Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Die SlideShare-Präsentation wird heruntergeladen. ×
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Wird geladen in …3
×

Hier ansehen

1 von 7 Anzeige
Anzeige

Weitere Verwandte Inhalte

Aktuellste (20)

Anzeige

Lojrat popullore

  1. 1. PROJEKT Lenda: Edukumi Fizik Tema: Mbledhje dhe rregullimi i lojerave popullore te krahines ose te fshatit tuaj. Punuan:
  2. 2. Kudo që të jesh rritur, në periferi të një qyteti të madh, në një fermë, në fshat apo edhe në një qytet të madh, patjetër e kujton me nostalgji kohën që keni kaluar duke luajtur jashtë, duke u bërë pis dhe kënaqësinë që keni ndjerë kur jeni kthyer në shtëpi i lumtur. Fatkeqësisht, sot, shumë fëmijë nuk kanë aq shumë eksperienca direkte me natyrën, dhe kjo ndikon negativisht në rritjen e fëmijëve. Studimet dhe eksperiencat e ndryshme kanë treguar se aktivitetet në natyrë janë jetësore në zhvillimin emocional, njohës, psikologjik dhe moral të fëmijëve. Problemet që shoqërojnë shkëputjen nga natyra përfshijnë: depresionin, obezitetin dhe çrregullime në perqëndrimin e vëmëndjes. Fëmijët sot po harxhojnë një sasi kohe të padëgjuar me lojrat elektronike, dhe shumë më pak kohë me aktivitetet zbuluese krijuese e tradicionale, si p.sh. punë dore, lojë me role dhe eksplorim të aktiviteteve jashtë në natyrë. Kur një fëmijë është jashtë në natyrë, të gjitha shqisat e tij aktivizohen. Ai përfshihet në diçka që është shumë më e madhe se vetë fëmija, nuk fokusohet vetëm në një gjë, si p.sh. vetëm ekrani i kompjuterit. Fëmija jashtë në natyrë shikon, dëgjon, prek madje edhe shijon. Ekspozimindaj natyrës ka treguar se ndihmon në reduktimin e stresit dhe rritjen e intervalit të kohës së përqëndrimit të vëmëndjes.
  3. 3. Nëpërmjet lojes fëmija rritet, zhvillohet, mëson shprehi të reja. Gjithashtu ajo shërben edhe si shenjë që tregon problemet që mund të ketë ai. Njohja e fëmijës me lojën fillon shumë herët, dhe kjo vihet re sapo shikon një foshnjë të sapolindur e cila është e prirur të reagojë ndaj çdo lloj forme loje. Loja ka një rol të rëndësishëm edhe në procesin e të nxënit të shumë koncepteve bazë. Të nxënit përmes lojës përfshin njohjen e rolit të imagjinatës dhe emocioneve. Të gjitha llojet e lojërave që organizohen kanë si qëllim zhvillimin e fëmijës në disa aspekte, si zhvillimin emocional, njohës, psikologjik dhe moral të tyre. Për sa i përket zhvillimit fizik e jo vetëm, fëmijët teksa vrapojnë, kacavirren, godasin topin, e ndjekin nga pas atë, tregojnë se zotërojnë disa afteësi motorike shumë të rëndësishme. E ndërsa luajnë e praktikohen çdo ditë e më shumë, ata ndihmojnë zhvillimin e sistemit psiko‐motorik.Përveç aspektit fizik, këtu vlen të theksohet se të vegjlit, pasi shohin se janë të aftë të bëjnë kaq shumë gjëra vetë, krijojnë vetëbesim dhe kjo gjë i stimulon për të ecur përpara.
  4. 4. Emri i lojes: Aeroplani Qellimi: Zhvillimi i shkathtesise, vemendjes dhe kercueshmerise Mjetet: Shkumes, pafka te sheshta rrumbullake Zhvillimi i lojes: Ne nje fushe te vizatuar (rreth 50 cm te gjere e te gjate) duhet te kapercesh nga kuadrati ne kuadrat hopthi me nje kembe, pa shkelur mbi vijat si ne rrugen e vajtjes ashtu edhe ne kthim. Kush ben gabim del jashte dhe pret rradhen derisa te filloje nga fillimi. Ne versione te ndryshme lejohet qe ndalosh te kuadrati i “pushimit“ me te dyja kembet. Kuadratet duhet kapercyer gjithashtu edhe gjate shtyrjes se pafkave, te cilat nuk duhet te ndalojne ne te kuadratin e “pushimit“. Ekzistojne variante te tjera te kesaj loje, si psh.: kerce me kemben e majte, kerce me kemben e djathte, vendos nje gure mbi koke dhe ecen, vendos nje gur ne maje te kembes dhe ecen, vendos pafken ne toke dhe e shtyn me kembe (pafka nuk duhet te ndaloje ne asnje menyre tek vijat). Emri i lojes:Tigri Qellimi:Zhvillimi i shkathtesise dhe kercueshmerise Mjetet: Top futbolli Zhvillimi i lojes: Formohet nje rreth. Topi mund te luhet kryq e terthor. Ne mes qendron nje lojtar (tigri). Ai perpiqet qe te preke ose te kape topin, duke kercyer e levizur por brenda nje distance ne caktuar. Nese tigri e prek ose kap topin atehere lojtari qe humbi topin ze vendin e tij.
