SlideShare ist ein Scribd-Unternehmen logo
1 von 43
Menaxhimi efektiv IMenaxhimi efektiv I
KlasesKlases
Presantojne:Presantojne:
Anida AgoAnida Ago
Olaserda LaloshiOlaserda Laloshi
Esmerina PrrejaEsmerina Prreja
Abstrakti
• Menaxhimi I klases eshte nje teme shume e gjere dhe interesante per t’u
studiuar.Menaxhimi eshte menyra se si organizohet klasa dhe ai ndikon ne te
gjithe klimen e klases dhe sjelljen e nxenesve.
Ky trajtim teorik në këtë punim, përfshinë kriteret më themelore që ndërlidhen
me menaxhimin e klasës, atribute këto, të cilat duhet t´i posedojë dhe zbatojë
çdo mësimdhënës në shkollën e sotme
• Studimi i tillë ka të bëjë me drejtimin e klasës, formimin e grupeve, fillimin dhe
përfundimin e mësimit, ekologjinë e klasave, klimën e klasës, motivimin e
nxënësve, vetitë e mësimdhënësit, komunikimi me nxënësit, mbajtja e disiplinës
në klasë dhe trajtesa të tjera që mund të rrjedhin gjatë këtij trajtimi.
• Qellimi I ketij studimi eshte qe te kuptojme se cdo te thote nje menaxhim
efektiv I klases dhe te identifikojme se cilat jane teknikat qe e bejne efektive
organizimine ores se mesimit.
• Per realizimin e ketij studimi eshte perdorur si instrument mates nje pyetesor
me pyetje te hapura e te mbyllura te aplikuar ne 100 nxenes te disa shkollave 9-
vjecare te qytetit te Elbasanit.
• Ne perfundim te ketij punimi jane dhene edhe rekomandimet perkatese per
mesuesit.
Aforizma
• “Shkolla duhet t’i jape mundesi te gjera mesuesit per tu bere njeri
I dashur i femijeve,qe te beje ne klase nje jete aktive dhe
intensive mesimdhenieje.”
• (P.Bllonski)
• Nese mesimi konceptohet si komunikim mesues nxenes dhe jo
thjesht nje pune angari; nqs mesimdhenia konsiderohet art dhe jo
pune e rendomte , koha e qendrimit ne klase fluturon pa u ndier, te
te kundert mesimdenia shnderrohet ne barre dhe ju e pyesni
veten: “perse jam ketu?”
• (E.Iljin)
• Mesuesi duhet te kete besim dhe siguri ne drejtesine e punes
shume te dobishme qe ben, duhet te jete kerkues ndaj vetes dhe
jo vetem si petagog , por me kryesorja e kryesoreve , si njeri.
• (A.Maniakov)
Objektivat
• Gjate ketij prezantimi do te kuptoni:
• rendesine e praktikave te menaxhimit efektiv te
klases.
• faktoret kryesore ne menaxhimin efektiv te klases
• si te menaxhoni procedurat dhe rutinat
• Si te behet menaxhimi I sjelljes se nxenesve
• Te zhvilloni nje filozofi personale te menaxhimit te
klases
Menaxhimi I klases
• Menaxhim I klases apo menaxhim I
nxenesve???
Cfare eshte menaxhimi I
klases?
“Une kam arritur në një përfundim plotësisht të qartë, se unë jam
faktori vendimtar në klasë. Eshte menyra ime personale e te
sjellurit qe krijon githe klimen ne klase. Eshte humori im gjate
dites qe percakton gjithcka. Si nje mesues une zoteroj nje fuqi te
jashtezakonshme qe ta bej jeten e nje femije te gezueshme ose
mizerable...” (Thenie e nje mesuesi)
“Menaxhimi i mësimit ka të bëjë me drejtimin dhe
organizimin e veprimtarive të tilla të të nxënit duke
synuar që të maksimalizohet përfshirja produktive e
nxënësit në mësim.”(Musai, 2003, f.201).
Fjala menaxhim do të thotë udhëheqje, drejtim,
organizim, në këtë kontekst, në kuadër të procesit
mësimor.
Dy qellimet kryesore:
• Te nxise perfshirjen dhe bashkepunimin e
nxenesve ne te gjithe aktivitetet e klases
• te krijoje nje mjedis pune produktiv.
The First Days of School,
Harry Wong pohon ,
“Menaxhimi I klases eshte
praktika dhe procedura qe
lejojnemesuesin tu mesoje
nxenesve sesi te nxene.
Menaxhimi I klases
Menaxhimi I klases nuk eshte vetem :
• Krijimi I nje klase te rregullt
• Reduktimi I gabimeve
• Por menaxhimi I klases perfshin cdo gje qe ben
mesuesi per te organizuar nxenesit, kohen ,
materialet ne menyre qe nxenesit te nxene.
Ambjenti fizik
• Ambjenti fizik I klases ndikon te
mesuarit,pjesemarrjen dhe perfshirjen e
nxenesve ne aktivitetet e klases
• Harxhoni pak kohe per te vendosur sesi
mund te jete organizimi me I mire per te
bere aktivitete te ndryshme ne klase.
Cilesite e mesuesit te mire
1. Të jenë të sigurt, të përzemërt dhe të shoqërueshëm;
2. Të veprojnë si biznesmenë;
3. Të jenë më nxitës;
4. Të përdorin më shumë kontaktin me sy;
5. Të përdorin më shumë humorin;
6. Të jenë më të qartë rreth rregullave të klasës ;
7. Të vendosin më mirë praninë dhe autoritetin ;
8. Të komunikojë hapur dhe shpesh
duke përdorur më shumë dialogun se monologun.
10. Veshja e pershtatshme
1. levizja ne klase
Mesuesi Ideal:
• Kenaq nxenesit
• Perdor teknika te ndryshme
te mesimdhenies
• Ka nje sens te mire humori
• Vepron si adult dhe jo
femije
• I mban premtimet
• Eshte I organizuar
• Zoteron lenden
• Pranon kur ka gabuar
• Perdor nje ton te kendshem
• Eshte entuziast rreth lendes
• Ka deshire te degjoje te dy
palet gjate nje problemi
• Ka nje reputacion per
dhenier e puneve sfiduese
• I mban te gjithe te zene ne
pune
• Nuk mban nxenes te
preferuar
• Eshte I sjellshem me te gjithe
gjate gjithe kohes
• Eshte miqesor dhe I drejte
According to Julia G. Thompson, author of Discipline Survival
Kit for the Secondary Teacher
Maredhenia mesues - nxenes
1. mesuesit duhet te tregojne kujdes per nxenesit tuaj
2. merni pjese ne evente sportive, interesohuni per pasionet e
tyre , dhe beni nje lidhje .
3. Ju duhet te njihni mire lenden tuaj. Pergatitja nderton besim
4. Ju duhet te merni komanden e klases . Nese ju nuk jeni
lideri I klases, kete pozicion do ta marin me kenaqsi
nxenesit tuaj.
5. Ju duhet te veproni ne menyre mature ne cdo moment .
MOS U BENI IRONIK, mos thoni genjeshtra. Mos e humbisni
temperametin.
6. Ju duhet te ruani nje distance emocionale mes jush dhe
nxenesve tuaj. Nxenesit kane bashkemoshatare. Ata ju duan
juve qe ti mesoni .
From First-Year Teacher’s Survival Kit, by Julia G.
Mer mbeshtetjen e prinderve
• Sigurohu qe ti dergosh nje kopje te planit te
disiplines prinderve ne shtepi qe ne diten e pare te
shkolles
• Krijo nje kontakt pozitiv me prinderit perpara se te
kesh nevoje per ndihmen e tyre per nje problem te
caktuar.
• Kontaktoni prinderit sapo te shihni nje ndryshim
ne sjelljen e femijes se tyre.
• Prinderit mund te jene nje nga aleatet tuaj me te
medhenj ne menaxhimin e sjelljes se nxenessve .
Model komunikimi mes mesuesve dhe
prinderve
• Te dashur prinder!
• Une dua qe komunikimi me ju te jete efektiv. Per kete arsye po ju dergoj kete leter per
t’ju njohur me disa nga aktivitetet mesimore qe jane planifikuar te kryhen nga femija
juaj javen qe vjen. Nqs keni pyetje , ju lutem perdorni pjesen tjetr te letres per te me
njoftuar.
• Gjuhe…………………………………………………………………………………………………………………………………………………
…
• ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
..
• Matematike………………………………………………………………………………………………………………………………………
..
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
…..
• Detyrat e shtepise ………………………………………………………......................................................................
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
…..
Aktivitete speciale……………………………………………………………………………………………………..............................
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Sinjale te vemendjes
• Vendosni per nje sinjal me
ane te te cilit ju do te merrni
vemendjen e nxenesve psh
Ngritja e dores
• Mesojini nxenesit qe tu
pergjigjen sinjalit , te
fokusohen te ju dhe te
mbajne qetesi
Modifikimi I sjelljes
Nje plan disipline efektiv
• 3 sjelljet kryesore qe
duhet tu mesojme
nxenesve ditet e para
te shkolles jane:
– Disiplinat
– Procedurat
– Rutinat
“nese ti nuk ke nje plan , ateher
po planifikon qe te deshtosh’
From The First Days of School, by Harry
Wong
Procedurat dhe rutinat
• Harry Wong shkruan : “ne Ditet e Para te Shkolles,
problemi numer nje ne klase nuk eshte disiplina por
kufizimi I procedurave dhe rutinave.
• Wong gjithashtu pohon, “një procedurë është
thjesht një metodë ose proces për mënyrën se si
gjërat duhet të bëhen në një klasë. "
• Procedurat I pergjigjen pyetjes , “cfare duhet te bej
kur…?”
Procedurat ne klase qe
duhet te behen rutina
1. Fillimi I nje ore mesimi : A e dine
