Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
1
Lenda Kimi
Klasa XI
Tema Studimi i krahasuar i elektrolizes dhe element...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
2
Mjetet e punes ; tabela , kompjuter , letra te bardha lapustina
Parashi...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
3
Nxenesi 10 Elektroliza ndodh ne elektrolizier ndersa elementi galvanic
...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
4
Eksperti Nr 4
5ooml tretesire 2,5 M ZnSO4 i neneshtrohen procesit te
el...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
5
Perfaqesuesi i ekspertit nr2
Elektroliza mund te ndodhe ne elektrolit n...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
6
K: 2Zn2+ + 4e→2Zn
A: 4OH- -4e- →2H2O +02 Ne katode veçohet Zn ndersa ne...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
7
C’fare dime Ç’fare eshte me e
rendesishme
Po tani c’fare
Jane proçese f...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
8
C’fare dime Ç’fare eshte me e
rendesishme
Po tani c’fare
Jane proçese f...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
9
Po tani ç’fare do te bejme ?
Organizoj nje brain storming per te plotes...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
10
Vleresimi:
Vlerseoj nxenesit ne lidhje me faktin se sa :
U aktivizuan ...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
11
STRUKTURA E MESIMIT
Fazat e struktures Strategjite mësimore
metodat
Ve...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
12
Plotesoj se bashku me nxenesit kolonen ‘’DI’
DI DUA TE DI MESOVA
Eshte...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
13
DI DUA TE DI MESOVA
Eshte proçes fiziko kimike
Shnderron energjine EEL...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
14
Ndodh ne elektrolizier
Eshte e ndertuar nga
Q i jashtem( levizja e
dre...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
15
Vleresimi i nxenesve :
Per :
Saktesine e pergjigjeve te tyre
Aftesine ...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
16
Konceptet kryesore :
STRUKTURA E MESIMIT
Fazat e struktures Strategjit...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
17
Ndertimi i njohurive
Veprimtari e leximit te drejtuar (V/L/D)
Mesuesi ...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
18
Mesuesi:
Cilat jane disa nga vetite fizike te alkoleve ?
Nxenesi : 1 (...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
19
2 ) Meqe kane veti acide te dobeta alkolet nuk mund te veprojne
me baz...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
20
TABELA DUHET TE KETE KETE PAMJE
VETITE FIZIKE R-
OH
VETITE KIMIKE R-OH...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
21
Trokiti ne dere dhe ajo doli .Megjithese ai I beri nje delklarate te
f...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
22
 Te argumentoje ne baze te vecorive unitetin e perberjeveinorganike m...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
23
Mesuesi :
Ju bej te njohur nxenesve se do hyme ne studimin e nje pjese...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
24
Ndertimi i njohurive
Lexim permbledhje ne dyshe
Mesuesi :
Mesimi ndahe...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
25
Perforcimi:
Role te specializuara ne diskutim
Mesuesi : Organizoj nxen...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
26
Mesazhi qe percillet ( nga gjykatesi )
‘’Te gjitha perberjet kimike ja...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
27
STRUKTURA E MESIMIT
Fazat e struktures Strategjite mësimore
metodat
Ve...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
28
Nxenesi 5: Do te egzistonin te njejtat gjallesa.
Nxenesi 6: Nuk do te ...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
29
Mesuesi: Vizatoj ne derrase tabelen, me kodet perkatese,ku secili
kod ...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
30
·
2 n 2 n
n n n
2n 2n
n n n
Vleresimi i nxenesve:
Saktesine e pergjigj...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
31
Konceptet kryesore : Acidet nukleike, ADN, nuleotide dhe kodi gjenetik...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
32
Parashikimi:
Permbledhje e strukturuar
Mesuesi
Shkurt permbledh moment...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
33
Ju jap mundesine nxenese te lexojne mesimin per te bere komentet e
duh...
Lenda Kimi
Klasa XI
MODELE MESIMI #MesueseAurela
34
Perforcimi:
Shkrimi i shpejte
Mesuesi: Orientoj nxenesit te shkruajne ...
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Modele mesimi kimi 11

Lenda Kimi ....Klasa XI ....MODELE MESIMI !!!! #MesueseAurela

Temat
Studimi i krahasuar i elektrolizes dhe elementit galvanik
Gatitja dhe vetite e alkoleve
Perberjet inorganike dhe organike
Ndarja qelizore
ADN

 • Als Erste(r) kommentieren

Modele mesimi kimi 11

 1. 1. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 1 Lenda Kimi Klasa XI Tema Studimi i krahasuar i elektrolizes dhe elementit galvanik Objektivat: Ne fund te ores se mesimit nxenesit do te jene ne gjendje te  Te konceptojne drejt elektrolizen dhe elementin galvanik  Te tregojne ndertimin e elementit galvanik dhe elektrolizes  Te shkruajne reaksionet redoks qe ndodhin ne elekktroda  Te vene ne dukje levizjen e drejtuer te joneve dhe elktroneve  Te shkruajne reaksionin e pergjithshem te elektrolizes dhe elementit galvanik  Te tregojne ne menyre krahasuese ndyshimet dhe ngjashmerite ndermjet dy proceseve  Te japin shembuj praktik e te zbatimit te elektrolizes dhe elementit galvanik Konceptet kryesore : element galvanik ,elektrolize ,elektroda, oksidim ,reduktim etj STRUKTURA E MESIMIT Fazat e struktures Strategjite mësimore metodat Veprimtarite e nx Organizimi i klases Parashikimi (përgatitja për te nxënë ) Ndertimi i njohurive (perpunimi i permbajtjes) Perforcimi (konsolidimi i të nxënit ) Dy te verteta nje genjeshter Mardheniet pyetje pergjigje Grupet e eksperteve C’fare /Eç’fare Po tani c’fare Brain storming Shkrimi i shpejte Diskutimi i ideve Zhvillimi i fjalorit dhe i imagjinates Nxit ndertimin e shprehive te te shkruarit dhe te bashkepunimit Nxitja per te persosur te shkruarit Te menduarit Pune me gjithe klasen Pune ne grupe Dhe individuale Pune ne grupe Pune individuale
 2. 2. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 2 Mjetet e punes ; tabela , kompjuter , letra te bardha lapustina Parashikimi : Dy te verteta nje genjeshter (5’) Mesuesi : Ju jap detyre nxenesve te shkruajne ne heshtje tre pasione te tyre, ku njera te jete e genjeshter Kujdes ! Genjeshtra nuk duhet te jete e dukshme Nxenesit e tjere te klases gjejne se cili pohim eshte i genjeshter Nxenesi nr 1  Moda  Sporti  Face book Nxenesi nr 2  Kercimi  Punet e shtepise  Deti Nxenesi nr 3  Shkoj ne fshat tek gjyshja  Celulari  Studjoj shume Mardheniet pyetje pergjigje (10’) Falenderoj nxenesit per mendimet e dhena dhe bej nje permbledhje te shpejte te asaj qe kemi trajtuar ne mesimet e fundit dhe mbi menyren se si do te zhvillohet mesimi i dites Mesuesi A mund te hartoni disa pyetje per njeri tjetrin ne lidhje me elektrokimine Nxenesi 1 Ç’eshte elektrokimia ? Nxenesi 2 Nje dege ndermjet kimise dhe fizikes Nxenesi 3 Ç’fare studjon ajo ? Nxenesi 4 Objekti i studimit te elektrokimise eshte elektroliza dhe elementi galvanik Nxenesi 5 A mund ta konceptojme elektrolizen dhe elementin galvanic ? Nxenesi 6 Elektroliza eshte proçesi fiziko-kimik gjate te cilit energjia elektrike kthehet ne energji kimike si pasoje e ndodhjes se reaksioneve redoks ne tretesiren ujore te nje elektroliti Nxenesi 7 Po elementin galvanic ? Nxenesi 8 Elementi galvanic eshte nje proçes fiziko kimik ku energjia kimike kthehet ne energji elektrike ne saje te ndodhjes se reaksioneve redoks ne tretsirat ujore te dy elektroliteve Nxenesi 9 Ku ndodhin keto proçese ?
