Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Die SlideShare-Präsentation wird heruntergeladen. ×
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Wird geladen in …3
×

Hier ansehen

1 von 16 Anzeige

Weitere Verwandte Inhalte

Ähnlich wie Μέγας Αλέξανδρος (20)

Weitere von Αφροδίτη Διαμαντοπούλου (20)

Anzeige

Aktuellste (20)

Μέγας Αλέξανδρος

 1. 1. Μέγας Αλέξανδρος Κούσιος Σωτήρης (Α3)
 2. 2. Ο Αλέξανδρος Γ΄ ο Μακεδών γνωστός ως Μέγας Αλέξανδρος ή Αλέξανδρος ο Μέγας υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς στην ιστορία. Κατά την περίοδο της 13χρονης βασιλείας του (336 - 323 π.Χ.) κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου προς την ανατολή (Μικρά Ασία, Περσία, Αίγυπτο), φτάνοντας στις παρυφές της Ινδίας, χωρίς να έχει ηττηθεί σε καμία μάχη που ο ίδιος συμμετείχε.
 3. 3. Γεννήθηκε στην Πέλλα το 356 π.Χ.. Γονείς του ήταν ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας και η πριγκίπισσα Ολυμπιάδα της Ηπείρου. Σύμφωνα με την παράδοση, η γενεαλογία του ανάγεται σε δύο κεντρικές μορφές της αρχαίας ελληνικής παράδοσης, αυτή του ημίθεου Ηρακλή , ο οποίος υπήρξε γενάρχης της δυναστείας των Αργεαδών Μακεδόνων, και αυτή του ήρωα Αχιλλέα, ο γιος του οποίου, ο Νεοπτόλεμος, ίδρυσε τον βασιλικό οίκο των Μολοσσών μέλος του οποίου ήταν η μητέρα του Ολυμπιάδα.
 4. 4. Το 340 π.Χ. ο Αλέξανδρος σταμάτησε τις σπουδές του και γύρισε στην Πέλλα, όπου πήρε ενεργό μέρος στην πολιτική ζωή της Μακεδονίας. Σε ηλικία 16 χρονών και ενώ ο πατέρας του έλειπε στο Βυζάντιο, κατέστειλε μια εξέγερση των Μαιδών. Κατά τη μάχη της Χαιρώνειας, το 338 π.Χ., ο Φίλιππος συνέτριψε τις ενωμένες δυνάμεις Αθηναίων και Θηβαίων, με τον Αλέξανδρο επικεφαλής του ιππικού.
 5. 5. Το 336 π.Χ. σε ηλικία μόλις 20 ετών ο Αλέξανδρος έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας μετά τη δολοφονίας του Φίλιππου. Άμεσα αντιμετώπισε τις οργανωμένες συνωμοσίες εναντίον του μέσα στο βασίλειο του αλλά και τις επαναστατικές κινήσεις στη Νότια Ελλάδα και στο συνέδριο της Κορίνθου ανακηρύχθηκε Ηγεμόνας της Ελλάδας και αρχιστράτηγος στην επικείμενη εκστρατεία κατά των Περσών.
 6. 6. Το 335 π.Χ. εκστράτευσε εναντίον των βαρβαρικών φυλών που κατοικούσαν βόρεια της Μακεδονίας, τις νίκησε και έφτασε μέχρι το Δούναβη. Αμέσως μετά κατέστειλε για δεύτερη φορά την ανταρσία των Θηβαίων και των Αθηναίων.
 7. 7. Την άνοιξη του 334 π.Χ με 50.000 πεζούς και 6.000 ιππείς ξεκίνησε την μεγάλη εκστρατεία του. Πέρασε τον Ελλήσποντο, επισκέφτηκε την Τροία και προσκύνησε τον τάφο του Αχιλλέα. Στις όχθες του Γρανικού ποταμού έδωσε την πρώτη μάχη κατά των Περσών την οποία και κέρδισε. Προχώρησε νότια, απελευθέρωσε τις ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας. Έφτασε μέχρι το Σαγγάριο ποταμό στην πόλη Γόρδιο. Εκεί υπήρχε ο περίφημος γόρδιος δεσμός, που η παράδοση έλεγε ότι όποιος τον έλυνε θα γινόταν κύριος της Ασίας. Ο Αλέξανδρος απλά σήκωσε το σπαθί του και τον έκοψε.
