ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM

Altin Emiri
Altin EmiriOwner um menaxher
Republika e Shqiperise
Ministria e arsimit dhe sportit
Gjimnazi “SKENDERBEU”
KRUJE
Punuan:Grupi III
Pranoi:Ms.Klodiana Nuna
Nje faktor i rendesishem per te pasur shendet te mire eshte te
ngrenit ngrenja e ushqimit te duhur ne masen e duhur.Per te
sqaruar kete mund ta krahasosh trupin me nje makine qe nuk niset
nese nuk i eshte hedhur sasia e duhur e lendes djegese.Lenda
djegese per njerezit eshte lenda ushqyese,pra lende nga te cilat ne
ushqehemi.Ato mund te jene pjeserisht lende qe i japin trupit
energji ose lende qe e ndihmojne trupin qe te funksionoje me
mire.Do me thene qe nje njeri duhet te marre lende ushqyese qe te
funksionoje rregullisht.Keto ne i marrim nga ushqimi qe hame dhe
nje pjese e perberesve ne organizmin tone sintetizohen ne saje te
ushqimeve qe ne marrim.Por trupi yne ka nevoje edhe per minerale
te ndryshme,qe ndihmojne ne rritjen,zhvillimin dhe mireqenien e
organizmit tone.
Oksigjeni Hidrogjeni Karboni Azoti Kalciumi Fosfori
Sulfuri Kaliumi Natriumi Klori Magnezi Hekuri
Fluori Zinku Baker Jod Selenium Krom
Mangan Molibden Kobalt
Oksigjeni
Oksigjeni është element shumë i përhapur sa që pa të nuk mund të
paramendohet jeta. Kështu dy të tretat (diku reth 65%) e trupit të
njeriut përbëhen nga ky element i pazëvendësushëm. Këtë element në
trupin e njeriut e gjemë në formë të ujit.Oksigjeni është gaz i cili nuk
digjet por e ndihmon djegjen.Oksigjeni së bashku me hidrogjenin formojn
ujin i cili është komponimi më i përhapur në natyrë. Oksigjeni gjendet
ne dy modifikime alotropike si oksigjen i zakonshem (O2)dhe ozon (O3)
kompoimet e oksigjenit jan sidet,uji dhe peroksidi i hidrogjenit.
Perdorimi: Oksigjeni eshte perberesi kryesor i ajrit.Bimet e gjelberta e
krijojn oksigjenin gjate procesit te fotosintezes,ndersa njerzit dhe
shtazet e shfrytezojn ate gjate procesit te frymemarrjes dhe e lirojn
dyoksidin e karbonit.Oksigjeni eshte i nevojshem per fymemarrje,per
zhytesit,alpinistet,pilotet,perdoret ne mjeksi per ta letesuar
frymemarrjen e te te semureve,perdoret si lende per ta ndihmuar djegjen.
Karboni
• Karboni (18%) është sinonim me jetën. Roli i
saj kryesor është për shkak të faktit se ajo ka
katër faqet lidhjes që lejojnë për ndërtimin e
gjata, zinxhirët komplekse të molekulave. Për
më tepër, lidhjet e karbonit mund të formohet
dhe të thyer me një sasi modeste të energjisë,
duke e lejuar për kiminë organike dinamike që
shkon më në qelizat tona.
Azoti
• Azotit është gjetur në shumë molekula
organike, duke përfshirë amino acidet që
përbëjnë proteinat dhe acidet nukleike që
përbëjnë ADN.
Kalciumi
• Kalciumi (1.5%) është mineral më e zakonshme
në trupin e njeriut - pothuajse të gjithë atë gjetur
në eshtra dhe dhëmbë. Ironikisht, roli më i
rëndësishëm kalciumi është në funksionet
trupore, të tilla si tkurrje të muskujve dhe
rregullimin e proteinave. Në fakt, trupi në të
vërtetë do të tërheqë kalcium nga kockat (që
