Anzeige
Anzeige

Más contenido relacionado

Anzeige

Studio Schaeffer over architectuur en bouwfysica

 1. ir. M. (Mischa-Marah) Wullems Are beautiful buildings more circular?
 2. wat is circulariteit?
 3. waarom?
 4. duurzaamheid is meer dan circulariteit energie gezondheid materiaal integraal optimum + emotionele, culturele of historische waarde + flexibilite it
 5. wij zijn studioschaeffer
 6. garage naar kantoor
 7. garage naar kantoor
 8. garage naar kantoor
 9. garage naar kantoor
 10. school naar woningen
 11. school naar woningen
 12. school naar woningen
 13. school naar woningen
 14. kantoor naar hotel
 15. kantoor naar hotel
 16. kantoor naar hotel
 17. kantoor naar hotel
 18. kantoor naar hotel
 19. autoshowroom naar kantoor
 20. autoschowroom naar kantoor
 21. fabriek naar villa
 22. fabriek naar villa
 23. fabriek naar villa
 24. fabriek naar villa
 25. pakhuis naar appartementen
 26. pakhuis naar appartementen
 27. Pakhuis naar appartementen "Transformatie van leegstaande panden is één van de antwoorden op de vraag naar extra woningen in de stad."
 28. watertoren naar woning
 29. watertoren naar woning
 30. watertoren naar woning
 31. watertoren naar woning
 32. Herberg vlietzigt – trouwlocatie - woningen
 33. Herberg vlietzigt – trouwlocatie - woningen
 34. kantoor naar appartementen
 35. kantoor naar appartementen
 36. circulair optoppen
 37. biobased waar het kan, technisch waar (nog) nodig tot 200 jaar geleden huidige aandacht Gezond en toekomstgericht
 38. vooruit naar vroeger
 39. Valkenboskerk: hoop of sloop? • geen monumentale status • transformatie naar +/- 35 appartementen
 40. Valkenboskerk: hoop of sloop? • geen monumentale status • transformatie naar +/- 35 appartementen Kerk staat er om bekend dat het een besloten/gesloten gevel heeft. > Hoe ga je om met daglicht & natuurlijk ventileren (spuien)?
 41. Valkenboskerk: hoop of sloop? • geen monumentale status • transformatie naar +/- 35 appartementen Kerk staat er om bekend dat het een besloten/gesloten gevel heeft. > Hoe ga je om met daglicht & natuurlijk ventileren (spuien)? Kerk staat er om bekend dat het dikke muren heeft & altijd koud is. > Hoe ga je om met isolatie voor woningen?
 42. Valkenboskerk: hoop of sloop? • geen monumentale status • transformatie naar +/- 35 appartementen Kerk staat er om bekend dat het een besloten/gesloten gevel heeft. > Hoe ga je om met daglicht & natuurlijk ventileren (spuien)? Kerk staat er om bekend dat het dikke muren heeft & altijd koud is. > Hoe ga je om met isolatie voor woningen? Kerk staat er om bekend dat het galmt, dit is goed voor diensten. Daarnaast staat deze kerk op een druk kruispunt met auto’s en trams. > Hoe ga je om met akoestiek in de woningen & geluidsbelasting op de gevel?
 43. Valkenboskerk: hoop of sloop? • geen monumentale status • transformatie naar +/- 35 appartementen Kerk staat er om bekend dat het een besloten/gesloten gevel heeft. > Hoe ga je om met daglicht & natuurlijk ventileren (spuien)? Kerk staat er om bekend dat het dikke muren heeft & altijd koud is. > Hoe ga je om met isolatie voor woningen? Kerk staat er om bekend dat het galmt, dit is goed voor diensten. Daarnaast staat deze kerk op een druk kruispunt met auto’s en trams. > Hoe ga je om met akoestiek in de woningen & geluidsbelasting op de gevel?
 44. Valkenboskerk: hoop of sloop? daglicht
 45. natuurlijk ventileren Valkenboskerk: hoop of sloop?
 46. isolatie Valkenboskerk: hoop of sloop?
 47. akoestiek & geluidsbelasting Valkenboskerk: hoop of sloop?
