Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
MUHAMMAD ASHRAF
BIN NORA’AZIM
6 RENDAH 1
SMTI
PERINGATAN!!!
INI AKAN SENTIASA
MEMERHATI SIAPA YANG
KETIKA PEMBENTANGAN
 1. Negara China mempunyai keluasan hampir 9.6 juta km
persegi tetapi tanah yang sesuai untuk kegiatan pertanian
hanyalah...
 Pada zaman pemerintahan Dinasti Ming dan Qing, negara China
masih dipanggil masyarakat agraria iaitu meliputi 85% daripa...
Sungai Yangtze
 Tanah di negara China semua dimiliki oleh maharaja dan
dikurniakan kepada golongan bangsawan atau pembesar (tuan
tanah)....
 Tanah ini akan diusahakan dari satu generasi ke satu generasi
secara bersama dan tidak mengutamakan hak individu.
 Masy...
 Tanaman utama yang diusahakan oleh masyarakat agraria di
China ialah yang banyak ditanam di kawasan
lembah Sungai Yangtz...
SAYA TIDAK
TAHU…
SILA CARI DALAM
INTERNET….
USAHA TANGAA
KEJAYAAN
BERUSAHALAH…!!!
"Heilongjiang" bermaksud "sungai
naga hitam", iaitu nama bahasa Cina
bagi Amur.
Sungai terpanjang di Asia
 Kedatangan pedagang luar ini telah menyebabkan negara
China menerima pelbagai aspek dari tamadun luar.
 Perkara ini sec...
 Semasa pemerintahan Dinasti Ming, China telah berusaha
untuk meningkatkan hasil pertanian mereka dengan
memperkenalkan s...
 Masyarakat agraria China mengamal pengkhususan dalam
pengeluaran barangan mengikut daerah atau kawasan seperti
 Daerah ...
 Di samping perlombongan arang batu, besi,
tembaga, bijih timah, timah hitam, antimoni dan
perak.
 Masyarakt China juga ...
 Negara China semakin berkembang ekonominya terutama dalam
pembuatan porselin, pembuatan kertas, sutera dan kapas di
band...
Barang-barang porselin biru
putih dengan gambaran
berbentuk seekor naga Cina
akhir Dinasti Ming
Porselin biru dan putih Aw...
 Masyarakat agraria China juga turut menjalankan kegiatan
perusahaan pertukangan secara perkongsian modal dan
tanggungjaw...
 Masyarakat agraria China turut menjalankan ekonomi
perdagangan walaupun kegiatan ini dianggap hina dan rendah
tarafnya d...
 Sistem perhubungan darat masih primitif(kuno) iaitu
masyarakat masih menggunakan unta dan keldai sebagai
pengangkutan ut...
 Pada tahun 1532, aktiviti perdagangan dengan pedagang Portugal
telah bermula di pelabuhan Macau dan dibenarkan berdagang...
 Pedagang-pedagang Barat mula tidak berpuasa hati dengan
dasar kerajaan China dalam aktiviti perdagangan ini kerana
berte...
JUMPA LAGI….
TERIMA KASIH
LER SEBAB
MENDENGO…
Masyarakat agraria china(slide) 1
Masyarakat agraria china(slide) 1
Masyarakat agraria china(slide) 1
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Masyarakat agraria china(slide) 1