 3. 3. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 3 Nxenesi 10 Elektroliza ndodh ne elektrolizier ndersa elementi galvanic ndodh ne nje aparat te ndertuar nga dy elektroda te ndara nga njera tjetra Nxenesi 11 Si jane te ndertuara keto aparate ? Nxenesi 12 Aparati per funksionimin e elementit eshte i ndertuar nga tre pjese: qarku i jashtem ( percjelles i lidhur me nje llampe ) qarku I brendshem ( ura prej qelqi ) dy elektrodat ( pllaka metalike te zhytura ne tretesiren e elektrolitit parkates ) Nxenesi 13 Po elektrolizieri ka te njejtin ndertim? Nxenesi 14 Po , kane te njejtin ndertim pra qarku i jashtem qarku i brendshem dy elektrodat Ndryshimi qendron ne faktin se tek elektroliza ,elektrodat nuk jane te veçuara nga njera tjetra Nxenesi 15 Si funksionon elektroliza po elementi galvanic?......... Nderhyn mesuesi : Me pelqen qe jeni te afte te ndertoni pyetje dhe te pergjigjeni njekohesisht , por per keto do te diskutojme me gjere se bashku ne pjesen tjeter Ndertimi i njohurive grupet e eksperteve 35’ ; Ç’fare /E ç’fare 10’ Mesuesi : Tani do të bëjmë një veprimtari me të ndryshuar vendet. Do te numeroj nga 1 tek 5 , ku çdo numer i korrespondon nje eksperti Do t’ju jap në tavolinat tuaja pese pyetje ,per secilin ekspert . Eksperti Nr 1 Si funksionon elementi galvanic Mg/Mg2+ // Cu 2+/Cu Me sa gram do te rritet masa e katodes n,q,s anoda do te tretet me 2,4 gr Eksperti Nr2 Cilat jane rastet e elektrolizes Si ndodh elektoliza e Ca Cl2 (t) ? Eksperti Nr 3 N,q,s duam te veshim nje ENE me baker , atehere çfare roli do te luaj ky metal ne elementin galvanic dhe ne elektrolize
 4. 4. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 4 Eksperti Nr 4 5ooml tretesire 2,5 M ZnSO4 i neneshtrohen procesit te elektrolizes Gjeni sa litra gaz do te vecohet ne anode Eksperti Nr 5 Nje pllake plumbi zhytet me rradhe ne tretesiren ujore te joneve Mg2+ dhe pastaj Cu2+ Me cilat jone do te veproje pllaka e Pb ,Pse ,shkruani reaksionet jonike Secili prej jush ,duhet të jetë në gjëndje të jap një përgjigje të sakte për secilën prej tyre Ne kete moment ne tavolinën e parë mblidhen vetëm 1 shat; në të dytën vetëm 2-shat; në të tretën vetëm 3-shat në të katërtën vetëm 4-rat dhe ne te pesten vetem 5-sat Secili grup do të jetë përgjegjës për pyetjen e tij. Diskutoni në grup përgjigjen dhe vendoseni se si t’i pergjigjeni. Duhet ta mësoni këtë përgjigje sepse do t’ia mësoni grupit bazë. Keni 8 minuta kohe për ta mësuar secili anetar i grupit Pasi ta keni mesuar secili prej jush do te kthehet ne grupet baze ku keni përgjegjësinë të mësoni njëri-tjetrin. Perfasues te eksperteve do te shkruajne ne tabele konkluzionet perkatese psh,eksperti me numrin 1 jep pergjigjen e ekspertit 3 etj Pefaqsuesi i ekspertit nr 1 A (- ) K ( +) Mg/Mg2 + Cu 2+/Cu [ A(-) Mg ─2e-→Mg2+ ( proçesi i oksidimit,reagenti oksidues ) K(+) Cu 2+ + 2e-→Cu0( proçesi i reduktimit ,reagenti reduktues ) Mg + Cu 2+→ Mg2+ + Cu0 ( reaksioni ipergjithshem ) N,q,s anoda do te tretet me 2,4gr sasia e katodes do te rritet me : 24 gr Mg 64 gr Cu 2,4 gr x gr X= 2,4 gr × 64gr 24gr = 6,4gr Cu
 5. 5. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 5 Perfaqesuesi i ekspertit nr2 Elektroliza mund te ndodhe ne elektrolit ne gjendje te shkrire elektrolit ne tresire ujore , dhe me anode active Le te shikojme si ndodh elektroliza e CaCl2(t) OH-A(+) K(-) H2O→ H+ + OH- CaCl2→Ca2+ +2Cl- K: 2H+ + 2e→H2 A: 2Cl- -2e- →Cl2 Ne katode veçohet H2 ndersa ne anode Cl2 2H+ +2Cl-→ H2 + Cl2 2H2O +CaCl2 → H2 + Cl2 + Ca (OH)2 Perfaqesuesi i ekspertit nr 3 Nqs duam te veshim nje ene me baker ose nje metal tjeter si ne elektrolize (me anode active ) dhe ne elementi galvanic duhet qe ena luaje rolin e katodes A(+) K(-) A(-) K(+) Zn Cu Pllake bakri (activ Perfaqsuesi i ekspertit Nr4 V = 5ooml= 0,5l A(-) K(+) CM =2,5M A VO2 = ? H2O→ H+ + OH- ZnSO4 →Zn2+ SO4 2-
