Anzeige

Ius 4163

amimokh
23. Nov 2016
Anzeige

Más contenido relacionado

Anzeige

Ius 4163

  1. IUS 4163 TASAWWUF PERANDINGAN TAJUK: AL KHAWATIR DAN AL-WARID DISEDIAKAN UNTUK: PROF.MADYADR.SYEDHAZRULLATHFI B.SYEDOMAR DISEDIAKAN OLEH: MAHSYITAHBINTI AMIDIN(034660) ISMUSULUDDINDENGANKAUNSELINGSEMESTER 7
  2. AL-KHAWATIR • LINTASAN HATI YANG MENGHUJAM KE DALAM RASA,IAITU KADANG-KADANG MUNCUL DARIPADA BISIKAN MALAIKAT,SYAITAN, NAFSU DAN OLEH JADI JUGA DATANGNYA SECARA TERUS BISIKAN DARIPADA ALLAH SWT. Jenis Bisikan Nama Malaikat Ilham Syaitan Was-was Hawa nafsu Hawajis Terus dari Allah SWT Bisikan Kebenaran ( kathir haq)
  3. BAGAIMANA UNTUK MENGETAHUI JENIS BISIKAN (AL-KHAWATIR) • APABILA BISIKAN ITU DATANG DARI PARA MALAIKAT,IA ADALAH BISIKAN YANG SESUAI DENGAN ILMU PENGETAHUAN @ BISIKAN YANG TIDAK BERLAWANAN DENGAN FITRAH MANUSIA. • BISIKAN SYAITAN MERUPAKAN BISIKAN YANG MENGUNDANG KE ARAH KEHANCURAN DAN KEMAKSIATAN • BISIKAN NAFSU CENDERUNG KEPADA MENURUTI KEINGINAN SYAHWAT @ NAFSU • BISIKAN SECARA LANGSUNG DARI ALLAH MERUPAKAN BISIKAN YANG PALING TEPAT KETIKA DICAMPAK KAN RASA KE DALAM HATI SEORANG HAMBA KE ARAH KEBAIKKAN.
  4. PENDAPAT TOKOHBERKAITANAL-KHAWATIRAhlisufiberpendapat bahawa: Orang yang terlalu banyak makan makanan haram tidak akan dapat membezakan di antara bisikan ilham dan was-was SyeikhAbuAliad-Daqqaq: Sesiapa makanan utamanya diketahui(keharamannya) maka ia tidak akan dapat membezakan antara ilham dan was-was. Sementara orang yang tidak menuruti kehendak nafsunya dengan cara mujahadah yang benar,ucapan batinnya akan jelas kelihatan melalui perlawanan terhadap nafsunya. SyeikhAl-Junayad: Nafsu apabila berkehendak sesuatu perkara akan sentiasa mengikuti dan akan kembali lagi selagi ianya tidak dikotakan walaupun melalui jarak waktu yang lama kecuali disertai dengan mujahadah yang bersungguh-sungguh Syaitan pula,akan terus mengoda manusia melalui cara yang pelbagai.
  5. • BISIKAN DALAM HATI BERUPA BISIKAN TERPUJI TANPA DIDUGA OLEH SEORANG HAMBA. KATEGORI INI TIDAK TERMASUK DALAM KATEGORI AL-KHAWATIR. • AL-WARID ADALAH NURULLAH YANG DIPANTULKAN KE DALAM BATIN ORANGORANG YANG ARIFFIN,SOLIHIN DAN SIDDIQIN YANG SUDAH TINGGI MAKRIFATNYA HINGGA MENJADI KEKUATAN YANG LUAR BIASA SEBAGAI PERISAI DALAM MELAWAN GODAAN HAWA NAFSU.
  6. JENIS -JENIS WARID Illahi: Datangnya Hadzrul Ghaib Secara Mengejut Dan Tiba-tiba Malaki: Setiap Yang Ada Kebaikkan Di Namakan Ilham Nafsani: Sesuatu Yang Ada Kepentingan Nafsu Iaitu “ Hajis” Syaithani: Membawa ke arah yang menyalahi haq iaitu “ was-was”
  7. CONTOH WARID Wirid kurniaan Allah kepada hambanya yang rajin melakukan wirid serta kelebihan nya dirasakan di dunia lebih lagi di akhirat. Warid dapat dirasa oleh seorang hamba di dalam hati dengan pergantungan sepenuhnya kepada Allah hasil melazami wirid Sehingga roh seorang hamba itu menjadi kuat kerana hatnya terisi nur illahi iaitu mengenal Allah(makrifatullah) Berdasarkan kepatuhan,ketaatan dan ketetapan hati terhadap ajaran al-quran dan sunnah Kesannya,hati menjadi lapang serta tenang dengan menyerahkan segalanya kepada Allah
  8. KESIMPULAN • AL-KHAWATIR- BISIKAN YANG MENGHUJAM KE DALAM RASA ,DIMANA BOLEH DIPEROLEHI DARIPADA ALLAH,MALAIKAT,SYAITAN MAHUPUN HAWA NAFSU. • AL-WARID- PERKARA YANG DATANG KE DALAM HATI SEORANG HAMBA YANG DIKURNIA OLEH ALLAH TAALA SECARA TERUS TANPA PERANCANGAN OLEH ORANG LAIN.
  9. RUJUKAN • HTTPS://KEMBANGTAFAKUR.WORDPRESS.COM/SYARIAT- HAKIKAT-NAFAS-WARID • HTTPS://PREZI.COM/XFBRDTVK3B-O/AL-KHAWATIR- DAN-AL-WARID/ • HTTP://ADIB.TYPEPAD.COM/FILES/HIKAM-IBNU- ATAILAH-VOLUME-1.PDF
Anzeige