Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Die SlideShare-Präsentation wird heruntergeladen. ×

Verbëria dhe problemet e shikimit

Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Nächste SlideShare
Sindroma Down
Sindroma Down
Wird geladen in …3
×

Hier ansehen

1 von 26 Anzeige

Weitere Verwandte Inhalte

Ähnlich wie Verbëria dhe problemet e shikimit (20)

Aktuellste (20)

Anzeige

Verbëria dhe problemet e shikimit

 1. 1. Verbëria dhe problemet e shikimit
 2. 2. Psikologet pohojne se situata e femijeve te verber eshte me pak tragjike se ajo e femijeve “qe nuk degjojne”. Shembujt tregojne se te verberit e gezojne jeten duke perjetuar kenaqesi te shumta shpirterore 1oo vjet me pare ,Maurice ,themeluesi i shoqates se te verberve “Valentin Hauy “ lutej “Jepini te verberve pune dhe jo lemoshe “ Puna,veprimtaria e tyre ne procese te ndryshme prodhuese e krijuese eshte rruga e vetme per humanizimin ,riaftesine e tyre,integrimin ne shoqeri,pavaresine materiale e morale,ekuilibrin psikologjik
 3. 3.  Nuk rekomandohen pune ku ka : 1.Zhurme 2.Temperatura te larta 3.Pune qe ndikojen ne trashjen e gishtave 4.Pune ne ambjente me lende toksike 5.Pune qe kerkon levizjen e zhvendosje te vemendjes
 4. 4.  Profesionet efikase : 1.Tapicier 2.Perpunues ne sektorin e letres 3.Akordues pianosh 4.Radiofonist 5.Masazhator 6.Montues celesash elektronik 7.Mjeles lopesh  Kohet e fundit jane bere me te shpeshta profesionet intelektuale
 5. 5.  Per ta nxjerre te verberit nga izolimi  duhet ti sigurojme : pavaresi fizike lirshmeri ne levizje Pa keto elemente nuk do ishte  i afte as per punet me te thjeshta  Per tu dalluar mban nje shkop te bardhe ne dore e cila ndihmon dhe nerritjen e rrezes se veprimit
 6. 6. Studimet tradicionale në botë në fushën e tifopsikologjisë Dëmtimi I shikimit dhe pasojat e tij Bazat e rehabilitmit të shikimit dhe arsimini Vlerësimi I shikimit dhe I probleme te tij Vlerësimi I shikimit të kufizuar dhe ndërhyrja Dinamikat psikologjike dhe sociale të dëmtimit të shikimit Dëmtimi I shikimit dhe lidhja e tij me dëmtime të tjera Vlerësimi I të mësuarit të fëmijëve me probleme shikimi
 7. 7. Vëshitrësitë në të parë 1. Miopia (vështrimi I shkurtër) 2. Hipermetropia (vështrimi I gjatë) 3. Astigmatisma 4. Strabisma (Vështrim I vëngërt) 5. Verbëria e ngjyrave 6. Nistagmus
 8. 8. Miopia 1. Shohin me lehtësi objektet që janë pranë tyre dhe me vështirësi ato që ndodhen larg tyre. 2. Energjia që shfaqet në vëmendjen e tyre është e drejtuar drejt brendësisë ,në drejtimin nga jashtë brenda. 3. Këta individë kanë nevojë të madhe për privatësi . 4. E orjentojnë energjinë e tyre psikike jashtë nëse shprehin dëshurë të firtë të bëhen të dukshëm dhe nqs besojnë se kjo gjë është e sigurtë
 9. 9. Hipermetropia Shohin objektin që ndodhet më larg më lehtë sesa atë që ndodhet më afër. Janë të fokusuar më tepër në atë që ndodh jashtë sesa brenda objektit. Këta persona e kanë tepër të vështirë të hyjë brenda vetes duke qënë se janë të orientuar së jashtmi. Janë të interesuar për jetën e të tjerëve dhe janë pak të prirur për jetën vetjake
 10. 10. Astigmatisma Përthyerje jo e rregullt e korneas. Vështrimi është I shpërqëndruar dhe objektet shihen duke rretulluar kokën për të gjetur këndin më të mirë për observim. Përdorimi I lenteve të sakta korrigjuese I ndihmon në korigjimin e kësaj tendence kur është e nevojshme.
 11. 11. Strabisma(vëzhgimi i vëngërt) Nuk është vazhdimisht I dukshëm por shfaqet atëherë kur fëmija lodhet ,ose bëhet I dukshëm në distanca të caktuara gjatë punës ku sytë alternohen me njëri tjetrin Një fëmijë mund të jete monokular por mund ta kompesojë këtë defekt për një zonë të kufizuar të të parit duke shtuar lëvizjet e kokës.
 12. 12. Verbëria e ngjyrave Ndodh në një minoritet të popullatës dhe është më e përhapur tek djemtë sesa tek vajzat. Verbëria totale ndaj ngjyrave (të shohësh botën bardh e zi ) është shumë më pak e përhapur sesa verbëria e ngjyrave
 13. 13. Nistagmus  Mjegullim i detajeve dhe ngjyrave në distanca të largëta  Sytë oshilojnë  Shumë faktorë ndikojnë në aspektin e të parit por implikimet praktike variojnë gjerësisht dhe mesa duket paraqesin anomali. 1. Efekti tunel
 14. 14. Nxenesit me probleme te shikimit ne klasa. Ҫfare mund te bejne mesuesit? 1. Kush duhet te mbaje syze? Mesuesit duhet te dine kush duhet te mbaje syze, si dhe te dine kur dhe pse ato jane vene. 2. Jepu me shume kohe per te mbaruar nje detyre. Femijet qe kane probleme me te paret kane nevoje per me teper kohe se moshataret e tyre per te kryer detyra. 3. Kontrollo kushtet e ndricimit. Nje ndricim i mire eshte mese i nevojshem per nje perdorim efikas te kapacitetit te te parit.