 6. 6. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 6 K: 2Zn2+ + 4e→2Zn A: 4OH- -4e- →2H2O +02 Ne katode veçohet Zn ndersa ne anode O2 Zn2+ +4OH- →2Zn +2H2O+O2 2Zn SO4 +4H2O → Zn + 2H2O + O2 +2 H2 SO4 2Zn SO4 +2H2O → Zn + + O2 + 2H2 SO4 n= CM× V= 2,5 M ×0, 5L=1,25 mole Nga barazimi : 2mole Zn SO4 1mol O2 22,4LO2 1.25 mole Zn SO4 XLO2 X=14LO2 Perfaqesuesi i ekspertit nr 5 Pb Pb MgCl2 CuCl2 Pb +MgCl2 →nuk ndodh Pb +CuCl2→PbCl2 +Cu Sepse Pb me pak aktiv se Mg Mesuesi: Mbasi degjuam me kujdes pergjigjet e secilit ekspert le te japim konkluzionet kryesore Ndertoj ne derrase tabelen Ç’fare / Eç’fare / Po tani c’fare U kerkoj nxeneve te tregojne ç ‘fare dine per elektrolizen dhe elementin galvanic dhe ku qendron rendesia e studimit te tyre Mendimet e e tyre i shenojme ne kollonen ç’fare
 7. 7. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 7 C’fare dime Ç’fare eshte me e rendesishme Po tani c’fare Jane proçese fiziko kimike Shnderrojne energjine EK→EELEK dhe anasjelltas Studjohen nga elektrokimia Zhvillohen ne aparate te veçanta Ne thelb kane ndertim te njejte Q i jashtem Q i brendshem Dy elektroda Ne anode ndodh oksidimi Ne katode ndodh reduktimi Anoda tek elementi galvanik eshte negative ndersa tek elektroliza pozitive Elementi galvanik ka rendesi ne prodhimin e baterive te ndryshme dhe akumulatoreve te makinave etj..... Perdorim ne industri ne veshjen e metaleve me metale te tjere ( galvanostegji ) Elektroliza pervec te gjitha ketyre perdoret ne industri per perftimin e metaleve jometaleve dhe veshjen e metaleve me metale te tjere Shtroj para nxenesve pyetjet 1)Cilat jane rrjedhojat praktike te ketyre proçeseve ? 2) A kane rendesi studimi i tyre ,n,q,s po, pse ? 3) A sjellin ndryshime ne jeten tone ? Duke marre mendimet e nxenesve plotesojme kollonen e dyte bashke me nxenesit
 8. 8. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 8 C’fare dime Ç’fare eshte me e rendesishme Po tani c’fare Jane proçese fiziko kimike Shnderrojne energjine EK→EELEK dhe anasjelltas Studjohen nga elektrokimia Zhvillohen ne aparate te veçanta Ne thelb kane ndertim te njejte Q i jashtem Q i brendshem Dy elektroda Ne anode ndodh oksidimi Ne katode ndodh reduktimi Anoda tek elementi galvanik eshte negative ndersa tek elektroliza pozitive Elementi galvanik ka rendesi ne prodhimin e baterive te ndryshme dhe akumulatoreve te makinave etj..... Perdorim ne industri ne veshjen e metaleve me metale te tjere ( galvanostegji ) Elektroliza pervec te gjitha ketyre perdoret ne industri per perftimin e metaleve jometaleve dhe veshjen e metaleve me metale te tjere Prodhojne rryme Prodhimin e baterive ( shume te perdorshem ne jeten tone te perditeshme ) Prodhimin e akumulatoreve Perftimi i metaleve dhe i jometaleve ne industri Veshja e metaleve me metale te tjere pra ruajtja nga korrozioni etj.... Studimi i tyre shume i rendesishem per vete rendesine praktike qe ata kane Por nga ana tjeter ndotin mjedisin Shkarkimi i baterive nuk behet plotesisht Baterite permbajne lende toksike dhe kane aftesi te vetendizen Elemente te tille si Pb,Hg,Cd,si metale te rende jane ndotes te fuqishem te ujerave te lumenjve liqeneve dhe ujit te pijshem Hedhja e baterive kudo rrezik per gjallesat Çfare detyre del para nesh Ç’fare duhet e bejme .......... Organizoj brain stormming! Ne fazen e perforcimit Perforcimi: Po tani ç’fare / Brain storming 10’ Prezantim me power point 10’ Shkrim i lire 10’ Mesuesi: Shtroj para klases pyetjen C’fare duhet te bejme
 9. 9. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 9 Po tani ç’fare do te bejme ? Organizoj nje brain storming per te plotesuar kollonen e trete te hidhen mbeturinat ne vendin e duhur [ Te sensibilizojm te riciklohen baterite te ndergjegjesohemi te dalim me nje objektiv te çohen baterite ne nje planet tjeter ‘’ gjithçka fillon nga une ‘’ Prezantim me power point 10’ ‘Studimi te krahasuar te elektrolizes dhe elementit galvanic ‘ Shkrim i lire 10’ Per rreth 5’ nxenesit shkruajne si e kuptojne shprehjen: ‘ Gjithçka fillon nga une !’ Degjohen disa nga shkrimet 5’ Brisilda ‘Ne nje bote si kjo e jona ku njerezit jane gjithmone faktori kryesor i ndryshimit me teper flitet sesa veprohet Kjo ndodh edhe ne ndikimin e njeriut per mjedisin.Njerezit gjithmone perpiqen te bejne diçka ,por realisht nuk bejne asgje Per te patur nje mjedis te paster dhe nje vend te mire per te jetuar gjithçka duhet te filloje nga ne si individe Keshtu ne sherbejme si factor ndryshimi jo vetem per dobine e komunitetit por edhe tonen personalisht! ç’fare duhet te bejme?
