Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
Marinela Mjeda, Valbona Sema, Valbona
Malaj, Xhensila Sinani.
Gjatë vitit 2009 në Shërbimin e Reanimacionit të Qendrës
Kombëtare të Politraumës në S.U.Q.U, duke u mbështetur
në tregues...
Pritja e pacientit në Shërbimin e Reanimacionit.
Kujdesi i rrugëve venoze periferike dhe centrale.
Aplikimi i terapisë ...
1) Pritja e pacientit në Shërbimin e
Reanimacionit
 Matja e parametrave vital dhe shënimi me kujdes në
fletën e ndjekjes ...
2)Kujdesi i rrugëve venoze
periferike dhe centrale
 Mjekimi, dezinfektimi dhe ndërrimi i garzave mbrojtëse dhe
leukoplast...
3)Aplikimi i terapisë ditore dhe
rëndësia e saj
 Kontrolli me kujdes i medikamentit që do të aplikohet.
 Doza e saktë e ...
4)Trakeotomia, kujdesi infermieror
 Vëzhgimi i trakeotomisë në orët e para për hemoragji të
mundshme, ose për zhvendosje ...
5)Kujdesi infermieror tek pacientët
me respiracion të drejtuar
 Kontrolli i parametrave të respiratorit të vendosura nga ...
6)Dekubituset, kujdesi infermieror
 Higjena e pacientit ku përfshihen banjoja, fshirja me
kujdes, masazhimi, përdorimi i ...
 Ndaj, për të arritur një zbatim sa më të saktë
të këtyre proçedurave është e nevojshme
ekzistenca e protokolleve infermi...
FALEMINDERIT !
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Kujdesi Infermieror tek Pacientët në Shërbimin e Terapisë Intensive

12.601 Aufrufe

Veröffentlicht am

Veröffentlicht in: Gesundheit & Medizin
 • Follow the link, new dating source: ❤❤❤ http://bit.ly/2F7hN3u ❤❤❤
     Antworten 
  Sind Sie sicher, dass Sie …  Ja  Nein
  Ihre Nachricht erscheint hier

