Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Die SlideShare-Präsentation wird heruntergeladen. ×

Τί σημαίνει "φασισμός" και "κατοχή", σου είπανε;

Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige

Hier ansehen

1 von 60 Anzeige

Τί σημαίνει "φασισμός" και "κατοχή", σου είπανε;

Herunterladen, um offline zu lesen

Όποιος σήµερα θέλει να πολεµήσει την ψευτιά και την αµάθεια και να γράφει την αλήθεια έχει ξεπεράσει το λιγότερο πέντε δυσκολίες. Πρέπει να έχει το θ ά ρ ρ ο ς να γράφει την αλήθεια παρόλο που παντού την καταπνίγουν· την ε ξ υ π ν ά δ α να την αναγνωρίσει παρόλο που τη σκεπάζουν παντού· την τ έ χ ν η να την κάνει ευκολοµεταχείριστη σαν όπλο, την κρίση να διαλέξει εκείνους που στα χέρια τους η αλήθεια θ’ αποχτήσει δύναµη, την π ο ν η ρ ι ά να τη διαδώσει ανάµεσα τους. Αυτές οι δυσκολίες είναι µεγάλες για κείνους που γράφουν κάτω απ’ το φασισµό, υπάρχουν όµως και γι’ αυτούς που τους κυνήγησαν ή που έφυγαν ακόµα και για όσους γράφουν στις χώρες της αστικής ελευθερίας. (Μπέρτολτ Μπρεχτ)

Όποιος σήµερα θέλει να πολεµήσει την ψευτιά και την αµάθεια και να γράφει την αλήθεια έχει ξεπεράσει το λιγότερο πέντε δυσκολίες. Πρέπει να έχει το θ ά ρ ρ ο ς να γράφει την αλήθεια παρόλο που παντού την καταπνίγουν· την ε ξ υ π ν ά δ α να την αναγνωρίσει παρόλο που τη σκεπάζουν παντού· την τ έ χ ν η να την κάνει ευκολοµεταχείριστη σαν όπλο, την κρίση να διαλέξει εκείνους που στα χέρια τους η αλήθεια θ’ αποχτήσει δύναµη, την π ο ν η ρ ι ά να τη διαδώσει ανάµεσα τους. Αυτές οι δυσκολίες είναι µεγάλες για κείνους που γράφουν κάτω απ’ το φασισµό, υπάρχουν όµως και γι’ αυτούς που τους κυνήγησαν ή που έφυγαν ακόµα και για όσους γράφουν στις χώρες της αστικής ελευθερίας. (Μπέρτολτ Μπρεχτ)

Anzeige
Anzeige

Weitere Verwandte Inhalte

Diashows für Sie (20)

Andere mochten auch (20)

Anzeige

Ähnlich wie Τί σημαίνει "φασισμός" και "κατοχή", σου είπανε; (20)

Weitere von Αντιγόνη Κριπαροπούλου (20)

Anzeige

Aktuellste (20)

Τί σημαίνει "φασισμός" και "κατοχή", σου είπανε;

