Anzeige

ΙΠΠΟΤΕΣ- ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ.pptx

20. Mar 2023
Anzeige

Más contenido relacionado

Similar a ΙΠΠΟΤΕΣ- ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ.pptx(20)

Último(20)

Anzeige

ΙΠΠΟΤΕΣ- ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ.pptx

 1. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΡΟΔΟΥ “Σερ Κέι: Ένας Διαφορετικός Ιππότης” Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Γριβέλλα Ευτυχία ΠΕ78 Κουμπουλή Παναγιώτα ΠΕ86 Παρθενόπουλος Θεοφάνης ΠΕ02
 2. Ο ΙΠΠΟΤΗΣ  Ήταν ένα είδος ευγενούς πολεμιστή στο μεσαίωνα αλλά και ένας τιμητικός στρατιωτικός τίτλος.  Ο στρατιώτης αυτός ήταν έφιππος, βαριά οπλισμένος και θωρακισμένος με ολόσωμη πανοπλία για να προστατεύεται από τα χτυπήματα των αντιπάλων του.  Ζούσε σε κάστρα, ενώ ακολουθούσε ένα συγκεκριμένο κώδικα συμπεριφοράς.  Τον τίτλο του ιππότη προσέφερε συνήθως ο βασιλιάς ως αναγνώριση των πολύτιμων υπηρεσιών κάποιου προς το κράτος. Επίσης ως ανταμοιβή για τις στρατιωτικές υπηρεσίες που προσέφεραν τους παρέχονταν μεγάλες εκτάσεις γης.
 3.  Οι ιππότες έπαιρναν μικρά παιδιά κυρίως αγόρια και τους δίδασκαν πώς να χειριστούν το ξίφος και την ασπίδα που τους δινόταν. Με αυτόν τον τρόπο τα αγόρια από πολύ νωρίς γινόταν ιππότες και μπορούσαν να παρουσιαστούν σε κατάσταση μάχης.  Επίσης εξασκούνταν στην ιππασία και το κυνήγι. Στις βασικές δεξιότητες συγκαταλέγονταν ‘ ο χειρισμός του αλόγου’. Γι’ αυτό το λόγο είχε στην κατοχή του το καλύτερο άλογο, ακριβό και βαρύ οπλισμό. Πάνω από όλα ήταν καλός πολεμιστής και στρατιώτης, αλλά και ένας ευγενής που διακρίνονταν για τους τρόπους του και τη συμπεριφορά του.
 4. ΑΞΙΕΣ Καθήκον κάθε ιππότη ήταν να προστατεύει τους αδύναμους και τους ανυπεράσπιστους. Σιγά- σιγά αναπτύχθηκε ένας κώδικας συμπεριφοράς που περιελάμβανε: στρατιωτική ικανότητα και πειθαρχία, συνετή κοινωνική ζωή και πίστη στη θρησκεία.
 5.  Η ενδυμασία των ιπποτών αποτελούνταν από μια πανοπλία , μια ασπίδα , μια περικεφαλαία και το ξίφος τους. Οι μανδύες των ιπποτών είχαν δια φορετικό χρώμα, τις περισσότερες φορές για να ξεχωρίζουν το κάθε τάγμα.
 6.  Οι Ιωαννίτες Ιππότες, είναι Ιπποτικό Τάγμα, που ξεκίνησε ως αμαλφικό νοσοκομείο στην Ιερουσαλήμ το 1080 για να παρέχει φροντίδα στους φτωχούς, άρρωστους ή τραυματισμένους προσκυνητές των Αγίων Τόπων. Μετά τη Χριστιανική εκστρατεία στην Ιερουσαλήμ το 1099, κατά την πρώτη Σταυροφορία, έγινε θρησκευτικό και πολεμικό τάγμα με δική του διοίκηση αναλαμβάνοντας την προστασία των Αγίων Τόπων.
 7.  Το 1309 το νησί πουλήθηκε στο τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. Το τάγμα ιδρύθηκε το 12ο αιώνα στην Ιερουσαλήμ με στόχο τη νοσηλεία και περίθαλψη των προσκυνητών και σταυροφόρων, αλλά πολύ σύντομα μετεξελίχθηκε σε μάχιμη στρατιωτική μονάδα, η οποία απέκτησε μεγάλες εκτάσεις γης.
 8.  Το κάστρο των Ιπποτών: Χτισμένο στη δεξιά μεριά του λιμανιού, αποτελεί το επιβλητικότερο μνημείο της Ενετοκρατίας. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και αποτελεί κλασικό δείγμα επιβλητικής αμυντικής της εποχής του. Έχει διπλό τείχος και τάφρο. Κατασκευάστηκε το 15ο αι. αλλά ολοκληρώθηκε το 16ο αι..
 9.  Το φρούριο του Άγιου Νικόλαου βρίσκεται διπλά στο λιμάνι της Ρόδου και κτίστηκε από τους Ιωαννίτες ιππότες το 1464.
 10.  Το κάστρο του αρχαγγέλου κτίστηκε και αυτό από τους Ιωαννίτες ιππότες το 1320 στο χωριό του Αρχαγγέλου που βρίσκεται 27 χλμ από τη Ρόδο.
 11.  Είναι κτισμένο στην Αντιμάχεια της Κώς και ήταν ένα αμυντικό κάστρο του νησιού. Κτίστηκε από τους Ιωαννίτες ιππότες τον 15ο αι.
