e tyre Ola. Ky libër shfaq për fëmijët një panoramë të gjerë të kafshëve të çdo kontinenti. Janë më shumë se pesëdhjetë litografi kafshësh plot ngjyra e që krijojnë një panoramë të madhe të këtyre krijesave gjatë ditës; dhe nga ana tjetër e fletëve janë po ato kafshë, në po ato vende, por tashmë gjatë aktivitetit të tyre të natës. Çdo tablo paraqet kafshët dhe mjedisin ku ato jetojnë – prej tropikut deri në arktik – dhe ja në dhënë me ngjyra tepër të pasura e të dashura për fëmijët. Këta fëmijë do të gjejnë këtu botën e mrekullueshme të kafshëve dhe takimin e tyre të parë me to, në këto fletë, me këto ngjyra dhe jo vetëm kaq, por bashkë me to edhe emrat dhe sidomos zhurrmat dhe tingujt që ato nxjerrin. Libri i kafshëve është një libër pikture i përkryer jo vetëm për parashkollorët, por ai jep kënaqësi për të gjithë ata që u bie në dorë ky libër
 • 3. Robert Hass Robert Hass është një prej njohësve dhe kampionëve të artit të poezisë në SHBA dhe në botë. Një lektor i palodhur i poezisë dhe dobivetë saj në shoqësi dhe në jetën individuale, Hass e shpall poezinë fuqishëm edhe në vende të tjera të botës, si mjet i pazëvendësueshmë krahas koncepteve të lirisë, demokracisë etj. Po ashtu ai është sot poet në kulm të karrierës së vet e cila është plot cmime dhe vlerësime. Fitues i Cmimit Pulitzer, Hass është zgjedhur Poet Kombëtar për periudhën kohore 2002-2005 nga Kongresi Amerikan që është edhe vlerësimi më i lartë për një poet në këtë vend Jorie Graham Jorie Graham është, sipas kritikës, ylli i sotëm i poezisë amerikane. Profesore e famshme e poezisë në Universitetin e Harvardit, Graham është autorja më e komentuar në këto tridhjetë vitet e fundit në rrethet e kritikës amerikane. E kanë quajtur poetja më inteligjente e kohës, poetja më e cuditshme në historinë e poezisë amerikane, poetja më ‘filozofike’, poetja më e errët apo poetja e së ardhmes. Fituese e Pulitzer-it për poezinë dhe fituese e bursë së ‘gjeniut’ që jep Fondacionit më i famshëm amerikan i arteve ‘MackArthur’. Kritikja Helen Vendler në një intervistë u shpreh se poezia që shpiku Jorie Graham ‘…do të jetë poezia e së ardhmes, jo vetëm në SHBA. T. S. Eliot T. S. Eliot është poeti më i famshëm dhe ndofta më i madhi i shekullit XX. I lindur në SHBA dhe i edukuar në Europë, ai do të bëhej ‘pionieri’i poezisë së re në gjithë botën, ose ndryshe thënë ‘babai i modernizmit’. Ndonëse në përgjithësi vepra e tij poetike është e kufizuar në faqe, ajo është vepra më me ndikim në poezinë botërore të shek XX. Për këtë Eliot fitoi ndër shumë vlerësime edhe Çmimin Nobel më 1948.
 • 4. Miroslav Holub Larg së shfaquri shenja ndulkësie nga kalesa e kohës, Miroslav Holub-i na fal me veprën e tij një përmbledhje poezish me një intensitet vegimtar dhe befasues. Mprehtësia, ironia, thukësia formale dhe përfytyrimet e pashlyeshme të poezive më të hershme mbeten tejet të rrokshme ende sot, ndoshta ngërthyer edhe me një vështrim mbi botën që i detyrohet si pikturave të Bosch-it e Brueghel- it, ashtu edhe përfundimeve të shkencës moderne, ku Dr. Holub-i vetë është një ekspert ndërkombëtarisht i njohur.Miroslav Holub-i lindi më 23 shtator 1923 në Pilsen (Bohemi). Studjoi mjekësi në Univerzita Karlova (Pragë) ku edhe filloi punën, fillimisht në Departamentin e Filozofisë dhe Shkencave, duke u marrë me psikiatri. Atëhere filloi të shkruajë edhe poezitë e para. Më 1953 kreu specializimin në patologji të përgjithshme dhe në vitin 1954 në imunologji e mikrobiologji. Mbrojtja e doktoratës përkoi me botimin e vëllimit të tij të parë poetik (1958). Më vonë (1965-1968) punoi si imunolog në SHBA dhe Gjermani. Qysh nga viti 1967, kur poezitë e tij u botuan në anglisht nga “Penguin”, fillon të përkthehet gjerësisht. Holub-i ka botuar në Çeki 16 libra poetikë dhe 10 me prozë dhe eseistikë; si edhe 165 artikuj shkencorë dhe 3 monografi. Michael Longley Michael Longley dhe Derek Mahon janë dy prej poetëve më të njohur sot në Irlandë dhe jashtë saj. Ata së bashku me Seamus Heaney- in përbëjnë të ashtuquajturën ‘shkolla e Belfastit’ e cila në të vërtetë ishte një bashkim poetësh të talentuar, por pa ndonjë manifest apo program letrar. U zhvilluan ndër vite në mënyrë të pavarur dhe ndonëse jo aq të famshëm sa Heaney, mbeten ndër zërat kryesorë të poezisë që shkruhet sot në anglisht. Kritika e zgjedhur i ka propozuar që herët lexuesve të poezisë anglishtfolëse se ‘vepra e dy poetëve irlandezë duhet të jetë lexim i detyruar për cilindo të interesuar në poezinë bashkëkohore në botë.” Robert Lowell Bir i një prej familjeve më të vjetra dhe të rëndësishme të SHBA, i pasur, i përhënur, psikomaniak, depresiv, gjeni, kontravers, shpikësi i të ashtuquajturës ‘Poezia konfesionale’, Robert Lowell ishte poeti më i famshëm i kohës së vet, jo vetëm në Amerikë, por në gjithë botën. Fitues dy herë i Pulitzer- it, Loëell poashtu qe një profesor i ndritur i poezisë dhe u bë mentor i shumë prej poetëve
 • 5. të ardhshëm që do të shfaqeshin në skenën amerikane letrare. Falë Lowell-it poezia morri vlerësimin e saj më të lartë në shoqëri, duke u shndëruar në një institucion të vërtetë dhe duke u bërë një prej krenarive të Amerikës. Pas një periudhe harrimi, sot emri i Lowellit po ringrihet përsëri me shkëlqimin e kohës kur ai rronte. Derek Mahon Michael Longley dhe Derek Mahon janë dy prej poetëve më të njohur sot në Irlandë dhe jashtë saj. Ata së bashku me Seamus Heaney- in përbëjnë të ashtuquajturën ‘shkolla e Belfastit’ e cila në të vërtetë ishte një bashkim poetësh të talentuar, por pa ndonjë manifest apo program letrar. U zhvilluan ndër vite në mënyrë të pavarur dhe ndonëse jo aq të famshëm sa Heaney, mbeten ndër zërat kryesorë të poezisë që shkruhet sot në anglisht. Kritika e zgjedhur i ka propozuar që herët lexuesve të poezisë anglishtfolëse se ‘vepra e dy poetëve irlandezë duhet të jetë lexim i detyruar për cilindo të interesuar në poezinë bashkëkohore në botë.” Les Murray Les Murray është poeti më i madh australian i shekullit të XX i kandiduar disa herë për Nobel në letërsi. Ka fituar Medaljen e Artë të Poezisë nga Mbretëresha e Anglisë dhe po ashtu Cmimin Petrarka nga Akademia Gjermane. Ai është kampion dhe promovues i ‘gjërit australian’ në poezi, ese apo ligjërata. është ai që zbuloi ‘australianen’ si identitet kulturor dhe e fuqizoi atë duke u bërë një prej kulturave më identitare në globalizmin e sotëm kulturor. Ka jetuar prej tridhjetë vitesh si shkrimtar profesionit në fermën e tij diku në Uellsin e Ri në Australinë jugperëndimore. Sylvia Plath Studente brilante, lindur dhe rritur në Amerikë, Sylvia Plath do të fitonte famë që në vitet universitare në Cambridge, Angli, si një poete me një talent të jashtëzakonshëm. po aty njohu poetin e madh anglez Ted Hughes, për të filluar së bashku një prej karrierave më të famshme dhe frytdhënëse poetike të shekullit XX. Plath me një jetë mendore të trazuar, luftoi gjithë jetën e vet të shkurtër 31 vjeçare me demonët e trurit dhe përfundimi qe tragjik. Me vetvrasjen ajo la pas një sërë pozish të famshme që tashmë kritika e quan pjesë të trashëgimisë së ndritur perëndimore.