 1. 1. Αφιέρωμα του ΓΕΛ Καρέα στον αντιφασιστικό αγώνα των λαών 28η Οκτωβρίου 1940-2014
 2. 2. Η ναζιστική ιδεολογία επηρεάστηκε έντονα από τον φασισμό που εγκαθίδρυσε ο Μουσολίνι στην Ιταλία… • Είναι ιδεολογία έντονα διαποτισμένη από αντιλήψεις φυλετικών διακρίσεων, εθνικισμού, στρατοκρατίας αλλά και δημιουργίας και χρήσης παραστρατιωτικών οργανώσεων. • Παράλληλα, ασκείται πολιτική τρομοκρατίας σε όσους διαφωνούν πολιτικά με το καθεστώς. • Υπάρχει προσωπολατρία για τον Ηγέτη (Φύρερ). • Ο ολοκληρωτισμός είναι από τα βασικά ιδεολογικά σημεία του Ναζισμού. Προορισμός του κάθε πολίτη, του κάθε στρατιώτη, όσο ιεραρχικά ανώτερος και αν είναι, είναι ένας και μοναδικός: Η τυφλή υπακοή στον Ηγέτη.
 3. 3. «Αίμα και γη» το ιδεολόγημα που έγινε το «άλλοθι» μαζικών εγκλημάτων… • Οι ναζί κατασκεύασαν τον μύθο της Αρίας φυλής, η οποία είναι ανώτερη όλων των υπόλοιπων φυλών… • Η εθνικιστική και ρατσιστική αυτή ιδεολογία εκφράστηκε με την φράση «Αίμα και Γη», επινόηση του θεωρητικού του Κόμματος (Ρίχαρντ Βάλτερ Νταρέ). Οι υπόλοιπες φυλές απλώς οφείλουν να υποταχθούν στην ανωτερότητά της άριας φυλής. • Στα πλαίσια της ρατσιστικής ιδεολογίας του Χίτλερ και του Κόμματος εφαρμόστηκε το Πρόγραμμα Ευθανασίας T-4 ("Aktion T4") κατά το οποίο περίπου 200.000 Γερμανοί (και μη) πολίτες, οι οποίοι έπασχαν από γενετικές παθήσεις ή ψυχασθένειες, θανατώθηκαν ή υπέστησαν στείρωση. .. • Φωτ. Ρίχαρντ Βάλτερ Νταρέ, σε ομιλία του για το ιδεολόγημα "Αίμα και Γη".
 4. 4. Φασισμός είναι… 10/5/1933 Η νύχτα που 20.000 βιβλία κατακάηκαν στη μανία των ναζί. Τα βιβλία των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων της γερμανόφωνης διανόησης καίγονταν σε ολόκληρη τη Γερμανία, καθώς, τέσσερις μήνες μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, οι ναζί επιχειρούσαν τον "πνευματικό αποκεφαλισμό" της χώρας.
 5. 5. Φασισμός είναι… Όποιος ζωγραφίζει και βλέπει έναν ουρανό πράσινο και λιβάδια μπλε θα έπρεπε να στειρώνεται Χίτλερ, 1937 Ο χαρακτηρισμός «Εκφυλισμένη τέχνη» που χρησιμοποίησε το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας για να περιγράψει ουσιαστικά οποιαδήποτε μορφή μοντέρνας τέχνης. Οι δημιουργοί της, χαρακτηρίστηκαν "εκφυλισμένοι καλλιτέχνες" και υπέστησαν διώξεις και ποινές. Διώχτηκαν από τις θέσεις διδασκαλίας σε πανεπιστήμια και σχολές, τους απαγορεύτηκε να εκθέτουν και να πωλούν τα έργα τους, και σε ορισμένες περιπτώσεις τους απαγορεύτηκε συνολικά να παράγουν τέχνη.
 6. 6. Ειρωνεία είναι… 20/9/1936 Ο Μεταξάς υποδέχεται τον υπουργό προπαγάνδας του Χίτλερ, Γκέμπελς και ζητά την εγγύηση της Γερμανίας για την προστασία των ελληνικών συνόρων και του εδάφους μας από τις… δυνάμεις του Άξονα…(!!!)
 7. 7. Φασισμός είναι… Η ναζιστική οργάνωση «Δύναμη διά της χαράς» που τον Μάιο του 1938 οργάνωσε στο Ζάππειο έκθεση και εκδήλωση με συμμετοχή Ελλήνων φιλοναζιστών. Φωτ. Σπανιότατη φωτογραφία από το αρχείο του καθηγητή Φλάισερ.
