Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
"За миналото спомен жив":
Славейковите музеи в България
Вера Бонева
Трявна, 24 септември 2015
Забележителният национален деец
и писател Петко Рачов Славейков
(р. 27 ноември 1827) умира
на 1 юли 1895 година в София.
И...
"Петко Славейков! Да, Славейков, моят учител и вашият.
Най-важният период на нашата история – периодът на борбата ни
за ду...
Среща на морския бряг –
Иван Вазов и Петко Славейков в Морската градина във Варна
Софийският музей
 Отворен е за публиките на 1 юли 1951 г. – две години след като внучката на
Петко и племенница на Пенчо ...
Славейковият музей в София – екстериор
Славейковият музей в София – интериор
Тревненският музей
 Създаден е през 1964 г. след реставрация на Славейковата къща в Трявна, дарена
от племенницата на Ири...
Славейковата къща в Трявна,
външен изглед към 1900 година
Вата Тотева, 1904
Търновският музей
 В старинната част на Велико Търново е запазена къщата, в която на 17 ноември
1827 г. се е родил Петко ...
Търновският музей
на Петко Славейков
Търновският музей – мнение
"Къщата музей "Петко Славейков" във Велико Търново е обект
на Регионалния исторически музей. От...
Двоица първосътворители на културната ни идентичност
с достойно музейно присъствие в съвременната публичност
Не само в оно...
Славейковите музеи:
врати към културната
ни идентичност
или
портали към магическата
реалност, стояща зад
изобретената
от П...
На уста ми сладка дума -
ще да бъде този кът,
дето Дунав, Вардар, Струма
и Марица си текат!
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

"За миналото спомен жив": Славейковите музеи в България

383 Aufrufe

Veröffentlicht am

Презентация, съпътстваща участие в научна конференция "Трявна и тревненци в националната история и култура", Трявна, 24-25 септември 2015