nxenesit se cfare duhet te bejne?
2. Qetesimi I klases: A e dine nxenesit sesi
do ti qetesoni ju ata?
3. Nxenesit kerkojne ndihme: A e dine
nxenesit sesi te marin vemendjen tuaj?
4. Levizja e nxenesve dhe letrave: A e dine
nxenesit si duhet te levizin ne klase dhe si
te kalojne materialin te njeri tjetri?
5. Fundi I ores se mesimit :A e dine nxenesit
se kush apo cfare do t’i liroje ata ne fund
te ores se mesimit.
From The First Days of School, by Harry
Wong
Menaxhimi efektiv i kohes
probleme te disiplines
• Mbajtja e disiplinës në klasë varet nga mënyra se si e
planifikon mësimdhënësi orën mësimore, sa i
kushton rëndësi integrimit të nxënësve në mësim
dhe sa mundohet t´u shmanget manipulimeve nga
nxënësit.
• Sa me I angazhuar te jete nje nxenes aq me mire
sillet ai
• Nxenesit kane tendencen te jene me te
shperqendruar gjate ketyre 3 fazave te meposhtme:
» Fillimi I ores se mesimit
» Tranzicionet
» Fundi I ores se mesimit
Ide per fillimin e ores se
mesimit
• Beni apelin
• Numeroni nxenesit gjate drekes(per shkollat qe
kane mense)
• Percaktoni nje aktivitet hyres ne klase qe t’i
ndihmoje nxenesit ,per t’u fokusuar,organizuar
apo filluar mesimin(psh.jepni nje teme ne derrase
dhe kerkojuni atyre qe ta kopjojne dhe punojne
per te.)
According to Julia G. Thompson, author of
Discipline Survival Kit for the Secondary Teacher
TRANZICIONET
 Tranzicionet jane kalimet nga nje aktivitet tek
nje tjeter.
 Tranzicionet e buta ndihmojne nxenesit te mos sillen
keq.(nxenesit duhen udhezuar per t’u pergatitur per
aktivitetin pasues dhe se cfare duhet te bejne)
 Gjithashtu,ato rrisin kohen qe nxenesit te perfshihen
ne detyra qe permiresojne arritjet akademike te tyre.
Mbarimi i mesimit pa kaos
• Mbarimi I mesimit duhet
te jete I strukturuar
ashtu si fillimi I saj
• Ushtrimet mbyllese do te
sigurojne nje rishikim te
shpejte te mesimit te
dites.
• Perseritja e ceshtjeve
kryesore te trajtuara
gjate mesimit.
• Pershendetini
nxenesit tek dera
Rregullat rreth
rregullave
• Wong shkruan, “funksioni I nje rregulli eshte te
parandaloje ose inkurajoje sjelljen duke pohuar
qarte ate qe pritet prej nxenesve”
• “Shkolla pa edukatë, si mulliri pa ujë.”
(Jan Amos Komenski )
“Disiplina ka të bëjë me rregullin, i cili është i
nevojshëm në klasë për të siguruar një nxënie
të efektshme.
” (Musai, f.222).
Krijimi i rregullores se klases
• Perfshijini nxenesit ne hartimin dhe percaktimin e
rregullave qe do te ndiqen ne klase
• zhvilloni nje kod sjelljeje qe te permbaje 5deri ne 7
rregulla,qe te mbahen mend
• Percaktoni cdo rregull ne forme pozitive dhe jo negative
• Bejini rregullat qe te jene te lehta per tu mbajtur mend nga
ju dhe nxenesit tuaj
• Permbajuni rregullave vazhdimisht
• Postojini rregullat ne nje vend te dukshem te klases ku
mund te shihen nga te gjithe.
• Percaktoni rregulla te qarta lidhur me sjelljen dhe
disiplinen e nxenesve.
Mbani mend:
– Rregullat lidhen me sjelljen dhe jo me procedurat
Pse nxenesit bejne sjellje te
padeshirueshme?
Shkaqet kryesore jane:
•Merzitja(kur nuk u pelqen te angazhohen ne veprimtari qe
zgjasin teper)
•Te qenet I shoqerueshem
•Vetvleresimi I ulet
•Nje mbrojtje per te shmangur ndjenjat e dhimbjes
•I lidhur me deshtimin
Nxënësit e tillë jo vetëm që
nuk tregojnë interesim të madh
për të mësuar, por edhe
mund të shkaktojnë
probleme dhe të prishin
disiplinën në klasë.
Si te veprojme me nxenes te
zemeruar,qe bejne sjellje te
padeshiruara?
Disa strategji efektive mund te
jene:
• Shikimi me vemendje i klases
• Qarkullimi ne klase
• Veshtrimi
• Pyetjet me qellim
• Perdorimi i afersise(i afrohemi nx.kur shohim qe ai eshte duke
prishur mesimin me qellim qe ai te pushoje)
• Dallimi I sjelljes se padeshiruar(mesuesi I le te kuptoje se ai
eshte ne dijeni te asaj qe nx.po ben)
• Levizja e nxenesve nga banga
Si te behet menaxhimi i
sjelljes se nxenesve?
• Per te pasur nje menaxhim efektiv te klases duhet qe
mesuesi te kete parasysh se:
• Cilat sjellje te nxenesve do te njihen si pozitive apo
negative.
• Kur dhe si do te njihen
• Si do te reagohet
ne klase ndaj
shkeljeve te vogla
apo te medha.
TEKNIKAT PER
MODIFIKIMIN E SJELLJES
PERFORCIMI
SHPERBLIMI
NDESHKIMI
PERFORCIMI
Duke u bazuar kryesisht tek teoria e Kushtëzimit
Veprues ,si term përforcimi përkufizohet si :
Cdo ndodhi qe rrit mundësinë e përsëritjes së
sjelljes që kryhet para tij.
Një ngjarje stimuluese që ndonëse shoqërohet në
afatin e duhur me një reagim,priret të mbajë ose të
rritë forcën e një reagimi,një lidhje stimul-reagim
ose stimul-stimul.
Perforcimi,në përgjithësi mendohet si
dicka që ka formën e shpërblimit. Por
,shpërblimi nuk është sinonim I përforcimit
,sepse përforcimi zbatohet për sjellje
specifike, të vecanta ndërsa shpërblimi
zbatohet mbi një sjellje të përgjithshme e
jot e specifikuar.
Shperblimet
Ndeshkimet
Perkufizohet si:
Paraqitja e një ngjarjeje të padëshiruar ose heqia
e një ngjarjeje positive të një ragimi që e ul
shpejtësinë e tij.(Kazdin,1989)
Prezantimi ose paraqitja e dickaje të pakëndshme
(ndeshkimi pozitiv) ose eleminimi I dickaje të
këndshme (ndeshkimi negative) ,Skiner, 1953.
Shembuj ndeshkimesh:
•Koha mbaroi
•Qendrimi ne klase
•Detyre per te shkruar menyra sesi te
rregulloje problemin
•I fundit qe largohet nga klasa
•Perjashtimi I pjesemarrjes se klases ne nje
aktivitet te deshirueshem etj
Ndeshkimet
Perkufizohet si:
Paraqitja e një ngjarjeje të padëshiruar ose heqia
e një ngjarjeje positive të një ragimi që e ul
shpejtësinë e tij.(Kazdin,1989)
Prezantimi ose paraqitja e dickaje të pakëndshme
(ndeshkimi pozitiv) ose eleminimi I dickaje të
këndshme (ndeshkimi negative) ,Skiner, 1953.
Shembuj ndeshkimesh:
•Koha mbaroi
•Qendrimi ne klase
•Detyre per te shkruar menyra sesi te
rregulloje problemin
•I fundit qe largohet nga klasa
•Perjashtimi I pjesemarrjes se klases ne nje
aktivitet te deshirueshem etj
KONKLUZIONE
•  Menaxhimi i klases nuk eshte nje gje tjeter  vecse
zbatimi dhe perdorimi I te gjitha rregullave dhe
procedurave per sigurimin e rregullit , disiplines dhe
mbarevajtjes te mesimit ne klase.Qe menaxhimi te jete
sa me i efekteshem duhet te zbatohen disa teknika te
tij.
•  Menaxhimi i klases ka lidhje te ngushta me sjelljen e
mesuesit.Per kete mesuesi duhet te jete i drejte me
nxenesit te zoteroje mire lenden ,te kontrolloje
emocionet e tij , te ndihmoje nxenesit ne rast nevoje ,te
ndjek ecurin e nxenesve gjate kryerjes se detyrave
etj...
Ju duhet te mesoni procedurat!
Shpjego
Perserit
Perforco
REKOMANDIME PER MESUESIT
mesuesi duhet te jete profesioniste i kendeshem
dhe te perpiqet qe te krijoj nje atmosfer miqesore
me nxenesit ne klase.
mesuesi duhet te tregoje se eshte ne koherence me
gjithcka qe ndodh ne klase.
Mesuesi duhet te perpiqet te perfshije ne mesim te
gjithe nxensit edhe atehere kur ai punon me nje
nxenes te vecante
mesuesi duhet te jete i afte per t’u marre me
shume gjera ne te njejten kohe.
Duhet ruajtur ritmi i duhur i veprimtarive ne klase
Mesuesi duhet te beje nje analize te punes te tij ne
kete moment i duhet te mendoj se si e ka
menaxhuar klasen gjate nje periudhe te caktuar te
dites mesimore.
Mesuesi duhet te pakesoje perdorimin e metodave
ndeshkuese dhe shtoje perforcimet.
Te perdore saktesisht procedurat e menaxhimit te
sjelljes duke perforcuar sjelljet pozitive.
Te perdore shpesh “Principin e Preemack-ut”.
Duhet te percaktoje rregulla te qarta per sjelljen e
nxenesve ne klase.
 gjithmone meuesi duhet të kritikojë sjelljen e
keqe,jo nxenesin.
Duhet te respektoje ndryshimet kulturore-etnike
4 veprime qe me kane
ndihmuar mua dhe do ju
ndihmojne edhe ju!
• Ruani nje maredhenie profesionale me
nxenesit dhe koleget e rinj!
• Tregohuni te drejte me nxenesit rreth “kush
jane ata’
• Perdoreni kohen ne klase me zgjuarsi per te
shmangur keqkuptimet
• Tregoni interese rreth aktiviteteve jashte
klase te nxenesve
Pyetje ?
Faleminderit perFaleminderit per
vemendjen tuaj!vemendjen tuaj!
Bibliografia
Zekaj,Xhevdet,Kuri,Vilson.”2424 Aforizma per Edukimin”,Tirane:Kristal,2011.
 