 8. 8. Φασισμός είναι… Ο Μουσολίνι με «βήμα ταχύ» τον Μάιο του 1939…
 9. 9. Φασισμός είναι…  Ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος είναι αναμφίβολα ο πλέον φονικός πόλεμος που είδε ποτέ η ανθρωπότητα.  Η ναζιστική Γερμανία εισβάλει στην Πολωνία το 1939 και αυτό είναι το ορόσημο για την αρχή του πολέμου.  Οι χώρες του Άξονα (Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία) ενάντια στις Συμμαχικές Δυνάμεις σε μια λυσσαλέα μάχη που δεν θα τελείωνε πριν από το 1945, και όχι προτού βομβαρδιστούν με ατομικές βόμβες η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
 10. 10. Φασισμός είναι… 1η Σεπτεμβρίου 1939 Επίθεση ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία: «Κεραυνοβόλος πόλεμος», που περιλάμβανε σαρωτικούς βομβαρδισμούς και ταχεία προέλαση τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων δυνάμεων.
 11. 11. Φασισμός είναι… Η ναζιστική εισβολή και η κατάληψη της Γαλλίας στις 11 Μαΐου 1940 Γάλλοι στρατιώτες παραδίδουν τα όπλα τους…
 12. 12. Φασισμός είναι… Η κατάληψη των Τιράνων από τους Ιταλούς… Και ο πόλεμος είναι πλέον κοντά στην Ελλάδα…
 13. 13. Φασισμός είναι… Η συνάντηση του Χίτλερ και του Μουσολίνι λίγες ημέρες πριν την εκδήλωση της ιταλικής επίθεσης κατά της Ελλάδας.
 14. 14. Φασισμός είναι… Το ιταλικό τελεσίγραφο, που έφτασε στην Ελλάδα στις 28/10/1940 και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος και τον έλεγχο πολλών στρατηγικών σημείων της χώρας.
 15. 15. Ειρωνεία είναι… Ο Μεταξάς –που από το 1936 είχε επιβάλλει δικτατορία στην χώρα- απάντησε στον Ιταλό απεσταλμένο: «Λοιπόν, κύριε, αυτό σημαίνει πόλεμος»… Φωτ. Ο Ι. Μεταξάς στις σκάλες της Παλαιάς Βουλής με τους παρισταμένους να αποδίδουν τον φασιστικό χαιρετισμό!
 16. 16. «Ή θα κάνουμε κάτι μεγάλο ή δεν θα γυρίσουμε πίσω»… Ο Ελληνικός λαός αποφάσισε να πάρει τον αντιφασιστικό αγώνα στα χέρια του… Φωτ: Αναχώρηση για το μέτωπο, Νοέμβριος 1940
 17. 17. Ο Μουσολίνι στο ελληνοϊταλικό μέτωπο κοιτάζει για μια νίκη που δεν ήρθε… 28 Οκτωβρίου 1940 - 31 Μαΐου 1941 Ο Ελληνικός Στρατός αντιστάθηκε και ανάγκασε τον ιταλικό σε υποχώρηση.
 18. 18. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ Οι γυναίκες της Ηπείρου έδωσαν τον δικό τους αγώνα στην Πίνδο κουβαλώντας όπλα, πολεμοφόδια και τρόφιμα στους φαντάρους αλλά και μεταφέροντας τραυματίες, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, μέσα από χαράδρες, γκρεμούς και σκαρφαλώνοντας σε υψόμετρο 2.000 και 2.500 μέτρων.
 19. 19. Φασισμός είναι… Η Επίθεση γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου του 1941... • Ο λαός πολεμάει ηρωικά και οι στρατιώτες αντέχουν… • Η ηγεσία όμως «παραδίνεται»… • Φωτ. Ο αντιστράτηγος Τσολάκογλου συζητά με τους στρατηγούς της Γερμανίας και Ιταλίας το τρίτο και οριστικό πρωτόκολλο παράδοσης της χώρας. Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 1941.
