Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Cara pemilihan Khalifah (sej) stpm sem 2

sejarah islam stpm penggal 2

 • Als Erste(r) kommentieren

Cara pemilihan Khalifah (sej) stpm sem 2

 1. 1. SOALAN : HURAIKAN KRITERIA SEORANG KHALIFAH DAN CARA PEMILIHANNYA PADA ZAMAN KHULAFA’ AL- RASYIDIN DISEDIAKAN OLEH: FAIZUL 6A1 AZAM 6A1
 2. 2. ADIL BERILMU WARAK TIDAK CACATBERANI PANDAI BERHUJAH BIJAKSANA DALAM SIASAH KRITERIA- KRITERIA KHALIFAH
 3. 3. CARA PEMILIHAN KHALIFAH KAEDAH PERUNDINGAN WASIAT KHALIFAH TERDAHULU KAEDAH MUSYAWARAH SECARA DESAKAN SEKUMPULAN UMAT ISLAM
 4. 4.  SEJARAH INSTITUSI KHALIFAH BERMULA SELEPAS KEWAFATAN NABI MUHAMMAD SAW YG TIDAK MENINGGALKAN SEBARANG WASIAT SIAPA YANG BAKAL PENGGANTINYA SEBAGAI PEMIMPIN KERAJAAN ISLAM MADINAH.  PELANTIKAN ABU BAKAR AL-SIDDIQ SEBAGAI KHALIFAH PERTAMAMERUPAKAN HASIL DRPD PERBINCANGAN DLM KALANGAN UMAT ISLAM DI SAFIQAH BANI SAIDAH
 5. 5. KRITERIA-KRITERIA SEORANG KHALIFAH  ISLAM TELAH MENETAPKAN KRITERIA ATAU SYARAT- SYARAT PELANTIKAN SEORANG KHALIFAH YANG MENJADI PANDUAN KEPADA UMAT ISLAM  ANTARA SYARAT-SYARATNYA IALAH: 1. BERAGAMA ISLAM 2. LELAKI MERDEKA
 6. 6. 1. KAEDAH PERUNDINGAN  KAEDAH INI DIGUNAKAN SEWAKTU UMAT ISLAM BERBINCANG UNTUK MEMILIH PENGGANTI NABI MUHAMMAD SAW  HASIL PERBINCANGAN ANTARA GOLONGAN ANSAR (AUS DAN KHAZRAJ) DENGAN GOLONGAN MUHAJIRIN DI SAQIFAH BANI SAIDAH, KEDUA-DUA PIHAK BERSEPAKAT MELANTIK DAN MEMBAIAH ABU BAKAR AL-SIDDIQ SEBAGAI KHALIFAH PERTAMA.
 7. 7. 2. WASIAT KHALIFAH TERDAHULU  PELANTIKAN MELALUI KAEDAH INI DIKAITKAN DENGAN KHALIFAH UMAR BIN AL-KHATTAB.  SEBELUM KHALIFAH ABU BAKAR AL-SIDDIQ MENINGGAL DUNIA, BELIAU TELAH MENCADANGKAN AGAR UMAR BIN AL-KHATTAB DILANTIK SEBAGAI BAKAL PENGGANTI KHALIFAH DAN DISETUJUI OLEH PARA SAHABAT.  TUJUAN KHALIFAH ABU BAKAR AL-SIDDIQ BERTINDAK DEMIKIAN ADALAH UNTUK MENGELAKKAN PERPECAHAN DALAM KALANGAN UMAT ISLAM.  UMAT ISLAM KEMUDIANNYA TELAH MEMBAIAH UMAR BIN LA-KHATTAB SEBAGAI KHALIFAH KEDUA.
 8. 8. 3. KAEDAH MUSYAWARAH  KHALIFAH UMAR BIN AL-KHATTAB MENUBUHKAN JAWATANKUASA KHAS BERTUJUAN UNTUK MENCARI CALON PENGGANTI KHALIFAH YANG SETERUSNYA.  JAWATANKUASA INI TELAH MENEMU RAMAH SETIAP CALON DAN MENDAPATKAN PANDANGAN MASYARAKAT MADINAH SEBELUM PEMILIHAN DAN PELANTIKA DIBUAT.  AKHIRNYA, UTHMAN BIN AFFAN DILANTIK DAN DIBAIAH SEBAGAI KHALIFAH BERDASARKAN KELAYAKKAN DAN KELEBIHAN BELIAU.
 9. 9. 4. SECARA DESAKAN SEKUMPULAN UMAT ISLAM  KAEDAH PELANTIKAN INI DIKAITKAN DENGAN KHALIFAH ALI BIN ABU ABI TALIB .  PELANTIKAN BELIAU DIANGGAP TIDAK DEMOKRATIK, MALAH PENDUDUK SYAM DAN BANI UMAYYAH MENETANG PELANTIKAN TERSEBUT.  DARI SUDUT PANDANGAN LAIN, PELANTIKAN SECARA PAKSA WAJAR DILAKUKAN BERDASARKAN KEADAAN SEMASA NEGARA YANG KETIKA ITU TIDAK STABIL DAN MEMERLUKAN SEORANG YANG TEGAS DAN BERWIBAWA DALAM MENGEMBALIKAN KEAMANAN DAN PERPADUAN UMMAH.  OLEH ITU, PEMILIHAN DAN PELANTIKAN KHALIFAH ALI BIN ABI TALIB MEMANG DEMOKRATIK KERANA MEMENUHI KRITERIA DAN KEADAAN DARURAT TERSEBUT. MALAH , BELIAU JUGA MENDAPAT SOKONGAN DARIPADA PENDUDUK HIJAZ, BASRAH, DAN KUFAH.
 10. 10. KESIMPULAN  PELANTIKKAN SESEORANG KHALIFAH PADA ZAMAN KHULAFA’ AL-RASYIDIN DIJALANKAN DENGAN PELBAGAI CARA.  NAMUN ASPEK YANG TERPENTING DALAM PEMILLIHAN TERSEBUT IALAH IALAH INDIVIDU BERKENAAN MESTI DIBAIAH OLEH UMAT ISLAM.

×