Karaj,Theodhori.”Menaxhimi I klases”(Psikologji e zbatuar ne mesimdhenie),Tirane 2008.
Musai, Bardhyl.”Metodologji e Mësimdhënies.” Tiranë: Pegi, 2003.
Miller, Bonnie.”Komunikimi me fëmijë” (Doracak për prindër dhe arsimtar). Ferizaj: QPEA, 2005.
Haliti, Shefik.”Në kërkim të pedagogjisë reformuese.”KURORA, 2007.
Haliti, Shefik.”Artikuj të përzgjedhur pedagogjikë”.URA, 2003.
Zylfiu, Nijazi.”Didaktika.” Prishtinë: Enti i Teksteve dhe i Mjeteve Mësimore, Prishtinë, 1985.
Grup autorësh.Të pyeturit – HISTORI (Aspekte të mësimdhënies). Tiranë: LILO, 1999.
INSTITUTI I STUDIMEVE PEDAGOGJIKE.Arsimi nëpër botë. Tiranë: PEGI, 1997.
Revista: “Ardhmëria”
Burime të tjera dhe nga Interneti.
 

Weitere ähnliche Inhalte

Was ist angesagt?

Tema : Studim Rasti nxenes ne paaftesi ne te nxene
Tema : Studim Rasti nxenes ne paaftesi ne te nxene Tema : Studim Rasti nxenes ne paaftesi ne te nxene
Tema : Studim Rasti nxenes ne paaftesi ne te nxene #MesueseAurela Elezaj
 
Prezantim mendimi kritik
Prezantim mendimi kritikPrezantim mendimi kritik
Prezantim mendimi kritikAnida Rroshi
 
Kundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëKundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëAlush Kryeziu
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve22062002
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e EuropesKejti Cela
 
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreFatjon Cane
 
Modeli i një planifikimi ditor
Modeli i një planifikimi ditor Modeli i një planifikimi ditor
Modeli i një planifikimi ditor Valbona Imeraj
 
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin AccessNdërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin AccessRexhino Kovaci
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
 
Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi Darla Evangjeli
 
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRAREmanomano46
 
Fizika dhe Sporti
Fizika dhe SportiFizika dhe Sporti
Fizika dhe SportiAdri Arapi
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetSindi_haka
 
Mënyra dëftore - kohët
Mënyra dëftore - kohët Mënyra dëftore - kohët
Mënyra dëftore - kohët Alush Kryeziu
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
 
Arti i të komunikuarit me nxënës gjatë orës mësimore
Arti i të komunikuarit me nxënës gjatë orës mësimoreArti i të komunikuarit me nxënës gjatë orës mësimore
Arti i të komunikuarit me nxënës gjatë orës mësimoreAlush Kryeziu
 

Was ist angesagt? (20)

Tema : Studim Rasti nxenes ne paaftesi ne te nxene
Tema : Studim Rasti nxenes ne paaftesi ne te nxene Tema : Studim Rasti nxenes ne paaftesi ne te nxene
Tema : Studim Rasti nxenes ne paaftesi ne te nxene
 
ESE
ESEESE
ESE
 
Prezantim mendimi kritik
Prezantim mendimi kritikPrezantim mendimi kritik
Prezantim mendimi kritik
 
Kundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtëKundrinori i drejtë
Kundrinori i drejtë
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e Europes
 
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
 
Modeli i një planifikimi ditor
Modeli i një planifikimi ditor Modeli i një planifikimi ditor
Modeli i një planifikimi ditor
 
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin AccessNdërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 
Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi
 
Procesi i Fotosintezes
Procesi i FotosintezesProcesi i Fotosintezes
Procesi i Fotosintezes
 
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 
Fizika dhe Sporti
Fizika dhe SportiFizika dhe Sporti
Fizika dhe Sporti
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
 
Mendimi kritik
Mendimi kritikMendimi kritik
Mendimi kritik
 
Mënyra dëftore - kohët
Mënyra dëftore - kohët Mënyra dëftore - kohët
Mënyra dëftore - kohët
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
Yndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernat
 
Arti i të komunikuarit me nxënës gjatë orës mësimore
Arti i të komunikuarit me nxënës gjatë orës mësimoreArti i të komunikuarit me nxënës gjatë orës mësimore
Arti i të komunikuarit me nxënës gjatë orës mësimore
 

Ähnlich wie Menaxhimi i Klases

_menaxhimi-i-klases.ppt
_menaxhimi-i-klases.ppt_menaxhimi-i-klases.ppt
_menaxhimi-i-klases.pptshpresa14
 
Detyre kursi metodologji
Detyre kursi metodologjiDetyre kursi metodologji
Detyre kursi metodologjiAnida Rroshi
 
Te-nxenet-e-kombinuar-blended-learning.pdf
Te-nxenet-e-kombinuar-blended-learning.pdfTe-nxenet-e-kombinuar-blended-learning.pdf
Te-nxenet-e-kombinuar-blended-learning.pdfhotelonevlore
 
Ylber bakolli strategjite e mesimdhenies bashkekohore
Ylber bakolli  strategjite e mesimdhenies bashkekohoreYlber bakolli  strategjite e mesimdhenies bashkekohore
Ylber bakolli strategjite e mesimdhenies bashkekohoreYlberBakolli
 
Drejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjikDrejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjikEdlira Ekmekciu
 
Terapia e lojes ekosistemike
Terapia e lojes ekosistemikeTerapia e lojes ekosistemike
Terapia e lojes ekosistemikeAnida Ago
 
Met ndervepruese mesimin_mat
Met ndervepruese mesimin_matMet ndervepruese mesimin_mat
Met ndervepruese mesimin_matSeadin Xhaferi
 
Ditari ne vite by irenakotobelli
Ditari ne vite by irenakotobelliDitari ne vite by irenakotobelli
Ditari ne vite by irenakotobelliirena kotobelli
 
METODOLOGJI PER NX ME AFTESI NDRYSHE. .ppt
METODOLOGJI PER NX ME AFTESI NDRYSHE. .pptMETODOLOGJI PER NX ME AFTESI NDRYSHE. .ppt
METODOLOGJI PER NX ME AFTESI NDRYSHE. .pptornela9
 
Hysen Doko, Didaktike matematike
Hysen Doko, Didaktike matematikeHysen Doko, Didaktike matematike
Hysen Doko, Didaktike matematikeHysen Doko
 
Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolle
Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkollePyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolle
Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolleAnida Ago
 
Shkolla smajl hajdaraj detyra 2
Shkolla smajl hajdaraj detyra 2Shkolla smajl hajdaraj detyra 2
Shkolla smajl hajdaraj detyra 2Zekë Muqkurtaj
 
Drejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjikDrejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjikEdlira Ekmekciu
 
Mentorimi – art i të mësuarit dhe të nxënit‏
Mentorimi – art i të mësuarit dhe të nxënit‏Mentorimi – art i të mësuarit dhe të nxënit‏
Mentorimi – art i të mësuarit dhe të nxënit‏Alush Kryeziu
 
Shkolla smajl hajdaraj detyra 2
Shkolla smajl hajdaraj detyra 2Shkolla smajl hajdaraj detyra 2
Shkolla smajl hajdaraj detyra 2Zekë Muqkurtaj
 
10_standardet_bazë_për_një_mësimdhënie_efektive[1].pptx
10_standardet_bazë_për_një_mësimdhënie_efektive[1].pptx10_standardet_bazë_për_një_mësimdhënie_efektive[1].pptx
10_standardet_bazë_për_një_mësimdhënie_efektive[1].pptxcomputerpc6
 
Metodologjia dhe puna_praktike_nga_teknologjia
Metodologjia dhe puna_praktike_nga_teknologjiaMetodologjia dhe puna_praktike_nga_teknologjia
Metodologjia dhe puna_praktike_nga_teknologjiaanele892
 

Ähnlich wie Menaxhimi i Klases (20)

_menaxhimi-i-klases.ppt
_menaxhimi-i-klases.ppt_menaxhimi-i-klases.ppt
_menaxhimi-i-klases.ppt
 
Menaxhimi i klases.pdf
Menaxhimi i klases.pdfMenaxhimi i klases.pdf
Menaxhimi i klases.pdf
 
Detyre kursi metodologji
Detyre kursi metodologjiDetyre kursi metodologji
Detyre kursi metodologji
 