 20. 20. Φασισμός είναι… Ναζιστική φάλαγγα κατευθύνεται από την Θήβα στην Αθήνα…
 21. 21. Φασισμός είναι… Ο αγκυλωτός σταυρός που κυματίζει στην Ακρόπολη… Η εισβολή των ναζί στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1941…
 22. 22. Φασισμός είναι… Η τακτική του «παραδειγματισμού» Φωτ. Έντρομοι οι κάτοικοι του Ζωγράφου υποχρεώνονται να περάσουν μπροστά από το λείψανο ενός κρεμασμένου αγωνιστή. Σκοπός να αναχαιτιστεί κάθε πρόθεση αντίστασης. Μάταια όμως…
 23. 23. Φασισμός είναι… Η εφαρμογή της χιτλερικής αρχής της «αλληλέγγυας ευθύνης», δηλαδή, για κάθε σκοτωμένο συμπατριώτη τους να εκτελούν 100 αμάχους.
 24. 24. Φασισμός είναι… Η Πολιτική Επιστράτευση που σήμαινε πως όσοι άνδρες και γυναίκες ήταν ικανοί να εργαστούν θα μεταφέρονταν σε εργοστάσια-στρατόπεδα εργασίας στην Γερμανία, ή όπου υπήρχε ανάγκη, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της ναζιστικής παραγωγής.
 25. 25. Φασισμός είναι η Κατοχή και η καταλήστευση του πλούτου της χώρας…  Την τετραπλή φασιστική κατοχή της Ελλάδας -Γερμανία- Ιταλία- Βουλγαρία- Αλβανία (κυρίως στην Ήπειρο), ακολούθησε η καταλήστευση του πλούτου της από τους κατακτητές.  Οι αρχές κατοχής αμέσως με τη συνεργασία της κυβέρνησης Τσολάκογλου, κατάσχεσαν αγροτικά προϊόντα και μεταλλεύματα για την βιομηχανία της Γερμανίας.  Το 10% της αγροτικής παραγωγής πέρασε στα χέρια τους.  Το 51% των μετοχών όλων των μεγάλων επιχειρήσεων (ιδιωτικών και κρατικών) πέρασε αμέσως στη διοίκηση των ναζί.  Άμεσα συνομολογήθηκε «δάνειο» που πήραν οι αρχές κατοχής από την Τράπεζα της Ελλάδος. Το «δάνειο» αυτό που το 1995 υπολογίστηκε ότι ανερχόταν μαζί με τον νόμιμο τόκο σε 13 δισ. δολάρια δεν έχει ακόμα επιστραφεί!  Τέλος, είχαν εφοδιάσει, τους Γερμανούς στρατιώτες με το περίφημο χαρτονόμισμα των 50 μάρκων, που ήταν πλαστό και δεν είχε αντίκρισμα!
 26. 26. Φασισμός είναι… όσα έγιναν στην Κάντανο στις 3 Ιουνίου 1941 • Οι κάτοικοι της Καντάνου, με λίγα όπλα (λόγω του αφοπλισμού της Κρήτης από την δικτατορία του Μεταξά), αγωνίζονται από τις 23 -25 Μάη στις γύρω περιοχές. Ο αγώνας άνισος αλλά οι απώλειες για τους Ναζί μεγάλες. • Στις 3 Ιούνη 1941 οι Ναζί επιστρέφουν και αφού σκοτώνουν όλους τους κατοίκους και τα ζώα, καίνε και ισοπεδώνουν την Κάντανο. • Άφησαν δε, τρεις επιγραφές, μοναδικά ιστορικά μνημεία σε όλη την Ευρώπη…
 27. 27. Φασισμός είναι… οι 415.300 άνθρωποι που έχασε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Κατοχής, από τους οποίους 260.000 ήταν άμαχοι, θύματα της πείνας.
 28. 28. ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ… Η δράση των μαυραγοριτών, δηλαδή των Ελλήνων οι οποίοι πλούτισαν εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη για επιβίωση πεινασμένων συνανθρώπων τους…
