Más contenido relacionado

Norveška

 1. Anđela Tošić
 2. Kraljevina Norveška je država Nordijske regije Severne Evrope koja obuhvata zapadni deo Skandinavkog poluostrva. Norveška je šesta po veličini zemalja u Evropi po kopnenoj masi i površina zemlje iznosi 385 252 km2.  Norveška je jedna od najređe naseljenih država Evrope. Nastanjuje je oko 4,9 miliona stanovnika i u pogledu stanovništva, rangirana je na 28. mesto Moderni etimolozi veruju da ime zemlje znači “severni put” (put prema severu).
 3. Stanovnistvo  Sa oko 4,9 miliona stanovnika, Norveška je po naseljenosti 116. zemlja na planeti.  Skoro 89% populacije čine Norvežani, dok ostalih više od 11% čine uglavnom imigranti iz gotovo svih delova Evrope i sveta.  Prosečna starost je 38 godina ili 13 stanovnika/km2 po čemu je ona, nakon Islanda, Evropska država sa najmanjom gustinom naseljenosti. Više od 80% stanovništva živi na obali ili u njenoj blizini. Struktura stanovništva 86.2% 1.6% 1.3% 1.0% 0.8% 0.7% 0.7%
 4. Prirodne i kulturne znamenitosti  Norveška ima brojne kulturne i prirodne znamenitosti što je doprinelo razvoju turizma 1996. god.  Norvešku je posetilo 3,3 miliona stranih turista, najviše iz Švajcarske, SAD-a, Velike Britanije i Nemačke.  Najprivlačnija su krstarenja po fjordovima, planinarenje i skijanje
 5. Privreda  Danas je Norveška po monetarnoj vrednosti treća najbogatija država na svetu, sa najvišom kapitalnom rezervom po stanovniku.  Tokom kriznih godina (2007-2010. god), norveška kruna pokazala se kao jedna od najstabilnijih svetskih valuta.  Norveška obiluje naftom, prirodnim plinom, hidroenergijom, šumama i mineralima. 2006. god. bila je drugi najveći izvoznik morskih plodova.  Norveška je peti najveći izvoznik nafte, a naftna industrija zauzima četvrtinu njenog BDP-a.  Druge važne grane industrije uključuju prevoz, preradu hrane, brodogradnju, metalurgiju, hemijsku industriju, rudarstvo, drvnu i papirnu industriju.
 6. *Astra – grad u severnoj Norveškoj na ušću reke Alte u Altafjord. U njemu pronalatimo oko 3000 petroglifa iz 4200. do 500. pne. koje su deo UNESCO-ve baštine. *Nacionalni park Hardangervidda na istoimenoj visoravni koji obuhvata površinu 3400km2. Krase ga brojna planinska jezera, prostrani ravnjaci gorske tundre i slap Voringfoss visok 183m *Nacionalni park Jostedalsbreen, najveći ledenjak na evropskom kontinentu. To je 500m debela ledena masa u 26 ledenjaka, koja se spušta u susedne doline.
 7. OSLO Oslo je glavni grad Norveške, ima 590 041 stanovnika i zauzima površinu od 115km2. Nalazi se na rubu istoimenog fjorda – Oslo. Luka u Oslu Akershus castle
 8. Hammerfest U Hammerfestu, najsevernijem gradu na svetu, tokom dva letnja meseca sunce sija i u ponoć. Norveškа je po tome prozvаna "Zemljа ponoćnog suncа."
 9. Fjordovi u Norveškoj – prizori koji će vas ostaviti bez daha!  Fjordovi se smatraju nekim od najlepših čuda prirode: uzani, krivudavi, usecaju se duboko u kopno. Ovi morski zalivi smešteni su između oštrih stena koji nekada dostižu visinu i do 1000m.  Kada pomenete fjordove, većina ljudi pomisli na Norvešku jer se najveći broj fjordova a i najlepših na svetu nalazi baš tamo.
 10. *Fjordovi Geirangerfjorden i Nærøyfjord koji su pod zaštitom Uneska su najvažnija obeležja Norveške. *Fjord koji obara sve rekorde je Sognefjorden. Proteže se 204 kilometra i 1.308 metara ispod nivoa mora. To ga čini ne samo najvećim fjordom u Norveškoj, već i najdubljim u Evropi. Poznat je po svojoj tituli “kralj fjordova”.
 11. Razlozi zbog kojih je Norveška najbolje mesto na zemlji 1. Norveška je zapravo jedna od najsrećnijih mesta na zemlji. 2. Stvarno je sigurna. 3. Postoji zakon koji se zove allemannsrett. 4. Trolltunga je savršeno mesto zafotografisanje. 5. Tvrđava Fredrikstad je drevno čudo. 6. Fjordovi. Trolltunga 7. Možete videti ponoćno Sunce. 8. Norveška je rodno mesto skijanja. 9. Možete videti polarna svetla. 10. Možete skijati tokom leta. 11. Norveška ima njduži tunel na svetu. Tvrđava Fredrikstad 12. Ima više jezera od Finske koja se naziva “zemlja od hiljadu jezera”.
 12. Zanimljivosti  Lični dohodak po glavi stanovnika Norveške je među najvećim u svetu.  Norveška 99 odsto električne energije dobija od hidroelektrana.  U Norveškoj, obrаzovаnje je besplаtno, čаk i više i visoko obrаzovаnje.  Kugа pod nаzivom "Crnа smrt" pokosila je polovinu stаnovništvа Norveške sredinom 14. vekа.  Nobelovа nаgrаdа zа mir se dodeljuje svаke godine u Oslu, glavnom gradu Norveške.  Norveškа je jednа od retkih evropskih zemаljа koja ne želi da bude člаnicа Evropske unije, nаkon dva referenduma (1972 i 1994).  Norveška se naziva "zemljom 1000 fjordova" prema brojnim uskim, dubokim zalivima strmih obala.  U Norveškoj je samo 2,28% površine obradivo.
 13. Norveška šumska mačka ili skogkatt je domaća mačka koja vodi poreklo iz S. Evrope koja je prilagođena veoma hladnim klimatskim uslovima. Ima srednjedugo krzno, krupno i jako telo i velike mademaste oči. Ova mačka je inteligentna, voli da se igra, dobar je lovac i smatra se ne sasvim pripitomljenom rasom.

Hinweis der Redaktion

 1. Norveska
 2. Privreda Norveške
 3. KRAJ