Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Interior Architecture (Design Studio); Sustainability - Part A

267 Aufrufe

Veröffentlicht am

Sited in Hong Kong, this project focuses on adapting the Hong Kong Ocean Terminal into a more sustainable, functional and aesthetically pleasing facility.
Part A focused on site analysis, passive solar design and materials additionally include:
- Light court that will go through all floors to the roof
- A new lift that will service the roof and services core that includes waste disposal chutes
- A bar and café, with small kitchen
- Lobby area where people can wait without using the bar or cafe

Veröffentlicht in: Design
  • Als Erste(r) kommentieren

  • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Interior Architecture (Design Studio); Sustainability - Part A

  1. 1. HOT/HUMIDWINDSFROM THE SO U TH-W EST COLD WINDS FROM THE NORTH-W EST COLDWINDSFROMTHENORTH-EA ST TYPHOONS/RAINDEVELOPFR OM THE SOUTH-EAST TIDAL FLO W SITE CONTEXT PLAN 1=200m The Hong Kong Ocean Terminal is a cruise terminal, located in the Tsim Sha Tsui District at the tip of the southern Kowloon peninsula. The terminal is 58 meters in width with an overall length of 381 meters and is orientated in the East-West direction. The 5-storey multi-purpose building is a part of the Harbour City complex, comprising three lower floors of retail space, cinemas and two upper floors of car parks and resturants with a gorgeous and magnificent view of Victoria Harbour. Each year thousands of tourist pass through this terminal as they depart and arrive from cruise ships bound to and from Hong Kong. The terminal is located near the heart of Hong Kong’s tourism precinct, this includes; The Tsim Sha Tsui Promenade, Clock Tower and Star Ferry and also the Hong Kong Culture Centre, Hong Kong Museum of Art and Hong Kong Space Museum. It is known as a “finger pier”, as the structure sticks out from the mainland. The construction of the terminal is based around a “slab and column” design, this design also including the support of beams which run between the columns. The sturcture then sits on an open piled construction. The latitude of Hong Kong is 22.8 degrees North. In relation to Australia, Hong Kong resides at a similar latitude to Rockhampton which is 23.4 degrees South. The Summer period is hot and humid with occasional showers and thunderstorms, with warm air coming from the southwest. Summer is when typhoons are most likely, sometimes resulting in flooding or landslides, the typhoons developing from the south-east. Winters are mild and usually start sunny, becoming cloudier towards February; the occasional cold front brings strong, cooling winds from the north-east and north-west. The most temperate seasons are spring, which can be changeable and autumn, which is generally sunny and dry. Sun angles for the seasons include; • Summer solstice = June 22 (90.7°) • Autumn Equinox = September 21 (67.2°) • Winter solstice = December 22 (43.7°) DIA30004 Interior Architecture Studio 4 - Sustainability | Semester 2, 2015 | Part A: Lobby, Cafe & Bar PG 1. Astrid Huwald | Mon 11:30 | ADMC 501 Larissa Ellen | 2054914 C A RPARKRAMP TO LEVEL 5 STORAGE YARD HOT/HUMIDWINDSFROM THE SO U TH-W EST COLD WINDS FROM THE NORTH-W EST COLDWINDSFROMTHENORTH-EA ST BAYS 6 & 7 -LOCATION OF THE NEW LOB- BY SPACE DENOTE PEDISTRAIN ACCESS -PEOPLE ALSO ENTER VIA THE GANTRY ON LEVEL 2 OF THE TERMINAL SITE PLAN 1:1000 AVERAGE MONTHLY SUNHOURS IN HONG KONG AVERAGE PRECIPITATION IN HONG KONG AVERAGE MIN/MAX TEMPRETURES IN HONG KONG AVERAGE RELATIVE HUMIDITY IN HONG KONG
