Anzeige
Anzeige

Más contenido relacionado

Anzeige

Gustav Klimt.pptx

 1. Густав Климт Изготвила: Дарияна Рачева, Българистика и медии Фак.№ 2110370009
 2. Биография Густав Климт е роден на 14 юли 1862 г. във виенското предградие Баумгартен. Баща му е художникът и гравьор - Ернст Климт. Густав е второто от седем деца – три момчета и четири момичета. По-голямата част от детството си Климт преживява в бедност, тъй като родителите му нямат постоянна работа. Анна Климт , майка им, има голямо желание, но не успява да се реализира като музикантка. И тримата синове на Ернст Климт стават художници.
 3. Уменията си, Густав първо взима от баща си. След това през 1876 г. отива да учи изкуство във Виенското художествено- занаятчийско училище до Австрийския музей на изкуствата и промишлеността. Густав учи там до 1883 г., като специализира архитектурен живопис. През 1894 г. известният художник получава поръчка за три картини за украса на тавана в главната сграда на Виенския университет.
 4. Картините: „Философия“, „Медицина“ и „Правосъдие“ са завършени към 1900 г., но остро са критикувани заради тематиката, определяна като порнографска. По тази причина творбите никога не са поставени на мястото, за което са предназначени. Това е и последната обществена поръчка, която художникът приема. И трите работи по - късно са унищожени през май 1945 г.
 5. Юдит и главата на Олоферн Густав Климт е използвал не рядко златни тонове и силно изразена еротика, повтарящи се орнаменти и алегория в картините си. „Юдит I “ е маслената живопис, създадена през 1901г, която изобразява библейския характер как Юдит държи отрязаната глава на Олоферн .
 6. Целувката Картината „Целувката“ е нарисувана скоро след като Климт завършва трите си стенописа на тавана на Виенския университет, заради които избухва скандал и са критикувани като „порнография“ и „перверзна невъздържаност“. Тези творби извоюват на художника слава на L'enfant terrible.
 7. L'enfant terrible е френски израз за до болка прямо дете, често засрамващо възрастните. Изразът е придобил значение за човек, успял в изкуството, който фрапира с действията си и често е разглеждан като бунтар. И така… Климт обрисува двойката в момент на интимност. Мъжът носи роба с черни и бели правоъгълници, неравномерно разпръснати с декорация на спирали. На главата си носи венец от лозови листа. Жената е обрисувана в плътно прилепваща рокля с подобни на цветя кръгли и овални мотиви на фона на успоредни вълнообразни линии.
 8. Смята се, че моделите за тази картина са самият Климт и спътницата в живота му, модната дизайнерка Емили Фльоге, но няма доказателство или писмено свидетелство в подкрепа на това твърдение. Други смятат, че жената на картината е модел, известна като „Червената Хилда“; поради силната прилика с модела на картините на Климт: „Жена с боа от пера“ „Златната рибка“ ,,Даная‘‘
 9. Смъртта и животът Творбата "Смъртта и животът" отразява една от водещите теми на творчеството на Климт. Тук е изобразен танцът на смъртта, но изглежда, че хората все още не предвиждат предстоящата опасност. Тук той използва емайл, полускъпоценни камъни и вкусни мраморни мозайки и позлатяване. Тази картина беше последният мащабен проект в живота на велик художник.
 10. Появата на тези картини, или по-скоро на тези женствени фигури, примамва зрителя в света на сладките фантазии, омагьосвайки всички мъже и младежи с външния си вид, предизвиквайки бърз пулс. Подобен сюжет вече се среща в творчеството на Густав в „Течението и сребърната рибка’’. Густав Климт от 1904 до 1907 г. се занимава с рисуването на две картини с почти един и същи сюжет: „Водни змии I“ и „Водни змии II“.
 11. Густав е обичал да изобразява в своите картини подводното царство и неговите обитатели: риби, миди, мекотели, водораслии др. Сред цялата бездна от фигури и цветове виждаме образа на жена, към който водят всички символи. В този немислим сън, в който се е създала картината, водораслите се трансформират в коса и всичко се слива: фигури, черупки, в едно цяло, в композиция, където тъмните и светли тонове, превръщат всичко в творбата в блестяща великолепна симфония.
 12. Други творби: • „Златната рибка (Към критиците ми)“ (1901 – 1902) • „Атина Палада“ • „Правосъдие“ • „Копнеж за щастие“ – има митология • „Враждебни сили“ • „Трите възрасти на жената“ (1905) • „Селска градина“ (1905 – 1906) • „Надежда“ (1907 – 1908) – замислена е като икона • „Танцьорка“ (1916 – 1918) – обръща се към японското изкуство • „Девица“ (1913) • „Младоженката“
 13. Централна тема в картините на Климт е женската красота, но присъстват още стилизирани цветя, шапки, спирали. Климт умее да придава фотографска прецизност на моделите. Густав Климт умира от инсулт на 6 февруари 1918 г. във Виенa na 55г.
Anzeige