shkaktojnë probleme si osteoporozën) në qoftë
se nuk është e mjaftueshme të elementit në
dietën e një personi.
Fosfori
• Fosfori është gjetur kryesisht në kockë, por
edhe në ATP molekulë, e cila siguron energji
në qelize për ngjarje te reaksioneve kimike.
Squfuri
• Squfuri është gjetur në dy amino acidet që
janë të rëndësishme për dhënien e proteinave
formën e tyre.
Kaliumi
• Kaliumi (0.25%) është një electrolit i
rëndësishem (që do të thotë ajo mbart disa
urdhra në zgjidhje). Kjo ndihmon rregullimin e
rrahje zemre dhe është me rëndësi jetike për
të sinjalizuar elektrike në nerva.
Natriumi
• Ekziston nje lidhje e forte ndermjet konsumit te
natriumit dhe presionit te gjakut.Vlerat e medha
te natriumit ne organizem bejne qe trupi te
mbaje sasi te teperta te lengjeve,te cilat
veshtiresojne punen e zemres dhe ngushtojne
enet e gjakut,duke cuar ne rritjen e presionit te
gjakut.Natriumi ul efektivitetin e ilaceve qe
perdoren per trajtimin e presionit te larte te
gjakut.Ato ofrojne nje mbrojtje kunder presionit
te larte te gjakut dhe kundershton efektet e
natriumit.
Klori
• Klori (0.15%) gjendet zakonisht në trup si një
jon negativ, i quajtur klorid. Ky electrolit është
i rëndësishëm për mbajtjen e një ekuilibër
normal të lëngjeve.
Magnezi
• Magnezi (0.05%), luan një rol të rëndësishëm
në strukturën e skeletit dhe muskujt. Ajo
gjithashtu është e nevojshme në më shumë se
300 reaksione thelbësore metabolike.Në
momentet e lindjes, në trupin e njeriut
ndodhet 0.5 gr, ndërsa në moshë të rritur në
trup ai ka një sasi 21–28 gr, ku 50-60 për qind
ndodhet në kocka dhe roli kryesor i tij është
në qelizat nervore për të lehtësuar
funksionimin e tyre.
Hekuri
• Hekuri eshte pergjegjes i transportit te oksigjenit ne inde dhe merr
pjese ne punen e shume sistemeve te rendesishme enzimatike.Ne
pergjithesi rekomandohet marrja e 12 mg ne dite per femrat nga
11-50 vjec.Ndersa meshkujt nga 11-18 vjec kane nje nevoje ditore
reth 12 mg,ndersa nga 19 vjec e siper10mg/dite.Hekuri eshte baze
per ndertimin e rruazave te kuqe te gjakut.Si rrjedhim eshte I
domosdoshem per qarkullimin e gjakur,sepse rruazat e kuqe
ffurnizojne trupin me oksigjen.Hekuri eshte gjithashtu pjese
perberese e nje numri enzimash perfshire ketu ato enzima qe
bejne te mundshme krijimin e energjise.Mungesa e tij ne gjak sjell
crregullime te aftesise se trupit dhe trurit ne pune,ulje te
rezistences,crregullime te temperatures,anemi.Ndodhet tek
mecia,veshka,peshku,spinaqi,rrushi I thate .Eshte metali me I
bollshem I trupit dhe perben 0.004% te peshes trupore
Zinku
• Zinku eshte i pranishem pothuajse ne cdo
qelize te trupit.Ai ndihmon ne rritjen e
shendetshme te trupit,mbrojtejn e sistemit
imunitar dhe ruajtjen e nivelit te
testosteronit.Niveli ditor i rekomanduar per
zinkun eshte 11 mg per meshkujt dhe 8 mg
per femrat ne dite.Ky mineral gjendet tek
frutat e detit,mishrat e ndryshem,farat e
kungullit,kosi,djathi etj.
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
1 von 16

