Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
PUNE ME PROJEKT
TEMA: “HISTORIKU I KRIJIMIT TE
PROGRAMEVE KOMPJUTERIKE”
LENDA: INFORMATIKE
 SISTEM

OPERATIV ( SHKURT SO.) ESHTE NJE
SOFTWER KOMPJUTERIK I CILI MENAXHON
MENYREN NE TE CILEN PROGRAMET E
NDRYSHME PE...
SISTEMI OPERATIV
 SISTEMI OPERATIV ESHTE PROGRAMI ME I

RENDESISHEM NE NJE KOMPJUTER. PERMES
TIJ EKZEKUTOHEN TE GJITHA PR...


SISTEMET OPERATIVE JANE PERGJITHSISHT TE
PERBERE NGA NJE BASHKESI MODULESH,
SECILI ME NJE FUNKSION TE CAKTUAR.
MODULET ...
DREJTIMI I BURIMEVE TE SISTEMITTE
PERPUNIMIT.
 LEHTESIM I KOMUNIKIMIT MIDIS PERSONIT
DHE KOMPJUTERIT.

1)
2)
3)
4)
5)
6)

DREJTIMI I SISTEMEVE OPERATIVE.
DREJTIMI I MEMORIES RAM.
DREJTIMI I PROCESORVE.
DREJTIMI I NDERFAQES ( ...


GATI TE GJITHE SISTEMET OPERATIVE
PERDORIN NJE ORGANIZIM HIERARKIK TE
SISTEMIT TE DOSJEVE. ELEMENTI QE BEN
RIGRUPIMIN E...
 EKZISTOJNE

SO TE NDRYSHME POR I
PARI QE ESHTE SHFRYTEZUAR KA
QENE DOS-I (DISK OPERATING
SYSTEM ) I PARA QITUR NGA FIRMA...
SISTEMET E PRANISHME NE
TREG


Ne treg jane te pranishme nje sasi e
madhe sistemesh operative. Ne te
kaluaren prirja e sh...
SISTEMET OPERATIVE ME TE
NJOHURA

SISTEMI UNIX.
 SISTEMI WINDOWS.
 SISTEMI APPLE MAC
OC X ETJ.



Microsoft Windows është emri i sistemit operativ
nga Microsoft-i për personal computer. Qysh në
vitin 1985 lancohet ver...




LINUX ESHTE NJE
SISTEM
SHFRYTEZIMI NE
SHUME PROCESE TE
NJEKOHSHME .
LINUX FILLOI TE
NDERTOHEJ ME
1991 NGA LINUS
TORV...
LINUX
 AI FUNKSIONON SI NJE

SISTEM POTOTABEL NE
ARKITEKTURA TE
NDRYSHME
KOMPJUTERIKE. LINUX
SHKARKOHET LIRSHEM
NGA INTER...




LINUX ESHTE NJE
SISTEM OPERATIV QE
ESHTE GJITHNJE E ME I
PERHAPUR NE BOTE.
GJITHNJE E ME SHUME
NJEREZ PO I HEDHIN
SY...
APPLE
 APPLE ESHTE NJE

KORPORATE
AMERIKANE
MULTINACIONALE QE
DIZENJON DHE
PRODHON PAJISJE
ELEKTRONIKE.
 HISTORIA E TIJ ...
 APPLE

ISHTE
KOMPJUTERI I
PARE I CILI SOLLI
RISI NE FUSHEN E
TEKNOLOGJISE
DHE KRIJUAN
KOMPJUTERIN E
PARE QE MUND TE
PERD...
APPLE


APPLE KA QENE
DHE ESHTE
PARAROJE NE
CESHTJET E
SHFRYTEZIMIT TE
SIPERFAQES
GRAFIKE. SOT E
KESAJ DITE ME
VERSIONIN ...
UNIX




UNIX ESHTE NJE
TJETER SISTEM
OPERATIV I CILI
OPERON NE TREG
.
AI U THEMELUA NE
VITIN 1969 NGA
GRUPI AT&T QE
PER...
UNIX
 UNIX SI TE GJITHA

SISTEMET E TJERA TE
OPERIMIT ESHTE I
AFTE TE KRYEJE
SHUME PROCESE NE
NJE KOHE MJAFT TE
SHKURTER.
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

PUNE ME PROJEKT:HISTORIKU I KRIJIMEVE TE PROGRAMEVE

 • Loggen Sie sich ein, um Kommentare anzuzeigen.