  5. 5. Emri i lojes:Transport i trareve Qellimi: Ekujlibrimi dhe forcimi i muskujve Mjetet: Nuk nevojiten Zjvillimi i lojes: Te gjithe pjesemarresit shtrihen me shpine ne dy grupe prane njeri-tjetrit ne menyre qe kokat e tyre te gjenden ne nje vije dhe veshet te prekin njeri tjetrin( si dhembet e nje zinxhiri). Krahet shtrihen drejt lart dhe pellembet te shtrira horizontalisht. Nje ndihmes e ndihmon “traun“ qe te shtrihet me kurriz i palevizshem tek duart e para. Ketu fillon nje transport gazmor i lekundshem. Pasi transpotrimi mbaron, “trau” shtrihet dhe behet gati, nderkoh qe nje tjeter nxenes ze vendin e tij. Keshilla: Duart duhet te qendrojne te shtrira drejt. Mos pickoni e as mos gudulisni! Emri i lojes:Vellezerit Siameze Qellimi: Zhvillimi i shkathtesise dhe bashkepunimit Mjetet: Shami Zhvillimi i lojes: Te gjithe lojtaret lidhen ne cifte ne kembet e brendshme. Njeren dore e hedhin mbi supet e partnerit. Skuadra A ka per detyre kapjen e cifteve te skuadres B. Vrapimi i tyre i detyron qe te sinkronizojne hapat per te arritur te kapin ciftet e percaktuara. Nese kapen te gjithe ciftet e skuadres B, atehere rolet nderrohen.
  6. 6. Emri i lojes: Macja dhe miu Qellimi: Nxitja e shkathtesise Mjetet: Nuk nevojiten Zhvillimi i lojes: Lojtaret kapen per duarsh dhe formojne nje rreth. Ne mes te rrethit qendron miu dhe jashte tij qendron macja. Miu vrapon macja e ndjek, here brenda rrethit e here jashte rrethit. Lojtaret e rrethit mbajne anen e miut dhe sa here qe miu do te kaloje ndermjet tyre ato i ngrene duart qe miu te kaloje sa me kollaj. Ne te kundert ato i ulin duart poshte dhe afrohen prane njeri-tjetrit kur macja do te kaloje. Pasi macja e kap miun, zgjidhet nje cift tjeter. Emri i lojes: Stafete lavjeresi Qellimi: Nxitja e shpirtit konkurues, vigjilences dhe shkathtesise Mjetet: Stafete Zhvilimi i lojes: Tek stafeta e lavjeresit gjysma e lojtareve vendoset perballe tjetres me nje distance prej 2 m. Nxenesit ndahen ne dy skuadra. Te dyja skuadrat A dhe B kane te njejtin qellim. Te pasojne stafeten sa me pare. Lojtari numer 1 i cdo skuadre vrapon pas sinjalit duke i dhene stafeten lojtarit qe pret nga ana tjeter dhe pastaj rreshtohet ne fund te grupit. Te njejten gje ndjekin dhe lojtaret pasardhes. Fiton ajo skuader e cila pason me shpejt safeten perseri tek lojtari numer 1.
  7. 7. Emri i lojes: Topaluftash, njeri kunder tjetrit Qellimi:Nxitja e shpirtit konkurues, vigjilences dhe shkathtesise Mjetet: Topa futbolli Zhvillimi i lojes: Te gjithe pjesemarresit shperndahen lirshem ne fushe. Drejtuesi i lojes hedh aq topa ne fushe sa nje e treta e numrit te lojtareve. Lojtaret perpiqen qe te marrin ne zoterim topin dhe me kembe te qellojne te tjeret. Kush goditet ulet ne toke. Ai mund te luaje serish nese mund te marre topin ne zoterim ne pozicionin ulur qe eshte. Emri i lojes: Gjueti Qellimi:Zhvillimi i shkathtesise Mjetet: Topa futbolli Zhvillimi i lojes: Skuadra A gjendet brenda fushes dhe skuadra B jashte fushes. Detyra per skuadren A eshte qe me kembe te godase lojtaret e skuadres B me top. Pasi goditen te gjithe lojaret e skuaders B, rolet nderrohen. Goditjet mbi brez nuk lejohen.

×