Recomendados

Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi von
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
76.5K views23 Folien
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut von
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
38.5K views30 Folien
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut von
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut irena kotobelli
26.4K views20 Folien
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut von
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutkoralda
38.8K views32 Folien
Kimia ne jeten e perditshme von
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
86.7K views14 Folien
Hebrenjtë në Shqipëri von
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
39.1K views13 Folien

Más contenido relacionado

Was ist angesagt?

Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. von
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
24.8K views27 Folien
PROJEKT tema:hekuri von
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri romina balla
58K views10 Folien
Hekuri ,elementi kimik me vlere... von
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Xhesiana Muka
50.9K views7 Folien
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare von
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
84.3K views9 Folien
Ngrohja globale von
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globaleKristjana Llolli
51.3K views8 Folien
elementet kimik dhe roli i tyre von
elementet kimik dhe roli i tyreelementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyreFranceskasita
18.5K views29 Folien

Was ist angesagt?(20)

Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. von ronela hasanaj
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj24.8K views
PROJEKT tema:hekuri von romina balla
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri
romina balla58K views
Hekuri ,elementi kimik me vlere... von Xhesiana Muka
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka50.9K views
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare von Ke Keiss
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Ke Keiss84.3K views
elementet kimik dhe roli i tyre von Franceskasita
elementet kimik dhe roli i tyreelementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyre
Franceskasita18.5K views
Kequshqyerja dhe semundjet von Sindi_haka
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
Sindi_haka55.2K views
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK von KleaHaka
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
KleaHaka5.4K views
Ekonomia e Shqiperise von Aron Neli
Ekonomia e ShqiperiseEkonomia e Shqiperise
Ekonomia e Shqiperise
Aron Neli13.3K views
Projekt kimi (1) von ermela01
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)
ermela0142.2K views
Elementet kimike von Dritan Baha
Elementet kimike Elementet kimike
Elementet kimike
Dritan Baha5.1K views
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10) von CleaInanis24
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
CleaInanis2450.7K views
Elementët kimikë von Esmer Alda
Elementët kimikë Elementët kimikë
Elementët kimikë
Esmer Alda19.6K views
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore von Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku110K views
energjia von ANA KOSHI
energjia energjia
energjia
ANA KOSHI27.1K views
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI von Mirsad
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIGazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Mirsad40K views
Roli i elementeve ne organizmin tone von Klodjan Hoxha
Roli i elementeve ne organizmin tone Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone
Klodjan Hoxha989 views
Mutacionet gjenetike von amla hoxha
Mutacionet gjenetikeMutacionet gjenetike
Mutacionet gjenetike
amla hoxha40.3K views
Mikroelementet ne trupin e njeriut von Hygerta Shehu
Mikroelementet ne trupin e njeriutMikroelementet ne trupin e njeriut
Mikroelementet ne trupin e njeriut
Hygerta Shehu6.5K views

Destacado

Kimia von
KimiaKimia
KimiaHome
78.1K views46 Folien
Kimi von
KimiKimi
KimiDenaida Taragjini
12.1K views45 Folien
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi) von
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Melissa Cani
8.3K views14 Folien
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut von
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut Google
7.4K views21 Folien
Kimi von
KimiKimi
Kimihasanmusaj
9.9K views30 Folien
kimi von
kimi kimi
kimi Ylli Duva
1.1K views8 Folien

Destacado(20)

Kimia von Home
KimiaKimia
Kimia
Home78.1K views
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi) von Melissa Cani
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Melissa Cani8.3K views
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut von Google
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Google7.4K views
kimi von Ylli Duva
kimi kimi
kimi
Ylli Duva1.1K views
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme. von Eva Ciciku
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
Proteinat dhe Vitaminat.roli i tyre ne jeten e perditshme.
Eva Ciciku30.6K views
Evropa perendimore. Gjeografia von Lili Salca
Evropa perendimore. GjeografiaEvropa perendimore. Gjeografia
Evropa perendimore. Gjeografia
Lili Salca19.8K views
elementet kimike ne organizmin e njeriut von Gezim Zim
elementet kimike ne organizmin e njeriutelementet kimike ne organizmin e njeriut
elementet kimike ne organizmin e njeriut
Gezim Zim4.8K views
kimi gjimnazi sami frasheri von elonaharizi
kimi gjimnazi sami frasheri kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri
elonaharizi7.2K views
Njohuribazemarketing von Arta Kurti
NjohuribazemarketingNjohuribazemarketing
Njohuribazemarketing
Arta Kurti1.4K views
Kontrolli dhe sigurimi I cilësisë në industrinë e konservimit von senad640
Kontrolli dhe sigurimi I cilësisë në industrinë e konservimitKontrolli dhe sigurimi I cilësisë në industrinë e konservimit
Kontrolli dhe sigurimi I cilësisë në industrinë e konservimit
senad640570 views
M.p letërsia filobiblike gjon buzuku von Monika Pahumi
M.p letërsia filobiblike gjon buzukuM.p letërsia filobiblike gjon buzuku
M.p letërsia filobiblike gjon buzuku
Monika Pahumi10.1K views
Publiciteti ( marketing ) von Sabir Asipi
Publiciteti ( marketing )Publiciteti ( marketing )
Publiciteti ( marketing )
Sabir Asipi11.3K views
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli von irena kotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliRoli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
irena kotobelli6.9K views

Similar a ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM

Projekt 2 von
Projekt 2Projekt 2
Projekt 2Mersi
1.7K views28 Folien
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut von
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriutRoli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriutLejdia Pashaj
6.3K views10 Folien
PROJEKT.pptx von
PROJEKT.pptxPROJEKT.pptx
PROJEKT.pptxssuser47ddfa
33 views23 Folien
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina von
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteinaProteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina#MesueseAurela Elezaj
10.4K views10 Folien
Ndikimi i pH në jetën e njeriut. von
Ndikimi i pH në jetën e njeriut. Ndikimi i pH në jetën e njeriut.
Ndikimi i pH në jetën e njeriut. Darla Evangjeli
28K views11 Folien
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE von
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE Universiteti Politeknik Tirane
18.8K views42 Folien