PUNE ME PROJEKT:HISTORIKU I KRIJIMEVE TE PROGRAMEVE

 1. 1. PUNE ME PROJEKT TEMA: “HISTORIKU I KRIJIMIT TE PROGRAMEVE KOMPJUTERIKE” LENDA: INFORMATIKE
 2. 2.  SISTEM OPERATIV ( SHKURT SO.) ESHTE NJE SOFTWER KOMPJUTERIK I CILI MENAXHON MENYREN NE TE CILEN PROGRAMET E NDRYSHME PERDORIN HARDWARIN E KOMPJUTERIT DHE RREGULLON MENYREN SI PERDORUESI E KONTROLLON KOMPJUTERIN.
 3. 3. SISTEMI OPERATIV  SISTEMI OPERATIV ESHTE PROGRAMI ME I RENDESISHEM NE NJE KOMPJUTER. PERMES TIJ EKZEKUTOHEN TE GJITHA PROGRAMET E TJERA APLIKATIVE. SO KUJDESET PER FUNKSIONET BAZE TE KOMPJUTERIT SIC JANE NJOHJA E HYRJEVE PREJ TASTIERES DALJET NE PAJISJET DALESE.
 4. 4.  SISTEMET OPERATIVE JANE PERGJITHSISHT TE PERBERE NGA NJE BASHKESI MODULESH, SECILI ME NJE FUNKSION TE CAKTUAR. MODULET E NDRYSHME TE SISTEMIT OPERATIV VEPROJNE MIDIS TYRE SIPAS RREGULLAVE TE PERCAKTUARA NE MENYRE QE TE REALIZOHEN FUNKSIONET BAZE TE KOMPJUTERIT.
 5. 5. DREJTIMI I BURIMEVE TE SISTEMITTE PERPUNIMIT.  LEHTESIM I KOMUNIKIMIT MIDIS PERSONIT DHE KOMPJUTERIT. 
 6. 6. 1) 2) 3) 4) 5) 6) DREJTIMI I SISTEMEVE OPERATIVE. DREJTIMI I MEMORIES RAM. DREJTIMI I PROCESORVE. DREJTIMI I NDERFAQES ( PARAQITJA GRAFIKE) SE PERDORUESIT. PERDORIMI NJEKOHESISHT I SHUME PERDORUESVE NE TE EJTEN KOMPJUTER. KRYERJE NJEKOHESISHT E SHUME PROCESEVE NE TE NJEJTEN MAKINE.
 7. 7.  GATI TE GJITHE SISTEMET OPERATIVE PERDORIN NJE ORGANIZIM HIERARKIK TE SISTEMIT TE DOSJEVE. ELEMENTI QE BEN RIGRUPIMIN E SHUME DOSJEVE SE BASHKU QUHET DREJTORI . BASHKESIA HIERARKIKE E DREJTORIVE MUND TE PARAQITEN NEPERMJET NJE SKEME GRAFIKE TE DREJTORIVE.
 8. 8.  EKZISTOJNE SO TE NDRYSHME POR I PARI QE ESHTE SHFRYTEZUAR KA QENE DOS-I (DISK OPERATING SYSTEM ) I PARA QITUR NGA FIRMA “IMB” NE VITIN 1981. PASI QE PER TE PUNUAR ME TE ESHTE DASHUR QE SHFRYTEZUESIT TE JENE TE AVANCUAR NE NJOHURITE E KOMPJUTERIT.
 9. 9. SISTEMET E PRANISHME NE TREG  Ne treg jane te pranishme nje sasi e madhe sistemesh operative. Ne te kaluaren prirja e shtepive prodhuese te sistemeve te perpunimit ishte qe te zhvillonin sisteme operative per arkitekturen e tyre, prirja e sotme eshte ajo e sistemeve operative te perdorshem per platforme te ndryshme.
