Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Kirkon 10 teesiä liikunnasta ja urheilusta

Taustoja Kirkon 10 teesille liikunnasta ja urheilusta ja vinkkejä teesien käyttöön.

Ähnliche Bücher

Kostenlos mit einer 30-tägigen Testversion von Scribd

Alle anzeigen
 • Als Erste(r) kommentieren

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Kirkon 10 teesiä liikunnasta ja urheilusta

 1. 1. OLET IHMINEN – OLET ARVOKAS Jumala on luonut jokaisen ihmisen omaksi kuvakseen. Ihminen on arvokas ihmisyytensä vuoksi. Ketään ei saa mitata hänen ominaisuuksiensa tai taitojensa mukaan. Elämme kilpailukeskeisessä yhteiskunnassa, jossa suorituksista tulee helposti ihmisen mittari. Jumalan edessä olemme kaikki samanarvoisia. Me emme pelastu tekojemme, suoritustemme emmekä voittojemme tähden, vaan yksin armosta.
 2. 2. HUOLEHDI LIIKUNNASTA JA TERVEYDESTÄ – HOIDAT JUMALAN HYVIÄ LUOMISLAHJOJA Henkinen, hengellinen, fyysinen sekä sosiaalinen tasapaino vaikuttaa ihmisen eheään hyvinvointiin. Joudumme elämässä usein valintojen eteen. Jos laiminlyömme terveytemme hoitamisen, se heijastuu elämämme muilla osa-alueilla.
 3. 3. TUE LAPSEN JA NUOREN KASVUA HENKISESTI, HENGELLISESTI, FYYSISESTI JA SOSIAALISESTILapsen ja nuoren kasvun tukeminen vaikuttaa merkittävästi hänen tulevaisuuteensa. Lapsella ja nuorella on luontainen tarve toimia yhdessä, liikkua, ajatella ja miettiä elämän perimmäisiä kysymyksiä. Kasvattajien tulee tukea tätä kokonaisvaltaista kasvuprosessia. Liikunta ja urheilu ovat henkisten ja hengellisten harjoitusten ohella luontevia kasvun välineitä. Niiden avulla lapsi ja nuori kehittyy fyysisesti ja sosiaalisesti. Hän oppii tuntemaan ja kuuntelemaan omaa kehoaan sekä ilmaisemaan itseään.
 4. 4. OLET MALLINA LAPSILLE JA NUORILLE – KANNA KASVATUSVASTUUSI! Urheilijat ja valmentajat ovat Nuorten esikuvia. Heidän tekemisiään seurataan ja sanomaansa kuunnellaan tarkasti. Heidän kielenkäyttönsä ja elämäntapansa luovat mallin tytöille ja pojille. Liikunnan ja urheilun parissa toimivien ihmisten tulee omilla teoillaan, käyttäytymisellään ja viestinnällään tukea eettisesti kestävää kasvatusmallia ja tuntea oma kasvatusvastuunsa.
 5. 5. TUNNISTA OIKEA JA VÄÄRÄ Liikunta ja urheilu eivät ole muusta elämästä irrallaan olevia asioita. Urheilussakin kohdataan kysymykset oikeasta ja väärästä. Yhteiset säännöt määrittelevät toimintaa, jonka tulee kaikissa tilanteissa olla reilua ja Ottaa huomioon toiset ihmiset. Rikkomuksiin on puututtava, mutta anteeksianto kuuluu myös urheiluun.
 6. 6. HYVÄKSY EPÄONNISTUMINEN – OSOITA ARVOSTUSTA MYÖS KATSOMOSSA Epäonnistumiset ja tappiot kuuluvat urheiluun. Ne on hyväksyttävä myös urheilukatsomossa ja kentän laidalla. Urheilu on ihmistenvälistä kanssakäymistä. Vastustajaa tulee arvostaa ja kunnioittaa kaikissa tilanteissa. Urheilussa koetut pettymykset valmistavat kohtaamaan myös elämän muita epäonnistumisia.
 7. 7. TAVOITTELE VOITTOA – ILOITSE MENESTYKSESTÄ Kilpailutilanne antaa mahdollisuuden testata omia fyysisiä ja henkisiä kykyjä. Menestymisen tavoitteet jokainen asettaa henkilökohtaisesti kuntonsa mukaan. Menestyminen ei saa tapahtua muiden kustannuksella tai kielletyillä menetelmillä. Menestyksestä saa iloita ja kiittää.