Veröffentlicht in: Präsentationen & Vorträge
 • Als Erste(r) kommentieren

"За миналото спомен жив": Славейковите музеи в България

 1. 1. "За миналото спомен жив": Славейковите музеи в България Вера Бонева Трявна, 24 септември 2015
 2. 2. Забележителният национален деец и писател Петко Рачов Славейков (р. 27 ноември 1827) умира на 1 юли 1895 година в София. Изпратен е в последния си земен път с подобаващи почести и със слова, бележещи съзнанието на съратници и съвременници за значимия обхват и за неизмеримата дълбочина на общественото и творческото му дело.
 3. 3. "Петко Славейков! Да, Славейков, моят учител и вашият. Най-важният период на нашата история – периодът на борбата ни за духовно освобождение – беше напълнен с неговата деятелност, с неговото слово, с неговото име. Родолюбец горещ, ум богат, всестранен, той даде най-силния подтик на народното свестяване; писател, поет даровит, той пръв със своя майсторски чук издяла из грубата скала на българский език статуи с изящни линии и форми, пръв изкара из тоя първобитен, необработен инструмент ония сладки звукове, ония драги песни, които са омайвали нашите юношески години и са проронили в тях първите семена от любов към хубавото, към поезията. Душа упорита, желязна, родена за борба, Славейков понесе като твърд гранит всичките бури на една мъчна епоха и служи за тръбач на въздишките и ламтенията на цял един народ, внимателно вслушан в неговото сладко и гръмко слово." Иван Вазов, Реч в Народното събрание, произнесена на 24 септември 1895
 4. 4. Среща на морския бряг – Иван Вазов и Петко Славейков в Морската градина във Варна
 5. 5. Софийският музей  Отворен е за публиките на 1 юли 1951 г. – две години след като внучката на Петко и племенница на Пенчо Славейкови дарява на Столичния градски народен съвет наследствения апартамент на ул. "Георги Раковски" №138, получен като компенсация за съборената през 1932 г. Славейкова къща в София.  От 1976 г. Славейковият музей е част от системата на Националния литературен музей в столицата и поддържа постоянна експозиция, представяща обществената и литературна дейност на бележитите баща и син – Петко и Пенчо Славейкови.  Музеят разполага с фонд от автентични ръкописи (над 80000 л.), личните библиотеки на двамата творци и на други представители на фамилията, оригинални фамилни вещи, творби от български художници, колекция от български национални шевици.  Интериорните възстановки напомнят домашните кътове, в които Петко и Пенчо са творили, общували със семейството и с приятелите си, тъгували и мечтали.
 6. 6. Славейковият музей в София – екстериор
 7. 7. Славейковият музей в София – интериор
 8. 8. Тревненският музей  Създаден е през 1964 г. след реставрация на Славейковата къща в Трявна, дарена от племенницата на Ирина и Петко – Вата Тотева, на местната община за музей. Къщата е обитавана от бележитото семейство от 1853 до 1876, като там са родени всичките девет деца, седем от които доживяват младостта и зрелостта си.  Представя бита на среднозаможно тревненско семейство с веществени материали от фонда на местния музей. Оригиналите, пряко свързани с Петко и Пенчо Славейкови, са малко. Интерес представляват кошът за книги, работната маса и личният часовник на Петко.  Музеят е обект на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна и успешно изпълнява мисията си по поддържане жива паметта за Петко и Пенчо Славейкови.  През 2012 г. е фото-документалната експозиция на Тревнеския музей е обновена изцяло, като е адаптирана към новите естетически нагласи на публиката и е положена по-успешно в съвременната интерпретативна среда, свързана с двамата бележити тревненци.
 9. 9. Славейковата къща в Трявна, външен изглед към 1900 година Вата Тотева, 1904
 10. 10. Търновският музей  В старинната част на Велико Търново е запазена къщата, в която на 17 ноември 1827 г. се е родил Петко Славейков. След реставрационни действия, тя е открита като музей през 1971 г. Пак по това време на ъгъла на улицата, на която се намира къщата, е поставен паметник на бележития деец – седнал в цял ръст. Автор е Благой Илиев.  Постоянната експозиция е фотодокументална и представя историческата фигура на дееца със стилистиката, присъща на музейната комуникация от преди половин век. При все това тя е информативна и относително добре поддържана.  Музеят в Търново има перспективи да се превърне във важно средище за популяризиране на историческата фигура на Петко Славейков, живял до края на дните си с добра памет за родния град и реализирал част от обществените и книжовните си инициативи в него.
 11. 11. Търновският музей на Петко Славейков
 12. 12. Търновският музей – мнение "Къщата музей "Петко Славейков" във Велико Търново е обект на Регионалния исторически музей. Отваря се само по заявка. Нямам спомени да съм я посещавал. Колегите от отдел " Възраждане " бяха любезни да я отворят специално за мен. Експозицията е от 70-те години, но е добре направена и ми хареса. Има проект за обновяването ѝ на стойност 11-12 хил. лв., които естествено не са намерени." Из блога на адвокат Паскал Пиперков, 11 ноември 2011 ppiperkov.wordpress.com
 13. 13. Двоица първосътворители на културната ни идентичност с достойно музейно присъствие в съвременната публичност Не само в онова, което ази правя, не само в думите, не само в мисълта — пред погледа ми той се винаги възправя с усмивка бодряща и тиха на уста. И сещам в моята аз неговата воля, и неговата мощ во всякой мой удар… и чувам: "Победи световната неволя — и на беди бъди в живота господар!…" Пенчо Славейков, "Баща ми в мен"
 14. 14. Славейковите музеи: врати към културната ни идентичност или портали към магическата реалност, стояща зад изобретената от Петко Славейков дума татковина
 15. 15. На уста ми сладка дума - ще да бъде този кът, дето Дунав, Вардар, Струма и Марица си текат!

×