Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Die SlideShare-Präsentation wird heruntergeladen. ×

TUGASAN AKHIR LMCP2502 PENGANGKUTAN BANDAR.pdf

Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Wird geladen in …3
×

Hier ansehen

1 von 29 Anzeige

Weitere Verwandte Inhalte

Ähnlich wie TUGASAN AKHIR LMCP2502 PENGANGKUTAN BANDAR.pdf (20)

Aktuellste (20)

Anzeige

TUGASAN AKHIR LMCP2502 PENGANGKUTAN BANDAR.pdf

 1. 1. NAMA: NUR ATHIRAH BINTI MAT NAPI A184103 LMCP2502 PENGANGKUTAN BANDAR
 2. 2. PROJEK AKHIR: ASAS- ASAS PENGANGKUTAN BANDAR PENSYARAH: PROF DATO` DR IR RIZA ATIQ BIN O.K RAHMAT
 3. 3. Anda dikehendaki menyediakan satu laporan ringkas berkenaan perancangan pengangkutan bandar tempat asal anda. Laporan itu perlu mengandungi: 1.Masalah pengangkutan yang dihadapi 2.Polisi pengangkutan yang dicadangkan 3.Perancangan jangka pendek, iaitu dalam masa 3 tahun 4.Perancangan jangka panjang, sehingga 30 tahun. Perancangan anda mesti melibatkan jalan raya, pengangkutan awam dan kemudahan pejalan kaki serta basikal. Gunakan peta, gambar-gambar dan lakaran untuk menjadikan laporan anda menarik dan mudah difahami. SOALAN :
 4. 4. PERANCANGAN PENGANGKUTAN BANDAR: KUBANG KERIAN
 5. 5. Pelan Pusat Bandar Kubang Kerian
 6. 6. Masalah Pengangkutan yang Dihadapi 1. Pencemaran udara dan bunyi 2. kekurangan bilangan pengangkutan awam 3. kesesakan lalu lintas -pada waktu puncak 4. kadar penggunaan kenderaan persendirian yang tinggi 5. Tiada laluan khas 6. Struktur jalan raya yang rosak
 7. 7. PENCEMARAN UDARA DAN BUNYI
 8. 8. KEKURANGAN PENGANGKUTAN AWAM
 9. 9. KESESAKAN LALU LINTAS
 10. 10. KADAR PENGGUNAAN KENDERAAN PERSENDIRIAN YANG TINGGI
 11. 11. TIADA LALUAN KHAS
 12. 12. STRUKTUR JALAN RAYA YANG ROSAK
 13. 13. Polisi pengangkutan yang dicadangkan 1. MENGGALAKKAN AKTIVITI PERKONGSIAN KERETA 2. MENGENAKAN CAJ YANG MAHAL UNTUK PARKIR 5. MEMBINA LALUAN KHAS -lorong basikal -lorong motosikal -jejantas 6. MENYEDIAKAN JALAN RAYA BAIK DAN LUAS 4. MENGGALAKKAN PENGGUNA MENGGUNAKAN PENGANGKUTAN AWAM 3. MENGURANGKAN KADAR CAJ PENGANGKUTAN AWAM
 14. 14. PERANCANGAN JANGKA PENDEK, 3 TAHUN Menyediakan bas rapid dengan jumlah yang secukupnya dan kadar cajnya murah. Menaik taraf serta membaik pulih infrastruktur yang ada. Membaiki jalan raya yang rosak dengan menggunakan bahan yang berkualiti. Menambahkan bilangan laluan khas seperti laluan motosikal, basikal dan jejantas. Mengenakan caj parkir yang mahal dan menghadkan bilangan pemilikan kereta individu.
 15. 15. Hot spot kesesakan lalu lintas di Jalan Hospital USM
 16. 16. Hot spot kesesakan lalu lintas di Jalan KK 5/1 Kubang Kerian
 17. 17. Hot spot kesesakan lalu lintas di Jalan Raja Perempuan Zainab II
 18. 18. PERANCANGAN JANGKA PANJANG, 30 TAHUN Membina penenangan lalu lintas di kawasan hot spot kemalangan seperti di hadapan sekolah. Membina jalan raya yang bertingkat( flyover). Membina bulatan. Membina pengangkutan rel yang tidak melibatkan jalan raya Membina stesen pengangkutan awam yang selesa. Memperbanyakkan kemudahan infrastruktur untuk keselesaan pengguna. sebagai kenderaan awam tambahan.
 19. 19. SEKIAN TERIMA KASIH

×