Similar a ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM(20)

Projekt 2 von Mersi
Projekt 2Projekt 2
Projekt 2
Mersi 1.7K views
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut von Lejdia Pashaj
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriutRoli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Lejdia Pashaj6.3K views
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina von #MesueseAurela Elezaj
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteinaProteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
#MesueseAurela Elezaj10.4K views
Ndikimi i pH në jetën e njeriut. von Darla Evangjeli
Ndikimi i pH në jetën e njeriut. Ndikimi i pH në jetën e njeriut.
Ndikimi i pH në jetën e njeriut.
Darla Evangjeli28K views
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet von Burim Derveni
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetProteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Burim Derveni52K views
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet von Korba Ferizaj
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Korba Ferizaj41.5K views
Ushqyerja e shendetshme von Ervis Duti
Ushqyerja e shendetshmeUshqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshme
Ervis Duti7.1K views
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme von Riku Verri
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Riku Verri22.6K views
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. von enerisaloti
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
enerisaloti59K views
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME von gregorjupa
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
gregorjupa18.2K views
Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimi von Mirsad - New
Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimiRoli i substancave organike natyrore - Projekt kimi
Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimi
Mirsad - New5.4K views

ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM

 • 1. Republika e Shqiperise Ministria e arsimit dhe sportit Gjimnazi “SKENDERBEU” KRUJE Punuan:Grupi III Pranoi:Ms.Klodiana Nuna
 • 2. Nje faktor i rendesishem per te pasur shendet te mire eshte te ngrenit ngrenja e ushqimit te duhur ne masen e duhur.Per te sqaruar kete mund ta krahasosh trupin me nje makine qe nuk niset nese nuk i eshte hedhur sasia e duhur e lendes djegese.Lenda djegese per njerezit eshte lenda ushqyese,pra lende nga te cilat ne ushqehemi.Ato mund te jene pjeserisht lende qe i japin trupit energji ose lende qe e ndihmojne trupin qe te funksionoje me mire.Do me thene qe nje njeri duhet te marre lende ushqyese qe te funksionoje rregullisht.Keto ne i marrim nga ushqimi qe hame dhe nje pjese e perberesve ne organizmin tone sintetizohen ne saje te ushqimeve qe ne marrim.Por trupi yne ka nevoje edhe per minerale te ndryshme,qe ndihmojne ne rritjen,zhvillimin dhe mireqenien e organizmit tone.
 • 3. Oksigjeni Hidrogjeni Karboni Azoti Kalciumi Fosfori Sulfuri Kaliumi Natriumi Klori Magnezi Hekuri Fluori Zinku Baker Jod Selenium Krom Mangan Molibden Kobalt
 • 4. Oksigjeni Oksigjeni është element shumë i përhapur sa që pa të nuk mund të paramendohet jeta. Kështu dy të tretat (diku reth 65%) e trupit të njeriut përbëhen nga ky element i pazëvendësushëm. Këtë element në trupin e njeriut e gjemë në formë të ujit.Oksigjeni është gaz i cili nuk digjet por e ndihmon djegjen.Oksigjeni së bashku me hidrogjenin formojn ujin i cili është komponimi më i përhapur në natyrë. Oksigjeni gjendet ne dy modifikime alotropike si oksigjen i zakonshem (O2)dhe ozon (O3) kompoimet e oksigjenit jan sidet,uji dhe peroksidi i hidrogjenit. Perdorimi: Oksigjeni eshte perberesi kryesor i ajrit.Bimet e gjelberta e krijojn oksigjenin gjate procesit te fotosintezes,ndersa njerzit dhe shtazet e shfrytezojn ate gjate procesit te frymemarrjes dhe e lirojn dyoksidin e karbonit.Oksigjeni eshte i nevojshem per fymemarrje,per zhytesit,alpinistet,pilotet,perdoret ne mjeksi per ta letesuar frymemarrjen e te te semureve,perdoret si lende per ta ndihmuar djegjen.