Ese
EseEse
Ese
 
Te-nxenet-e-kombinuar-blended-learning.pdf
Te-nxenet-e-kombinuar-blended-learning.pdfTe-nxenet-e-kombinuar-blended-learning.pdf
Te-nxenet-e-kombinuar-blended-learning.pdf
 
Ylber bakolli strategjite e mesimdhenies bashkekohore
Ylber bakolli  strategjite e mesimdhenies bashkekohoreYlber bakolli  strategjite e mesimdhenies bashkekohore
Ylber bakolli strategjite e mesimdhenies bashkekohore
 
Drejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjikDrejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjik
 
Terapia e lojes ekosistemike
Terapia e lojes ekosistemikeTerapia e lojes ekosistemike
Terapia e lojes ekosistemike
 
Met ndervepruese mesimin_mat
Met ndervepruese mesimin_matMet ndervepruese mesimin_mat
Met ndervepruese mesimin_mat
 
Ditari ne vite by irenakotobelli
Ditari ne vite by irenakotobelliDitari ne vite by irenakotobelli
Ditari ne vite by irenakotobelli
 
METODOLOGJI PER NX ME AFTESI NDRYSHE. .ppt
METODOLOGJI PER NX ME AFTESI NDRYSHE. .pptMETODOLOGJI PER NX ME AFTESI NDRYSHE. .ppt
METODOLOGJI PER NX ME AFTESI NDRYSHE. .ppt
 
Hysen Doko, Didaktike matematike
Hysen Doko, Didaktike matematikeHysen Doko, Didaktike matematike
Hysen Doko, Didaktike matematike
 
Ese Pedagogjie
Ese PedagogjieEse Pedagogjie
Ese Pedagogjie
 
Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolle
Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkollePyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolle
Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolle
 
Shkolla smajl hajdaraj detyra 2
Shkolla smajl hajdaraj detyra 2Shkolla smajl hajdaraj detyra 2
Shkolla smajl hajdaraj detyra 2
 
Drejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjikDrejtori si lider pedagogjik
Drejtori si lider pedagogjik
 
Mentorimi – art i të mësuarit dhe të nxënit‏
Mentorimi – art i të mësuarit dhe të nxënit‏Mentorimi – art i të mësuarit dhe të nxënit‏
Mentorimi – art i të mësuarit dhe të nxënit‏
 
Shkolla smajl hajdaraj detyra 2
Shkolla smajl hajdaraj detyra 2Shkolla smajl hajdaraj detyra 2
Shkolla smajl hajdaraj detyra 2
 
10_standardet_bazë_për_një_mësimdhënie_efektive[1].pptx
10_standardet_bazë_për_një_mësimdhënie_efektive[1].pptx10_standardet_bazë_për_një_mësimdhënie_efektive[1].pptx
10_standardet_bazë_për_një_mësimdhënie_efektive[1].pptx
 
Metodologjia dhe puna_praktike_nga_teknologjia
Metodologjia dhe puna_praktike_nga_teknologjiaMetodologjia dhe puna_praktike_nga_teknologjia
Metodologjia dhe puna_praktike_nga_teknologjia
 

Mehr von Anida Ago

Present perfect simple vs continuous.docx
Present perfect simple vs continuous.docxPresent perfect simple vs continuous.docx
Present perfect simple vs continuous.docxAnida Ago
 
A lenda da Rozafa.pptx
A lenda da Rozafa.pptxA lenda da Rozafa.pptx
A lenda da Rozafa.pptxAnida Ago
 
fruit-game-fun-activities-games-games_143642.pptx
fruit-game-fun-activities-games-games_143642.pptxfruit-game-fun-activities-games-games_143642.pptx
fruit-game-fun-activities-games-games_143642.pptxAnida Ago
 
A lenda do dragao.ppt
A lenda do dragao.pptA lenda do dragao.ppt
A lenda do dragao.pptAnida Ago
 
Fruits! I like I dont like...
Fruits! I like I dont like... Fruits! I like I dont like...
Fruits! I like I dont like... Anida Ago
 
12 keqpercaktime te zakonshme rreth Sindromes Down
12 keqpercaktime te zakonshme rreth Sindromes Down12 keqpercaktime te zakonshme rreth Sindromes Down
12 keqpercaktime te zakonshme rreth Sindromes DownAnida Ago
 
Terapia dhe psikologu online
Terapia dhe psikologu onlineTerapia dhe psikologu online
Terapia dhe psikologu onlineAnida Ago
 
Crregullimi i panikut
Crregullimi i panikutCrregullimi i panikut
Crregullimi i panikutAnida Ago
 
I go to preschool
I go to preschoolI go to preschool
I go to preschoolAnida Ago
 
Friendship for children
Friendship for childrenFriendship for children
Friendship for childrenAnida Ago
 
Shëndeti dhe stresi në punë
Shëndeti dhe stresi në punëShëndeti dhe stresi në punë
Shëndeti dhe stresi në punëAnida Ago
 
Teoria e inteligjencave të shumëfishta
Teoria e inteligjencave të shumëfishtaTeoria e inteligjencave të shumëfishta
Teoria e inteligjencave të shumëfishtaAnida Ago
 
Menorrhagjia
MenorrhagjiaMenorrhagjia
MenorrhagjiaAnida Ago
 
Albanian flag
Albanian flagAlbanian flag
Albanian flagAnida Ago
 
Albanian fairytales (Perralla shqiptare)
Albanian fairytales (Perralla shqiptare)Albanian fairytales (Perralla shqiptare)
Albanian fairytales (Perralla shqiptare)Anida Ago
 

Mehr von Anida Ago (20)

Present perfect simple vs continuous.docx
Present perfect simple vs continuous.docxPresent perfect simple vs continuous.docx
Present perfect simple vs continuous.docx
 
A lenda da Rozafa.pptx
A lenda da Rozafa.pptxA lenda da Rozafa.pptx
A lenda da Rozafa.pptx
 
fruit-game-fun-activities-games-games_143642.pptx
fruit-game-fun-activities-games-games_143642.pptxfruit-game-fun-activities-games-games_143642.pptx
fruit-game-fun-activities-games-games_143642.pptx
 
A lenda do dragao.ppt
A lenda do dragao.pptA lenda do dragao.ppt
A lenda do dragao.ppt
 
Town
TownTown
Town
 
Fruits! I like I dont like...
Fruits! I like I dont like... Fruits! I like I dont like...
Fruits! I like I dont like...
 
