Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
UNIVERSITETI I SHKODRЁS
“LUIGJ GURAKUQI”
FAKULTETI EKONOMIK
DEPARTAMENTI ADMINISTRIM-BIZNESIT
Alokimi i punonjёsve sipas m...
Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj
1
Shkodёr, 2015
Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj
2
© Copyright Klodjana Serraj, Viti 2015
Pёrmbajtja e kёtij ...
Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj
3
ABSTRAKT
Titulli i Plotё i Tezёs sё Diplomёs: Alokimi i pu...
Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj
4
FALENDERIME DHE DEDIKIME
Jam njё person qё kam shumё pёr t...
Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj
5
“Media ёshtё subjekti mё i fuqishёm ne Tokё. Ato kanё fuqi...
Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj
6
PЁRMBAJTJA E PUNIMIT
KAPITULLI I: MEDIA AUDIO-VIZIVE ........
Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj
7
HYRJE
Media ёshtё njё nga subjektet mё tё rёndёsishme nё j...
Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj
8
KAPITULLI I: MEDIA AUDIO-VIZIVE
I.1.1 Fillimet e medias nё...
Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj
9
I.1.2 Roli i medias nё shoqёri
Mediat e sotme konsiderohen...
Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj
10
I.2 Barazia gjinore
Barazia gjinore ёshtё njёra ndёr vler...
Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj
11
KAPITULLI II: BARAZIA GJINORE NЁ MEDIA
II.1. Roli i media...
Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj
12
ndryshuar shoqёria, do mbetemi nё vendnumёro dhe do u jap...
Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj
13
nё faqe tё parё gra jo modele, apo edhe njё tabloid gjerm...
Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj
14
Burimi:
(6) MA Valbona Sulçe Kolgeci, Brazia fillon nga m...
Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj
15
Grafiku 1: Gjinia
2-MOSHA
# Answer %
1 20-30 100%
2 30-40...
Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj
16
3-Kёnaqёsia me pozicionin e punёs
# Answer %
1 Po 100%
2 ...
Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj
17
# Answer %
1 Gazetar terreni 50%
2 Gazetar redaksie 10%
3...
Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj
18
KONKLUZIONE
-Nga ky studim une kuptova se gazetaria nё Sh...
Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj
19
-Unё rekomandoj se gazetaria nё bashkёpunim me organetqev...
Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj
20
Alokimi i punonjЁseve sipas shkollimit dhe moshёs
Q1 Gjin...
Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj
21
Q5 A e pёlqeni profilin nё tё cilin jeni pozicionuar?
Po ...
Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj
22
Q14 A keni dicka pёr tё shtuar?
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Tema e diplomes Klodjana Serraj

427 Aufrufe

Veröffentlicht am

 • Als Erste(r) kommentieren

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Tema e diplomes Klodjana Serraj

