Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Die SlideShare-Präsentation wird heruntergeladen. ×

Το περιβάλλον υποφέρει.pdf

Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Wird geladen in …3
×

Hier ansehen

1 von 10 Anzeige

Weitere Verwandte Inhalte

Ähnlich wie Το περιβάλλον υποφέρει.pdf (20)

Weitere von Maria Koufopoulou (20)

Anzeige

Aktuellste (20)

Το περιβάλλον υποφέρει.pdf

  1. 1. Το περιβάλλον υ π ο φ έ ρ ε ι … Όλο και περισσότερα προβλήματα γεννιούνται ή γίνονται χειρότερα στο πέρασμα των χρόνων. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η εξέλιξη της τεχνολογίας και των βιομηχανιών. Ποια είναι τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα;
  2. 2. Η τρύπα του όζοντος Το στρώμα του όζοντος λειτουργεί ως φυσική ασπίδα κατά της επικίνδυνης υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος. Λόγω των διάφορων χλωροφθορανθράκων (CFCs) το όζον που βρίσκεται στην στρατόσφαιρα σταδιακά καταστρέφεται. Έχει δημιουργηθεί λοιπόν η γνωστή «Τρύπα του όζοντος» που επιτρέπει στις υπεριώδεις ακτινοβολίες να περάσουν. Το 1987 το Montreal Protocol των Ηνωμένων Εθνών απαγόρευσε τους χλωροφθοράνθρακες που διαβρώνουν το όζον της στρατόσφαιρας. Για το λόγο αυτό υπάρχουν και τα αντίστοιχα σήματα σε σπρέι που χρησιμοποιούμε καθημερινά.
  3. 3. Κλιματική αλλαγή - Υπερθέρμανση του πλανήτη Το υπάρχον κλίμα και οι θερμοκρασίες δεν θυμίζουν σε τίποτα εποχές του παρελθόντος. Η Γη είναι σε τροχιά αύξησης της θερμοκρασίας κάτι που εξηγεί φαινόμενα όπως ξηρασίες, πλημμύρες, αύξηση της στάθμης του νερού και άλλα. Τι είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη; Υπερθέρμανση του πλανήτη ονομάζεται το περιβαλλοντικό φαινόμενο κατά το οποίο η Γη θερμαίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμο (η θερμοκρασία της ανεβαίνει υπερβολίκα). Αυτό συμβαίνει όταν τα αέρια του θερμοκηπίου (διοξείδιο του άνθρακα, υδρατμοί, υποξείδιο του αζώτου, μεθάνιo) παγιδεύουν τη θερμότητα και το φως από τον ήλιο στην ατμόσφαιρα της γης, η οποία προκαλεί αυτή την αύξηση της θερμοκρασίας (εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου). Το συγκεκριμένο γεγονός επηρεάζει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς (ανθρώπους, ζώα, φυτά). Όσοι απὀ αυτούς δεν μπορέσουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, πεθαίνουν.
  4. 4. Σκουπίδια και ρύπανση Η ετήσια παραγωγή πλαστικών έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες. Και κυρίως, τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα είναι μιας χρήσης. Το δυσάρεστο είναι πως από την παραγωγή αυτή επιβαρύνεται η Γη καθώς το πλαστικό διασπάται πολύ δύσκολα. Αυτό ωστόσο είναι το λιγότερο. Εργοστάσια που ρίχνουν τα λύματα τους στους υδροφόρους ορίζοντες, οργανικοί ρύποι είναι επίσης υπεύθυνα για τη ρύπανση του πλανήτη.
  5. 5. Είδη ζώων υπό εξαφάνιση Από το 1980 η μείωση ειδών που κατοικούσαν σε κοραλλιογενείς υφάλους πλησιάζει το 38% ενώ σε άλλα μέρη και ιδίως σε γεωργικές περιοχές σημειώνονται απώλειες 20%. Το φαινόμενο είναι πολύ δύσκολο να μειωθεί δραστικά, καθώς τα ζώα επηρεάζονται και από το περιβάλλον που πρέπει με τη σειρά του να έρθει σε ισορροπία.
  6. 6. Η ρύπανση των θαλασσών Οι κυριότερες πηγές μόλυνσης των θαλασσών είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες: Αστικά , αγροτικά και βιομηχανικά λύματα, απόρριψη σκουπιδιών, διαρροή πετρελαίου από δεξαμενόπλοια ή υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου. Οι συνέπειες της ρύπανσης των θαλασσών είναι ιδιαίτερα εμφανείς στις περιοχές όπου καταλήγουν τα λύματα από τις πόλεις , τις αγροτικές καλλιέργειες και τα εργοστάσια (μείωση ή και εξαφάνιση ειδών ζώων και φυτών, αλλοίωση των υδάτων). Επιπλέον, στις κλειστές θάλασσες, όπως η Μεσόγειος, αλλά και σε λίμνες, προκαλείται συχνά το φαινόμενο του ευτροφισμού, που έχει ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη ανάπτυξη υδρόβιων φυτών και φυτοπλαγκτού και μαζικούς θανάτους ψαριών από ασφυξία. Ποσότητες πετρελαίου που λόγω ατυχήματος ή ανθρώπινης αμέλειας διαρρέουν και εξαπλώνονται στην επιφάνεια της θάλασσας, αποτελώντας μία από τις σοβαρότερες αιτίες ρύπανσης και καταστροφής της χλωρίδας και της πανίδας στην έκταση που καταλαμβάνουν.