 29. 29. Φασισμός είναι…  Να συνεργάζεσαι με τον κατακτητή…  Στις 18 Ιουνίου 1943, η κατοχική κυβέρνηση Ράλλη ιδρύει τα Τάγματα Ασφαλείας για την καταπολέμηση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ δηλαδή, των Ελλήνων που πολεμούσαν τον κατακτητή! • Φωτ. Οπλίτης των Ταγμάτων Ασφαλείας φυλά απαγχονισμένο Έλληνα
 30. 30. Φασισμός είναι… Το ολοκαύτωμα του Κομμένου (Άρτας), 16 Αυγούστου 1943 Οι ναζί δεν άφησαν τίποτε όρθιο. Έκαιγαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και σκότωναν με απερίγραπτη αγριότητα άντρες, γέροντες, γυναίκες και παιδιά. Ακόμη και μωρά. Ολόκληρες οικογένειες κάηκαν ζωντανές μέσα στα σπίτια τους…
 31. 31. Φασισμός είναι… Η Σφαγή των Καλαβρύτων, 13 Δεκέμβρη 1943 • Οι ναζί, στο δρόμο για τα Καλάβρυτα, εκτελούσαν όποιον έβρισκαν και καταλήστευαν τα σπίτια! • Όταν έφθασαν στα Καλάβρυτα, εκτέλεσαν περίπου 500 άτομα. • Η σφαγή των Καλαβρύτων είναι η πιο βαριά περίπτωση πολεμικού εγκλήματος στην Ελλάδα και παρ’ όλο που η Γερμανία έχει αναγνωρίσει δημόσια τη ναζιστική αγριότητα των Καλαβρύτων, ακόμα δεν έχει καταβληθεί καμιά αποζημίωση…
 32. 32. Φασισμός είναι … Η εκτέλεση των 200 αγωνιστών στην Καισαριανή την 1η Μαΐου του 1944 Οι «200» αριστεροί κρατούμενοι-εξόριστοι επί δικτατορίας Μεταξά εκτελέστηκαν ως αντίποινα για το θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού και τριών συνοδών του αξιωματικών στους Μολάους της Λακωνίας.
 33. 33. Φασισμός είναι… Το μπλόκο του Βύρωνα στις 7 Αυγούστου 1944 Στην πλατεία του Βύρωνα οι ναζί συγκέντρωσαν 1.000 άνδρες, που τους έστειλαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου ενώ οι Έλληνες συνεργάτες τους, φορώντας μάσκες υπέδειξαν 10 μέλη της Αντίστασης, όπου και εκτελέστηκαν αφού βασανίστηκαν.
 34. 34. Φασισμός είναι… Η σφαγή στο Δίστομο στις 10 Ιουνίου του 1944 Οι ναζί μετά από μια μάχη δυο ημερών με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ στο Στείρι και επειδή είχαν απώλειες, μπήκαν στο Δίστομο και για «αντίποινα» εξόντωσαν 228 αμάχους.
 35. 35. Φασισμός είναι… Το μπλόκο στο Δουργούτι στις 9 Αυγούστου του 1944 • Στο μπλόκο που καλύπτει όλη την Άνω Ν. Σμύρνη, εκτελούνται 70 αντιστασιακοί. • Με συνοπτικές διαδικασίες εκτελέστηκαν επί τόπου 120 άτομα. Οι υπόλοιποι με ισχυρή συνοδεία οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. • Μετά τις εκτελέσεις ακολούθησε η πυρκαγιά και η λεηλασία της περιοχής.
 36. 36. Φασισμός είναι… Το μπλόκο της Κοκκινιάς στις 17 Αυγούστου 1944 • Συνολικά πάνω από 300 αντιστασιακοί θυσιάστηκαν. • Άλλοι 8.000 συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. • Απ’ αυτούς οι 1.200 μεταφέρθηκαν σε γερμανικά στρατόπεδα και αρκετοί από τους υπόλοιπους εκτελέστηκαν ή πέθαναν από βασανιστήρια.
 37. 37. Φασισμός είναι… Το μπλόκο της Καλλιθέας στις 28 Αυγούστου 1944 • Οι ναζί σε συνεργασία με τα τάγματα ασφαλείας διατάσσουν να συγκεντρωθούν όλοι οι άνδρες από 15 ετών και πάνω στο γήπεδο της περιοχής. • Ο απολογισμός ήταν μακάβριος: εκτελέσεις νέων παιδιών, πλιάτσικό σε κατοικίες και παράδοση στις φλόγες όλης της συνοικίας των Νέων Σφαγείων.