 12.  Το κάστρο του ασκληπιείου είναι κτισμένο στο ασκληπιείο της Ρόδου και έχει κτιστεί από τους Ιωαννίτες ιππότες κατά τον 15ο αι.
 13.  Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των ιπποτών (Καστέλο) βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου. Είναι στο ψηλότερο σημείο του κάστρου και αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μνημείο της περιόδου των ιπποτών. Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου είναι κτίσμα του 14ου αιώνα. Κατασκευάστηκε από τους Ιωαννίτες ιππότες, οι οποίοι κατείχαν τη Ρόδο από το 1309 έως το 1522.
 14.  Το παλάτι εκτός από διοικητικό κέντρο των Ιπποτών και κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου ήταν επίσης έδρα της άρχουσας κοινωνικής και πνευματικής τάξης της Ρόδου καθώς υπήρξε το κέντρο της ζωής του Τάγματος των Ιπποτών. Εκεί συγκαλούνταν οι Γενικές Σύνοδοι του Τάγματος, γίνονταν οι μεγάλες συγκεντρώσεις του λαού και οι τελετές των μεγάλων Μαγίστρων.
 15.  Στο ισόγειο του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου υπήρχαν οι βοηθητικοί χώροι, οι κουζίνες, οι αποθήκες και οι στάβλοι ενώ στον πάνω όροφο υπήρχαν οι επίσημες αίθουσες, η μεγάλη αίθουσα του Συμβουλίου, η τραπεζαρία και τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Μεγάλου Μαγίστρου, γνωστά με την ονομασία «Μαργαρίτες». Η είσοδος του Παλατιού είναι εντυπωσιακή και την κοσμούν δύο επιβλητικοί ημικυκλικοί πύργοι με επάλξεις καθώς και ο θυρεός του Μεγάλου Μαγίστρου.
 16.  Μετά την προσάρτηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα το 1948 ο πρώτος όροφος του παλατιού μετατράπηκε από τις ελληνικές αρχές σε μουσείο το οποίο περιέχει διάφορες καλλιτεχνικές δημιουργίες, είδη λαϊκής τέχνης από την αρχαιότητα και τον μεσαίωνα, όπλα, μεσαιωνικές ταφόπλακες, κοσμήματα, βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, αγάλματα και άλλα ευρήματα ενώ γενικά το όλο κτίσμα αποτελεί τον μεγαλύτερο πόλο έλξης επισκεπτών στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.
 17.  https://www.youtube.com/watch?v=5C_92pa4_9w  https://www.youtube.com/watch?v=it8_6-EL-AE  https://www.youtube.com/watch?v=OWwCTqJ_ypQ
 18.  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%AC%CE%B3%CE%BC%CE%B1_%CF%84% CE%BF%CF%85_%CE%91%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85- %CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7_%CF%84%CE%B7%CF%82_% CE%99%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B C  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF %81%CE%AF%CE%B1:%CE%A4%CE%AC%CE%B3%CE%BC%CE%B1_%CF%84%CE%B7 %CF%82_%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BD%CE%B7%CE%BC%C E%AF%CE%B4%CE%B1%CF%82  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CF%83%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE %BD%CE%B1%CF%82  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%89%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%AF%C F%84%CE%B5%CF%82_%CE%99%CF%80%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%82  http://www.troktikaras.com/2008/06/video.html  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%8D%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CE%BD% CF%84%CE%B5_%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%BD  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BD%C E%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%A4%CE%AC%CE%B3%CE%BC%CE%B1  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%81%CE%B1%CE%BA_%CF%84%CF%89%C E%BD_%CE%99%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%84%CF%8E%CE%BD  http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=6301
Anzeige