 10. 10. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 10 Vleresimi: Vlerseoj nxenesit ne lidhje me faktin se sa : U aktivizuan dhe moren pjese ne oren mesimit,sa origjinal ishin. Sa dhane mendime te sakta dhe te pjekura ne lidhje me problemet e tajtuara gjate punes ne grup,ku vleresoj nxenesin me aktiv te grupit Sa jane te afte te krahasojne elektrolizen me elementin galvani Nga pervoja :Teknika Ç’fare / E ç’fare/Po tani ç’fare eshte mjaft efikase dhe me produktivitet ne kete teme mesimi ku lidhja e njohurive teorike me praktiken eshte shume reale Lenda Kimi Klasa XI Tema Elektroliza me anode aktive Objektivat: Ne fund te ores se mesimit nxenesit do te jene ne gjendje te  Te shkruajne reaksionet redoks qe ndodhin ne elektroda gjate elektrolizes me anode aktive  Te parqes produktet e elektrolizes ne tretesire ujore me elektroda pasive dhe aktive  Te dalloje reaksionet qe ndodhin ne elektroda nga reaksioni i pepergjithshem  Te krahasojne procesin e elektrolizes gjate zhvillimit te saj me elektroda aktive dhe pasive  Te japin te dhena dhe shembuj te perdorimit praktik te elektrolizes dhe elementit galvanik Konceptet kryesore : elektroda, elektrode aktive , oksidim ,reduktim , galvanostegji
 11. 11. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 11 STRUKTURA E MESIMIT Fazat e struktures Strategjite mësimore metodat Veprimtarite e nx Organizimi i klases Parashikimi (përgatitja për te nxënë ) Ndertimi i njohurive (perpunimi i permbajtjes) Perforcimi (konsolidimi i të nxënit ) Permbledhje e strukturuar Di /dua te di / mesova Di /duate di / mesova Di /dua te di /mesova Diskutimi i ideve Zhvillimi i fjalorit Nxit ndertimin e shprehive te te shkruarit dhe te bashkepunimit Nxitja per te persosur te shkruarit Te menduarit Pune me gjithe klasen Pune ne grupe Pune ne grupe Pune individuale Mjetet e punes ; tabela , letra te bardha, lapustina Parashikimi : Permbledhje e strukturuar Di /dua te di / mesova Mesuesi : Permbledh ne menyre te shkurtuar pikat kryesore ku do kaloje tema e re , per te nxitur sado pak kureshtjen e tyre Shtroj para tyre pyetjen: Ç’fare dini per elektrolizen ? U kerkoj atyre te mendojne e pastaj te shkruajne ç’fare dine per elektrolizen Vizatoj ne derrasen e zeze tabelen Di /dua te di / mesova
 12. 12. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 12 Plotesoj se bashku me nxenesit kolonen ‘’DI’ DI DUA TE DI MESOVA Eshte proçes fiziko kimike Shnderron energjine EELEK→Ek Ndodh ne elektrolizier Eshte e ndertuar nga Q i jashtem( levizja e drejtuar e elektroneve) Q i brendshem( levizja e drejtuar e joneve ) Dy elektroda ( anoda ,katoda ) Ne anode ndodh oksidimi (+ ) Ne katode ndodh reduktimi (- ) Elektrodat jane pasive Ndodh ne elektrolit ne gjendje te shkrire dhe tretesire ujore Shoqerohet me veçim substancash Veçimi i sustancave ne elektroda realizohet sipas disa rregullave te caktuar Ndertimi i njohurive ‘Dua te di’ Mesuesi : Edhe njehere cila eshte tema e mesimit te dites Nxenesit : elektroliza me anode active Mesuesi : A mund te thoni , çfare doni te dini ne lidhje me kete teme ? Mendimet e tyre I hedhim ne kollonen e dyte te tabeles Di /dua te di / mesova
 13. 13. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 13 DI DUA TE DI MESOVA Eshte proçes fiziko kimike Shnderron energjine EELEK→Ek Ndodh ne elektrolit ne gjendje te shkrire dhe tretesire ujore Ndodh ne elektrolizier Eshte e ndertuar nga Q i jashtem( levizja e drejtuar e elektroneve) Q i brendshem( levizja e drejtuar e joneve ) Dy elektroda ( anoda ,katoda ) Ne anode ndodh oksidimi (+ ) Ne katode ndodh reduktimi (- ) Elektrodat jane pasive Shoqerohet me veçim substancash Veçimi i sustancave ne elektroda realizohet sipas disa rregullave te caktuara Si ndodh ? A ndodh per elektrolite ne gjendje te shkrire dhe tretesire ujore Si ta kuptojme shprehjen ‘‘anode aktive ‘’ A jane elektrodat pasive A shoqerohet me veçim sustancash A ndiqen te njejtat rregulla per shkarkimin e joneve ne elektroda A gjen zbatim ne industri A eshte i rendesishem A eshte i ngjashem me ndonje proçe tjter Perforcimi : Mesova Mesuesi : Nxenesit per te gjetur pergjigjet e pyetjeve te tyre lexojne tekstin ne menyre individuale Idete e tyre sherbejne per te plotesuar kollonen e trete te tabeles ‘’ MESOVA ‘’ DI DUA TE DI MESOVA Eshte proçes fiziko kimike Shnderron energjine EELEK→Ek Ndodh ne elektrolit ne gjendje te shkrire dhe tretesire ujore Si ndodh ? A ndodh per elektrolite ne
 14. 14. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 14 Ndodh ne elektrolizier Eshte e ndertuar nga Q i jashtem( levizja e drejtuar e elektroneve) Q i brendshem( levizja e drejtuar e joneve ) Dy elektroda ( anoda ,katoda Ne anode ndodh oksidimi (+ ) Ne katode ndodh reduktimi (- ) Elektrodat jane pasive Shoqerohet me veçim substancash Veçimi i sustancave ne elektroda realizohet sipas disa rregullave te caktuara gjendje te shkrire dhe tretesire ujore Si ta kuptojme shprehjen ‘‘anode aktive ‘’ A jane elektrodat pasive A shoqerohet me veçim sustancash A ndiqen te njejtat rregulla per shkarkimin e joneve ne elektroda A gjen zbatim ne industri A eshte i rendesishem A eshte i ngjashem me ndonje proçe tjter A(+) K(-) CuSO4 pllake bakri A: Cu – 2e → Cu2+ K : Cu2++2e→Cu0 Cu + Cu2→ Cu2++ Cu0 Ndodh per elektrolite ne gjendje te shkrire dhe ne treteire ujore Pllaka e bakrit merr pjese aktive ne elektrolize Elektrodat nuk jane pasive Vecimi i substancave eshte i pjesshem Muk ndiqen te njejtat rregulla per shkarkimi e joneve Proces shume i rendesishem gjen zbatim ne galvanostegji Detyre : Paraqisni skematikisht elektrolizen e ZnSO4( t ) me elektroda grafiti dhe me anode zinku Shkruani reaksionet qe ndodhin ne elektroda dhe reaksionin e pergjithshem per secilin rast