 15. 15. 4. Familjarizohuni me perdorimin e ndihmes optike. Perdorimi I thjerrezave me cilesi te mire optike mund te ndihmoje disa por jot e gjithe. Perdorimi I nje projektori zmadhues mund te jete nje mundesi shume e mire. 5. Zgjidhni librat me kujdes. Ne librat shkollore dhe ne librat per lexim detaje si cilesia e mire e printimit dhe cilesia e letres, hapesira te mjaftueshme mes fjaleve dhe nje kontrast te mire. 6. Perdorimi I nje kasete magnetofoni eshte shume e dobishme
 16. 16. Burimet e ndihmes  Prinderit- Lidhjet shtepi-shkolle jane me rendesi jetike.  Okulisti- Raportet e tyre tregojne shkallen e veshtiresise se te parit.
 17. 17. Edhe i verbëri mund të orientohet si njeri normal. Defektologjia- Shkenca që merret me parandalimin, rikuperimin dhe përmirësimin e jetës së personave që paraqesin mangësi të natyrave të ndryshme. Nën degët: sudologjia, logopedia, tiflologjia etj. Ajo që deri dje shihej e zymtë, nuk është më e tillë. Edhe pse me disa vështirësi këta persona bëjnë një jetë normale, duke kontribuar si gjithë të tjerët.
 18. 18. Veçorit dhe pasojat negative të verbimit dhe shikimit të pjesshëm nuk shfaqen tek kushdo në të njëjtën masë. Ato instalohen dhe zhvillohen kur ne nuk I parandalojmë dhe sidomos kur neglizhojmë format e larmishme të rehabilitimit të hershëm psiko-pedagogjik.
 19. 19. Humbja e shikimit dhe ndikimi që ka në jetën e përditëshme të këtyre personave: 1.Nga mungesa e stimulimit pamor, të verbërit kanë mangësi edhe në metabolizmin e glucideve, likuideve, çrregullime të gjumit dhe janë të predispozuar për një lodhje të shpejt mendore. 2.Ka një rëndësi mjaft të veçant edukimi fizik, pasi vihen re shpesh çekulibrime, qëndrime trupore jo të përshtatshme. 3.Edukimi sistematik i shqisave të të prekurit, për të zotëruar përfytyrime të përshtatshme pamore për sende dhe realitete të ndryshme. 4.Zhvillimi intelektual.
 20. 20. 2 fushat kryesore ku është përqëndruar vlerësimi I fëmijëve me paaftësi në të parë:  Vlerësimi I individit, që përfshin vlerësimin e paaftësisë në aspektin mjekësor dhe vlerësimi I përparimit mesimor  Vlerësimi I institucionit arsimor I cili kryhet për të përcaktuar rolin e institucionit përkatës në shërbim të fëmijëve me paaftësi në të parë.
 21. 21. Probleme të vlerësimit të fëmijëve me paaftësi në të parët  Vlerësimi I fëmijëve me paaftësi në të parë është një aspekt pak I zhvilluar në Shqipëri.  Mungon sistemi I shërbimit kombëtar të vlerësimit  Vlerësimi është I përqëndruar në aspektin mjekësor dhe shumë pak në aspektin psikologjik  Mungojnë ekipet e vlerësimit me specialistë të fushave të ndryshme  Studentët e ekipeve të mësuesisë kanë formim të pamjaftueshëm në fushën e vlerësimit të fëmijëve me nevoja të vecanta  Prindërit përfshihen shumë rrallë në procesin e vlerësimit si dhe instrumentet e matjes dhe të vlerësimit janë të pakta
 22. 22. Nismat e reja ligjore dhe institucionale. Në nismat institucionale do të përmendnim:  Ngritjen e një sistemi kombëtar të shërbimit të vlerësimit  Hartimin e një programi vlerësimi shumëpërmasor që të përfshijë vlerësimin mjekësor, vlerësimin psikologjik, vlerësimin arsimor, vlerësimin e shikimit funksional, vlerësimin e teknologjisë mbështetëse si dhe vlerësimin e mjeteve të të nxënit.
 23. 23. Krijimi i kapaciteteve intelektuale për realizimin e vlerësimit. Për këtë nevojiten:  Programe formimi dhe kualifikimi  Krijimi i ekipeve të vlerësuesve  Trajnimi i mësuesve  Trajnimi i prindërve
 24. 24. Shkrimi Brail 1. Shkrimi brail eshte nje sistem pikash ne reliev qe perdoret nga personat me mungese te theksuar shikimi per te shkruar dhe lexuar. 2. Me kombinime te ndryshme ,formohen 64 modele te ndryshme. 3. Ky sistem u shpik nga luis brail . 4. Historiku ne Shqiperi : Ai filloi te perdorej shume vone dhe ka hasur ne disa pengesa
 25. 25.  Kohet e fundit ka pesuar nje zhvillim te vrullshem edhe ne shqiperi.  Pas viteve 90 per shkak te harreses nga shteti ,jeta eshte bere me e veshtire per to .  Jane te integruar ne nje shoqate ,shoqata e te verberve te Shqiperise.  Kjo shoqate eshte perpjekur shume vitet e fundit per ta bere me te lehte alfabetin e cila eshte me rendesi jetike.  Projekte te reja per ta pershatur edhe ne perdorimin e kompjuterit.
 26. 26. FALEMINDERIT!

×