Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Ubrzanje virtuelne masine

241 Aufrufe

Veröffentlicht am

Nacini ubrzanja virtuelne masine

Veröffentlicht in: Software
  • Als Erste(r) kommentieren

Ubrzanje virtuelne masine

  1. 1. 1
  2. 2. Virtuelne mašine predstavljaju odličan način za instalaciju i testiranje različitih verzija operativnih sistema bez negativnih posljedica po postojeći host sistem ili “fizički” računar. Također, su i pogodne za instalaciju, testiranje kao i upotrebu različitih programa i njihovih verzija bez pojedinačne instalacije i deinstalacije programa na host sistemu. Ista ili različita verzija programa može se u isto vrijeme koristiti na različitim verzijama operativnih sistema instaliranih pokrenutih u virtuelnoj mašini. Nadogradnja postojećeg hardvera posebno dodavanje memorije većeg kapaciteta npr. 4 ili 8 GB ili nadogradnja procesora će poboljštati performanse virtuelnih mašina, a samim tim ih i ubrzati, ali i pored toga može se većeg kapaciteta npr. 4 ili 8 GB ili nadogradnja procesora će poboljštati performanse virtuelnih mašina, a samim tim ih i ubrzati, ali i pored toga može se dodatno doprinijeti poboljšanju performansi virtuelnih mašina unutar samog programa za kreiranje virtuelnih mašina ili unutar već kreiranih virtuelnih mašina kao što je slučaj sa “fizičkim” računarima koji se sa dodatnim proramima ili pomoću podešavanja dodatnih opcija u operativnom sistemu ubrzavaju . U nastavku ću prikazati nekoliko načina koji će ubrazati virtuelnu mašinu odnosno poboljšati njene performanse. Koritit ću program VirtualBox ali procedura je slična i za druge programe. 2
  3. 3. 1. Instalacija Guest Additions paketa Nakon kreiranja virtuelne mašine i instalacije guest operativnog sistema potrebno je instalirati Guest Additions paket odnosno dodatke koji poboljšavaju inerakciju između host i guest operativnog sistema i ubrzavaju guest operativni sistem u virtuelnoj mašini. Instalacija ovog sofvetverkog paketa je jednostavna i vrši se izborom opcije Install Guest Additions iz Devices menia. 2. Dodavanje virtuelnog fajla na Exclude listu antivirusnog programa 3 2. Dodavanje virtuelnog fajla na Exclude listu antivirusnog programa Prilikom skeniranja sistema antivirusni program će skenirati i virtuelni fajl odnosno fajlove koji su vezani za virtuelnu mašinu i na taj način umanjiti performanse virtuelne mašine. Ovo skenirajne je bespotrebno zbog toga što anivirusni program nevidi unutar virtuelne mašine i ne može detektovati viruse unutar guest operativnog sistema. Zbog toga je potrebno virtuelni fajl dodati na Exclude listu antivirusnog programa, odnosno listu koju će antivirusni program prilikom skeniranja ignorisati i na taj način neće skenirate fajlove sa te liste. Podešavanje Exclude liste je slično kod svih antivirusnih programa. Na ovaj način se neće umaljiti performanse virtuelne mašine.
  4. 4. 3. Premještanje virtuelnog fajla na drugi hard disk Premještanje virtuelnog fajla na drugi hard disk, odnosno disk koji nije sistemski može također doprinijeti performansama. 4. Poboljšanje performansi unutar virtuelne mašine Performanse virtuelne mašine mogu se poboljštati na isti način kao i performanse fizičkog odnosno host sistema. Na primjer onemugaćavanje 4 performanse fizičkog odnosno host sistema. Na primjer onemugaćavanje pojedinih servisa, upravljanje start-up programima i procesima, defragmetacija diska, deinstalacija nepotrebnih programa su samo neke od opcija koje će dodatno poboljšati i ubrzati virtuelnu mašinu. Ako je na primjer viruelna mašina izorinana od pristupa Internetu nije potrebno instalirati antivirusni program jer će je dodatno usporiti.
  5. 5. 5. Upravljanje virtuelnim diskovima Virtuelnim diskovima se može upravljati na isti način kao i kod fizičkor sistema. Defragmentacija virtuelnog diska dodatno poboljšavava performanse kao i kod fizičkog hard diska. Compact opcija odnosno opcija za smanjenje virtuelnog diska će također poboljšati performanse virtuelne mašine. Ova opcija smanjuje dinamički disk i na taj način smanjuje prostor na fizičkom hard disku. Zbog njegove samanjene veličine disk se pokreće brže i dobija se na performansama. Opcija za smanjenje diska je -compact i pokreće se iz command prompta u 5 veličine disk se pokreće brže i dobija se na performansama. Opcija za smanjenje diska je -compact i pokreće se iz command prompta u programu VirtualBox. 6. Resume umjesto Shut Down Resume opcija je brži način nastavka rada sa virtuelnom mašinom za razliku od Shut Down opcije kojom se isključuje virtuelna mašina. Resume opcijom se brže pokreće virtuelna mašina, odnosno pokreće se dvostrukim klikom i guest operativni sistem nastavlja sa radom bez njegovog ponovnog pokretanja od početka.
  6. 6. 7. Podešavanje Display opcija Podešavanje video opcija može doprinijeti poboljšanju performansi virtuelne mašine. Na primjer omogućavanje 3D Acceleration opcije doprinosi bržem i ugodnijem radu sa 3D programima odnosno programima za kreiranje 3D animacija, grafičkih objekata… 8. Upravljanje memorijom i procesorima 6 8. Upravljanje memorijom i procesorima Podešavanje kapaciteta memorije koju će korisititi virtuelna mašina kao i podešavanje procesora su jedne od najbitnijih opcija vezanih za performanse viruelnih mašina. Ako imamo dual-core procesor ili quad- core procesor, tada dodavanjem dodatnog procesora virtuelnoj mašini dobivamo još više na brzini i performansama virtuelne mašine koa i kod fizičkor računara. Sa druge strane povećanjem kapaciteta memorije se također bitno dobija na performansama visrtuelne mašine. Ove opcije se podešavaju u Settings prozoru i System opciju za svaku virtuelnu mašinu.

×