Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Die SlideShare-Präsentation wird heruntergeladen. ×

Greece In Ww2

Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Nächste SlideShare
Greeks in world war ii
Greeks in world war ii
Wird geladen in …3
×

Hier ansehen

1 von 22 Anzeige

Weitere Verwandte Inhalte

Diashows für Sie (16)

Andere mochten auch (20)

Anzeige

Ähnlich wie Greece In Ww2 (20)

Aktuellste (20)

Anzeige

Greece In Ww2

 1. 1. Οι Έλληνες κατά τον β΄ Π. Π.
 2. 2. <ul><li>Κατά τον Β.Π.Π., η Ελλάς ήταν η μόνη χώρα που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τους στρατούς ΤΕΣΣΑΡΩΝ χωρών ταυτόχρονα : </li></ul><ul><ul><ul><ul><ul><li>- Αλβανίας - Ιταλίας - Γερμανίας - Βουλγαρίας </li></ul></ul></ul></ul></ul>
 3. 3. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ( σε ημέρες ) Ελλάς 219 Νορβηγία 61 Γαλλία 43 ( Η υπερδύναμη της εποχής ) Πολωνία 30 Βέλγιο 18 Ολλανδία 4 Γιουγκοσλαβία 3 Τσεχοσλοβακία 0 Λουξεμβούργο 0 Δανία 0   ( Οι Δανοί παραδόθηκαν στον μοτοσικλετιστή του Χίτλερ, ο οποίος έφερε την απαίτηση του Φύρερ προς τον Δανό βασιλέα να περάσει ο Γερμανικός στρατός. Ο Δανός βασιλιάς, σε ένδειξη υποταγής, του παρέδωσε το στέμμα του, για να το μεταφέρει ο μοτοσικλετιστής στο Βερολίνο και στον Χίτλερ ....)
 4. 4. ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΞ’ ΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ <ul><li>Αλβανία 1 . 165 </li></ul><ul><li>Ιταλία 8 . 000 </li></ul><ul><li>Βουλγαρία 25 . 000 </li></ul><ul><li>Γερμανία 50 . 000 </li></ul>
 5. 5. ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ <ul><li>Ελλάς 10 ,0 % </li></ul><ul><li>Σοβιετική Ένωση 2 , 8% </li></ul><ul><li>Ολλανδία 2 , 2% </li></ul><ul><li>Γαλλία 2 ,0 % </li></ul><ul><li>Πολωνία 1 , 8% </li></ul><ul><li>Γιουγκοσλαβία 1 , 7% </li></ul><ul><li>Βέλγιο 1 , 5% </li></ul>
 6. 6. Τι είπαν για τους Έλληνες
 7. 7. «Χάριν της Ιστορικής αλήθειας, πρέπει να ομολογήσω πως μόνο οι Έλληνες , από όλους τους αντιπάλους , πολέμησαν με απόλυτο θάρρος, και μέγιστη αδιαφορία για τον θάνατο .. .» Αδόλφος Χίτλερ Από την ομιλία του στο Ράιχσταγκ στις 4 Μαΐου , 1941.
 8. 8. « Η λέξη «ηρωισμός» φοβούμαι πως δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο στις πράξεις αυτοθυσίας των Ελλήνων , που ήταν ο καταλυτικός παράγων για την νικηφόρο έκβαση του κοινού αγώνα των εθνών , κατά τον Β.Π.Π. , για την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια . Άνευ του θάρρους και της γενναιότητας των Ελλήνων , το τέλος του Β.Π.Π. θα ήταν απροσδιόριστο . » Winston Churchill Βρετανικό Κοινοβούλιο 24 Απριλίου , 1941.
 9. 9. «Ώς τώρα συνηθίζαμε να λέμε πως οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες . Στο εξής θα λέμε : Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες . » Winston Churchill Από ομιλία στο BBC τις πρώτες μέρες του Ελληνοϊταλικού πολέμου .
 10. 10. «Λυπάμαι που το γήρας δεν θα μου επιτρέψει να ζήσω αρκετό διάστημα για να ευχαριστήσω τους Έλληνες , των οποίων η αντίσταση καθόρισε τη έκβαση του Β.Π.Π.» Joseph Stalin Ραδιοφωνικός σταθμός Μόσχας, 31 Ιανουαρίου 1943 μετά την νίκη στο Σταλινγκραντ και την παράδοση της Γερμανικής 6 ης στρατιάς του στρατηγού φον Πάουλους .
 11. 11. «Αν ο Ρωσικός λαός κατάφερε να αντιταθεί στις παρυφές της Μόσχας, να σταματήσει και να αντιστρέψει την Γερμανική προέλαση, το χρωστά στους Έλληνες , που καθυστέρησαν τις Γερμανικές μεραρχίες όταν αυτές μπορούσαν να μας γονατίσουν . » Georgy Constantinovich Zhoukov Field  Marshal of the Soviet Army: Quote from his memoirs on WWII.
