Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Definisanje VMware Player programa i objasnjenje pojmova

300 Aufrufe

Veröffentlicht am

Definisanje programa VMware Player i obješnjenje osnovnih pojmova koji su bitni za potpuno razumijevanje funksionisanja programa

Veröffentlicht in: Software
  • Als Erste(r) kommentieren

Definisanje VMware Player programa i objasnjenje pojmova

  1. 1. Definisanje programa i objašnjenje osnovnih pojmova 1 - Definisanje VMware Player programa VMware Player je program za kreiranje, konfigurisanje i administraciju virtuelnih mašina. Predstavlja odlično rješenje za IT administratore i druge eksperte iz oblasti informacionih tehnologija, jer omogućava instaliranje i testiranje raznih verzija podržanih operativnih sistema i programa, kreiranje, konfigursanje i rad u virtuelnom mrežnom okruženju, kreiranje virtuelnih hard diskova, pokretanje i rad sa prekonfigurisanim virtuelnim mašinama kao i ostale napredne mogućnosti koje ovaj program omogućava bez negativnih posljedica po postojeći host sistem. Program proširuje mogućnosti postojećeg host sistema jer omogućava rad sa više operativnih sistema i njihovih verzija unutar kreiranih virtuelnih mašina, kao i rad sa više različitih programa u isto vrijeme. Na primjer na host sistemu sa Intel-ovim ili AMD-ovim procesorom, sa hard diskom kapaciteta 500 GB, RAM memorijom od 4 GB, kao i ostalim dodatnim komponentama sistema, može se preuzeti i instalirati VMware Player program, kreirati četiri ili pet virtuelnih mašina, instalirati operativni sistemi i programi, a zatim ih pokrenuti u isto vrijeme. Naravno, kreirane virtuelne mašine i instalirani programi ne moraju se uvijek pokretati i koristiti u isto vrijeme.
  2. 2. 2 Definisanje programa i objašnjenje osnovnih pojmova Virtuelna mašina 1 Virtuelna mašina 2 Host sistem Virtuelna mašina 3 Virtuelna mašina 4 Ako želimo da testiramo Windows 8.1 operativni sistem, kao i druge programe, kreiramo virtuelnu mašinu, instaliramo Windows 8.1 operativni sistem sa programima, bez potrebe za njegovom instalacijom na host sistemu, odnosno bez potrebe za čistom instalacijom operativnog sistema. Na taj način nastavljamo koristiti host operativni sistem bez gubitka podataka i potrebnog formatiranja hard diska, a u isto vrijeme koristimo Windows 8.1 i ostale instalirane programe, kao na host sistemu. Naredna slika prikazuje Linux Mint 17 “Qiana” virtelnu mašinu.
  3. 3. Definisanje programa i objašnjenje osnovnih pojmova 3 Virtuelna mašina pored instalacije, testiranja različitih verzija operativnih sistema i programa, može se koristiti i kao web server za instalaciju i konfiguraciju content management systems (CMS), kao što su: Joomla!, Drupal, WordPress, dotCMS, za kreiranje statičkih i dinamičkim web sajtova i stranica, za instalaciju i konfiguraciju relacionih baza podataka, kao što su: MySQL, SQLlite, SQL Server Express. Slijedeća slika prikazuje virtuelnu mašinu koja je konfigurisana kao web server i na kojoj je instaliran Joomla! 3 CMS.
  4. 4. 4 Definisanje programa i objašnjenje osnovnih pojmova Naravno, ovo su samo neki od primjera korištenja virtuelnih mašina. VMware Player pruža još niz drugih mogućnosti kao što su rad u mrežnom okruženju, instalacija prekonfigurisanih virtuelnih mašina (virtual appliance) i još dosta naprednih mogućnosti. - Objašnjenje osnovnih pojmova Prilikom definisanja i prezentiranja VMware Player programa sam koristio pojmove, koje ću objasniti i grafički predstaviti, a koji su bitni za potpuno razumijevanje programa. Virtuelna mašina (VM) – predstavlja softverski računar, odnosno računar unutar računara koji koristi resurse host sistema, odnosno fizičkog računara. Na virtuelnoj mašini se instalira operativni sistem koristeći image fajlove ili CD/DVD medij i ostali programi na isti način kao i na fizički računar. Host sistem ili host računar – fizički računar na kojem je instaliran operativni sistem, bilo da se radi o Microsoft Windows operativnom sistemu ili nekom drugom operativnom sistemu. Host operativni sistem – operativni sistem koji se instalira na host sistemu ili host računaru, odnosno na fizičkom računaru na kojem se instalira i VMware Player program. Guest operativni sistem – opeartivni sistem koji se instalira i pokreče u virtuelnoj mašini (VM). VMware Player podržava Microsoft Windows, Linux, Novell Netware, SunSolaris kao i ostale operativne sisteme. Pod ostalim operativnim sistemima mogu se svrstati: MS-DOS, eComStation2, eComStation, FreeBSD, FreeBSD 64-bit i ostale 64-bitne operativne sisteme. Virtual Appliances – predstavljaju gotove prekonfigurisane softverske pakete koji dolaze zajedno sa operativnim sistemom i programima, odnosno virtuelne mašine koje se preuzimaju i koriste bez predhodne potrebe za instalacijom operativnog sistema a nakon toga i instalacijom programa. VMware Tools – softverski dodaci koji se instaliraju u virtuelnoj mašini, a koji poboljšavaju interakciju između host i guest operativnih sistema i unaprijeđuju performanse guest operativnih sistema.

×