 15. 15. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 15 Vleresimi i nxenesve : Per : Saktesine e pergjigjeve te tyre Aftesine e te formuluarit te pyetjeve Shkrimin sakte te reaksioneve ne elektroda dhe te reaksionit te pergjithshem Nga pervoja : Nepermjet kesaj teknike nxenesit nxene me mire sepse Ata kujtojne ato qe dine Aftesohen ne berjen epyetjeve Jane me active dhe mesimi eshte me gjithe perfshires Lenda Kimi Klasa XI Tema Gatitja dhe vetite e alkoleve Objektivat: Ne fund te ores se mesimit nxenesit do te jene ne gjendje te  Te pergjithesojne vetite fizike te alkoleve me numer te ndryshem atomesh karboni  Te krahasojne dhe shpjegojne vetite fizike te alkoleve me ato te hidrokarbureve me masa molare te peraferta me to  Te shkruajne reaksionet qe paraqesin vetite kimike te alkloleve  Te njohin reaksionet e gatitjes te alkoleve  Te zbatojne ne praktike gatitjen e alkoleve te ndryshme
 16. 16. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 16 Konceptet kryesore : STRUKTURA E MESIMIT Fazat e struktures Strategjite mësimore metodat Veprimtarite e nx Organizimi i klases Parashikimi (përgatitja për te nxënë ) Ndertimi i njohurive (perpunimi i permbajtjes) Perforcimi (konsolidimi i të nxënit ) Diskutim per njohurite paraprake Veprimtari e leximit te drejtuar Harta e konceptit Parashikimi me terma paraprake Diskutimi i ideve Zhvillimi i fjalorit Nxit ndertimin e shprehive te te shkruarit dhe te bashkepunimit Nxitja per te persosur te shkruarit te menduarit Nxit imagjinaten Pune me gjithe klasen Pune ne grupe Pune ne grupe Pune individuale Mjetet e punes ; tabela , letra te bardha, shkumesa Parashikimi: Diskutimi i njohurive paraprake Mesuesi : Ne tabele shkruhen formulat strukturore te disa alkoleve Nga nxenesit kerkoj Te emertojne keto perberje Te grupojne alkolet ne varesi te structures ,pozicionit te grupit –OH , dhe nr te grupeve -OH
 17. 17. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 17 Ndertimi i njohurive Veprimtari e leximit te drejtuar (V/L/D) Mesuesi :  Pas etapes se parashikimit kaloj ne etapen e ndertimit te njohurive me veprimtarine e leximit te drejtuar  Ndaj klasen ne tre grupe te medha dhe pergatis nga nje pyetje per secilin grup Vetite fizike te alkoleve Vetite kimike te alkoleve Gatitja e alkoleve Mesuesi : Mbasi ndaj mesimin ne tre paragrafe kryesore , rekomandoj nxenesit te lexojne ne heshtje , secili grup paragrafin perkates per t’ju dhene pergjigje pyetjeve te hartuara. Nje ose disa perfaqesues nga secili grup duke plotesuar mendimin e njeri tjetrit japin pergjigje per pyetjet e parashtruara me siper Grupi i pare Grupi i dyte Grupi i trete
 18. 18. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 18 Mesuesi: Cilat jane disa nga vetite fizike te alkoleve ? Nxenesi : 1 ( Perfaqesues i grupit te pare ) Pasi diskutuam se bashku ne grup menduam te listojme disa nga vetite fizike te alkoleve 1) Alkolet me nr te vogel karbonesh 1-3 treten mire ne uje 2) Me rritjen e nr te carboneve ne varg tretshmeria e tyre ulet 3) Alkolet jane ne gjendje agregate te ndryshme C1- C11 jane lengje C11 e siper jane te ngurta Mesuesi : Pyes nxenesit nese kane paqartesi dhe ftoj nje nxenes tjeter te vazhdoje mendimin e shokut Nxenesi : 2 ( Perfaqesues i grupit te pare ) 4) temperaturat e vlimit dhe te shkrijes te alkoleve jane me te medha se te hidrokarbureve me mase te perafert me to , psh. etanoli me mase molare 46g/mol vlon ne 780C ndersa propani me mase molare 44g/mol eshte gaz 5) alkolet sherbejne si tretesa te perberjeve organike Mesuesi ; Pse ndodh nje dukuri e tille? Nxenesi : 2 Sepse molekulat e alkoleve lidhen me lidhje hidrogjenore ,arsye kjo qe ndikon dhe ne tretjen e alkoleve ne uje Mesuesi: Mund te rendisim disa nga vetite kimike te alkoleve ? Nxenesi : 3 ( Perfaqesues i grupit te dyte ) Po mund te themi se vetite kimike te alkoleve i dedikohen grupit –OH Alkolet jane aktiv nga pikpamja kimike ,dhe shfaqin disa lloj reaksionesh 1) veprimi i alkoleve me metalet tregon aciditet CH3 –OH + Na → CH3 ONa + ½ H2 metanolat natriumi Mesuesi: Si shfaqen vetite acide tek alkolet Nxenesi : 3 Vetite acide jane shume te dobeta , kripa e formuar mund te shperbehet nga uji CH3 ONa + H2O → CH3 –OH + NaOH Mesuesi: Mund te vazhdoje nje nxenes tjeter? Nxenesi : 4 ( Perfaqesues i grupit te dyte ) Ne lidhje me mendimin e shokut mund te themi :
 19. 19. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 19 2 ) Meqe kane veti acide te dobeta alkolet nuk mund te veprojne me bazat CH3-OH + NaOH → NUK NDODH 3 ) Por alkolet mund te veprojne me acidet H2SO4 CH3-OH + HCl CH3Cl + H20 Mesuesi: A japin alkolet reaksione djegie ? Nxenesi : 4 Po alkolet japin reaksione djegie 2CH3-OH + 3O2 → 2CO2 + 4H20 Mesuesi: Tani eshte momenti te njihemi me menyrat e perfitimit te alkoleve Kush deshiron te paraqesi ne tabele reaksionet perkatese Nxenesi : 5 ( Perfaqesues i grupit te trete ) Alkolet mund t’i perftojme ne dy menyra kryesore M1 Duke u nisur nga halogjen alkanet me baza alkaline R-Cl + Na OH → R-OH +NaCl psh : , CH3-CH2 Cl +Na OH →CH3-CH2OH +NaCl M2: hidratimi I alkeneve CH3-CH=CH2 +H2O→CH3-CH-CH3 │ OH Perforcimi: Harta e konceptit Parashikim me terma paraprake Harta e konceptit Gjate kesaj faze u kerkoj nxenesve te plotesojne tabelen e meposhteme Pas plotesimit nga ana e nxenesve
