Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
RËNIA E SHTETIT ROMAK
Shkaqe të brendshme dhe të jashtme
• Me kalimin e kohës, shteti romak gjithnjë e më tepër
• dobësohej. Fshatarët e pakënaq...
Hunët kanë depërtuar nga Azia në Evropë në gjysmën
e dytë të shekullit të katërt. Nën udhëheqjen e Atilës,
gjatë shekullit...
Ndarja e shtetit
• Shteti romak nuk ka pasur forcë të mbrohet
nga
• sulmet e popujve barbarë.
• Gjatë vitit 395, shteti ro...
Fortesë romake në GjermaniUshtar romak
gjatë kohës së
mbretërisë së
vonshme.
• Dy pjesët e shtetit romak asnjëherë nuk u
bashkuan
• më. Më vonë Perandoria Romake Lindore mori
emrin
• Bizant. Ai do të...
Rënia e Perandorisë
Romake Perëndimore
• Perandoria Romake Perëndimore ka qenë e
• ekspozuar ndaj sulmeve të shpeshta të p...
Atila, udhëheqës u
Hunëve
•Punoi: Ysni
Ismaili VI-5
•
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Rënia e shtetit romak

855 Aufrufe

Veröffentlicht am

Rënia e shtetit romak

Veröffentlicht in: Kunst & Fotos
  • Loggen Sie sich ein, um Kommentare anzuzeigen.

Rënia e shtetit romak

  1. 1. RËNIA E SHTETIT ROMAK
  2. 2. Shkaqe të brendshme dhe të jashtme • Me kalimin e kohës, shteti romak gjithnjë e më tepër • dobësohej. Fshatarët e pakënaqur dhe robërit vazhdimisht • janë ngritur në kryengritje. Ushtarët nuk kanë marrë paga • të rregullta dhe humbën interes për të luftuar. Ekonomia • dobësohej, ndërkaq prodhimtaria u zvogëlua shumë. • Në shekullin e katërt dhe të pestë, shteti romak fi lloi • të sulmohet nga fi set Hunë dhe Germanë.
  3. 3. Hunët kanë depërtuar nga Azia në Evropë në gjysmën e dytë të shekullit të katërt. Nën udhëheqjen e Atilës, gjatë shekullit të pestë kanë formuar shtet të fuqishëm me qendër në Panoni. Prej andej kanë sulmuar territoret e shtetit romak. Sulmet e tyre kanë pasur karakter plaçkitës. Më të ashpër kanë qenë sulmet e fi seve gjermane Vandalë dhe Vizigotë. Vizigotët kanë pushtuar dhe plaçkitur qytetin e Romës gjatë vitit 410, ndërkaq të njëjtën e kanë bërë edhe Vandalët në vitin 455.
  4. 4. Ndarja e shtetit • Shteti romak nuk ka pasur forcë të mbrohet nga • sulmet e popujve barbarë. • Gjatë vitit 395, shteti romak ka qenë i ndarë në dy • pjesë: Perandoria Romake Perëndimore, me qendërnë Romë dhe Perandoria Romake Lindore me qendër • në Konstantinopol (Stambolli i sotëm).
  5. 5. Fortesë romake në GjermaniUshtar romak gjatë kohës së mbretërisë së vonshme.
  6. 6. • Dy pjesët e shtetit romak asnjëherë nuk u bashkuan • më. Më vonë Perandoria Romake Lindore mori emrin • Bizant. Ai do të ekzistojë edhe 1 000 vjet, deri në fund të • shekullit pesëmbëdhjetë. Maqedonia mbeti në përbërjen e • Perandorisë Romake Lindore
  7. 7. Rënia e Perandorisë Romake Perëndimore • Perandoria Romake Perëndimore ka qenë e • ekspozuar ndaj sulmeve të shpeshta të popujve barbarë. • Trazirat dhe kryengritjet e popujve të nënshtruar kanë qenë • të shumta. Prandaj mbretëria shpesh u shkatërrua. Gjatë • vitit 476, një nga udhëheqësit e fi seve gjermane rrëzoi • nga pushteti sunduesin e fundit romak, mbretin Romul • Augustul. Ky vit konsiderohet si fundi i Perandorisë • Romake Perëndimore. Kjo konsiderohet edhe si fundi • i historisë të shekullit të vjetër në Evropë dhe fi llimi i • mesjetës.
  8. 8. Atila, udhëheqës u Hunëve
  9. 9. •Punoi: Ysni Ismaili VI-5 •

×