 48. Valkenboskerk: hoop of sloop?
 49. wij zijn studioschaeffer

Hinweis der Redaktion

 1. Wat maakt een amsterdams grachtenpand duurzamer dan een theezakje What is circularity? Circulariteit = duurzaamheid maar duurzaamheid is niet per definitie circulair Wat hebben een theezakje en een amsterdams grachtenpand met elkaar gemeen? Ze bestaan uit verschillende materialen. Moeilijk losmaakbaar. Theezakje met thee in een synthetisch zakje, met een papieren label en metalen nietje.. In welke afvalbak je die ook gooit: het is pas biologisch of technisch her tegebruiken als je thee, zakje, touwtje, nietje en label eerst van elkaar scheidt! Een zestiende eeuws grachtenpand daarentegen dat na 500 jaar nog altijd fier overeind staat is door de jaren heen iedere keer opnieuw hergebruikt van opslag naar horeca, naar kantoor, naar wonen etc.als een soort van vijftigstehands product.
 2. Een theezakje is in deze een lineaire economie Je kan het wel nogmaals gebruiken soort van recycle econimie maar daarna gaat het altijd in de prullenbak en dan ook nog eens met alle afvalstromen zonder te scheiden! Een grachtenpand neigt naar de circulaire economie, hoe komt dit? Waarom willen we dit zo graag doorgeven aan onze kinderen?
 3. Naast materiaal, energie en gezondheid heb je voor een integraal optimum ook flexibele of emotionele of culturele historische waarde nodig.
 4. Een nieuwe transformatie uitdaging in Den Haag hebben wij met beide handen aangepakt door ons nieuwe kantoor te vestigen in een oude garage in de Haagse binnenstad. Deze leegstaande garage is volledig gerenoveerd met duurzame technieken en getransformeerd tot ons nieuwe kantoor. De visie voor het kantoor is om met elkaar in een grote open ruimte te kunnen werken en zo de onderlinge samenwerking en creativiteit te versterken.
 5. Transformatie van householdschool- naar woongebouw De voormalige huishoudschool aan de Ruijterstraat in de Haagse Zeeheldenkwartier wordt getransformeerd naar een woongebouw met twaalf rug-aan-rug hofwoningen en drie luxe stadsvilla’s. De originele hoofdbebouwing is in de footprint ongewijzigde gebleven en als uitgangspunt genomen. Deze bebouwing zal voorzien worden van een dakopbouw. Door de inpassing op een binnenterrein, dicht op de omliggende bebouwing, is de kapverdieping ontworpen als 5e gevel. En vormt het uitgangspunt van het gehele ontwerp. De woningen zullen een oriëntatie naar boven krijgen in plaats van naar de zijkant. Zodoende wordt zowel de privacy van de woningen als de belendende percelen zoveel mogelijk bewaakt.
 6. Transformatie van householdschool- naar woongebouw De voormalige huishoudschool aan de Ruijterstraat in de Haagse Zeeheldenkwartier wordt getransformeerd naar een woongebouw met twaalf rug-aan-rug hofwoningen en drie luxe stadsvilla’s. De originele hoofdbebouwing is in de footprint ongewijzigde gebleven en als uitgangspunt genomen. Deze bebouwing zal voorzien worden van een dakopbouw. Door de inpassing op een binnenterrein, dicht op de omliggende bebouwing, is de kapverdieping ontworpen als 5e gevel. En vormt het uitgangspunt van het gehele ontwerp. De woningen zullen een oriëntatie naar boven krijgen in plaats van naar de zijkant. Zodoende wordt zowel de privacy van de woningen als de belendende percelen zoveel mogelijk bewaakt.
 7. Met de dakopbouw op de voormalige huishoudschool wordt een nieuw daklandschap gecreëerd met patio’s en inpandige dakterrassen. Hiermee zijn beschutte buitenruimten gecreëerd voor de woningen. Het duurzame karakter van het daklandschap en de buitenruimtes wordt gekenmerkt door groene daken met sedum dakbedekking en zonnepanelen. De lichtinval van de townhouses wordt gemaximaliseerd door de schuine glazen dakramen. Een thema in deze twaalf rug-aan-rug woningen is de vide die een open geheel behoudt.
 8. "Door vides te creëren blijft het open geheel en de lichte beleving behouden."
 9. Vernieuwd gemeentelijk beleid voor de Plaspoelpolder en de vele leegstaande kantoren biedt kansen voor herontwikkeling en transformatie van bestaand vastgoed. Rebirth Development ziet deze kansen en heeft dit vertaald in de transformatie van dit kantoorpand aan de Volmerlaan naar een hotel met nevenfuncties. De kwaliteiten van het bestaande pand zijn gecombineerd met een aantal krachtige nieuwe toevoegingen. 