 20. 20. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 20 TABELA DUHET TE KETE KETE PAMJE VETITE FIZIKE R- OH VETITE KIMIKE R-OH GATITJA R-OH 1) Alkolet me nr te vogel karbonesh 1-3 treten mire ne uje 2) Me rritjen e nr te carboneve ne varg tretshmeria e tyre ulet 3) Alkolet jane ne gjendje agregate te ndryshme te lenget ngurte 4) temperaturat e vlimit dhe te shkrijes te alkoleve jane me te medha se te hidrokarbureve me mase te perafert me toper shkak te lidhjes hidrogjenore 5) alkolet sherbejne si tretesa te perberjeve organike 1)veprimi i alkoleve me metalet CH3 –OH + Na → CH3 ONa + ½ H2 2)veprimi i alkoleve me bazat CH3-OH + NaOH → NUK NDODH 3)veprimi i alkoleve me acidet CH3-OH + HCl → CH3Cl + H20 3)djegia e alkoleve 2CH3-OH + 3O2 → 2CO2 + 4H20 M1 Duke u nisur nga halogjen alkanet me baza alkaline R-Cl + Na OH → R-OH +NaCl psh ,CH3- Cl +Na OH →CH3-OH +NaCl M2: hidratimi I alkeneve CH3-CH=CH2 +H2O→CH3-CH-CH3 OH Mesuesi: Per te perfunduar mesimin ju jap nxenesve fjalet Alkol Udhetim Trishtim 24 ore Ju le 5’kohe per te krijuar nje tregim te shkurter Paraqes me poshte disa nga punimet e nxenesve Kristjana Alkoli ishte dashuruar marrezisht pas nje baze te quajtur hidroksid natriumi.Por ajo jetonte mjaft larg tij ,gati nje dite nate udhetim me avion .Ai beri gati valixhet dhe u nis me shpresen se ajo do ta pranonte .Kur mberriti ,mori nje taksi dhe u nis per tek shtepia e saj
 21. 21. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 21 Trokiti ne dere dhe ajo doli .Megjithese ai I beri nje delklarate te forte dashurie , ajo nuk epranoi duke I thene ‘’Ti nuk je tipi im ‘’ Ai i trishtuar u nis per te gjetur rrugen e tij , ndoshta ne kete rruge do te takonte vajzen e endrrave .Dhe ai e gjeti ,ajo vajze ishte acidi klorhidrik .Ajo dhe ai u martuan dhe jetuan te lumtur Vleresimi i nxenesve : Vlerseoj nxenesit ne lidhje me faktin se sa : U aktivizuan dhe moren pjese ne oren mesimit Sa dhane mendime te sakta ne lidhje me problemet e tajtuara gjate punes ne grup , ku vleresoj nxenesin me aktiv te grupit Sa origjinal ishin ne krijimet e tyre Nga pervoja : Teknika V.L.D eshte nje teknike qe mund te zbatohet shpesh ne shkencat egzakte Kjo teknike simulon te lexuarit e kuptimshem,ndjenjen e pergjegjesise se punes ne grup dhe shpesh jep rezultat Lenda Kimi Klasa XI Tema Perberjet inorganike dhe organike Objektivat: Ne fund te ores se mesimit nxenesit do te jene ne gjendje te  Te pershkruajne perberjet organike si perberje te karbonit  Te identifikje elementet kryeore te perberjeve organike  Te listojne disa nga karakteristikat kryesore te perberjeve organike  Te krahasojne perberjet organike me ato inorganike  Te rendisin disa nga dallimet midis perberjeve organike dhe atyre organike
 22. 22. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 22  Te argumentoje ne baze te vecorive unitetin e perberjeveinorganike me ato organike Konceptet kryesore : perberje organike , kimi organike kimia e karbonit STRUKTURA E MESIMIT Fazat e struktures Strategjite mësimore metodat Veprimtarite e nx Organizimi i klases Parashikimi (përgatitja për te nxënë ) Ndertimi i njohurive (perpunimi i permbajtjes) Perforcimi (konsolidimi i të nxënit ) Leviz /ndalo /krijo dyshe Lexim permbledhje ne dyshe Role te specializuara ne diskutim Diskutimi i ideve Zhvillimi i fjalorit Nxit ndertimin e shprehive te te shkruarit dhe te lexuarit ndervepruev Nxitja per te persosur Imagjinaten Pune me gjithe klasen Pune ne dyshe Pune ne dyshe Pune ne grupe Pune individuale Mjetet e punes ; tabela , letra te bardha, shkumesa Parashikimi: Leviz/ndalo / krijo dyshe
 23. 23. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 23 Mesuesi : Ju bej te njohur nxenesve se do hyme ne studimin e nje pjese te re te kimise e cila eshte ‘ Kimia organike’’ Ne kete faze te mesimit zbatoj tekniken leviz/ndalo /krij dyshe Nxenesit levizin ne klase dhe me dhenien komandes ‘ngrij ata ne menyre te rastesishme behen partnere dhe diskutojne ne dyshe me shokun /shoqen qe kane prane ne lidhje me pyetjen Ç’fare dini ju per perberjet organike Nxenesit marrin kohen e duhur per te diskutuar me njeri tjetrin Disa nga opinionet dhe mendimet e tyre ne dyshe i paraqesim ne tabele Dyshja e pare Jane perberje kimke thote ANA Fjala organike i kujton te gjallen , keshtu qe IRA mendon se perberjet organike jane brenda se gjalles Dyshja e dyte Ne biologji ne kemi permendur si perberje te tilla lyrnat karbohidratet proteinat dhe acidet nukleike tha ENDRI Ndersa DANIELI mendon se keto perberje duhet t’ i studjoi kimia organike , qe ju mesuese permendet ne fillim te ores se mesimit Dyshja e trete Dyshja jone kishte te njejtin mendim ,qe perberjet organike prodhojne ose jane burim energjie Dyshja e katert Krista me tregoi se ne nje emision ne TV,ne lidhje me perberjet organike,kishte kuptuar qe gjithçka qe ne konsumojme ne jeten e perditeshme eshte me natyre organike ………………………….. Po eshte e vertete,edhe pijet ,parfumet, detergjentet kremerat, esencat, etjjj ………..