12 keqpercaktime te zakonshme rreth Sindromes Down
12 keqpercaktime te zakonshme rreth Sindromes Down12 keqpercaktime te zakonshme rreth Sindromes Down
12 keqpercaktime te zakonshme rreth Sindromes Down
 
Terapia dhe psikologu online
Terapia dhe psikologu onlineTerapia dhe psikologu online
Terapia dhe psikologu online
 
Crregullimi i panikut
Crregullimi i panikutCrregullimi i panikut
Crregullimi i panikut
 
Racism
RacismRacism
Racism
 
I go to preschool
I go to preschoolI go to preschool
I go to preschool
 
Friendship for children
Friendship for childrenFriendship for children
Friendship for children
 
Lidershipi
LidershipiLidershipi
Lidershipi
 
Shëndeti dhe stresi në punë
Shëndeti dhe stresi në punëShëndeti dhe stresi në punë
Shëndeti dhe stresi në punë
 
Teoria e inteligjencave të shumëfishta
Teoria e inteligjencave të shumëfishtaTeoria e inteligjencave të shumëfishta
Teoria e inteligjencave të shumëfishta
 
Vetevrasja
VetevrasjaVetevrasja
Vetevrasja
 
Menorrhagjia
MenorrhagjiaMenorrhagjia
Menorrhagjia
 
Albanian flag
Albanian flagAlbanian flag
Albanian flag
 
Albanian fairytales (Perralla shqiptare)
Albanian fairytales (Perralla shqiptare)Albanian fairytales (Perralla shqiptare)
Albanian fairytales (Perralla shqiptare)
 