 10. In de plint komt dit tot uiting in de dubbelhoge glazen gevel aan de Volmerlaan. Dit zorgtvoor een ruimtelijke, programmatische en visuele relatie met de directe omgeving
 11. Het bestaande interieur is volledig gestript. De betonnen structuur zal volledig inhet zicht gelaten worden. In de plint zijn voorzieningen voor de hotelbezoekers opgenomen. De lobby is één grote ontspanningsruimte met koffiebar er komt een laundryroom er is ruimte voor het bereiden van eigen maaltijden en er zijn vergaderruimtes. De huidigevoorzieningen in de directe omgeving, het station in de buurt en de nabijheid van het centrum van Delft, Rijswijk en Den Haag zorgen voor aanvullende kwaliteiten van deze locatie.
 12. Dit industrieterrein in het Transvaalkwartier in Den Haag ondergaat een enorme metamorfose. Het gebied wordt aantrekkelijker gemaakt door deze te openen en te verbinden naar de binnenstad. Het gebied transformeert dus meer van gesloten industrie terrein naar een open deel van de stad. Ons is gevraagd een ontwerp te maken voor de transformatie van een autoshowroom naar een nieuw kantoor. Om het ontwerp van de bedrijfsruimte kracht bij te zetten is gekozen voor een grote duidelijke hoofdvorm. Om openheid en transparantie uit te stralen is gekozen voor een grote glazen gevel die wordt omrand door het schuin geprofileerde kader. Dit met donkere aluminium beplating afgewerkte volume is het kantoor gedeelte van het gebouw.
 13. Binnenin dit hoofdvolume van het kantoor is achter de glazen entree een dubbelhoge ruimte gecreëerd met een centrale en lichte gang over de diepte van het pand. Door middel van beloopbaar glas en een daklicht is deze centrale langgerekte ruimte extra benadrukt als centrale verkeersruimte. Deze verkeersruimte zorgt voor de ontsluiting tussen de linker en rechter vleugel op de begane grond en de linker en rechter vleugel op de eerste verdieping. Deze vier afdelingen steken als vier volumes in verschillende mate uit in de dubbelhoge entreeruimte achter de glazen voorgevel. Dit geeft een dynamisch en speels effect aan de imposante entree.
 14. Van koetsfabriek naar stadsvilla Transformatie van verouderde koetsfabriek naar naar moderne stadsvilla Aan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag transformeerden wij een voormalige koetsfabriek tot een unieke stadsvilla. De te verbouwen fabriek kan vanaf twee zijden worden bereikt. Met de auto vanaf de Nieuwe Schoolstraat en te voet via een patio en een hofje vanaf de Denneweg. 
 15. De structuur van de voormalige fabriek bestaat uit een centrale hal met aan weerszijden éénlaagse bebouwing met een kap. In de ruimten naast de centrale hal zijn diverse woonruimten gesitueerd. Hierin is ook de ontsluiting naar de bovenliggende slaapverdieping opgenomen. Met een loopbrug door de centrale hal is de andere zijde te bereiken.
 16. De structuur van de voormalige fabriek bestaat uit een centrale hal met aan weerszijden éénlaagse bebouwing met een kap. In de ruimten naast de centrale hal zijn diverse woonruimten gesitueerd. Hierin is ook de ontsluiting naar de bovenliggende slaapverdieping opgenomen. Met een loopbrug door de centrale hal is de andere zijde te bereiken.
 17. Grote hoge loftachtige ruimtes achter een karakteristieke voorgevel kenmerken de transformatie van dit monumentale pakhuis in het centrum van Den Haag. Het gesloten monumentale karakter van de voorgevel is extra benadrukt door achter de voorgevel een 12 meter hoog atrium met groot daklicht te maken. Stel je voor, je komt binnen door een zware monumentale deur in een voorgevel met nauwelijks ramen en ineens sta je in een 12 meter hoog en licht atrium! Vanuit deze ruimte ga je verder met de lift naar je loft. Vanuit de lift kom je in je loft en heb je een mooi uitzicht over het groene en rustige binnenterrein. Rust midden in de stad!
 18. "Transformatie van leegstaande panden is één van de antwoorden op de vraag naar extra woningen in de stad."  Na uitgebreid overleg en met de gemeente en monumentenzorg hebben we de transformatie van dit pand kunnen realiseren. Ten grondslag aan het ontwerp ligt een bouwhistorisch onderzoek. In dit onderzoek is de geschiedenis van het bouwwerk onderzocht en zijn de historisch waardevolle delen bepaald. Zo is de voorgevel is een vroeg voorbeeld van de zogenaamde expressionistische architectuurstijl waarbij behalve glas in lood ook sculpturen aan weerszijden van de entreedeur werden toegepast.