Kujdesi Infermieror tek Pacientët në Shërbimin e Terapisë Intensive

 1. 1. Marinela Mjeda, Valbona Sema, Valbona Malaj, Xhensila Sinani.
 2. 2. Gjatë vitit 2009 në Shërbimin e Reanimacionit të Qendrës Kombëtare të Politraumës në S.U.Q.U, duke u mbështetur në treguesit e statistikës vjetore, janë shtruar gjithsej 766 pacientë. Nga këta: 51,5% kanë qenë trauma koke dhe cervikale. 25,1% trauma torakale & abdominale. Nga këto 20,2% kanë qenë raste postoperatore të planifikuara. 7,5% raste të Ortopedisë me fraktura të ndryshme. 11,1% e këtyre pacientëve kanë qenë raste Toksikologjike me intoksikacione me substanca dhe lëndë të ndryshme. Dhe 4,5% pacientë të Specialiteteve të Sëmundjeve të Brendshme (si Kardiologji, Neurologji, Pneumologji, Gastrohepatologji, d he Infektiv)
 3. 3. Pritja e pacientit në Shërbimin e Reanimacionit. Kujdesi i rrugëve venoze periferike dhe centrale. Aplikimi i terapisë ditore dhe rëndësia e saj. Trakeotomia, kujdesi infermieror. Kujdesi infermieror tek pacientët me respiracion të drejtuar. Dekubituset, kujdesi infermieror.
 4. 4. 1) Pritja e pacientit në Shërbimin e Reanimacionit  Matja e parametrave vital dhe shënimi me kujdes në fletën e ndjekjes së pacientit.Këtu përfshihen gjithashtu dhe vlerësimi i Shkalles së Glascow dhe kontrolli i pupilave.  Vëzhgimi dhe kontrolli imtësisht i të sëmurit dhe i funksionimit të kateterëve venoz,urinar,drenave të ndryshëm,sondës nazogastrike që mund të ketë i sëmuri.  Marrja në dorëzim i kartelës klinike dhe gjithë ekzaminimeve të kryera.
 5. 5. 2)Kujdesi i rrugëve venoze periferike dhe centrale  Mjekimi, dezinfektimi dhe ndërrimi i garzave mbrojtëse dhe leukoplasteve çdo 24 orë.  Kontrolli i funksionimit ose tejshkueshmërisë së kateterit venoz.  Heparinizimi i rrugëve venoze.  Ndërrimi i kateterit venoz periferik çdo 48-72 orë ose më herët n.q.s vërehen shenja inflamacioni (skuqje, dhimbje,edemë,temperaturë etj)  Mbjedhje e kateterit në rastet e inflamacioneve, sipas porosisë së mjekut.  Kujdes në teknikat e aplikimit të medikamenteve dhe perfuzioneve të cilat mund të shkaktojnë dëmtime të rënda venoze.  Për shmangien e infeksioneve duhet treguar kujdes me shiringat që përdoren për aplikimin e terapisë dhe me ndërrimin aparateve të perfuzioneve sa herë që ndërrojmë flakon.
 6. 6. 3)Aplikimi i terapisë ditore dhe rëndësia e saj  Kontrolli me kujdes i medikamentit që do të aplikohet.  Doza e saktë e përshkruar nga mjeku kurues.  Ora e saktë në të cilën duhet aplikuar.  Mënyra e aplikimit,e përshkruar nga mjeku.  Emri i pacientit dhe konfirmimi.  Observimi i pacientit gjatë dhe pas dhënies së medikamentit për efektet anësore të mundshme.
 7. 7. 4)Trakeotomia, kujdesi infermieror  Vëzhgimi i trakeotomisë në orët e para për hemoragji të mundshme, ose për zhvendosje nga pozicioni.  Mjekimi dhe ndërrimi i garzës së trakeotomisë sa herë të jetë e nevojshme.  Bërje e gjimnastikës së muskujve të trakesë duke ndryshuar presionin në cuff, presion i cili shkon në 20mmH2O.  Aspirimi i sekrecioneve nga trakeotomia duke ruajtur me rigorozitet kushtet e sterilitetit për shmangien e infeksioneve.  Vëzhgimi i sekrecioneve për ngjyrën, viskozitetin.  Lëngështimi në rast të formimit të tapave nga sekrecionet.  Marrja e kulturës nga trakea në rast temperature sipas porosisë së mjekut.
 8. 8. 5)Kujdesi infermieror tek pacientët me respiracion të drejtuar  Kontrolli i parametrave të respiratorit të vendosura nga mjeku reanimator.  Kontrolli i pozicionit të tubit endotrakeal, thellësia, eskursioni torakal, pozicioni i gjuhës për shmangien e dekubituseve, vendosja e kanjulës Mejo në raste të nevojshme.  Higjena e gojës duke përdorur solucione të ndryshme për shpërlarje.  Aspirimi i sekrecioneve nga tubi endotrakeal dhe nga goja duke ruajtur rreptësisht kushtet e sterilitetit.  Lëngështimi i sekrecioneve dhe marrja e kulturave bëhet njëlloj si në rastin e trakeotomisë.  Kujdes i veçantë tek këta pacientë duhet treguar dhe për bulbët okular.Ato mbahen mbyllur ose lagështohen.
 9. 9. 6)Dekubituset, kujdesi infermieror  Higjena e pacientit ku përfshihen banjoja, fshirja me kujdes, masazhimi, përdorimi i kremrave apo spray të ndryshëm antidekubitues.  Ndërrimi i pozicioneve çdo 2 orë, tendosja e çarçafëve, përdorimi i dyshekëve me ajër, përdorimi i jastëkëve për pozicione të ndryshme.  Dieta e pasur me proteina.  Kinezioterapia.  Kujdes i veçantë tregohet tek pacientët me faktor risku më të lartë për të bërë dekubituse si p.sh të sëmurët me diabet melitus,anemi,etj.
 10. 10.  Ndaj, për të arritur një zbatim sa më të saktë të këtyre proçedurave është e nevojshme ekzistenca e protokolleve infermierore zyrtare dhe azhornimi i tyre me të rejat më të fundit në këtë fushë, duke ndihmuar kështu në ngritjen tekniko-profesionale të ekipit infermieror, i cili në bashkëpunim me ekipin mjeksor kontribuon në rritjen e cilësisë së shërbimit shëndetsor.
 11. 11. FALEMINDERIT !

×