Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Горња Врањска

10.488 Aufrufe

Veröffentlicht am

Завичајна географија

Veröffentlicht in: Bildung
 • Als Erste(r) kommentieren

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Горња Врањска

 1. 1. ГОРЊА ВРАЊСКА
 2. 2. ЛОКАЛНИ ПУТ
 3. 3. ГЕОГРАФСКИ ПОЛОЖАЈ Горња Врањска је приградско насеље у општини Шабац и налази се у мачванском округу. Налази се на 44 степена северне географске ширине и 19 степени источне географске дужине.
 4. 4. ДЕМОГРАФИЈА  У насељу Горња Врањска живи око 1260 људи. Просечна старост становништва је 38 година код мушкараца и 40 година код жена.
 5. 5. РЕЉЕФ Претежно равничарско село, на надморској висини од 91m. Граничи се са Шапцем, Јевремовцем, Варном, Слатином и Поцерским Причиновићем.
 6. 6. КЛИМА Клима је умереноконтинентална. Падавине су веома битне за опстанак биљака.
 7. 7. ПРИВРЕДА Млади остају на селу, јер се 80% становништва бави пољопривредом. Најразвијеније је повртарство и сточарство. Свињарство је главна грана сточарства, тако да се више од 50% становништва бави овом производњом.
 8. 8. ИСТОРИЈА  Позната је по Милошу Стојићевићу Поцерцу, поцерском кнезу и војводи из Првог српског устанка и његовој браћи војводи Јанку Стојићевићу и капетану Ђуки Стојићевићу. Милош Поцерац је прославио Горњу Врањску у целој тадашњој Србији, и Враштани су њему у захвалност подигли споменик који се још увек налази на центру Горње Врањске у дворишту основне школе.
 9. 9. ПРАИСТОРИЈА Географско-топографске погодности овога краја, учиниле су да се човек у њему врло рано настани. Утврђено је да је Горња Врањска, а и читаво ово подручје било насељено и у доба неолита; за палеолит и мезолит, то није могло бити сигурно доказано. Прва насеља на подручју Горње Врањске постојала су пре 3600. п. н. е. на локалитетима Подрумине и Јусуповац.
 10. 10. САВА ЈЕВТИЋ 8/3 НАТАША ГАЈИЋ 8/3

×