Anzeige
Anzeige

Más contenido relacionado

Similar a Presentation ra 3 december 2014 omgang met politiek en overheid(20)

Anzeige

Presentation ra 3 december 2014 omgang met politiek en overheid

 1. Adviseren aan overheden Agnes Vugts
 2. Gemeente Stein 2011
 3. Door toenemende druk op cultuursubsidies worden ook stadsmusea in hun voortbestaan bedreigd. Het is van belang dat in onderlinge contacten onder ogen te zien. Het kan zinvol zijn binnen het Netwerk Stadsmusea concreet over die bedreigingen te praten. Stadsmusea zijn doorgaans niet elkaars concurrenten. Daardoor kunnen ze tamelijk onbelemmerd ervaringen delen en wellicht zelfs van elkander leren. De urban curator van de toekomst struint in de wijken op zoek naar eigentijds erfgoed.
 4. Om te beginnen was het cruciaal voor ons dat Europa een nieuwe ronde van ambitieuze mondiale klimaatdoelstellingen zou lanceren, tijdens een recente top in Brussel. Ik voelde mij daarom lamlendig toen ik van ingewijden te horen kreeg dat er “geen sprake” was van een kans dat de EU zich zou verzetten tegen de olie- en steenkoolindustrie, om de CO2-uitstoot tegen 2030 “ten minste” met 40% te verminderen. Maar wij gaven niet op, en zij wel! Dit is hoe wij van een “geen sprake van” tot een grote overwinning zijn gekomen: •Door de drijfveer te zijn van de de grootste klimaatactie in de geschiedenis, waarbij er 675,000 mensen in 162 landen op straat zijn gekomen! •Door de VN-Secretaris Generaal, 18 ministers, en talloze politici te overtuigen om deel te nemen aan de klimaatmars. •Door een petitie van 2,2 miljoen mensen voor 100% duurzame energie aan wereldleiders af te leveren, waaronder de Franse President Hollande. •Door lobbyvergaderingen te houden met de klimaat- en energieministers van Frankrijk, Duitsland, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk. •Door de druk op Polen, een van de grootste belemmeraars van klimaatactie, op te voeren aan de hand van een advertentiecampagne in de Poolse pers, samen met telefoontjes gepleegd door Poolse Avaaz-leden. •Door vlak voor de besluitvorming, opiniepeilingen te laten uitvoeren in Duitsland, Frankrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk.
 5. Strategie tegen ellende: Deze uitdaging heeft kracht, hoop en alle hersencapaciteit nodig die in onze gemeenschap beschikbaar is. Hier is het plan: 1.Wordt Politiek Actief: Kies Klimaat Leiders -- 3 landen die cruciaal zijn voor de Klimaattop houden verkiezingen komend jaar. Laten wij ervoor zorgen dat de juiste mensen die verkiezingen winnen en dat zij het juiste mandaat hebben. 2.Maak van een Held . De Franse President Francois Hollande zit de Paris vergadering voor – een machtige positie. Wij moeten elke tactiek en elk kanaal gebruiken – zijn persoonlijke vrienden en familie, zijn politieke machtsbasis en zijn politieke adviseurs – om van hem de held te maken die hij moet zijn om van deze top een succes te maken. 3.Til het naar een hoger plan. De schaal van deze crisis vraagt om actie die de normale bandwijdte van campagne voeren ver overschrijd. Het is nu tijd voor krachtige, directe, geweldloze actie die de verbeelding grijpt, een gevoel van morele urgentie uitstraalt en mensen inspireert om in actie te komen. 4.Ontmasker de Saboteurs. Miljardairs zoals de Koch broertjes en hun olie maatschappijen zijn de grootste verpesters van een succesvolle reactie op klimaatverandering – zij betalen miljoenen voor half onderzoek en PR, terwijl zij politici bij bosjes omkopen. Met behulp van onderzoeksjournalistiek via verschillende media, kunnen wij hun kwalijke en onverantwoorde handelen aan de kaak stellen en er een tegenwicht tegen bieden. 5.Definieer de oplossing . Zelfs in het licht van planetaire catastrofe, kan het zomaar gebeuren dat als je 195 overheden in een kamer zet, dit alleen maar tot chaos leidt. Wij moeten investeren in de hoogste kwaliteit beleidsadvies om zo ingenieuze strategieën en voorzichtige compromissen klaar te stomen. Op deze manier kunnen wij ervoor zorgen dat zodra de vergadering plaats vindt, er al een situatie is ontstaan waarin de meeste mensen het grootste deel van ons plan al heeft omarmd, en niemand nog met droge ogen kan zeggen dat goede oplossingen niet bestaan.
 6. 1. Wat komt eraan (Trends, feiten) ? 2. Wat zijn de politieke thema’s ? 3. Wat is de maatschappelijke agenda & ‘waan van de dag’? 4. Why bother (waar maken we ons druk om)? Veldanalyse:
 7. De (politieke) werkelijkheid in een stad of dorp is in de praktijk van oneindig complex. De werkelijke macht van de raad zit volgens sommigen in toenemende mate niet meer in het hebben van een primaat, maar juist in het hebben van het ultimate; het laatste woord, het zijn van een gezaghebbend sluitstuk in de beleidsvorming. De beleidsvorming zelf is feitelijk veel meer een product van het dagelijkse samenspel tussen college, ambtelijke organisatie, maatschappelijke organisaties, bedrijven en burgers dan van de besluitvorming in de gemeenteraad. Sommigen gaan nog verder: het zou zelfs zo zijn dat het politieke moment, het moment waarop de feitelijke confrontatie en het uitspelen van belangen plaatsvindt (het 'zaken doen')- , in toenemende mate meer buiten dan binnen het gemeentehuis is te vinden.
 8. Maar ook maatschappelijk heeft de gemeenteraad een steeds minder vanzelfsprekende positie. Waar de raad groepen raadsleden‐ of een individueel raadslid vroeger werd gezien als een min of meer‐ exclusieve (volks)vertegenwoordiging van een lokale gemeenschap of een deel daarvan (een achterban) kon worden gezien, claimen burgers al dan niet‐ georganiseerd in toenemende mate hun eigen rol‐ in de besluitvorming. De belangstelling voor verkiezingen, het lidmaatschap van politieke partijen en het raadslidmaatschap neemt in het algemeen af, terwijl de behoefte van bewoners om betrokken te worden bij zaken die hen rechtstreeks raken, juist toeneemt.
 9. 1. Weten wat we willen krijgen, een duidelijke en ondubbelzinnige vraag 2. Weten wat we kunnen bieden 3. Klaar staan voor de deal: 4. Helder over hoofd en bijzaken 5. Welke ‘second best’ uitkomst vinden we acceptabel? 6. Welke prijs willen we daarvoor betalen? 7. Hoe snel kunnen we beslissen over wisselgeld? 8. Voorbereiding Voorbereiding:
 10. Het aantal stukken voor een commissievergadering gemeente Goirle
 11. • Zeg nooit : ja, maar…. • Kom met kansen, niet met problemen • Kom alleen met cijfers als het relevant is • Speel geen advocaat: ‘ik leg het u nog één keer uit…’ • Probeer een partner te worden die breed kan denken over cultuur • Zoek samenwerking in de gemeente met collega’s • Onder druk wordt alles vloeibaar… • Er is veel meer ruimte voor jullie nieuwe creatieve ideeën Tips:
 12. Emoties komen van rechts en hebben voorrang
Anzeige