 • 6. Ezra Pound Ezra Pound është identifikimi i vetë poezisë së shekullit XX. Me projektin madhor të kantove që e filloi më 1921 dhe e përfundoi më 1958, Pound shënohet si poeti më ambicioz jo vetëm i shekullit XX por i gjithë kohërave. Një përkthyes i pashembullt, një mentor i rrallë për poetët e rinj dhe në vështirësi, një njohës absolut i traditave poetike, Pound mendonte dhe ëndërronte një sistem shoqëror që e vinte poezinë në majën më të lartë të vlerave. Pikëërisht kjo i diktoi një jetë të angazhuar politikisht gjë që i kushtoi shtrenjtë, pasi njohu privimin e lirisë, së botimit dhe të famës. Mbetet emri më i rëndësishëm i poezisë amerikane të shek XX krahas Frost, Eliot, Stevens. Adam Zagajewski George Steiner Adam Zagajewskin e kanë quajtur një prej poetëve më të mëdhenj polakë të shekullit XX e në vazhdim të gjallë’. është nominuar disa herë për Nobel dhe besohet se është një kandidaturë tepër e fortë për braktisi herët Poloninë duke jetuar sa në Paris aq edhe në Huston të SHBA-së. Wshtë një prej poetëve botë dhe sidomos në SHBA ku bashkë me Seamus Heaney-in është poeti më i dashur joamerikan. Tema tëhuajsimi, zbrazëtia, vdekja, kujtesa-harresa, të para nga thjerra jo e një tragjiku sesa e një dëshmita vet. Rainer Maria Rilke Elegji Duine është vepra më e famshme e Rilkes së bashku me Sonete Orfeut. Ai i shkroi këto dhjetë elegji në harkun kohor të dhjetë viteve dhe shtrirja kohore tregon edhe preokupimin dhe vështirësinë që iu desh të përballonte poeti në realizimin e kësaj vepre, një prej më të rëndësishmeve të shekullit që kaloi. Rilke u bë ‘poeti i kulluar’ europian që jetoi vetëm për poezinë duke qenë kështu i fundit i kësaj plejade. Ndërkaq Rilke është ndofta poeti më më shumë ndikim pas vdekjes, duke u bërë jo vetëm model i shkrimit të poezisë por edhe emër pelegrinazhi, emër që ngjallte dhe ngjall tek lexuesi dhe poeti besimin tek poezia. Charles Wright Charles Wright është bashkë me Ashbery poeti më ambicioz amerikan i gjysmës së dytë të shekullit XX. Ai e ka konceptuar veprën poetikë në trilogji që pohojnë të gjitha bashkë një nga poetikat më origjinale dhe të fuqishme të kohës. Po ashtu ëright hyn tek ata poetë amerikanë për të cilët tradita poetike europiane është tepër e rëndësishme. D
 • 7. Tomas Salamun është poeti më i njohur slloven sot dhe një prej poetëve më të njohur europianë. Salamun ndërkaq është një prej poetëve të huaj më të dashur për amerikanët. Ai ka botuar afro dhjetë libra në anglisht, shpesh me parathënie nga poetë të shquar amerikanë, duke u bërë një përfaqësues kryesor i poezisë postmoderniste sot në botë. Tomas Transtromer Tomas Transtromer është Fituesi i Çmimit ‘Nobel’ për letërsi, duke qenë i pari poet pas 16 vitesh që merrte një cmim të tillë. Ai është po ashtu nderi i Suedisë e cila i ka dhuruar një kështjellë birit të vet. Transtromer është psikolog me profesion dhe është vetë ky profesion që e ndihmoi poetin të gjente një shteg të ri poetik që përfshinte jo vetëm realitetin e dukshëm të njeriut, por edhe atë të padukshëm. Pikërisht këtu qëndrojnë edhe zbulimet e tij të fuqishme, ndricimet e papritura metaforike, lidhjet e shkurtra mes dy botëve vetëdije-pavetëdije. Tomas Venclova është poeti më i madh lituanez i gjallë dhe një prej poetëve kryesorë që shkruajnë sot në Europë dhe Amerikë. Mik i vjetër i Brodskijt dhe Ana Akmatovës, Venclova zgjodhi rrugën e vet që herët, duke braktisur vendin e vet nën thundrën e komunizmit dhe u bë qytetar amerikan. Punoi për afro njëzetë vite si profesor i sllavistikës në Princvton University, ndërsa tashmë është tërhequr dhe jeton në Europë. George Steiner është ndofta kulturologu më i rëndësishëm i epokës sonë. Është autor i shumë librave ndër të cilët shquhen vepra si 'Gjuha dhe heshtja', 'Në kështjellën e Mjekërkaltrit, biografia e tij për Heiddegerin dhe sidomos vepra që i dha famë të përbotshme, 'Pas Babelit' një studim shterues për një teori të mundshme të përkthimit. Filozofia, poezia, muzika, mistika përzihen në një kuptimësi tepër origjinale në librat e Steiner-it, falë cilësive të secilës disiplinë ai përgjon atë që e kë quajtur 'rrënia e Perëndimit.'
