Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
Општествена одговорност на
медиумите во однос
на говорот на омраза
nemrazi.mk #немрази
mosurrej.mk #mosurrej
Филип Стојано...
Устав на Република Македонија, Член 16
Се гарантира слободата на уверувањето, совеста, мислата
и јавното изразување на мис...
Општествена одговорност на
медиумите
• Информативните веб-портали се медиуми без
разлика на тоа дали се опфатени со Законо...
Правна одговорност
• Во случајот Делфи против Естонија ЕСЧП
утврди директна одговорност на медиумот
за коментарите на него...
Развој на политики за говор на омраза
• Интерен документ: збир на
вредности и утврдени механизми и
процедури
• Целни групи...
Елементи на интерната политика
• Прифаќање на одреден новинарски
кодекс и механизам за саморегулација
• Градење на интерен...
Дискусија
www.metamorphosis.org.mk
Ви благодарам на вниманието!
www.metamorphosis.org.mk
info@metamorphosis.org.mk
@fmeta
fb.me/metamorphosis.foundation
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Општествена одговорност на медиумите во однос на говорот на омраза

499 Aufrufe

Veröffentlicht am

Општествена одговорност на медиумите во однос на говорот на омраза - Презентација на Филип Стојановски

Veröffentlicht in: Präsentationen & Vorträge
  • Als Erste(r) kommentieren

Општествена одговорност на медиумите во однос на говорот на омраза

  1. 1. Општествена одговорност на медиумите во однос на говорот на омраза nemrazi.mk #немрази mosurrej.mk #mosurrej Филип Стојановски Фондација Метаморфозис Обука: „Зајакнување на капацитетот за справување со говор на омраза“
  2. 2. Устав на Република Македонија, Член 16 Се гарантира слободата на уверувањето, совеста, мислата и јавното изразување на мислата. Се гарантира слободата на говорот, јавниот настап, јавното информирање и слободното основање на институции за јавно информирање. Се гарантира слободниот пристап кон информациите, слободата на примање и пренесување на информации. Се гарантира правото на одговор во средствата за јавно информирање. Се гарантира правото на исправка во средствата за јавно информирање. Се гарантира правото на заштита на изворот на информацијата во средствата за јавно информирање. Цензурата е забранета.
  3. 3. Општествена одговорност на медиумите • Информативните веб-портали се медиуми без разлика на тоа дали се опфатени со Законот за медиуми (кој покрива ТВ, радио и печат) • „Основна задача на новинарите е да ја почитуваат вистината и правото на јавноста да биде информирана во согласност со член 16 од Уставот на Република Македонија.“ (Кодекс на новинарите на Македонија) • Однесување на онлајн медиумите и особено провајдерите на интернет услуги (пр. Јутјуб, Фејсбук)
  4. 4. Правна одговорност • Во случајот Делфи против Естонија ЕСЧП утврди директна одговорност на медиумот за коментарите на неговите читатели • Уредникот или администраторот на портал може да влијае на видливоста на коментарите пред да се објават (со одобрување) и по нивното објавување (со бришење)
  5. 5. Развој на политики за говор на омраза • Интерен документ: збир на вредности и утврдени механизми и процедури • Целни групи – Уредници – Новинари – Читатели (user generated contents) • Коментари на веб-сајтот • Коментари на социјалните мрежи
  6. 6. Елементи на интерната политика • Прифаќање на одреден новинарски кодекс и механизам за саморегулација • Градење на интерен „кодекс“ или правила на уредувачката политика (процедури) • Политика за приватност • Правила за коментирање • Механизам за предупредување и отстранување (notice and take down mechanism)
  7. 7. Дискусија www.metamorphosis.org.mk
  8. 8. Ви благодарам на вниманието! www.metamorphosis.org.mk info@metamorphosis.org.mk @fmeta fb.me/metamorphosis.foundation

×