Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
MENENTUKAN STRATEGI &
OBJEKTIF PEMASARAN
OLEH : MASRIZWAN SHAH &
:NUR SYAHIRAH
SM Teknik Ipoh
MENENTUKAN STRATEGI
 Keputusan menentukan strategi
memerlukan penglibatan jangka masa
panjang dengan disokong kedudukan
k...
PEMBANGUNAN PASARAN
 Usaha mencari pasaran baharu untuk
memasarkan produk baharu.
 Diteroka dalam pasaran domestik atau
...
PENEMBUSAN PASARAN
 Satu strategi firma untuk
meningkatkan syer pasaran dalam
kalangan pelanggan yang sedia ada
tanpa men...
PEMBANGUNAN PRODUK
 Pengenalan produk baharu kepada
pelanggan sedia ada.
 Proses mendapatkan & menapis idea
keluaran bah...
PEMPELBAGAIAN
 Syarikat menjalankan strategi
pempelbagaian untuk mengurangkan
risiko & tidak bergantung pada satu
baranga...
OBJEKTIF PEMASARAN
 Memastikan objektif syarikat tercapai
(SMART)
 -SPECIFIC- Sasaran terperinci
 -MEASURABLE- Boleh di...
 Memaksimumkan penggunaan
produk/servis.
 Memaksimakan kepuasan pembeli
 Memaksimakan pilihan produk/servis
 Memaksima...
MENENTUKAN SASARAN
PASARAN
 Penyasaran pasaran (market
targeting) merujuk kepada proses
menilai daya tarikan sesuatu
kump...
MENENTUKAN CAMPURAN
PEMASARAN
 Harga
 Promosi
 Produk
 Pengedaran
PELAKSANAAN
 Satu proses yang menukarkan
perancangan campuran pemasaran
menjadi aktiviti-aktiviti yg boleh
dilaksanakan,d...
PENILAIAN
 Memantau tahap pencapaian
matlamat dengan tindakan yang
sebenar yang telah diambil.
 Melalui proses ini,pemas...
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Menentukan strategi & objektif pemasaran STPM PP P1

9.019 Aufrufe

Veröffentlicht am

Veröffentlicht in: Bildung
 • Als Erste(r) kommentieren

Menentukan strategi & objektif pemasaran STPM PP P1

 1. 1. MENENTUKAN STRATEGI & OBJEKTIF PEMASARAN OLEH : MASRIZWAN SHAH & :NUR SYAHIRAH SM Teknik Ipoh
 2. 2. MENENTUKAN STRATEGI  Keputusan menentukan strategi memerlukan penglibatan jangka masa panjang dengan disokong kedudukan kewangan yang baik.  Mengambil kira sumber-sumber yang dimiliki firma dan perubahan persekitaran.  Menetapkan objektif pemasaran untuk memperincikan strategi.  Objektif pemasaran adalah perkara yang ingin dicapai melalui aktiviti pemasaran yang akan diusahakan.
 3. 3. PEMBANGUNAN PASARAN  Usaha mencari pasaran baharu untuk memasarkan produk baharu.  Diteroka dalam pasaran domestik atau pasaran antarabangsa.  Strategi untuk meluaskan domestik seperti program pendidikan, kempen & penyebaran maklumat tentang produk yang baru dikeluarkan.  Pasaran antarabangsa sepertimenjalankan promosi di pasaran yang menjadi tumpuan.  Melibatkan diri dalam rundingan dan menjalankan penyelidikan serta tinjauan pemasaran.  Fokus kepada keperluan, cita rasa & gaya hidup produk.
 4. 4. PENEMBUSAN PASARAN  Satu strategi firma untuk meningkatkan syer pasaran dalam kalangan pelanggan yang sedia ada tanpa mengubah produk.  Antara strategi yang dilakukan firma ialah menurunkan harga produk,meningkatkan pengiklanan dan pameran jualan
 5. 5. PEMBANGUNAN PRODUK  Pengenalan produk baharu kepada pelanggan sedia ada.  Proses mendapatkan & menapis idea keluaran baharu, membangunkan & menguji pemasaran keluaran.  Melancarkan keluaran & memantau serta menilai kemajuannya.
 6. 6. PEMPELBAGAIAN  Syarikat menjalankan strategi pempelbagaian untuk mengurangkan risiko & tidak bergantung pada satu barangan sahaja.  Dapat memberi peluang kepada syarikat dalam meluaskan pasaran & juga dapat menyeimbangkan keadaan permintaan.
 7. 7. OBJEKTIF PEMASARAN  Memastikan objektif syarikat tercapai (SMART)  -SPECIFIC- Sasaran terperinci  -MEASURABLE- Boleh diukur  -ATTAINABLE- Berkemampuan  -REWARDING- Menguntungkan  -TIMED- Jangka masa
 8. 8.  Memaksimumkan penggunaan produk/servis.  Memaksimakan kepuasan pembeli  Memaksimakan pilihan produk/servis  Memaksimakan kualiti hayat produk/servis
 9. 9. MENENTUKAN SASARAN PASARAN  Penyasaran pasaran (market targeting) merujuk kepada proses menilai daya tarikan sesuatu kumpulan pengguna. Yang dikenal pasti semasa pemetakan pasaran.  Penentuan pasaran harus mengambil kira tiga kriteria yg berikut:  (a) saiz dan pertumbuhan segmen.  (b) persaingan.  (c) kesesuaian dengan ojektif
 10. 10. MENENTUKAN CAMPURAN PEMASARAN  Harga  Promosi  Produk  Pengedaran
 11. 11. PELAKSANAAN  Satu proses yang menukarkan perancangan campuran pemasaran menjadi aktiviti-aktiviti yg boleh dilaksanakan,dipantau, dan diukur pencapaiannya.  Merangkumi proses memperinci aktiviti atau strategi produk,membentuk strategi pengedaran dan menentukan kempen promosi.  Memperincikan tentang belanjawan,penggunaan carta gantt dan proses komunikasi yg aktif bagi mencapai matlamat yg telah dirancang.
 12. 12. PENILAIAN  Memantau tahap pencapaian matlamat dengan tindakan yang sebenar yang telah diambil.  Melalui proses ini,pemasar dapat mengesan kelemahan pelaksanaan campuran pemasaran.

×