Anzeige

Tasawuf perbandingan dzauq dan syurb

amimokh
24. Nov 2016
Anzeige

Más contenido relacionado

Anzeige

Tasawuf perbandingan dzauq dan syurb

  1. IUS 4163 TASAWUF PERBANDINGAN DZAUQ DAN SYURB DI SEDIAKAN UNTUK: PROF. MADYA DR. SYED HADZRULLATHFI BIN SYED OMAR DI SEDIAKAN OLEH: MOHAMAD SYAHMI BIN MOHAMED 035808 ISM USULUDDIN DENGAN KAUNSELING SEMESTER 7 (A)
  2. DZAUQ DAN SYURB
  3. PENDAHULUAN ISTILAH DAN GAGASAN PENTING PARA SUFI MENGENAI HAL HATI ATAU KEROHANIAN ATAU PERJALANAN ROHANI YANG TELAH DILALUI OLEH MEREKA. DZAUQ : RASA ATAU MERASAKAN. SYURB : MINUMAN.
  4. MENURUT ISTILAH TASAWUF SYURB : AHLI SUFI MENYEBUT MANISNYA TAKWA DAN KELAZATAN KARAMAH DAN KEBAHAGIAAN SEBAGAI SYURB (MINUMAN) DAN MEREKA TIDAK BOLEH MELAKUKAN APA-APA TANPA KELAZATAN SYURB. SEBAGAI CONTOHNYA JIKALAU MINUMAN JASAD ADALAH AIR, MAKA MINUMAN HATI ADALAH KESENANGAN DAN KEMANISAN ROHANIAH.
  5.  DZAUQ : MENYERUPAI SYURB AKAN TETAPI SYURB HANYA DIGUNAKAN TERHADAP KESENANGAN-KESENANGAN SEDANGKAN DZOUQ DITERAPKAN PADA KESENANGAN DAN KESEDIHAN SEKALIGUS. ORANG MENGATAKAN DZAUQ AL-HALAWAT (AKU MERASAKAN KEMANISAN) DAN DZAUQ AL-BALA (AKU MERASAKAN PENDERITAAN).
  6. DZAUQ JUGA BOLEH DIERTIKAN SEBAGAIMANA KEADAAN SESEORANG YANG MERASAKAN KELAZATAN DAN KENIKMATAN SESUATU, BAIK SECARA ZAHIR MAHUPUN BATIN. DALAM SEBUAH HADITH SAHIH DISEBUTKAN BAHAWA: “SESEORANG ITU AKAN MERASAKAN MAKANAN IMAN : SESIAPA YANG REDHA DENGAN ALLAH SEBAGAI TUHAN DAN DENGAN ISLAM SEBAGAI AGAMA DAN DENGAN MUHAMMAD SAW SEBAGAI RASUL.” HADITH INI MEMBERIKAN GAMBARAN KEPADA KITA BAHAWA IMAN ITU ADALAH SEPERTI MAKANAN, DAN HATI SESEORANG YANG BERIMAN AKAN MERASAKAN KENIKMATAN DAN KELAZATAN SESUATU MAKANAN DAN MINUMAN. JIKA SESEORANG TELAH MERASAKAN KELAZATAN IMAN DAN ISLAM MAKA TIDAK ADA SEDIKITPUN KERAGUAN YANG AKAN TIMBUL DI DALAM HATINYA.
  7. DZAUQ DAN SYURB SESEORANG HAMBA LARUT DALAM PENYAKSIAN LANGSUNG DENGAN ALLAH, SESEORANG ITU TIDAK AKAN MENYEDARI DIRINYA DI LUAR PERBUATAN DIRINYA SENDIRI SEHINGGA TERLALU ASYIK DAN MEMUNCULKAN UNGKAPAN SPIRITUAL YANG LUAR BIASA KERANA RASA KEKUASAAN DISEBABKAN WUJUDNYA TUHAN DI DALAM DIRI ROHANINYA.
  8. KESIMPULAN MERASAKAN KELAZATAN KEHADIRAN ALLAH DALAM SETIAP KEADAAN HIDUPNYA. ORANG INI AKAN MERASAKAN BAHAWA ALLAH SELALU BERSAMANYA, SELALU MELIHAT PERBUATANNYA, SELALU MENGAWASI TINDAKANNYA BAIK DI MANA PUN IA BERADA, DI WAKTU SEORANG DIRI MAHUPUN SEDANG BERSAMA DENGAN ORANG RAMAI. CARA MENDAPATKAN DZAUQ DAN SYURB: MELALUI PERJALANAN ROHANI DALAM BERBAGAI MAQAMAT SERTA BERBAGAI PERILAKU ZIKIR DARI SEORANG SUFI.
Anzeige