Albania,
Albania,Albania,
Albania,
 

Menaxhimi i Klases

 • 1. Menaxhimi efektiv IMenaxhimi efektiv I KlasesKlases Presantojne:Presantojne: Anida AgoAnida Ago Olaserda LaloshiOlaserda Laloshi Esmerina PrrejaEsmerina Prreja
 • 2. Abstrakti • Menaxhimi I klases eshte nje teme shume e gjere dhe interesante per t’u studiuar.Menaxhimi eshte menyra se si organizohet klasa dhe ai ndikon ne te gjithe klimen e klases dhe sjelljen e nxenesve. Ky trajtim teorik në këtë punim, përfshinë kriteret më themelore që ndërlidhen me menaxhimin e klasës, atribute këto, të cilat duhet t´i posedojë dhe zbatojë çdo mësimdhënës në shkollën e sotme • Studimi i tillë ka të bëjë me drejtimin e klasës, formimin e grupeve, fillimin dhe përfundimin e mësimit, ekologjinë e klasave, klimën e klasës, motivimin e nxënësve, vetitë e mësimdhënësit, komunikimi me nxënësit, mbajtja e disiplinës në klasë dhe trajtesa të tjera që mund të rrjedhin gjatë këtij trajtimi. • Qellimi I ketij studimi eshte qe te kuptojme se cdo te thote nje menaxhim efektiv I klases dhe te identifikojme se cilat jane teknikat qe e bejne efektive organizimine ores se mesimit. • Per realizimin e ketij studimi eshte perdorur si instrument mates nje pyetesor me pyetje te hapura e te mbyllura te aplikuar ne 100 nxenes te disa shkollave 9- vjecare te qytetit te Elbasanit. • Ne perfundim te ketij punimi jane dhene edhe rekomandimet perkatese per mesuesit.
 • 3. Aforizma • “Shkolla duhet t’i jape mundesi te gjera mesuesit per tu bere njeri I dashur i femijeve,qe te beje ne klase nje jete aktive dhe intensive mesimdhenieje.” • (P.Bllonski) • Nese mesimi konceptohet si komunikim mesues nxenes dhe jo thjesht nje pune angari; nqs mesimdhenia konsiderohet art dhe jo pune e rendomte , koha e qendrimit ne klase fluturon pa u ndier, te te kundert mesimdenia shnderrohet ne barre dhe ju e pyesni veten: “perse jam ketu?” • (E.Iljin) • Mesuesi duhet te kete besim dhe siguri ne drejtesine e punes shume te dobishme qe ben, duhet te jete kerkues ndaj vetes dhe jo vetem si petagog , por me kryesorja e kryesoreve , si njeri. • (A.Maniakov)
 • 4. Objektivat • Gjate ketij prezantimi do te kuptoni: • rendesine e praktikave te menaxhimit efektiv te klases. • faktoret kryesore ne menaxhimin efektiv te klases • si te menaxhoni procedurat dhe rutinat • Si te behet menaxhimi I sjelljes se nxenesve • Te zhvilloni nje filozofi personale te menaxhimit te klases
 • 5. Menaxhimi I klases • Menaxhim I klases apo menaxhim I nxenesve???
 • 6. Cfare eshte menaxhimi I klases? “Une kam arritur në një përfundim plotësisht të qartë, se unë jam faktori vendimtar në klasë. Eshte menyra ime personale e te sjellurit qe krijon githe klimen ne klase. Eshte humori im gjate dites qe percakton gjithcka. Si nje mesues une zoteroj nje fuqi te jashtezakonshme qe ta bej jeten e nje femije te gezueshme ose mizerable...” (Thenie e nje mesuesi) “Menaxhimi i mësimit ka të bëjë me drejtimin dhe organizimin e veprimtarive të tilla të të nxënit duke synuar që të maksimalizohet përfshirja produktive e nxënësit në mësim.”(Musai, 2003, f.201). Fjala menaxhim do të thotë udhëheqje, drejtim, organizim, në këtë kontekst, në kuadër të procesit mësimor.
 • 7. Dy qellimet kryesore: • Te nxise perfshirjen dhe bashkepunimin e nxenesve ne te gjithe aktivitetet e klases • te krijoje nje mjedis pune produktiv. The First Days of School, Harry Wong pohon , “Menaxhimi I klases eshte praktika dhe procedura qe lejojnemesuesin tu mesoje nxenesve sesi te nxene.
 • 8. Menaxhimi I klases Menaxhimi I klases nuk eshte vetem : • Krijimi I nje klase te rregullt • Reduktimi I gabimeve • Por menaxhimi I klases perfshin cdo gje qe ben mesuesi per te organizuar nxenesit, kohen , materialet ne menyre qe nxenesit te nxene.
 • 9. Ambjenti fizik • Ambjenti fizik I klases ndikon te mesuarit,pjesemarrjen dhe perfshirjen e nxenesve ne aktivitetet e klases • Harxhoni pak kohe per te vendosur sesi mund te jete organizimi me I mire per te bere aktivitete te ndryshme ne klase.
 • 10. Cilesite e mesuesit te mire 1. Të jenë të sigurt, të përzemërt dhe të shoqërueshëm; 2. Të veprojnë si biznesmenë; 3. Të jenë më nxitës; 4. Të përdorin më shumë kontaktin me sy; 5. Të përdorin më shumë humorin; 6. Të jenë më të qartë rreth rregullave të klasës ; 7. Të vendosin më mirë praninë dhe autoritetin ; 8. Të komunikojë hapur dhe shpesh duke përdorur më shumë dialogun se monologun. 10. Veshja e pershtatshme 1. levizja ne klase
 • 11. Mesuesi Ideal: • Kenaq nxenesit • Perdor teknika te ndryshme te mesimdhenies • Ka nje sens te mire humori • Vepron si adult dhe jo femije • I mban premtimet • Eshte I organizuar • Zoteron lenden • Pranon kur ka gabuar • Perdor nje ton te kendshem • Eshte entuziast rreth lendes • Ka deshire te degjoje te dy palet gjate nje problemi • Ka nje reputacion per dhenier e puneve sfiduese • I mban te gjithe te zene ne pune • Nuk mban nxenes te preferuar • Eshte I sjellshem me te gjithe gjate gjithe kohes • Eshte miqesor dhe I drejte According to Julia G. Thompson, author of Discipline Survival Kit for the Secondary Teacher
 • 12. Maredhenia mesues - nxenes 1. mesuesit duhet te tregojne kujdes per nxenesit tuaj 2. merni pjese ne evente sportive, interesohuni per pasionet e tyre , dhe beni nje lidhje . 3. Ju duhet te njihni mire lenden tuaj. Pergatitja nderton besim 4. Ju duhet te merni komanden e klases . Nese ju nuk jeni lideri I klases, kete pozicion do ta marin me kenaqsi nxenesit tuaj. 5. Ju duhet te veproni ne menyre mature ne cdo moment . MOS U BENI IRONIK, mos thoni genjeshtra. Mos e humbisni temperametin. 6. Ju duhet te ruani nje distance emocionale mes jush dhe nxenesve tuaj. Nxenesit kane bashkemoshatare. Ata ju duan juve qe ti mesoni . From First-Year Teacher’s Survival Kit, by Julia G.