 38. 38. Φασισμός είναι… Τα ναζιστικά στρατόπεδα… • Από το 1933 έως το 1945, οι ναζί δημιούργησαν περίπου 20.000 στρατόπεδα για τον εγκλεισμό των πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων. • Τα στρατόπεδα αυτά χρησιμοποιούνταν για διάφορους σκοπούς: άλλα ήταν στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, κάποια αποτελούσαν προσωρινά κέντρα που λειτουργούσαν ως ενδιάμεσοι σταθμοί και άλλα ήταν κέντρα εξόντωσης που δημιουργήθηκαν κυρίως ή αποκλειστικά με σκοπό τις μαζικές δολοφονίες. • Φωτ. Αιχμάλωτοι σε καταναγκαστική εργασία. Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια μιας επιθεώρησης των SS. Στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου, Γερμανία, 28 Ιουνίου 1938.
 39. 39. Φασισμός είναι… Οι περισσότεροι κρατούμενοι στα πρώτα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν Γερμανοί κομμουνιστές, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, Ρομά (Τσιγγάνοι), μάρτυρες του Ιεχωβά, ομοφυλόφιλοι και άτομα που κατηγορούνταν για «αντικοινωνική» ή κοινωνικά αποκλίνουσα συμπεριφορά. Οι εγκαταστάσεις αυτές αποκαλούνταν «στρατόπεδα συγκέντρωσης» επειδή τα άτομα που φυλακίζονταν εκεί ήταν «συγκεντρωμένα» σε μία τοποθεσία.
 40. 40. Φασισμός είναι τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και αιχμαλώτων πολέμου… • Μετά τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία το Σεπτέμβριο του 1939, οι Ναζί εγκατέστησαν στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. • Ο τρόπος αυτός της καταναγκαστικής εργασίας αποτελούσε για τα SS μια καλή ευκαιρία να αποκομίσουν κέρδη σε βάρος των φυλακισμένων. Παράλληλα, στρατιώτες της SS, αλλά και υπάλληλοι των γερμανικών επιχειρήσεων, κακομεταχειρίζονταν αυθαίρετα τους εργαζόμενους, πολλοί από τους οποίους τελικά πέθαιναν εξαντλημένοι από την εργασία. • Φωτ. Νεοαφιχθέντες αιχμάλωτοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ. Μπούχενβαλντ, Γερμανία, 1938-1940
 41. 41. Φασισμός είναι… Τα κέντρα εξόντωσης… Για να διευκολυνθεί η εφαρμογή της «Τελικής Λύσης» (η γενοκτονία ή μαζική εξολόθρευση των Εβραίων), οι Ναζί δημιούργησαν κέντρα εξόντωσης στην Πολωνία, τη χώρα με το μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό. Η μέθοδος εκτέλεσης στα στρατόπεδα αυτά ήταν με δηλητηριώδη αέρια, συχνά σε θαλάμους αερίων, αν και πολλοί κρατούμενοι φονεύονταν με μαζικές εκτελέσεις και με άλλους τρόπους. Τα σώματα των εκτελεσμένων καταστρέφονταν σε κρεματόρια (εκτός από το Ζομπιμπόρ όπου καίγονταν σε υπαίθριες πυρές), και οι στάχτες θάβονταν ή διασκορπίζονταν.
 42. 42. Περιήγηση στο Μουσείο του Άουσβιτς…
 43. 43. ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ… Ο κατάλογος μεταφορών των ανθρώπων ανάλογα με τα κράτη από τα οποία προέρχονταν και που κατέληξαν στο Άουσβιτς… 55.οοο άνθρωποι έφτασαν στο Άουσβιτς από την Ελλάδα…