  2. 2. THE FACADE DIA30004 Interior Architecture Studio 4 - Sustainability | Semester 2, 2015 | Part A: Lobby, Cafe & Bar PG 2. Astrid Huwald | Mon 11:30 | ADMC 501 Larissa Ellen | 2054914 EXTERIOR OF BUILDING APPLIED WITH THE SHADING DEVICE In the beginning, my interest in the geometry of the hexagon was inspired by the hexagonal dynamic facade of the ‘Liverpool department store’ by Rojkind arquitectos, in Mexico City. On further research on this geometry, the ‘Bent’ facade designed by Chris Kabel became my main influence. This design considered the heritage of its’ host building but also contributed beauty and purpose. In relation to the site context, the facade design is considerate to the existing structure and characteristics of the modernist ocean terminal. The refecting panels mimick the reflectivity of the glass facades that exist on the skyscrapers that are sited behind the structure. The facade will be altered to allow for bigger panels and openings to allow for passengers to enter the terminal. The frame is comprised of steel Square Hollow Sections (SHS) and the pivoting panels from stainless steel. Furthermore, the SHS frame will withstand the extreme whether of the typhoon season. The panels pivot on different according to the need to allow sunlight into the interior and close fully when the sun is most powerful. NORTH ELEVATION 1:100 OF SHADING DEVICE; FACADE IS CUT WHERE THE SHIPS ENTER, FACADE SPANS EACH LEVEL, STRUCTURE CAN BE SEEN THROUGH THE FACADE 200450020480200 8000 883 9 12 6 200100200100200100200100200100200100200100200100200100200100200100200100200100200100200100200100200100200100 2000 EXISTING CONCRETE BLOCK WALL EXPOSED CONCRETE ROOF IN THE INDOOR/ OUTDOOR SPACE EXISTING OPENING IN CONCRETE BLOCK WALL - ALLOWS FOR PASSENGERS TO ENTER THE TERMINAL EXTERIOR DOOR SWING OF THE BI-FOLD DOORS BIFOLD DOOR 10017 EXISTING LEVEL ABOVE EXISTING LEVEL BELOW SCREED - LEVELS FLOOR - EVEN SURFACE AT JOIN TO BI-FOLD DOOR INTERIOR FLOORING - POLYFLOR ACOUSTIX FX SUSPENDED CEILING - VOID FOR SERVICES INSTYLE ECOUSTIC CEILING PANELS INTERIOR DOOR SWING OF THE BI-FOLD DOORS EXTENDED PLATFORM TO THE FACADE GANTRY (MOVING) COMPONENT NEW CONSTRUCTION: PASSIVE SOLAR FACADE - SHS BEAMS FORM THE HEXAGONAL FRAME - STAINLESS STEEL PIVOTING PANELS CONTROL THE AMOUNT OF SUN ENTERING THE BUILDING - PIVOT MECHANISM IS PLACED IN THE MIDDLE OF THE PANEL 1 : 20 Detail of Shading 1 1. DETAIL OF SHADING DEVICE 1:20
  3. 3. DIA30004 Interior Architecture Studio 4 - Sustainability | Semester 2, 2015 | Part A: Lobby, Cafe & Bar PG 3. Astrid Huwald | Mon 11:30 | ADMC 501 Larissa Ellen | 2054914 WINTER SUN SOLAR SECTION SOLAR SECTIONS During the summer equinox, the sun is to be blocked out fully, meaning that the pivoting panels of the exterior facade are closed. Closing the exterior panels assist with the control of smog entering the interior. As the sun is at its highest, light is able to penetrate through the atrium void to the ground floor. The void further assists with ventilation as the air circulates through the void and out through the bi-fold doors on the north and south. During the winter equinox, the sun at its lowest. As the tempreture of the site is also much cooler and the sun less potent. Through the assistance of the water surrounding the building the sun is reflected into the building via the different angles of the pivoting panels. The sun does not penetrate the atrium void fully because of its position in the sky. The control of the light during this time is facilitated by the 8m indoor/outdoor space which provides a space for people to sit and acting as a verandah for the glass wall. The verandah further assists with the protection from strong winds and rain. SUMMER SUN SOLAR SECTION