  7. 7. Η καταστροφή των δασών Η πηγή οξυγόνου μας βρίσκεται συνεχώς υπό κίνδυνο. Είτε με εμπρησμούς ή με αποψίλωση των δασών τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά τόσο για τον πλανήτη όσο και για εμάς. Από το 1992 έχει παρατηρηθεί μείωση 750 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων. Η αποψίλωση μάλιστα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή αερίων που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη. Οι συνέπειες της καταστροφής των δασών είναι η διάβρωση του εδάφους , οι πλημμύρες, η μείωση του διαθέσιμου πόσιμου νερού, η αύξηση της θερμοκρασίας της γης,
  8. 8. Ευτροφισμός λιμνών Ευτροφισμός προκαλείται όταν πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά εμπλουτίζουν το νερό και οδηγούν στην υπερ-αύξηση του φυτοπλαγκτόν και των φυκών. Ο ευτροφισμός οφείλεται στα λιπάσματα, τα απορρυπαντικά, και τις οργανικές ύλες των αστικών λυμάτων και των κτηνοτροφικών αποβλήτων. Ο ευτροφισμός δεν είναι μια απλή διαδικασία. Η πρώτη αλλαγή στο περιβάλλον φαίνεται με την ανάπτυξη μπλε- πράσινων φυκών στην επιφάνεια του νερού (κυανόφυτα, κυανοβακτήρια). Το αποτέλεσμα είναι μειωμένη ποσότητα οξυγόνου που ίσως καταλήξει και σε συνθήκες ανοξίας. Τότε δημιουργούνται τοξικές ουσίες επιβλαβείς για τα ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς που επιπλέον έχουν υψηλότερη ανάγκη σε οξυγόνο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιβιώσουν στις δεδομένες συνθήκες.
  9. 9. Ατμοσφαιρική ρύπανση Ρύπανση της ατμόσφαιρας είναι η προσθήκη ουσιών (ρύπων) στην ατμόσφαιρα που υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα υπήρχαν. Στη σύγχρονη εποχή, συχνά η ρύπανση είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλείται κυρίως από τρεις ανθρώπινες δραστηριότητες, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τα νοικοκυριά. Σε μια τυπική πόλη, η βιομηχανία ευθύνεται για το 50% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα μέσα μεταφοράς για το 35%, ενώ τα νοικοκυριά για το 15%. Αιθαλομίχλη από τα τζάκια
  10. 10. Μειωμένη αλιεία Εκτός από λίγες αλιείες που βρίσκονται υπό εθνικό έλεγχο, τα αλιευτικά αποθέματα υφίστανται πρωτοφανή μείωση. Το 2007 μόλις 7% από τη συνολική αλιεία είναι πιστοποιημένο πως προήλθε με φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους. Δεν είναι τυχαίο πως στους ωκεανούς υπάρχουν 169 παράκτιες «νεκρές ζώνες» και 415 παράκτιες περιοχές που πλήττονται από ευτροφισμό. Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον Ενέργεια Τα καύσιμα και οι ρύποι από την καύση απορριμμάτων επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα Ολοένα και πιο έντονο είναι το ενδιαφέρον όλων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επίσης οι πηγές σε καύσιμα όσο πάνε και στερεύουν, πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να τα εξοικονομήσουμε. Είναι σημαντικό πως από το 1992, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 30.000 τοις εκατό, και η αιολική κατά 6.000 τοις εκατό. Το 2010 αξίζει να αναφέρουμε πως σημειώθηκε ρεκόρ στις παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καυσίμων με 211 δισ. δολάρια, 540 τοις εκατό περισσότερο από ό, τι το 2004.

×