 • 13. Mer mbeshtetjen e prinderve • Sigurohu qe ti dergosh nje kopje te planit te disiplines prinderve ne shtepi qe ne diten e pare te shkolles • Krijo nje kontakt pozitiv me prinderit perpara se te kesh nevoje per ndihmen e tyre per nje problem te caktuar. • Kontaktoni prinderit sapo te shihni nje ndryshim ne sjelljen e femijes se tyre. • Prinderit mund te jene nje nga aleatet tuaj me te medhenj ne menaxhimin e sjelljes se nxenessve .
 • 14. Model komunikimi mes mesuesve dhe prinderve • Te dashur prinder! • Une dua qe komunikimi me ju te jete efektiv. Per kete arsye po ju dergoj kete leter per t’ju njohur me disa nga aktivitetet mesimore qe jane planifikuar te kryhen nga femija juaj javen qe vjen. Nqs keni pyetje , ju lutem perdorni pjesen tjetr te letres per te me njoftuar. • Gjuhe………………………………………………………………………………………………………………………………………………… … • …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… .. • Matematike……………………………………………………………………………………………………………………………………… .. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ….. • Detyrat e shtepise ………………………………………………………...................................................................... ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ….. Aktivitete speciale…………………………………………………………………………………………………….............................. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 • 15. Sinjale te vemendjes • Vendosni per nje sinjal me ane te te cilit ju do te merrni vemendjen e nxenesve psh Ngritja e dores • Mesojini nxenesit qe tu pergjigjen sinjalit , te fokusohen te ju dhe te mbajne qetesi
 • 17. Nje plan disipline efektiv • 3 sjelljet kryesore qe duhet tu mesojme nxenesve ditet e para te shkolles jane: – Disiplinat – Procedurat – Rutinat “nese ti nuk ke nje plan , ateher po planifikon qe te deshtosh’ From The First Days of School, by Harry Wong
 • 18. Procedurat dhe rutinat • Harry Wong shkruan : “ne Ditet e Para te Shkolles, problemi numer nje ne klase nuk eshte disiplina por kufizimi I procedurave dhe rutinave. • Wong gjithashtu pohon, “një procedurë është thjesht një metodë ose proces për mënyrën se si gjërat duhet të bëhen në një klasë. " • Procedurat I pergjigjen pyetjes , “cfare duhet te bej kur…?”
 • 19. Procedurat ne klase qe duhet te behen rutina 1. Fillimi I nje ore mesimi : A e dine nxenesit se cfare duhet te bejne? 2. Qetesimi I klases: A e dine nxenesit sesi do ti qetesoni ju ata? 3. Nxenesit kerkojne ndihme: A e dine nxenesit sesi te marin vemendjen tuaj? 4. Levizja e nxenesve dhe letrave: A e dine nxenesit si duhet te levizin ne klase dhe si te kalojne materialin te njeri tjetri? 5. Fundi I ores se mesimit :A e dine nxenesit se kush apo cfare do t’i liroje ata ne fund te ores se mesimit. From The First Days of School, by Harry Wong
 • 20. Menaxhimi efektiv i kohes probleme te disiplines • Mbajtja e disiplinës në klasë varet nga mënyra se si e planifikon mësimdhënësi orën mësimore, sa i kushton rëndësi integrimit të nxënësve në mësim dhe sa mundohet t´u shmanget manipulimeve nga nxënësit. • Sa me I angazhuar te jete nje nxenes aq me mire sillet ai • Nxenesit kane tendencen te jene me te shperqendruar gjate ketyre 3 fazave te meposhtme: » Fillimi I ores se mesimit » Tranzicionet » Fundi I ores se mesimit
 • 21. Ide per fillimin e ores se mesimit • Beni apelin • Numeroni nxenesit gjate drekes(per shkollat qe kane mense) • Percaktoni nje aktivitet hyres ne klase qe t’i ndihmoje nxenesit ,per t’u fokusuar,organizuar apo filluar mesimin(psh.jepni nje teme ne derrase dhe kerkojuni atyre qe ta kopjojne dhe punojne per te.) According to Julia G. Thompson, author of Discipline Survival Kit for the Secondary Teacher
 • 22. TRANZICIONET  Tranzicionet jane kalimet nga nje aktivitet tek nje tjeter.  Tranzicionet e buta ndihmojne nxenesit te mos sillen keq.(nxenesit duhen udhezuar per t’u pergatitur per aktivitetin pasues dhe se cfare duhet te bejne)  Gjithashtu,ato rrisin kohen qe nxenesit te perfshihen ne detyra qe permiresojne arritjet akademike te tyre.
 • 23. Mbarimi i mesimit pa kaos • Mbarimi I mesimit duhet te jete I strukturuar ashtu si fillimi I saj • Ushtrimet mbyllese do te sigurojne nje rishikim te shpejte te mesimit te dites. • Perseritja e ceshtjeve kryesore te trajtuara gjate mesimit. • Pershendetini nxenesit tek dera
 • 24. Rregullat rreth rregullave • Wong shkruan, “funksioni I nje rregulli eshte te parandaloje ose inkurajoje sjelljen duke pohuar qarte ate qe pritet prej nxenesve” • “Shkolla pa edukatë, si mulliri pa ujë.” (Jan Amos Komenski ) “Disiplina ka të bëjë me rregullin, i cili është i nevojshëm në klasë për të siguruar një nxënie të efektshme. ” (Musai, f.222).
 • 25. Krijimi i rregullores se klases • Perfshijini nxenesit ne hartimin dhe percaktimin e rregullave qe do te ndiqen ne klase • zhvilloni nje kod sjelljeje qe te permbaje 5deri ne 7 rregulla,qe te mbahen mend • Percaktoni cdo rregull ne forme pozitive dhe jo negative • Bejini rregullat qe te jene te lehta per tu mbajtur mend nga ju dhe nxenesit tuaj • Permbajuni rregullave vazhdimisht • Postojini rregullat ne nje vend te dukshem te klases ku mund te shihen nga te gjithe. • Percaktoni rregulla te qarta lidhur me sjelljen dhe disiplinen e nxenesve. Mbani mend: – Rregullat lidhen me sjelljen dhe jo me procedurat