 8. 8. Την άνοιξη του 333 π.Χ. προχώρησε νότια, μπήκε στην Κιλικία και κυρίευσε την πόλη Ταρσό. Συνέχισε προς την Συρία και στην πόλη Ισσό συνάντησε για 2η φορά περσικό στρατό. Οι Πέρσες υπέστησαν πανωλεθρία. Ο Δαρείος κατάφερε να διαφύγει, η οικογένεια του όμως αιχμαλωτίστηκε. Ο Αλέξανδρος τους φέρθηκε με ευγένεια και σεβασμό.
 9. 9. Ο Αλέξανδρος συνέχισε νότια, κατέλαβε τη Φοινίκη, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο όπου έγινε δεκτός ως ελευθερωτής. Το 331 π.Χ. επισκέφτηκε το Μαντείο του Άμμωνα στην Όαση Σίβα όπου οι ιερείς τον ονόμασαν γιο του Άμμωνα, τίτλο που δέχτηκε και υιοθέτησε. Πριν την αναχώρηση του από την Αίγυπτο ίδρυσε στο Δέλτα του Νείλου μια νέα πόλη που ονόμασε Αλεξάνδρεια. •
 10. 10. Επιστρέφοντας στην Ασία συνάντησε στα Γαυγάμηλα πολυάριθμο περσικό στρατό και τον νίκησε. Ο Δαρείος και πάλι διέφυγε. Οι σπουδαιότερες πόλεις της Περσικής αυτοκρατορίας (Βαβυλώνα, Σούσα, Περσέπολη) παραδόθηκαν στον Αλέξανδρο και ολόκληρη η Περσία κατακτήθηκε. Ο Αλέξανδρος όμως δεν σταμάτησε, προχώρησε ανατολικά και αφού πέρασε τη Σογδιανή και τη Βακτριανή το 327 π.Χ. μπήκε στις Ινδίες και νίκησε τον βασιλιά Πώρο. Η πορεία του σταμάτησε εδώ καθώς το στράτευμα κουρασμένο από τις συνεχείς πορείες και μάχες, αρνήθηκε να προσχωρήσει ανατολικότερα.
 11. 11. Με την επιστροφή του στα Σούσα άρχισε να σκέπτεται τον τρόπο οργάνωσης της επικράτειάς του. Προώθησε τη συμφιλίωση Ελλήνων και Περσών ευγενών. Εξόφλησε τα χρέη των Ελλήνων στρατιωτών του. Μοίρασε δώρα και τιμές σε όσους είχαν ανδραγαθήσει. Προώθησε τους μικτούς γάμους. Ο ίδιος μάλιστα παντρεύτηκε την κόρη του Δαρείου Στάτειρα και την ανιψιά της Παρυσάτιδα το 324 π.Χ. Ενώ 3 χρόνια πριν είχε παντρευτεί την Ρωξάνη, κόρη τοπικού ηγεμόνα της Βακτριανής. Από τη Ρωξάνη απέκτησε τον μοναδικό του απόγονο τον Αλέξανδρο Δ΄.
 12. 12. Τον Ιούνιου του 323 π.Χ ο Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα στο παλάτι του Ναβουχοδονόσορα Β΄ σε ηλικία μόλις 33 ετών. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, το σώμα του καθαρίστηκε και τοποθετήθηκε σε ένα γυάλινο φέρετρο γεμάτο μέλι. Το σώμα του παρέμεινε στη Βαβυλώνα για δύο έτη οπότε και πήρε το δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα ώστε να ταφεί στη Μακεδονία. Ο Πτολεμαίος όμως μεσολάβησε παίρνοντάς το στην Αίγυπτο. Τα ιστορικά στοιχεία που έχουν διασωθεί ως σήμερα, αναφέρουν πως η Αλεξάνδρεια είναι η τελευταία γνωστή τοποθεσία της σορού του. Ο τελευταίος που φέρεται να έχει επισκεφθεί τη σορό ήταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Καρακάλλας το 215 μ.Χ. . Από τότε δεν διασώζονται άλλες μαρτυρίες και η ακριβής τοποθεσία του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι άγνωστη μέχρι σήμερα.
 13. 13. Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου το απέραντο κράτος του μοιράστηκε μεταξύ των στρατηγών του. Δεν χάθηκε όμως το εκπολιτιστικό του έργο. Η ελληνική γλώσσα έγινε διεθνής. Ο ελληνικός πολιτισμός διαδόθηκε σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Ξεκίνησε μια νέα εποχή η λεγόμενη «Ελληνιστική Εποχή». Ο ίδιος έγινε μυθικό πρόσωπο στη λαϊκή παράδοση και την έντεχνη παραγωγή, ακολουθώντας διαφορετικά πρότυπα σε κάθε λαό, έως και τη σημερινή εποχή.

×