  4. 4. DIA30004 Interior Architecture Studio 4 - Sustainability | Semester 2, 2015 | Part A: Lobby, Cafe & Bar PG 4. Astrid Huwald | Mon 11:30 | ADMC 501 Larissa Ellen | 2054914 INTERIOR SECTIONS LATITUDINAL SECTION; NORTH - SOUTH LONGITUDINAL SECTION; EAST - WEST
  5. 5. Material Location Sustainable Attributes: Eco Specifier, GECA, FSC, PEFC, Certifications Product Name Company Image Composite Stone Bar/ Café ISO 14001, CRADLE TO CRADLE certification, Greenguard GOLD Eco by Cosentino: Iron Ore Silestone Upholstery Seating in Café/ Bar/ Lobby Ecospecifier Green Tag Certified - Level C Beehive collection Warwick Fabrics Wall Finish: Paint Café/ Bar/ Lobby Ecospecifier Certified - Basic listing Broadwall 3 in 1: Double Alablaster Resene Wall Finish: WallpaperLobby Origami: Silver Instyle Column Finish Interior columns Ecospecifier Green Tag Certified - Level B Copper Web Metal Polytec Carpet Lobby: Waiting ECS certificate gained from the ACCS, Green Tag Certified - Level A Interface Flor Human Nature: Limestone Interface Flor Vinyl Café/ Bar/ Stairs/ Main throughfare Ecospecifier Green Tag Certified - Gold Plus Level A Acoustix Forest fx PUR Polyflor Ceiling Café/ Bar/ Lobby ceiling Ecospecifier Green Tag Certified - Level A LEED MR Credit 4 Recycled Content Ecoustic Matrix: Sky Instyle Laminate Café/ Bar/ Lobby joinery Ecospecifier Green Tag Certified - Gold Plus Level A, ISO 14001 certification, FSC and AFS/PEFC certified Laminex Doors: Laminex Decking Pier Ecospecifier Green Tag Certified - Bronze Level A, GECA Synthetic wood panels Modwood Marina Board: Brushed Black Bean Modwood INTERIOR DIA30004 Interior Architecture Studio 4 - Sustainability | Semester 2, 2015 | Part A: Lobby, Cafe & Bar PG 5. Astrid Huwald | Mon 11:30 | ADMC 501 Larissa Ellen | 2054914 The entry to the interior is located on both the North and South facades. Travellers enter the terminal via the bi-fold doors that can fully open when there is heavy foot traffic and to let cool air enter the structure. The doors can also close when the tempreture is hot and the air humid, on this occasion, one panel of the frame can open while the others remain closed. The bifold operates on two tracks that are built into the top and bottom architraves of the frame. During the summer, the sunlight is restricted to entering the building by the closed panels on the facade, at this time most of the natural light enters through the atrium void. As the angle of the sun is much higher, the interior is protected by the 8 meter long verandah which covers the indoor/ outdoor space and the glass curtain wall. The reflectivity of the stainless steel facade panels directs the light up-wards. During the winter, sunlight enters the building through the angled panels of the facade and the glass of the bi-fold doors. As the sun is much lower, the reflectivity of the stainless steel panels directs the rays into the building. Through the material selection, I have chosen a combination of acoustic and decorative finishes which all have sustainable and recyclable qualities. SUMMER INTERIOR 1:200 WINTER INTERIOR 1:200
  6. 6. DIA30004 Interior Architecture Studio 4 - Sustainability | Semester 2, 2015 | Part A: Lobby, Cafe & Bar PG 6. Astrid Huwald | Mon 11:30 | ADMC 501 Larissa Ellen | 2054914 MATERIALS & FINISHES SCHEDULE

×