858 Aufrufe

Veröffentlicht am

Veröffentlicht in: Bildung
 • Als Erste(r) kommentieren

Masyarakat agraria china(slide) 1

 1. 1. MUHAMMAD ASHRAF BIN NORA’AZIM 6 RENDAH 1 SMTI
 2. 2. PERINGATAN!!! INI AKAN SENTIASA MEMERHATI SIAPA YANG KETIKA PEMBENTANGAN
 3. 3.  1. Negara China mempunyai keluasan hampir 9.6 juta km persegi tetapi tanah yang sesuai untuk kegiatan pertanian hanyalah 15% sahaja.  Kawasan lain terdiri daripada pergunungan dan gurun di sebelah barat dan utara China. Negara China juga sebahagian besarnya berada dalam kawasan hawa sederhana mengalami perubahan iklim dari kawasan tropika ke kawasan sejuk.  Walaupun berkeadaan demikian, negara China masih lagi mampu mengeluarkan makanan daripada perlbagai jenis tanaman untuk kegunaan masyarakat dan untuk dieksport ke negara luar. PENGENALAN PETA
 4. 4.  Pada zaman pemerintahan Dinasti Ming dan Qing, negara China masih dipanggil masyarakat agraria iaitu meliputi 85% daripada keseluruhan penduduk dan tinggal di desa.  Masyarakat agraria China tertumpu di kawasan timur laut China dengan Mongolia. Kawasan ini mempunyai dataran loes yang subur disepanjang Sungai Kuning.  Di sebelah selatan pula terdapat pula Sungai Yangtze (sungai terbesar di China) yang banyak memberi sumbangan kepada masyarakat agraria di China.
 5. 5. Sungai Yangtze
 6. 6.  Tanah di negara China semua dimiliki oleh maharaja dan dikurniakan kepada golongan bangsawan atau pembesar (tuan tanah).  Tanah merupakan satu aset yang amat berharga yang dapat menentukan status sosial seseorang itu.  Tuan-tuan tanah ini akan memberikan kepada golongan rakyat masyarakat agraria untuk diusahakan.
 7. 7.  Tanah ini akan diusahakan dari satu generasi ke satu generasi secara bersama dan tidak mengutamakan hak individu.  Masyarakat agraria China mengusahakan tanah pertanian secara tradisional dengan menggunakan peralatan lama dan najis binatang untuk menyuburkan tanah  Hasil yang diperolehi masih cukup untuk menampung keperluan harian mereka tetapi tidak dapat menyimpan.  Walaupun negara China mempunyai tanah yang subur dan masyarakat agrarianya cekap bercucuk tanam, namum mereka masih hidup dibelenggu dengan kemiskinan.
 8. 8.  Tanaman utama yang diusahakan oleh masyarakat agraria di China ialah yang banyak ditanam di kawasan lembah Sungai Yangtze dan Sungai Kuning.  Tanaman lain turut diusahakan seperti menanam kapas, tebu, teh, gandum, barli, sekoi dan bijirin lain.  Masyarakat China yang tinggal di tanah tinggi Utara China, mereka menanam padi huma, sekoi dan kekacang terutama di sekitar Sungai Heilongjiang.
 9. 9. SAYA TIDAK TAHU… SILA CARI DALAM INTERNET…. USAHA TANGAA KEJAYAAN BERUSAHALAH…!!!
 10. 10. "Heilongjiang" bermaksud "sungai naga hitam", iaitu nama bahasa Cina bagi Amur. Sungai terpanjang di Asia
 11. 11.  Kedatangan pedagang luar ini telah menyebabkan negara China menerima pelbagai aspek dari tamadun luar.  Perkara ini secara langsung telah membawa banyak perubahan dalam bidang pertanian dan ini akan meningkatkan lagi ekonomi negara China.  Seterusnya, membolehkan negara China menikmati kemakmuran dan kekayaan dalam pertambahan penduduk dan bidang pertanian.
 12. 12.  Semasa pemerintahan Dinasti Ming, China telah berusaha untuk meningkatkan hasil pertanian mereka dengan memperkenalkan sistem pengairan,  Mereka juga mengamalkan tanaman giliran mengikut musim, memperkenalkan peralatan pertanian yang baru, meningkatkan keluasan kawasan pertanian dan penggunaan baja.  Penanaman padi jenis baru telah diperkenalkan dari selatan Vietnam yang boleh ditanam dua kali setahun dan tidak memerlukan air yang banyak. Ini telah memboleh padi ini di tanam di kawan tanah tinggi yang kekurangan air.  Tanaman baru yang lain turut diperkenalkan KEKACANGUBI KENTANG MANISBARLI JAGUNG
 13. 13.  Masyarakat agraria China mengamal pengkhususan dalam pengeluaran barangan mengikut daerah atau kawasan seperti  Daerah Kwangtung, Fukien dan Szechwan  Daerah Chekiang dan selatan Kingsu  Daerah Kinagsu dan daerah utara  Daerah Yunnan  Daerah Manchuria.  perusahaan kain kapas, kain sutera, dan pakaian diusahakan oleh petani di Kiangnan TEBU TEH dan DAUN MULBERY untuk makanan ulat sutera KAPAS PERLOMBONGAN hasil hutan (kayu balak)