 44. 44. Φασισμός είναι… Έλληνες Εβραίοι που συγκεντρώθηκαν στην Θεσσαλονίκη για να οδηγηθούν στον θάνατο… Ο δρόμος για το Άουσβιτς, 1943
 45. 45. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ! Η εξέγερση των Ελλήνων στο Άουσβιτς • «Στις 7 Οκτωβρίου του 1944, οι Γερμανοί επιχείρησαν να απομακρύνουν 200 άνδρες (Έλληνες και Ούγγρους) που είχαν ήδη επιλεγεί για εξόντωση. • Όταν άρχισαν να εκφωνούν τα ονόματα των Ελλήνων, κανείς δεν απάντησε. Σε κάποια στιγμή ακούστηκε μια φωνή (πιθανόν του Ιωσήφ Βαρούχ) στα ελληνικά: «θα γίνει ή όχι το ντου που λέγαμε;» • Αμέσως όρμησαν στους Γερμανούς φρουρούς, τους αφόπλισαν και οχυρώθηκαν μέσα στο κρεματόριο με τα λίγα όπλα που διέθεταν, αναμένοντας από τους συντρόφους τους να κινηθούν. Δυστυχώς, αν και μυημένοι στο σχέδιο της εξέγερσης, οι άνδρες στα άλλα κρεματόρια δεν κινήθηκαν. (…) • Από τους 300 Έλληνες Εβραίους που πήραν μέρος στην εξέγερση, επέζησαν μόνο οι 26. Όσοι Έλληνες Εβραίοι από τα άλλα κρεματόρια παρακολουθούσαν τα γεγονότα, ανήμποροι να αντιδράσουν, θυμούνται πως μέσα στους κρότους και τα ουρλιαχτά ακούγονταν ο ελληνικός Εθνικός Ύμνος». • [Αποσπάσματα από το βιβλίο της Φωτεινής Τομαή «Έλληνες στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου", εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 2009]
 46. 46. Φασισμός είναι… Άδεια κουτιά Zyklon B, το αέριο που χρησιμοποιήθηκε στα ναζιστικά κρεματόρια και που μ’ αυτό εξοντώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι… Η εταιρεία που το κατασκεύασε τότε λεγόταν «Φάρμπεν», ενώ σήμερα κυκλοφορεί με τo όνομα «Μπάγερ»… Το βιομηχανικό συγκρότημά της κατασκευάστηκε από κρατούμενους του Άουσβιτς… Κατά την διάρκεια της κατασκευής του πέθαναν 25.000 άνθρωποι…
 47. 47. Φασισμός είναι… Μια από τις συλλογές του Μουσείου του Άουσβιτς… Σωρός από 40 κιλά γυαλιά… Οι ναζί, εκτός από την απέχθειά που έτρεφαν για τους ανθρώπους που έπασχαν και τους ηλικιωμένους, είχαν τεράστιο μίσος και για τους διανοούμενους, που τους ταύτιζαν με όσους φορούσαν γυαλιά…
 48. 48. Φασισμός είναι… Σωροί από παπούτσια ανηλίκων και ενηλίκων… Πάνω από 80.οοο παπούτσια περιλαμβάνει η συλλογή του μουσείου…
 49. 49. Φασισμός είναι… Μια άλλη συλλογή του Μουσείου είναι οι προσθέσεις (τεχνητά μέλη που χρησιμοποιούσαν άνθρωποι με κινητικά προβλήματα)… 460 «προσθέσεις», λοιπόν…
 50. 50. Φασισμός είναι… Προσωπικά είδη των παιδιών που έφτασαν στο Άουσβιτς και που στο τέλος εξοντώθηκαν από τους ναζί…
 51. 51. Φασισμός είναι… Περίπου 3,8 χιλ. βαλίτσες βρέθηκαν στο Άουσβιτς από τις οποίες 2,1 χιλ. φέρουν γραφές με τα στοιχεία των ανθρώπων που έφτασαν στο στρατόπεδο…
 52. 52. Φασισμός είναι… 2 τόνοι μαλλιά που κόπηκαν από τις γυναίκες που έφτασαν στο στρατόπεδο… Μετά από ειδική επεξεργασία τα μαλλιά μετατρέπονταν σε παλτά που φορούσαν οι ναζί…
