Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
Thyesat janë rezultat i pjesëtimit të dy numrave të plotë.
Me fjalë tjera shprehja e trajtës apo a/b, ku a-ja
quhet numëru...
Numruesi dhe emëruesi i thyesës janë shumëzuar me 2.Ndrsa vlera e saj nuk u
ndryshua.
a:b=( a · n) : (b · n). prandaj: ; a, b, n € Ν.
Nëse numëruesi dhe emëruesi i një
thyese shumëzohet me një numër të
njëjtë, të ndryshueshëm prej
zeros,fitohet thyesë e ba...

 Kjo barazi vlen pasi që 4· 3 = 6 · 2 .
 Numëruesi dhe emëruesi i thyesës janë
pjesëtuar me numër të njëjtë, ndërsa vl...
Nëse numëruesi dhe emëruesi i një
thyese pjesëtohen me pjesëtuesin e
tyre të përbashkët (më të madh se 1),
atëhere thyesë ...
Thyesa nuk mundet të thjeshtohet ,pasi numëruesi dhe emëruesi janë
numra reciprokisht të thjesht. Thyesa e këtillë quhet t...
Punoi: Ysni Ismaili
Manastir
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2

5.152 Aufrufe

Veröffentlicht am

Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave

Veröffentlicht in: Kunst & Fotos
 • Sex in your area is here: ❶❶❶ http://bit.ly/2F7hN3u ❶❶❶
     Antworten 
  Sind Sie sicher, dass Sie …  Ja  Nein
  Ihre Nachricht erscheint hier
 • Follow the link, new dating source: ♥♥♥ http://bit.ly/2F7hN3u ♥♥♥
     Antworten 
  Sind Sie sicher, dass Sie …  Ja  Nein
  Ihre Nachricht erscheint hier

Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2

 1. 1. Thyesat janë rezultat i pjesëtimit të dy numrave të plotë. Me fjalë tjera shprehja e trajtës apo a/b, ku a-ja quhet numërues dhe është numër i plotë kurse b-ja quhet emërues dhe është një numër i plotë i ndryshëm nga 0 quhet thyesë ose numër racional. Pjestimi i dy numrave të plotë nuk është gjithmonë numër i plotë në ato raste themi se kemi pjesëtim me mbetje. Nëse kemi mbetje atëherë thyesa shkruhet si numër decimal p.sh 1/2 si 0,5 por mund të ndodh që numrat pas presjes të përsëriten pakufi shumë herë p.sh 1/3 do ta shkruanim rezultati do të ishte 0,333..., pra një numër decimal periodik 3-shi pas presjes dhjetore përsëritet pafund shumë herë. Pasi për të shkruar pakufi 3-sha do të na duhej pakufi kohë po e lëmë më mirë si 1:3 apo 1/3 .
 2. 2. Numruesi dhe emëruesi i thyesës janë shumëzuar me 2.Ndrsa vlera e saj nuk u ndryshua.
 3. 3. a:b=( a · n) : (b · n). prandaj: ; a, b, n € Ν.
 4. 4. Nëse numëruesi dhe emëruesi i një thyese shumëzohet me një numër të njëjtë, të ndryshueshëm prej zeros,fitohet thyesë e barabartë me thyesën e dhënë. Kjo rregull quhet zgjerimi i thyesave. Zgjerimi i thyesave
 5. 5.   Kjo barazi vlen pasi që 4· 3 = 6 · 2 .  Numëruesi dhe emëruesi i thyesës janë pjesëtuar me numër të njëjtë, ndërsa vlera e saj nuk u ndryshua.
 6. 6. Nëse numëruesi dhe emëruesi i një thyese pjesëtohen me pjesëtuesin e tyre të përbashkët (më të madh se 1), atëhere thyesë e barabartë me thyesën e dhënë. Kjo rregull quhet thjeshtimi i thyesave. Thjeshtimi I thyesave
 7. 7. Thyesa nuk mundet të thjeshtohet ,pasi numëruesi dhe emëruesi janë numra reciprokisht të thjesht. Thyesa e këtillë quhet thyesës e pa thjeshtuar
 8. 8. Punoi: Ysni Ismaili Manastir

×