 14. 14.  Di samping perlombongan arang batu, besi, tembaga, bijih timah, timah hitam, antimoni dan perak.  Masyarakt China juga sangat gemar kepada BATU JED yg berwarna hijau  Ia merupakan lambang kemegahan kepada masyarakat Agraria China pada masa itu. PERLOMBONGAN
 15. 15.  Negara China semakin berkembang ekonominya terutama dalam pembuatan porselin, pembuatan kertas, sutera dan kapas di bandar Nanjing dan Beijing.  Industri porselin memberi sumbangan dalam pendapatan negara China dan Bandar Kiangsi muncul sebagai pusat pengeluran porselin utama.  Bandar Soochow pula sebagai pusat industri tekstil dan Sungkiang menjadi pusat pengeluran kain kapas. Tanaman kapas menjadi tanaman penting di zaman Dinasti Ming.  Industri kraf tangan dan tenunan turut menyumbang kepada ekonomi masyarakat agraria di China.
 16. 16. Barang-barang porselin biru putih dengan gambaran berbentuk seekor naga Cina akhir Dinasti Ming Porselin biru dan putih Awal China, dihasilkan sekitar tahun 1335, Jingdezhen CONTOH BARANG PORSELIN
 17. 17.  Masyarakat agraria China juga turut menjalankan kegiatan perusahaan pertukangan secara perkongsian modal dan tanggungjawab untuk memajukan perusahaan ini.  Mereka akan bergabung mengikut wilayah menjadi satu kesatuan peniaga yang akan disertai oleh kesatuan peniaga, kesatuan penenun, kesatuan peniaga bank, kesatuan peniaga pakaian, dan kesatuan peniaga emas.  Persatuan berperanan sebagai badan yang akan mengawal harga barangan, menetapkan nilai barangan, dan menyelesaikan segala masalah atau pertikaian antara ahli-ahli persatuan.
 18. 18.  Masyarakat agraria China turut menjalankan ekonomi perdagangan walaupun kegiatan ini dianggap hina dan rendah tarafnya di negara China.  Namum kegiatan ini sebenarnya memberi pulangan yang cukup kepada negara dan masyarakatnya.  Aktiviti perdagangan berkembang dengan baik kerana adanya sistem pengangkutan yang baik iaitu sungai sebagai jalan perhubungan yang utama seperti Sungai Yangtze, Sungai Peiho dan Sungai Kuning.  Manakala terusan turut dibina untuk merancakkan lagi aktiviti perdagangan seperti Terusan Besar (menganjur dari Peking ke Hangchow di selatan Sungai Yangtze) dan terusan-terusan kecil di bahagian tengah dan selatan China
 19. 19.  Sistem perhubungan darat masih primitif(kuno) iaitu masyarakat masih menggunakan unta dan keldai sebagai pengangkutan utamanya.  Aktiviti perdagangan China bukan hanya tertumpu kepada perdagangan dalam negara dan kawasan Asia sahaja tetapi turut berlaku dengan pedagang dari negara Barat terutama di abad ke-16 dan 17.  Kekayaan negara China dengan hasil perlombongan arang batu, besi, tembaga, bijih timah, timah hitam, antimoni dan perak telah menarik ramai pedagang dari Barat ini. Pada abad ke-16, pedagang dari Portugal, Sepanyol, Belanda, Rusia dan British telah mula berdagang dengan China.
 20. 20.  Pada tahun 1532, aktiviti perdagangan dengan pedagang Portugal telah bermula di pelabuhan Macau dan dibenarkan berdagang di Canton pada masa-masa tertentu sahaja dengan dipantau ketat oleh pembesar China.  Melalui aktiviti perdagangan ini China dapat membeli barangan perak dari Portugal dan pedagang Portugal pula membeli sutera untuk dibawa ke Eropah.  Pada tahun 1575, pedagang Sepanyol telah tiba di China dan diikuti pedagang Belanda pada tahun 1604. Rusia pula telah menghantar wakilnya untuk menjalinkan hubungan perdagangan dengan China pada tahun 1654.  Seterusnya pedagang British pula tiba di China pada tahun 1639 untuk berdagang dengan China. Aktiviti perdagangan ini telah menyebabkan pengaliran keluar wang perak China dengan banyak dan ini telah mengakibatkan China berada di ambang inflasi.
 21. 21.  Pedagang-pedagang Barat mula tidak berpuasa hati dengan dasar kerajaan China dalam aktiviti perdagangan ini kerana bertentangan dengan amalan prinsip atau konsep perdagangan bebas yang diamalkan oleh Barat.  Wakil-wakil Barat terutama British telah dihantar untuk berunding dengan kerajaan China tetapi semuanya menemui kegagalan.  Kegagalan ini akhirnya telah mencetuskan ketegangan hubungan dan telah menbawa kepada Perang Inggeris-China 1 atau Perang Candu 1 pada tahun 1839 hinga tahun 1842.
 22. 22. JUMPA LAGI…. TERIMA KASIH LER SEBAB MENDENGO…

×