 8. 8. OPI TOISEN IHMISEN KUNNIOITTAMISTA LIIKUNNAN KAUTTA Liikunta ja urheilu auttavat meitä ymmärtämään toisiamme. Niiden parissa kulttuurit voivat kohdata. Liikunta ja urheilu vähentävät ennakkoluuloja, torjuvat rasismia, tukevat maahanmuuttajien kotoutumista ja edistävät suvaitsevaisuutta.
 9. 9. ILOITSE LIIKUNNASTA – NAUTI YHDESSÄOLOSTA Jumalan luoma ihminen on leikkivä ihminen, joka tarvitsee yhteyttä toiseen ihmiseen. Tätä ihmisen perusominaisuutta tulee tukea liikunnassa. Ankarakin kilpailu on pohjimmiltaan leikkiä, vaikka se huipulla vaatii uhrauksia. Parhaimmillaan liikunta tuo iloa ja yhteenkuuluvuutta elämään.
 10. 10. LIIKUNTA ON JOKAISEN OIKEUS Jokaisella ihmisellä tulee olla oikeus liikuntaan. Sosiaaliset, taloudelliset, terveydelliset, Ikään liittyvät tai muut syyt eivät saa estää tätä oikeutta. Yhteiskunnan tulee huolehtia siitä, että erityisesti kaikkein heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevat lapset ja nuoret sekä liikuntarajoitteiset pääsevät Harrastamaan liikuntaa. SUOMEN EV.LUT. KIRKKO
 11. 11. Teesit todeksi kirkon työssä Toteuttakaa seurakunnassa liikuntakirkko kerran vuodessa. Teeseistä voi saarnata, niitä voi jakaa kirkon ovilla ja niistä voi pitää juttutuokion esim. yhteistyössä urheiluseurojen kanssa kirkkokahvien yhteydessä. Mikä ihmeen liikuntakirkko, kerronpa lisää… Suunnitelkaa teesien ympärille toiminnallinen rastirata. Teesejä voi näytellä ja niitä voi pohtia esimerkkien kautta. Pyytäkää valmentajia mukaan toteutukseen. Esim. koko perheen liikuntatapahtuma.
 12. 12. Lisää…  Järjestäkää ”pukuhuonetapaaminen” esim. paikallisten juniorijoukkueiden valmentajien ja pelaajien kanssa. Teeseistä voi saada aineksia pelisääntökeskusteluihin ja niitä voi myös painattaa esim. pelipaitoihin tms.  Seurakunnilla ja urheiluseuroilla on jo paljon kummitoimintaa ja teesit voisivat olla tässä yhteistyökuviossa vahvasti mukana.  Koulujen uskonto – tai liikuntatunneille voi myös viedä seurakunnan tervehdyksen teesien avulla. Näin kirkko ja sen arvot tulevat lähelle lapsen ja nuoren arkea.  Tehkää teeseistä ”luentosarja” paikalliseen lehteen tai paikallisten urheiluseurojen julkaisuihin, kausiohjelmiin tms.
 13. 13. Innostu liikunta- ja urheilutyöstä seurakunnassasi ja kysy lisää! Suomen ainoa liikuntapappi Kuortaneen Urheiluopiston liikuntapappi Urheiluakatemiayhteistyön koordinaattori Eeva-Liisa ”Epsu” Helle Opintovapaalla 15.8.2013 asti. Liikuntakirkot, liikkuen ja rukoillen seurakunnassa-koulutukset, urheiljan tukiluennot, valmentajamentorointi, seurakunnan tyky-päivät, työhyvinvointiluennot, oman jaksamisen ABC, gospelspinningohjaus, gospelvesijumppaohjaus Yhteystiedot eeva-liisa.helle@kuortane.com Puhelin 045 63 17 118

  Als Erste(r) kommentieren

  Loggen Sie sich ein, um Kommentare anzuzeigen.

Taustoja Kirkon 10 teesille liikunnasta ja urheilusta ja vinkkejä teesien käyttöön.

Aufrufe

Aufrufe insgesamt

8.164

Auf Slideshare

0

Aus Einbettungen

0

Anzahl der Einbettungen

7.470

Befehle

Downloads

3

Geteilt

0

Kommentare

0

Likes

0

×