 24. 24. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 24 Ndertimi i njohurive Lexim permbledhje ne dyshe Mesuesi : Mesimi ndahet ne paragrafe dhe nxensit lexojne dhe permbledhin ne dyshe , ku njeri ben pyetjen tjetri permbledh me fjalet e veta Per secilin paragraf ,synoj te aktizoj disa dyshe Dyshja e pare ; PARAGRAFI PARE Nx 1 Si i grupojme perberjet ne natyre ? Nx 2 Perberjet ne natyre i gupojme ne inorganike dhe organike: Nx 3 Cilat u quajten substanca organike Nx 4 substanca organike jane ato qe nxirreshin nga e gjalla Dyshja e dyte PARAGRAFI I DYTE Nx 5 Ç’jane perberjet organike Nx 6 Perberjet organike jane te gjitha ato perberje qe kane elementin karbon, atomet e te cilit lidhen me njeri tjetrin per te formuar vargje karbonik Mesuesi :Kerkoj qe nxenes te tjere te perserisin konceptin ne formen e nje loje ku secili nxenes i le ‘pas’ shokut ose shoqes se vet konceptin perberje organike Nx 7Perberjet organike, ndodhen vetem tek organizmat e gjalla? Nx 8Jo ne ditet e sotme me zhvillimin e shkences dhe teknikes ato mund te prodhohen ne menyre sintetike Dyshja e trete PARAGRAFI I TRETE Nx 9 Si mund te dallojme perberjet organike nga ato inorganike ? Nx 10 Jane disa veti qe bejne dallimin midis ketyre perbejeve Nx 11 Perberjet organike: jane vetem te perbera Kane nje numer te vogel elementesh (C, H,O,N,S,P,Cl..) Numri i tyre arrin deri ne pese milion Kane lidhje kovalente polare dhe kovalente Mund te denatyrohen ne menyre te parikthyeshme Ndodhen shume pak ne gjallesa dhe shume ne gjallesa
 25. 25. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 25 Perforcimi: Role te specializuara ne diskutim Mesuesi : Organizoj nxenesit ne grupe sipas inteligjencave dhe aftesive te tyre Gr gjykues ; Gjykatesin dhe dy ndihmes gjyqetare Roli i tyre eshte te percaktojne se kush jane me te domosdoshme per njeriun perberjet organike apo ato inorganike Gr hetimit ; Hetuesit dhe ndihmesit e tij Grumbullojne informacione dhe ja japin trupit gjykues Gr i te drejtave te perberjeve organike dhe inorganike Evidenton anet pozitive te perberjeve organike dhe inorganike Gr i letrareve krijon pese vargeshin e shprehjes perberjet organike Gr i letrareve si deshmitare P organike P inorganike Gr Hetuesve Gjykatesi me ndihmes gjyqtaret Jane vetem te perbera Kane nje numer te vogel elementesh (C, H,O,N,S,P,Cl..) Numri i tyre arrin deri ne pese milion Kane lidhje kovalente polare dhe kovalente Mund te denatyrohen ne menyre te parikthyeshme Ndodhen shume pak ne gjallesa dhe shume ne gjallesa Jane te thjeshta dhe teperbera Kane nje numer te madh elementesh (C,,O,N,S,P,Cl,Na,Zn,K Cu, Fe, Cr.gjith sistemi periodik) Numri i tyre arrin deri ne 800 mije Kane lidhje kovalente polare dhe kovalente, jonike ,bashkerenditese Mund te shnderrohen nganjera forme ne tjetetren ne menyre te rikthyeshme Ndodhen ne gjallesa dhe jogjallesa
 26. 26. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 26 Mesazhi qe percillet ( nga gjykatesi ) ‘’Te gjitha perberjet kimike jane te rendesishme qofshin keto organike apo inorganike’’ Vleresimi i nxenesve : Per : Saktesine e pergjigjeve te tyre Aftesine e te permbledhurit dhe te formuluarit te pyetjeve Aftesine e te gjykuarit per rendesine eperberjeve organike dhe inorganike Lenda Biologji Klasa XI Tema Ndarja qelizore Objektivat: Ne fund te ores se mesimit nxenesit do te jene ne gjendje te  Te pershkruajne se ç fare jane fjalet ndarje qelizore,mitoze,mejoze,profaze, metafaze,anafaze dhe telofaze.  Te pershkruaje cfare ndodh gjate procesit te mitozes dhe mejozes.ne qelize  Te krahasoje mitozen me mejozen,dhe te tregoje ndryshimet dhe ngjashmerite midis tyre.  Te analizoje pse ndarja qelizore eshte e rendesishme Konceptet kryesore : mitoze, mejoze, ndarje qelizore,profaza,metafaza, anafaza, telofaza, gamente
 27. 27. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 27 STRUKTURA E MESIMIT Fazat e struktures Strategjite mësimore metodat Veprimtarite e nx Organizimi i klases Parashikimi (përgatitja për te nxënë ) Ndertimi i njohurive (perpunimi i permbajtjes) Perforcimi (konsolidimi i të nxënit ) Diskutim i lire Leximi me kodim Harta e konceptit Diskutimi i ideve Zhvillimi i fjalorit Nxit ndertimin e shprehive te te shkruarit dhe te lexuarit nderveprues Nxitja per te persosur Imagjinaten Pune me gjithe klasen Pune ne dyshe Pune ne grupe Pune individuale Mjetet e punes ; tabela , letra te bardha, shkumesa paraqitje grafike te gateshme te mitozes dhe mejozes Parashikimi: Diskutim i lire Mesuesi : Imagjinoni sikur nuk do te mund te riprodhoheshin,sikur qelizat te mos ndaheshin pra te shumoheshin. Nxenesi 1: Nuk do te kishte dashuri. Nxenesi 2: Bota nuk do te egzistonte. Nxenesi 3: Bota do te ishte e vjeter dhe e plakur. Nxenesi 4: Nuk do te kishte as vdekje.
 28. 28. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 28 Nxenesi 5: Do te egzistonin te njejtat gjallesa. Nxenesi 6: Nuk do te kishim larmi: Gjallesash, Bimesh, Lulesh shume ngjyrshe, Kafshesh Sjellesh...................... Nxenesi 7: Bota nuk do te ishte e bukur.! Mesuesi: Imagjinata juaj shkon shume larg,te gjitha thenjet tuaja jane te verteta,por ne boten reale nuk ndodh keshtu,apo jo? Nxenesi 8: Sigurisht qe po! Ne dime qe e gjalla ka aftesi te lere pasardhes , pra te riprodhohet Mesuesi: Ne temen e sotme do mmarrim njohuri mbi ndarjen qelizore dhe menyrat e realizimit te saj Ndertimi i njohurive Leximi me kodim Mesuesi: Shkruaj ne tabele kater kode qe ju korespondojne 4 fjaleve kyce. NDARJE QELIZORE F FAZA KROMOZOM MEMBRANE BERTHAMORE Mesuesi: Ne heshtje, hapni librat ne fq 90, dhe lexoni me kujdes mesimin e dites, krahas seciles fjale kyce vendosni kodin perkates. (Nxenesit lexojne me kujdes mesimin)