 • 26. Pse nxenesit bejne sjellje te padeshirueshme? Shkaqet kryesore jane: •Merzitja(kur nuk u pelqen te angazhohen ne veprimtari qe zgjasin teper) •Te qenet I shoqerueshem •Vetvleresimi I ulet •Nje mbrojtje per te shmangur ndjenjat e dhimbjes •I lidhur me deshtimin Nxënësit e tillë jo vetëm që nuk tregojnë interesim të madh për të mësuar, por edhe mund të shkaktojnë probleme dhe të prishin disiplinën në klasë.
 • 27. Si te veprojme me nxenes te zemeruar,qe bejne sjellje te padeshiruara?
 • 28. Disa strategji efektive mund te jene: • Shikimi me vemendje i klases • Qarkullimi ne klase • Veshtrimi • Pyetjet me qellim • Perdorimi i afersise(i afrohemi nx.kur shohim qe ai eshte duke prishur mesimin me qellim qe ai te pushoje) • Dallimi I sjelljes se padeshiruar(mesuesi I le te kuptoje se ai eshte ne dijeni te asaj qe nx.po ben) • Levizja e nxenesve nga banga
 • 29. Si te behet menaxhimi i sjelljes se nxenesve? • Per te pasur nje menaxhim efektiv te klases duhet qe mesuesi te kete parasysh se: • Cilat sjellje te nxenesve do te njihen si pozitive apo negative. • Kur dhe si do te njihen • Si do te reagohet ne klase ndaj shkeljeve te vogla apo te medha.
 • 30. TEKNIKAT PER MODIFIKIMIN E SJELLJES PERFORCIMI SHPERBLIMI NDESHKIMI
 • 31. PERFORCIMI Duke u bazuar kryesisht tek teoria e Kushtëzimit Veprues ,si term përforcimi përkufizohet si : Cdo ndodhi qe rrit mundësinë e përsëritjes së sjelljes që kryhet para tij. Një ngjarje stimuluese që ndonëse shoqërohet në afatin e duhur me një reagim,priret të mbajë ose të rritë forcën e një reagimi,një lidhje stimul-reagim ose stimul-stimul.
 • 32. Perforcimi,në përgjithësi mendohet si dicka që ka formën e shpërblimit. Por ,shpërblimi nuk është sinonim I përforcimit ,sepse përforcimi zbatohet për sjellje specifike, të vecanta ndërsa shpërblimi zbatohet mbi një sjellje të përgjithshme e jot e specifikuar.
 • 34. Ndeshkimet Perkufizohet si: Paraqitja e një ngjarjeje të padëshiruar ose heqia e një ngjarjeje positive të një ragimi që e ul shpejtësinë e tij.(Kazdin,1989) Prezantimi ose paraqitja e dickaje të pakëndshme (ndeshkimi pozitiv) ose eleminimi I dickaje të këndshme (ndeshkimi negative) ,Skiner, 1953. Shembuj ndeshkimesh: •Koha mbaroi •Qendrimi ne klase •Detyre per te shkruar menyra sesi te rregulloje problemin •I fundit qe largohet nga klasa •Perjashtimi I pjesemarrjes se klases ne nje aktivitet te deshirueshem etj
 • 35. Ndeshkimet Perkufizohet si: Paraqitja e një ngjarjeje të padëshiruar ose heqia e një ngjarjeje positive të një ragimi që e ul shpejtësinë e tij.(Kazdin,1989) Prezantimi ose paraqitja e dickaje të pakëndshme (ndeshkimi pozitiv) ose eleminimi I dickaje të këndshme (ndeshkimi negative) ,Skiner, 1953. Shembuj ndeshkimesh: •Koha mbaroi •Qendrimi ne klase •Detyre per te shkruar menyra sesi te rregulloje problemin •I fundit qe largohet nga klasa •Perjashtimi I pjesemarrjes se klases ne nje aktivitet te deshirueshem etj
 • 36. KONKLUZIONE •  Menaxhimi i klases nuk eshte nje gje tjeter  vecse zbatimi dhe perdorimi I te gjitha rregullave dhe procedurave per sigurimin e rregullit , disiplines dhe mbarevajtjes te mesimit ne klase.Qe menaxhimi te jete sa me i efekteshem duhet te zbatohen disa teknika te tij. •  Menaxhimi i klases ka lidhje te ngushta me sjelljen e mesuesit.Per kete mesuesi duhet te jete i drejte me nxenesit te zoteroje mire lenden ,te kontrolloje emocionet e tij , te ndihmoje nxenesit ne rast nevoje ,te ndjek ecurin e nxenesve gjate kryerjes se detyrave etj...
 • 37. Ju duhet te mesoni procedurat! Shpjego Perserit Perforco
 • 38. REKOMANDIME PER MESUESIT mesuesi duhet te jete profesioniste i kendeshem dhe te perpiqet qe te krijoj nje atmosfer miqesore me nxenesit ne klase. mesuesi duhet te tregoje se eshte ne koherence me gjithcka qe ndodh ne klase. Mesuesi duhet te perpiqet te perfshije ne mesim te gjithe nxensit edhe atehere kur ai punon me nje nxenes te vecante mesuesi duhet te jete i afte per t’u marre me shume gjera ne te njejten kohe. Duhet ruajtur ritmi i duhur i veprimtarive ne klase
 • 39. Mesuesi duhet te beje nje analize te punes te tij ne kete moment i duhet te mendoj se si e ka menaxhuar klasen gjate nje periudhe te caktuar te dites mesimore. Mesuesi duhet te pakesoje perdorimin e metodave ndeshkuese dhe shtoje perforcimet. Te perdore saktesisht procedurat e menaxhimit te sjelljes duke perforcuar sjelljet pozitive. Te perdore shpesh “Principin e Preemack-ut”. Duhet te percaktoje rregulla te qarta per sjelljen e nxenesve ne klase.  gjithmone meuesi duhet të kritikojë sjelljen e keqe,jo nxenesin. Duhet te respektoje ndryshimet kulturore-etnike
 • 40. 4 veprime qe me kane ndihmuar mua dhe do ju ndihmojne edhe ju! • Ruani nje maredhenie profesionale me nxenesit dhe koleget e rinj! • Tregohuni te drejte me nxenesit rreth “kush jane ata’ • Perdoreni kohen ne klase me zgjuarsi per te shmangur keqkuptimet • Tregoni interese rreth aktiviteteve jashte klase te nxenesve
 • 43. Bibliografia Zekaj,Xhevdet,Kuri,Vilson.”2424 Aforizma per Edukimin”,Tirane:Kristal,2011.   Karaj,Theodhori.”Menaxhimi I klases”(Psikologji e zbatuar ne mesimdhenie),Tirane 2008. Musai, Bardhyl.”Metodologji e Mësimdhënies.” Tiranë: Pegi, 2003. Miller, Bonnie.”Komunikimi me fëmijë” (Doracak për prindër dhe arsimtar). Ferizaj: QPEA, 2005. Haliti, Shefik.”Në kërkim të pedagogjisë reformuese.”KURORA, 2007. Haliti, Shefik.”Artikuj të përzgjedhur pedagogjikë”.URA, 2003. Zylfiu, Nijazi.”Didaktika.” Prishtinë: Enti i Teksteve dhe i Mjeteve Mësimore, Prishtinë, 1985. Grup autorësh.Të pyeturit – HISTORI (Aspekte të mësimdhënies). Tiranë: LILO, 1999. INSTITUTI I STUDIMEVE PEDAGOGJIKE.Arsimi nëpër botë. Tiranë: PEGI, 1997. Revista: “Ardhmëria” Burime të tjera dhe nga Interneti.