 • 5. Karboni • Karboni (18%) është sinonim me jetën. Roli i saj kryesor është për shkak të faktit se ajo ka katër faqet lidhjes që lejojnë për ndërtimin e gjata, zinxhirët komplekse të molekulave. Për më tepër, lidhjet e karbonit mund të formohet dhe të thyer me një sasi modeste të energjisë, duke e lejuar për kiminë organike dinamike që shkon më në qelizat tona.
 • 6. Azoti • Azotit është gjetur në shumë molekula organike, duke përfshirë amino acidet që përbëjnë proteinat dhe acidet nukleike që përbëjnë ADN.
 • 7. Kalciumi • Kalciumi (1.5%) është mineral më e zakonshme në trupin e njeriut - pothuajse të gjithë atë gjetur në eshtra dhe dhëmbë. Ironikisht, roli më i rëndësishëm kalciumi është në funksionet trupore, të tilla si tkurrje të muskujve dhe rregullimin e proteinave. Në fakt, trupi në të vërtetë do të tërheqë kalcium nga kockat (që shkaktojnë probleme si osteoporozën) në qoftë se nuk është e mjaftueshme të elementit në dietën e një personi.
 • 8. Fosfori • Fosfori është gjetur kryesisht në kockë, por edhe në ATP molekulë, e cila siguron energji në qelize për ngjarje te reaksioneve kimike.
 • 9. Squfuri • Squfuri është gjetur në dy amino acidet që janë të rëndësishme për dhënien e proteinave formën e tyre.
 • 10. Kaliumi • Kaliumi (0.25%) është një electrolit i rëndësishem (që do të thotë ajo mbart disa urdhra në zgjidhje). Kjo ndihmon rregullimin e rrahje zemre dhe është me rëndësi jetike për të sinjalizuar elektrike në nerva.
 • 11. Natriumi • Ekziston nje lidhje e forte ndermjet konsumit te natriumit dhe presionit te gjakut.Vlerat e medha te natriumit ne organizem bejne qe trupi te mbaje sasi te teperta te lengjeve,te cilat veshtiresojne punen e zemres dhe ngushtojne enet e gjakut,duke cuar ne rritjen e presionit te gjakut.Natriumi ul efektivitetin e ilaceve qe perdoren per trajtimin e presionit te larte te gjakut.Ato ofrojne nje mbrojtje kunder presionit te larte te gjakut dhe kundershton efektet e natriumit.
 • 12. Klori • Klori (0.15%) gjendet zakonisht në trup si një jon negativ, i quajtur klorid. Ky electrolit është i rëndësishëm për mbajtjen e një ekuilibër normal të lëngjeve.
 • 13. Magnezi • Magnezi (0.05%), luan një rol të rëndësishëm në strukturën e skeletit dhe muskujt. Ajo gjithashtu është e nevojshme në më shumë se 300 reaksione thelbësore metabolike.Në momentet e lindjes, në trupin e njeriut ndodhet 0.5 gr, ndërsa në moshë të rritur në trup ai ka një sasi 21–28 gr, ku 50-60 për qind ndodhet në kocka dhe roli kryesor i tij është në qelizat nervore për të lehtësuar funksionimin e tyre.
 • 14. Hekuri • Hekuri eshte pergjegjes i transportit te oksigjenit ne inde dhe merr pjese ne punen e shume sistemeve te rendesishme enzimatike.Ne pergjithesi rekomandohet marrja e 12 mg ne dite per femrat nga 11-50 vjec.Ndersa meshkujt nga 11-18 vjec kane nje nevoje ditore reth 12 mg,ndersa nga 19 vjec e siper10mg/dite.Hekuri eshte baze per ndertimin e rruazave te kuqe te gjakut.Si rrjedhim eshte I domosdoshem per qarkullimin e gjakur,sepse rruazat e kuqe ffurnizojne trupin me oksigjen.Hekuri eshte gjithashtu pjese perberese e nje numri enzimash perfshire ketu ato enzima qe bejne te mundshme krijimin e energjise.Mungesa e tij ne gjak sjell crregullime te aftesise se trupit dhe trurit ne pune,ulje te rezistences,crregullime te temperatures,anemi.Ndodhet tek mecia,veshka,peshku,spinaqi,rrushi I thate .Eshte metali me I bollshem I trupit dhe perben 0.004% te peshes trupore
 • 15. Zinku • Zinku eshte i pranishem pothuajse ne cdo qelize te trupit.Ai ndihmon ne rritjen e shendetshme te trupit,mbrojtejn e sistemit imunitar dhe ruajtjen e nivelit te testosteronit.Niveli ditor i rekomanduar per zinkun eshte 11 mg per meshkujt dhe 8 mg per femrat ne dite.Ky mineral gjendet tek frutat e detit,mishrat e ndryshem,farat e kungullit,kosi,djathi etj.