 29. 29. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 29 Mesuesi: Vizatoj ne derrase tabelen, me kodet perkatese,ku secili kod vendoset ne kllapa. F Ndarja qelizore procesi gjate te cilit qeliza meme jep qeliza bia. Eshte vecori per qelizat e trupit dhe gamenet. Realizohet ne dy menyra: mitoze dhe mejoze. Mitoza, ndarje qelizore ku nga qeliza meme dalin dy qeliza bija me te njejten nr kromozomesh. Realizohet me ane ten je ndarje mitotike. Mejoza, ndarje qelizore ku nga qeliza meme dalin 4 qeliza bija me ½ e numrit te kromozomeve. Realizohet me ane te dy ndarjeve njepasnjeshme mejotike dhe mitotike. Njihen 4 faza ne procesin e ndarjes qelizore. Profaza : qeliza perg per ndarje, ndodh 2 fishimi kromozomeve, prishet membrane berthamore Metafaza: kromozomet vendosen ne mes te qelizes Anafaza: qeliza fillon te zgjatet Telofaza. Formohet membrane dhe krijohen 2 qeliza te reja Jane pjese e ndarjes qelizore. Ne faza te ndryshme te ndarjes jane te ndryshem Ne profaze kromozmet paraqiten njelloj, pra dyfishohen. Metafaza I ndryshon nga metafaza II sepse ne te paren kromozomet vendosen ne qender cift ndersa ne te dyten tek Ne anafaze kromoz shkojne drejt poleve te qelizes Ne telofaze kromoz riorganizohen per te formuar 2 qeliza te reja M Berthamore Ne profaze prishet Metfaze s’egziston Anafaze s’egziston Telofaza riformohet Perforcimi: Harta e koncepteve Mesuesi: Ne tabele ndertoj bashke me nxenesit harten e koncepteve Proces gjate te cilit qeliza meme jep qeliza bija. Ndarje qelizore Ndahen qelizat e trupit Ruhet materiali gjenetik Realizohet me ane te nje ndarje mitotike Mitoza kalon ne kater faza Profaza Metafaza Anafaza Telofaze Ndarje qelizore Formohen qelizat riprodhuese Pergjysmohet materiali gjenetik Realizohet me ane dy ndarjeve te njepasnjeshme, mitotike dhe mejotike. Te dyja ndarjet kalojne ne 4 faza Profaza Metafaza Anafaza Telofaze
 30. 30. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 30 · 2 n 2 n n n n 2n 2n n n n Vleresimi i nxenesve: Saktesine e pergjigjeve te tyre Aftesine e te permbledhurit dhe te formuluarit te koncepteve kryesore Lenda Biologji Klasa XI Tema ADN Objektivat: Ne fund te ores se mesimit nxenesit do te jene ne gjendje te  Te pershkruajne se ç fare jane acidet nukleike, ADN, nukleotide dhe kodi gjenetik  Te listojne disa nga vecorite kryesore te ADN  Te pershkruajne ndertimin e ADN  Te tregojne rolin e kodit gjenetik  Te argumentojne pse ADN eshte gjuha e jetes. Mitoza Ndarja qelizore Mejoza n
 31. 31. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 31 Konceptet kryesore : Acidet nukleike, ADN, nuleotide dhe kodi gjenetik STRUKTURA E MESIMIT Fazat e struktures Strategjite mësimore metodat Veprimtarite e nx Organizimi i klases Parashikimi (përgatitja për te nxënë ) Ndertimi i njohurive (perpunimi i permbajtjes) Perforcimi (konsolidimi i të nxënit ) Permbledhje e strukturuar Ditar dy pjesesh Shkrimi i shpejte Diskutimi i ideve Zhvillimi i fjalorit Nxit ndertimin e shprehive te te shkruarit dhe te lexuarit nderveprues Nxitja per te persosur Imagjinaten Pune me gjithe klasen Pune ne grupe Pune me gjithe klasen Pune individuale Ne dyshe ne grupe Mjetet e punes ; tabela , letra te bardha, shkumesa paraqitje grafike te gateshme te ADN mitozes dhe mejozes
 32. 32. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 32 Parashikimi: Permbledhje e strukturuar Mesuesi Shkurt permbledh momentet ne te cilat do te kaloje mesimi I dites Kerkoj nga nxenesit te japin te dhena dhe informacion se sa ata enjohin AND dhe ç’fare duan te dine per te T heksoj dhe njehere qe do te ndalemi ne tre moment kryesore Çperfaqeon AND, Si eshte e ndertuar Roli I kodit gjenetik Ndertimi i njohurive DITAR DY PJESESH Ndahet klasa ne grupe ne menyre rastesore ku per secilin grup kam pergatitur nj e tabele te thjeshte ADN KOMENTI I NXENEVE NDERTIMI KOMENTI I NXENEVE KODI GJENETIK KOMENTI I NXENEVE
 33. 33. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 33 Ju jap mundesine nxenese te lexojne mesimin per te bere komentet e duhura ne grup . Ndertoj tabelen permbledhese KONCEPTET ADN KOMENTI I NXENESVE Acid nukleik Emertohet acidi dezoksiribonukleik Eshte makromolekule e cila nuk mund te shihet me sy te lire por me mikroskop elektronik Pergjejgese per trashegimine e tipareve Ndodhet ne qelize → berthame → →kromozome Segmente te vogla te AND perfaqesojne genet Nje gen mban informacionin per nje enzime , nje protein, nje tipar Gen → Proteine → Tipar NDERTIMI Ne vitin 1953 Watson – Krik zbuluan ADN Ka nje structure spiralore te dyfishte Njesia baze e cdo vargu te AND eshte nukleotidi. Cdo nukleotid eshte I ndertuar nga tre pjesse : baza e azotuar, sheqer, grup fosfatik Njihen kater baza te azotuara : adenine, guanine, citozina, timina Vargjet e ADN lidhen me njeri tjetrin ne baze te parimit te perplotesimit ku : Adenina → Timina Guanina → Citozina KODI GJENETIK Shkruhet informaconi gjenetik Perftohet nga te githa kombinimet e mundeshme te bazave te azotuara Bazat e azotuara kombinohen tre e nga tre ku cdo treshe mban informacionin per nje tipar
 34. 34. Lenda Kimi Klasa XI MODELE MESIMI #MesueseAurela 34 Perforcimi: Shkrimi i shpejte Mesuesi: Orientoj nxenesit te shkruajne pa ndalur doren per 3 minuta ne lidhje me ADN Sqaroj se nuk eshte e nevojshme te shkruash bukur por mos te shkeputesh doren . Lexohen disa nga punimet e nxenesve ! Kristi ,shkruan: Une jam acidi dezoksi ribonukleik shkurt mund te me therrisni ADN , jam nje makromolekule , por shume e rendesishme per trashegimine e tipareve ‘’shtepia ime ndodhet ne kromozome ‘’ Aty qendroj se bashku me disa mikeshat e mia proteinat . Nuk mendojme asnjehere te largohemi nga kromozomet sepse ia kalojme shume mire se bashku dhe perfaqsojme me dinjitet ate ç’ka jemi.Familja ime perbehet nga kater anetare Adenina , Guanina, Citozina , Timina . Adenina dhe Timina jane shume te lidhura me njera -tjetren po keshtu edhe Guanina me Citozinen Me pelqen puna qe bej sepse keshtu kryej nje veprim ne dobi te njerzimit ……… Eee ….. dhe diçka tjeter …….Jam e vetmja molekule biologjike qe kam aftesine te riprodhoje veten Jam thjesht unike ! Vleresimi i nxenesve : Per : Saktesine e pergjigjeve te tyre Aftesine e te permbledhurit dhe te formuluarit te pyetjeve

×