Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Gyújtástrafó gyakorlati bemutatása

250 Aufrufe

Veröffentlicht am

A gyújtástrafó csendesen teszi a dolgát akár évekig, azt sem tudjuk hogy van az autónkban. Összeszedtük mi lehet a gond, ha tönkremegy remélve, hogy tudunk segíteni!
http://www.evoauto.hu/gyujtotrafo

Veröffentlicht in: Automobil

Gyújtástrafó gyakorlati bemutatása

 1. 1. Avagy mi adja az isteni szikrát Készítette: www.evoauto.hu
 2. 2. Mi a haszna? Gyújtótrafó nélkül egy benzin üzemű autó működése képtelen lenne, mivel ez segít előállítani akkora feszültséget, ami a szikra létrejöttét eredményezi.
 3. 3. Fejlődés A gyújtótrafó az évek során egész sokat fejlődött, míg régebben különálló, mint a képen (1), addig mára a ceruza trafók (4) illetve a sortrafók (5) az elterjedtebbek.
 4. 4. Működési elve: A gyújtótrafó tekercsek segítségével állít elő alacsony feszültségből magas feszültséget, ami a gyújtógyertya földelő és közép elektródája közötti esetenként 0,8 mm hézagot át üti.
 5. 5. A forgó elosztós és az elektromos vezérlésü trafók előnyei hátrányai Hagyományos trafó Ceruza vagy sortrafó  Egy sor további alkatrészre van szükség ahhoz, hogy eljusson a feszültség a gyertyához (gyertyakábel, elosztó fedél, rotor,)  A trafóra javarészt csak a környezeti hatások (nedvesség, sár) valamint a rendszerből adódó feszültség ingadozások hatnak  Általában egy ilyen trafó cseréje nem nagy költséget von maga után.  A legnagyobb ellensége a víz és a pára, ugyanis a trafó csatlakozásainál a pára hatására oxidáció indul meg, ami a trafó saruit oxidációs réteggel von be, ezáltal rossz lesz a feszültség átadás, ki hagy a motor.  Szereléséhez különleges célszerszámot nem igényel  A gyújtást mechanikai úton stroboszkóp lámpával be kell állítani, hogy a trafó által közölt feszültség jó időben kerüljön a gyertyához.  Egyben van minden, közvetlenül a gyertyára csatlakozik.  A környezeti hatások mellett a motor hőmérsékletével is meg kell birkózzon, ami sok esetben lehetetlen, hiába tervezték a mérnökök az autó élettartamára, sajna nem mindegyik bírja.  A jobb trafók borsosak, a sortrafó pedig nyílván drágább, mivel az az összes hengerre egyszerre van cserélve.  A legnagyobb problémát a hőmérséklet okozza, mivel sok esetben bele nyúlik a hengerfejbe, és a nagy hő hatására egyszerűen elromlik.  A szereléshez esetenként célszerszám szükséges.  A gyújtás beállításával nem kell foglalkozni, azt az ECU rendezi
 6. 6. Hibái: Nyílván a hő és a környezeti hatások révén számtalan hiba lehetséges, valamint a nem megfelelő szerelés miatt. A hibák közé sorolható: •Gyújtótekercs szakadás •Csatlakozók sérülései: oxidációs, égési •A trafóban lévő szigetelés sérülése, ezáltal nem megfelelő feszültség •Szereléskori törés, szakadás
 7. 7. Forgalmazott márkák
 8. 8. Forgalmazott márkák
 9. 9. Forgalmazott márkák
 10. 10. Forgalmazott márkák
 11. 11. Forgalmazott márkák
 12. 12. Forgalmazott márkák

×