 12. 12. «Ανεξαρτήτως του τι θα πουν οι ιστορικοί του μέλλοντος , εμείς λέμε τώρα , πως οι έλληνες έδωσαν ένα αξέχαστο μάθημα στον Μουσολίνι , αποτέλεσαν το κίνητρο για την επανάσταση στη Γιουγκοσλαβία , κράτησαν τους Γερμανούς στην ενδοχώρα και στην Κρήτη για έξι εβδομάδες , ανέτρεψαν την χρονική σειρά όλων των σχεδίων της Γερμανικής Ανωτέρας διοικήσεως, και ως εκ τούτου, έφεραν γενική ανατροπή ολοκλήρου της πορείας του πολέμου και νικήσαμε . » Sir Robert Antony Eden, Υπουργός πολέμου και εξωτερικών της Μ. Βρετανίας 1940-1945, Πρωθυπουργός 1955-1957 – Βρετανικό κοινοβούλιο στις 24/09/1942.
 13. 13. «Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Ελλάς ανέτρεψε πλήρως τα σχέδια της Γερμανίας, αναγκάζοντάς την να αναβάλλει την επίθεση κατά της Ρωσίας για έξι εβδομάδες . Αναρωτιόμαστε ποια θα ήταν η θέση της Σοβιετικής Ένωσης χωρίς την Ελλάδα . » Sir Harold Leofric George Alexander Βρετανός στρατηγός κατά τον Β.Π.Π. – από ομιλία του προς το Βρετανικό κοινοβούλιο στις 2 8 Οκτωβρίου 1941.
 14. 14. «Αδυνατώ να εκφράσω το μέγεθος της ευγνωμοσύνης που νοιώθω για την ηρωική αντίσταση του λαού και της ηγεσίας της Ελλάδος . » Charles de Gaul Από ομιλία προς το Γαλλικό κοινοβούλιο, μετά το τέλος του πολέμου .
 15. 15. «Η Ελλάς είναι το σύμβολο μιας βασανισμένης, ματωμένης, αλλά ζωντανής Ευρώπης . Ποτέ μια ήττα δεν ήταν τόσο δοξασμένη για αυτούς που την υπέστησαν . » Maurice Schumann Υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας  1969-1973, μέλος της Γαλλικής ακαδημίας 1974. Από λόγο που εκφώνησε από το BBC προς τα Ευρωπαϊκά έθνη υπό κατοχή, στις 28 Απριλίου 1941, ημέρα κατάληψης της Αθήνας, μετά από 6μηνη αντίσταση κατά του Μουσολίνι 6 εβδομάδων έναντι του Χίτλερ .
 16. 16. «Πολεμήσατε άοπλοι και αδύνατοι έναντι ισχυρών και νικήσατε! Σας χρωστούμε ευγνωμοσύνη , γιατί μας δώσατε χρόνο να αμυνθούμε . Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι σας ευχαριστούμε . » Ραδιοφωνικός σταθμός Μόσχας, όταν ο Χίτλερ επιτέθηκε κατά της Σοβιετικής Ένωσης .
 17. 17. «Ο πόλεμος κατά της Ελλάδος απέδειξε ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα στις πολεμικές επιχειρήσεις κι ότι μας περιμένουν πάντοτε εκπλήξεις!» Benito Mussolini Από λόγο που εκφώνησε στις 10/5/1941.
 18. 18. « Στις 28 Οκτωβρίου 1940 εδόθη στην Ελλάδα τελεσίγραφο τριών ωρών για να επιλέξει πόλεμο ή ειρήνη, αλλά κι αν τις έδιναν 3 μέρες ή 3 εβδομάδες ή 3 χρόνια, η απάντηση θα ήταν ίδια . Οι Έλληνες δίδαξαν την αξιοπρέπεια στην διάρκεια των αιώνων . Όταν ολόκληρος ο κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα, οι Έλληνες τόλμησαν να αμφισβητήσουν το αήττητο του Γερμανικού θηρίου, υψώνοντας εναντίον του το περήφανο πνεύμα της ελευθερίας . » Franklin D Roosevelt, πρόεδρος Η.Π.Α. 1933 - 1945
 19. 19. «Ο ηρωικός αγώνας των Ελλήνων έναντι της Γερμανικής επιθέσεως , μετά την βροντερή νίκη έναντι των Ιταλών που αποπειράθηκαν καταλάβουν τα Ελληνικά εδάφη, γέμισαν τις καρδιές των Αμερικανών με ενθουσιασμό και συγκίνηση . » Franklin D Roosevelt, πρόεδρος Η.Π.Α. 1933 - 1945
 20. 20. Στις 10 Απριλίου 1941, μετά την συνθηκολόγηση: Οι Γερμανοί εκφράζουν τον θαυμασμό τους στους Έλληνες στρατιώτες , δήλωσαν τιμή και περηφάνια που είχαν αντίπαλο έναν τέτοιο στρατό και ζήτησαν από την Ελληνική στρατιωτική διοίκηση να επιθεωρήσει τα Γερμανικά στρατεύματα, σε απόδοση τιμών και αναγνωρίσεως! Η Γερμανική σημαία υψώθηκε μόνο μετά την πλήρη αποχώρηση του Ελληνικού στρατού.
 21. 21. Γερμανός αξιωματικός της αεροπορίας δήλωσε στον διοικητή μεραρχίας ανατολικής Μακεδονίας , υποστράτηγο Δέδε , ότι ο Ελληνικός στρατός ήταν ο πρώτος εις τον οποίον δεν προκάλεσαν πανικό οι επιθέσεις των αεροσκαφών «Στούκας» . «Οι στρατιώτες σας» είπε , «αντί να τραπούν πανικόβλητοι σε φυγή, όπως στη Γαλλία και Πολωνία , μας πυροβολούσαν από τις θέσεις τους . »
 22. 22. «ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ( οι Έλληνες ), ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ , ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΕΤΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ» ΑΙΣΧΥΛΟΣ

×