 19. "Transformatie van leegstaande panden is één van de antwoorden op de vraag naar extra woningen in de stad."  Na uitgebreid overleg en met de gemeente en monumentenzorg hebben we de transformatie van dit pand kunnen realiseren. Ten grondslag aan het ontwerp ligt een bouwhistorisch onderzoek. In dit onderzoek is de geschiedenis van het bouwwerk onderzocht en zijn de historisch waardevolle delen bepaald. Zo is de voorgevel is een vroeg voorbeeld van de zogenaamde expressionistische architectuurstijl waarbij behalve glas in lood ook sculpturen aan weerszijden van de entreedeur werden toegepast.
 20. Van watertoren tot woonhuis Wijziging van de gevel en het interieur van de watertoren Het is de droom van velen om in een karakteristiek, industrieel gebouw te wonen. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.
 21. De functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw maken van de transformatie tot woning een interessante ontwerpopgave. Hierbij komen zowel esthetische als technische aspecten aan bod.
 22. "De Watertoren heeft tot in 1992 een functie vervuld in de drinkwatervoorziening van de Vlietstreek." De toren is geheel uitgevoerd in gewapend beton. De onder in de watertoren opgestelde motoren pompten in vroegere tijden het water uit de reinwaterkelder naar het boven in de toren gelegen waterreservoir. Vanuit het reservoir distribueerde men het drinkwater naar de verbruikers.
 23. Vrijwel alle originele elementen, zoals de waterleidingen, de afsluiters en de trappen, zijn nog in de watertoren aanwezig en zijn zorgvuldig in het ontwerp geïntegreerd. De watertoren verkeerde vrijwel geheel in de originele staat, waarbij in het centrum een klassieke gietijzeren trap omhoog draait. Wij hebben deze monumentale trap centraal gezet in het ontwerp. Het grote glasvlak van de glazen kern accentueert de trap en de nieuwe verdieping ligt eromheen.
 24. Vrijwel alle originele elementen, zoals de waterleidingen, de afsluiters en de trappen, zijn nog in de watertoren aanwezig en zijn zorgvuldig in het ontwerp geïntegreerd. De watertoren verkeerde vrijwel geheel in de originele staat, waarbij in het centrum een klassieke gietijzeren trap omhoog draait. Wij hebben deze monumentale trap centraal gezet in het ontwerp. Het grote glasvlak van de glazen kern accentueert de trap en de nieuwe verdieping ligt eromheen.
 25. Vrijwel alle originele elementen, zoals de waterleidingen, de afsluiters en de trappen, zijn nog in de watertoren aanwezig en zijn zorgvuldig in het ontwerp geïntegreerd. De watertoren verkeerde vrijwel geheel in de originele staat, waarbij in het centrum een klassieke gietijzeren trap omhoog draait. Wij hebben deze monumentale trap centraal gezet in het ontwerp. Het grote glasvlak van de glazen kern accentueert de trap en de nieuwe verdieping ligt eromheen.
 26. Vrijwel alle originele elementen, zoals de waterleidingen, de afsluiters en de trappen, zijn nog in de watertoren aanwezig en zijn zorgvuldig in het ontwerp geïntegreerd. De watertoren verkeerde vrijwel geheel in de originele staat, waarbij in het centrum een klassieke gietijzeren trap omhoog draait. Wij hebben deze monumentale trap centraal gezet in het ontwerp. Het grote glasvlak van de glazen kern accentueert de trap en de nieuwe verdieping ligt eromheen.
 27. Vrijwel alle originele elementen, zoals de waterleidingen, de afsluiters en de trappen, zijn nog in de watertoren aanwezig en zijn zorgvuldig in het ontwerp geïntegreerd. De watertoren verkeerde vrijwel geheel in de originele staat, waarbij in het centrum een klassieke gietijzeren trap omhoog draait. Wij hebben deze monumentale trap centraal gezet in het ontwerp. Het grote glasvlak van de glazen kern accentueert de trap en de nieuwe verdieping ligt eromheen.
 28. In de circulaire economie wordt onderscheid gemaakt tussen twee kringlopen van materialen. De eerste is de biologische kringloop, waarin reststoffen na gebruik veilig terugvloeien in de natuur. Aan de andere kant is er de technische kringloop, waarbij productonderdelen zo worden ontworpen en geproduceerd dat deze hergebruikt kunnen worden zonder kwaliteits- en waardeverlies. Een van de belangrijkste lessen is deze materialen gescheiden te houden om kringlopen zo efficiënt mogelijk te sluiten.
Anzeige