Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
Atomi sipas Radhërfordit
Atomi përbëhet nga elektronet (grimca me masë jashtëzakonisht të vogla të
ngarkuara negativisht),...
Ushqimet e pasura me hekur
Kjo është lista e gjërave ushqimore që do ta përmirësojnë
gjendjen e hekurit në organizmin tuaj...
Energjia Berthamore
Historia e energjise berthamore ne perdorimetcivile fillon ne vitet 50. Keto
vite hapen me magjepsjene...
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Atomi sipas-radhërfordit

1.044 Aufrufe

Veröffentlicht am

hi

Veröffentlicht in: Bildung
  • Als Erste(r) kommentieren

  • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Atomi sipas-radhërfordit

  1. 1. Atomi sipas Radhërfordit Atomi përbëhet nga elektronet (grimca me masë jashtëzakonisht të vogla të ngarkuara negativisht),nga protonet(grimca me masë afërsisht sa masa e hidrogjenit me ngarkesë pozitive) dhe nga neutronet (grimca me masë afërsisht sa protoni pa ngarkesë).Fizikani anglez Radhërford, në fillim të shekullit të 20, për të shpjeguar ndërtimin e atomit ai bëri një eksperiment: Një fletë mjaftë e hollë prej ari e bombardoi me reze alfa (grimca me ngarkesë pozitive 2 herë më të madhe se ajo e protonit). Shumica e grimcave e ruanin lëvizjen e tyre drejtvizore dhe pasi përshkonin fletën e arit, njëlloj sikur ajo të mos ndodhej rrugën e tyre.Të pakta qenë grimcat alfa qe shmangeshin nga rruga drejtvizore dhe vetëm ndonjë kthehej prapa. Kjo do të thotë që shumica e grimcave nuk gjenin asnjë pengesë në rrugën e tyre.Duke u nisur nga kjo Radhërfordi mendoi se ne qendër të atomit,në një vëllim mjaftë të vogël ndodhen protonet dhe neutronet që ndërtojnë bërthamën e atomit/Në bërthamë është përqendruar praktikisht gjithë masa e atomit. Rrotull bërthamës, në largësi mjaftë të madhe prej saj, lëvizin elektronet në trajektore që Radhërfordi mendonte se ishin rrethore e që quhen orbita.Ky model u quajt model planetar i atomit, sepse elektronet lëvizin rreth bërthamës si planetët rreth diellit/Meqenëse përmasat e bërthamës dhe të elektroneve janë mjaftë të vogla, dhe largësia e tyre mjaftë e madhe, është e qartë se shumica e grimcave alfa vazhdojnë rrugën e tyre drejtvizore. Ndonjë grimcë që shkon afër bërthamës ose drejtë saj, shmanget ose kthehet prapa. Bërthama është e ngarkuar pozitivisht, kurse elektronet negativisht dhe ngarkesa më shenjë të kundërt tërhiqen, do të duhej që elektronet (në qoftë se do të ishin në qetësi) të binin në bërthamë. Që të mos ndodhte kjo, Radhërfordi mendoi që elektronet te lëvizin në orbita rrethore. Në këtë rast elektronet lëvizin në orbita me shpejtësi të tillë , në mënyrë që forca tërheqëse elektrike e ushtruar nga bërthama mbi elektronin , të asnjanësohet nga forca qendërikëse. Atomi është elektro-asnjë anës. Që këtej rrjedh se numri protoneve qe ndodhen në bërthamë duhet të jetë i barabartë me numrin e elektroneve që lëvizin në orbita, sepse ngarkesa e elektronit është e barabartë me ngarkesën protonit, por me shenjë të kundërt. Në qoftë se shënojmë me Z numrin e protoneve,po kaq do të jetë dhe numri i elektroneve të një atomi. Numri Z quhet numër atomik. Ai tregon numrin e protoneve në bërthamë si dhe numrin e elektroneve që lëvizin rreth bërthamës. Ai është karakteristike shumë e rëndësishme e atomit.
  2. 2. Ushqimet e pasura me hekur Kjo është lista e gjërave ushqimore që do ta përmirësojnë gjendjen e hekurit në organizmin tuaj. • Mishi i kuq • Të verdhët e vezës • Perimet me fletë jeshile • Pemët e thara • Guaskat • Gruri integral dhe elbi • Organet e brendshme të pulës ose gjelit të detit • Fasulja, thjerrëzat, soja • Mishi/peshku/pula; • Pemët: portokalli,lëngu portokalli,pjepri, dredhëza, grejpi e të ngjashme; • Perimet: brokoli,lakra e Brukselit, domatja,lëngu i domateve, patatja,speci i kuq dhe i gjelbër, vera e bardhë.
  3. 3. Energjia Berthamore Historia e energjise berthamore ne perdorimetcivile fillon ne vitet 50. Keto vite hapen me magjepsjene pergjithshme mbi energjine berthamore. Ne ate epoke te gjithe ishin te bindur se energjia berthamore do te ndryshonte boten dhe brenda 20-30 viteve gjithcka do te funksiononte fal kesaj energjie te re. Gjate asaj kohe, e ardhmja e energjise berthamore nuk shihej thjesht si nje alternative per prodhimin e elektricitetit. Kjo energji do te sherbente se shpejti per te vene ne funksionim motoret e avioneve, anijeve, nendeteseve dhe lokomotivave . 1- Energjia berthamore eshte nje burim i cmuarqe mund te perdorim perte evituardegradimin e metejshem te planetit,dhe per te mbuluarnevojatme energji te nje popullsie gjithnjene rritje. 2- Energjia berthamore persa e fuqishme dhe e dobishme mund te jete, mbetetakoma e paeksploruarplotesishtdhe perben nje rrezik serioz si per njereziminashtu edhe perplanetin Toke. Jane te pakundershtueshme ne princip, pasi asnjera prej tyre nuk mund te cilesohete gabuar. Cdo lloje gjykimi mbi energjine berthamore duhet pare nen kontekstin lokal ne te cilin ajo perdoret.Eshte i pamohueshem fakti qe energjia berthamore eshte nje burim qe mund te plotesoje nevojat e nje popullsie boterore gjithnje ne rritje, megjithate eshte po aq i pakundershtueshem edhe fakti qe pasojat e nje gabimi ose difekti jane te pakontrollueshme dhe mbi te gjitha katastrofike. Keshtu mbetemigjithnje ne piken e nisjes: “Keminevoje per kete lloj energjie por nuk jemi akoma 100% te sigurte per perdorimin e saj”. Ne nje momentku perdorimii energjise berthamore mund te kthehet se shpejti ne nje realitet edhe ne Shqiperi, tanime kemi nevoje me shume se kurre te kemi nje pikepamje rreth kesaj energjie. Ky dosierka si qellim te shpjegoje ne menyre te qarte se cfare eshte energjia berthamore, perdorimii saj, e ardhmja dhe alternativat ndaj kesaj energjie, me qellim qe tju lehtesoje kuptimin e qarte te gjendjes ne te cilen ndodhemine menyre qe kushdo te jete i informuar mbi baza reale dhe faktike para se te gjykoje mbi perdorimine kesaj energjie ne vendin tone.

×