 53. 53. Φασισμός είναι… Τα τρομακτικά ιατρικά πειράματα που γίνονταν σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης (πειράματα ευγονικής), κατάψυξης κρατουμένων για να προσδιοριστεί πώς επηρέαζε αυτό το φαινόμενο τους πιλότους σε περίπτωση κατάρριψής τους και παραμονής τους σε ψυχρό νερό καθώς και δοκιμές πειραματικών ουσιών και θανατηφόρων φαρμάκων σε κρατουμένους.
 54. 54. Φασισμός είναι… Ηλεκτροφόρα σύρματα για τις αποδράσεις… Συνολικά περίπου 700 φυλακισμένοι προσπάθησαν να δραπετεύσουν από το Άουσβιτς και περίπου 300 τα κατάφεραν. Όσοι δραπέτες συλλαμβάνονταν από τα SS αφήνονταν, συνήθως, να πεθάνουν από την πείνα. Άλλες φορές τιμωρούνταν συγγενείς ή και άλλοι, επιλεγμένοι στην τύχη, κρατούμενοι στη θέση τους.
 55. 55. Φασισμός είναι… Φούρνοι Η «Ντόιτσε Μπανκ» – «της Μέρκελ και του Σόιμπλε»- είναι η ίδια «Ντόιτσε Μπανκ» που χρηματοδότησε τη δημιουργία και λειτουργία των ναζιστικών φούρνων του Άουσβιτς…
 56. 56. Φασισμός είναι… Η ανθρώπινη τέφρα που παραμένει εκεί για να μας θυμίζει 55,5 εκατομμύρια ζωές που χάθηκαν σ’ αυτό τον πόλεμο…
 57. 57. Τότε, θυμάσαι, που μου λες: Ετέλειωσεν ο πόλεμος! Όμως ο Πόλεμος δεν τέλειωσεν ακόμα. Γιατί κανένας πόλεμος δεν τέλειωσε ποτέ! Είναι λυπηρό βέβαια, το ότι αυτοί που ήταν «πίσω» και «δίπλα» στη ναζιστική μηχανή, που πλούτισαν από την λειτουργία της και από τα φρικτά εγκλήματά της, (δηλ. τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και οι πολιτικοί που τους εξ-υπηρετούν με το «αζημίωτο», φυσικά), είναι οι ίδιοι που σήμερα καταδικάζουν τους λαούς σε φτώχεια, ανεργία, πολέμους και θάνατο…
 58. 58.  Η εταιρεία «Κρουπ» των διαλυμένων ναυπηγείων του Σκαραμαγκά είναι η ίδια «Κρουπ» που τροφοδοτούσε όλη την πολεμική μηχανή του Χίτλερ…  Η εταιρεία «Ford», είναι εκείνη που κατασκεύασε για λογαριασμό του Χίτλερ τα μισά σχεδόν φορτηγά της Βέρμαχτ, και οι μισοί «εργαζόμενοι» ήταν σκλάβοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης…  Η τράπεζα «UBC» ήταν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του ναζιστικού καθεστώτος… Πρόεδρός της ήταν ο Πρέσκοτ Μπους, πατέρας και παππούς δυο αμερικανών προέδρων…  Η «IBM» (78 στρατόπεδα έγιναν με τεχνολογία IBM), η «Standard Oil» (συμφερόντων Ροκφέλερ, που στη διάρκεια του πολέμου, προμήθευε με καύσιμα τον Άξονα), η «General Motors» (χιλιάδες τεθωρακισμένα αυτοκίνητα, φορτηγά και τανκς για τον γερμανικό στρατό κατασκευάστηκαν απ’ αυτή)…
 59. 59. «Σύγχρονος» φασισμός είναι… Κάποιοι σήμερα -θαυμαστές των ναζί- με θρασύτητα και παραχαράσσοντας την ιστορία, προσπαθούν να πείσουν ότι τα παραπάνω δεν συνέβησαν ποτέ… «Δυστυχώς» γι’ αυτούς, τα αρχεία του ίδιου του ναζιστικού καθεστώτος -που οι αρμόδιοι τα κρατούσαν με απόλυτη σχολαστικότητα (π.χ. έγγραφα, ημερολόγια, φωτογραφικό υλικό κ.λπ.) διασώζονται, ώστε να αποδεικνύουν τα αντίθετα από όσα ισχυρίζονται…

×