 10. 10. SISTEMET OPERATIVE ME TE NJOHURA SISTEMI UNIX.  SISTEMI WINDOWS.  SISTEMI APPLE MAC OC X ETJ. 
 11. 11.  Microsoft Windows është emri i sistemit operativ nga Microsoft-i për personal computer. Qysh në vitin 1985 lancohet verzioni Windows 95 dhe dominon në treg, si sistemi operativ për komjuterët për përdorim personal. Në vitin 2004 Microsoft kishte 90% të tregut të kompjuterëve personal në duart e veta.krijimi i një sistemi operativ nga Microsofti (versioni i parë Windows) me siguri ishte i frymëzuar nga iniciativat e Xerox-it dhe Apple, në atë kohë në komjuterët e tyre kishin sisteme operative të cilët përmbanin grafikën.
 12. 12.   LINUX ESHTE NJE SISTEM SHFRYTEZIMI NE SHUME PROCESE TE NJEKOHSHME . LINUX FILLOI TE NDERTOHEJ ME 1991 NGA LINUS TORVALDS NE HELSKIN TE FINLANDES.
 13. 13. LINUX  AI FUNKSIONON SI NJE SISTEM POTOTABEL NE ARKITEKTURA TE NDRYSHME KOMPJUTERIKE. LINUX SHKARKOHET LIRSHEM NGA INTERNETIT DHE I LEJON CDO PERDORUESI MODIFIKIM TE PAVARUR TE TIJ . SI TE TILLE NUK KA PRONAR.
 14. 14.   LINUX ESHTE NJE SISTEM OPERATIV QE ESHTE GJITHNJE E ME I PERHAPUR NE BOTE. GJITHNJE E ME SHUME NJEREZ PO I HEDHIN SYTE NGA KY SISTEM SHFRYTEZIMI DUKE U NISUR NGA FUNKSIONALITETI DHE QENDRUESHMERIAE TIJ.
 15. 15. APPLE  APPLE ESHTE NJE KORPORATE AMERIKANE MULTINACIONALE QE DIZENJON DHE PRODHON PAJISJE ELEKTRONIKE.  HISTORIA E TIJ DATON NE VITIN 1976.  THEMELUESIT E TIJ ISHIN STEVE JOBS DHE STEVE WOZINAK.
 16. 16.  APPLE ISHTE KOMPJUTERI I PARE I CILI SOLLI RISI NE FUSHEN E TEKNOLOGJISE DHE KRIJUAN KOMPJUTERIN E PARE QE MUND TE PERDOREJ ME NDIHMEN E MAUSIT.
 17. 17. APPLE  APPLE KA QENE DHE ESHTE PARAROJE NE CESHTJET E SHFRYTEZIMIT TE SIPERFAQES GRAFIKE. SOT E KESAJ DITE ME VERSIONIN E TIJ 10 –TA AI ESHTE NJE SISTEM I BESUESHEM JO VETEM NE CESHTJET GRAFIKE POR EDHE NE PERDORIMIN E MULTIMEDIAVE.
 18. 18. UNIX   UNIX ESHTE NJE TJETER SISTEM OPERATIV I CILI OPERON NE TREG . AI U THEMELUA NE VITIN 1969 NGA GRUPI AT&T QE PERBEHEJ NGA BELL LABS, KEN THUMBSON, DENIS RITCHIE JOE OSSANNA ETJ.
 19. 19. UNIX  UNIX SI TE GJITHA SISTEMET E TJERA TE OPERIMIT ESHTE I AFTE TE KRYEJE SHUME PROCESE NE NJE KOHE MJAFT TE SHKURTER.

×