 • 8. Claudio Magris Shkrimtar dhe gjermanist, një nga eseistët më të shquar bashkëkohorë dhe një nga studiuesit më gjenialë të letërsisë së Europës Qendrore, trashëgimtar i traditës së madhe kulturore triestine, lindi më 10 prill 1939 në Trieste. Bota e fëmijërisë dhe e adoleshencës së tij është pikërisht Trieste, qytet "kufiri" plurietnik dhe plurikulturor. Përveç se me qytetin e lindjes, formimi i tij intelektual është i lidhur edhe me Torinon. Në fakt Magris diplomohet në Torino, në vitin 1962 për Gjuhë dhe Letërsi Gjermane me Lionello Vincenti-n. Mbasi kreu praktikën në Universitetin e Freiburg-ut, Magris u bë profesor i gjuhës dhe letërsisë gjermane në Universitetin e Torinos nga viti 1970 deri në 1978, ndërsa tani jep mësim në Universitetin e Triestes. Ndër esetë dhe studimet kritike më të rëndësishme përmendim Tre studime mbi Hoffmann-in (1969), botimi në vitet Shtatëdhjetë i Larg nga ku, Joseph Roth dhe tradita hebraiko-orientale (1971) Pas Fjalëve (1978). Për të vazhduar me Itaka e përtej në vitin 1982. Dhe në 1984 boton Unaza e Klarisës. Në vitin 1986 Magris boton kryeveprën e tij, Danubi, - një udhëtim sentimental në kohë dhe hapësirë. Studiues i teatrit në gjuhën gjermane dhe përkthyes i pjesëve teatrale (të Buechner, Kleist, Ibsen, Scnitzler) – mat forcat në zhanrin e dramës dhe në vitin 1988 boton Stadelmann. Mbas romanit të shkurtër Një tjetër det (1991) në vitin 1995 boton Zërat. Në vitin 1987 shkrimtari triestin fiton me Mikrokozmose çmimin prestigjioz Strega, ndërsa në vitin 1999 i kthehet eseistikës me Utopi dhe Zhgënjim, Ese 1974-1998. Ekspozita, në vitin 2001. Në vitin 2005 del poema Qorrazi dhe para se të mbyllet viti përshkojmë sërish nën shoqërinë e autorit itineraret e librit Të udhëtosh pafund. Një fletore e mrekullueshme udhëtimesh – rreshta të dendur boje dhe jete të jetuar. Në shumë ese, hyrje, parathënie, elzevire – sidomos tek Corriere della sera – Magris analizon letërsinë e shekullit tonë në mënyrë të veçantë atë të Europës Qendrore dhe Skandinavisë, si metaforë e krizës së qytetërimit modern,ai ka aftësinë të kuptojë dhe interpretojë sistemet e mëdha historike, sociale dhe letrare duke i bërë të kuptueshme edhe për lexuesin me më pak përvojë. Në vitin 2008 nominohet për çmimin Nobel në Letërsi. Seamus Heaney Heaney është një prej poetëve më të vlerësuar jo vetëm në letërsinë e shkruar në anglisht, por në të gjithë botën. Lindur dhe rritur në Irlandë (1939 - 2013), Heaney pati një karrierë të jashtëzakonshme letrare që e bëri një prej poëtëve më të mëdhenj të kohës sonë në cilëndo gjuhë. Ndaj dhe më 1995 u vlerësua me çmimin Nobel. Në gjuhën shqipe është përkthyer dhe botuar më 2001. Së shpëjti do të dalë nga Aleph me një botim më të gjerë dhe të plotësuar.
 • 9. Derek Walcott U lind në Indet Perëndimore më 1930 ku më vonë studioi letërsi dhe filloi të shkruante poezitë e para. Më pas bëri karrierë si profesor letërsie në universitetin e Bostonit dhe nisi të shkruante krijimet e veta madhore të cilat e shpunë drejt çmimit 'Nobel' më 1992. Është autor i një sërë veprash në poezi, dramë dhe romane në vargje ku spikatin sidomos 'Omeros' dhe 'Jetë tjetër'. Wallace Stevens lindur dhe vdekur më (1879 - 1955) drejtoi gjithë jetën një kompani sigurimesh dhe askush nuk e diti që netëve, ky bisnesmen i suksesshëm shkruante një prej veprave më të rëndësishme poetike të shekullit të XX në SHBA. Prej 'Harmoniumit' e deri tek libri i tij i fundit 'Shkëmbi', Stevens paraqet një poetikë tepër origjinale dhe të largët nga ajo që po shkruanin vërsnikët e tij me famë botërore tashmë, si Pound, Eliot apo Frost. Sido të jetë, në fjlaët e Harold Bloom-it, "Stevens dhe Eliot ndajnë sëbashku fronin e poetit më të madh të Amerikës për shekullin që lamë pas."