 1. 1. UNIVERSITETI I SHKODRЁS “LUIGJ GURAKUQI” FAKULTETI EKONOMIK DEPARTAMENTI ADMINISTRIM-BIZNESIT Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Mediat Audio-Vizive Tezё Diplome Diplomё e Nivelit tё Parё Punoi: Klodjana Serraj Udhёheqёs shkencor: Elvisa Drishti, MBA
 2. 2. Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj 1 Shkodёr, 2015
 3. 3. Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj 2 © Copyright Klodjana Serraj, Viti 2015 Pёrmbajtja e kёtij punimi ёshtё totalisht autentike. Tё gjitha tё drejtat e rezervuara. DEKLARATЁ Unё, i/e nёnshkruari/a Klodjana Serraj deklaroj qё: (1) Kjo tezё diplome pёrfaqёson punimin tim origjinal, pёrveç rasteve tё citimeve dhe referencave dhe (2) kjo tezё diplome nuk ёshtё pёrdorur mё parё si tezё apo projekt kursi nё kёtё Universitet apo nё Universitete tё tjera. ________________________ Emri Mbiemri i Studentit, Firma Shkodёr, mё _________
 4. 4. Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj 3 ABSTRAKT Titulli i Plotё i Tezёs sё Diplomёs: Alokimi i punojёsve sipas moshёs dhe gjinisё Mediat Audio-Vizive Studenti: Klodjana Serraj Udhёheqёsi Shkencor: MBA, Elvisa Drishti Universiteti i Shkodrёs “Luigj Gurakuqi” Fakulteti Ekonomik Departamenti: Administrim-Biznes Shkodёr, 28/09/2015 Mediat Audio-Vizive jane paraqitja mё perfekte e imazhit tё njё individi. Gazetari/ja ose moderatori/ja i kushtojnё kohё tё konsiderueshme pamjes vizivё tё tij/saj pёrpara se tё dalё pёrpara audiencёs qё e ndjek. Mё pas janё dritat e prozhektoreve, fokusi i kamerёs, publiku nё disa raste, eshte magjia qё vetёm skena mundet tё t’a dhurojё. Puna e shumё orёvё prova shpaloset ne vetёm disa minuta transmetim. Unё kam qёnё dhe jam pjesё e njё magjie tё tille dhe kjo ёshtё arsyeja kryesore qё kam zgjedhur kёtё qё pёrfshin mediat. Aryeja tjeter ёshtё pёr tё kuptuar se a ёshtё cdo gjё aq perfekte sa duket dhe a ka ndonjё formulё tё gatshme pёr pozicionin e secilit punonjёs.
 5. 5. Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj 4 FALENDERIME DHE DEDIKIME Jam njё person qё kam shumё pёr tё falenderuar dhe pёr tё qёnё mirёnjohёse nё jёtё. Jam njё natyrё qё ёnderroj shumё dhe punoj pёr realizimin e ёndrrave tё mia. Pёr here tё pare pёrpara njё publiku kam dalё ne klasёn e 8-tё, dhe pa mbёshtetjen e njё “miku” kam arritur tё bёj realitet ёndrrat e mia, disa prej tyre. I jam mirenjohёse profesoreshё Elvisa Drishti, pёr ndihmёn dhe udhёhёqjen time tё temes sё diplomёs, ёshtё treguar gjithmonёe gatshme me prezencen e saj. Jam mrekulluar nga gadishmёria e tё gjithё kolegёvё pёr plotёsimin e pyetsorit, dua t’i falenderoj dhe u jam shumё mirёnjohёse. Nё vecanti dua tё falenderoj njё gazetarё qё ka qёnё edhe koherent me punimin e temёs time tё diplomes, Taulant Koplikaj (gazetar nё Media Set Channel) mjё mik i imi. Falenderoj edhe miqtё e mi pёr mbёshtetjen e realizimit tё ёndrrave tё mia. Nё fund dhe mё e rёndёsishmjё ёshtё falenderimi dhe mirёnjohja e thelle ndaj Zotit dhe familjes time, gjithcka ccfarё jam dhe kam janё ata.
 6. 6. Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj 5 “Media ёshtё subjekti mё i fuqishёm ne Tokё. Ato kanё fuqinё tё bёjё tё pafajshmin fajtor dhe fajtorin tё pafajshёm dhe kjo ёshtё fuqi. Pёr shkak se ato kontrollojnё mёndjen e shumices” Malcolm X
 7. 7. Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj 6 PЁRMBAJTJA E PUNIMIT KAPITULLI I: MEDIA AUDIO-VIZIVE ............................................................. 8 I.1.1 FILLIMET E MEDIAS NЁ SHQIPЁRI ..................................................... 8 I.1.2 ROLI I MEDIAS NЁ SHOQЁRI.............................................................. 9 I.2 BARAZIA GJINORE ............................................................................ 10 KAPITULLI II: BARAZIA GJINORE NЁ MEDIA .......................................... 11 II.1. ROLI I MEDIAS NЁ BARAZINЁ GJINORE............................................. 11 II.2. MEDIAT SI MODELE........................................................................ 12 KAPITULLI III: RASTI STUDIMOR MEDIAT LOKALE NЁ SHKODЁR.... 14 REZULTATET E KERKIMIT ............................................................................ 15 KONKLUZIONE .................................................................................................. 18
 8. 8. Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj 7 HYRJE Media ёshtё njё nga subjektet mё tё rёndёsishme nё jetёn tonё tё pёrditshmё,rёndёsi kjo qё ёshtё rritur vitet e fundit. Arsyet janё tё shumta porn ё thёmёlin ё tyre qёndron mendoj fakti qё njerёzit e ekranit paraqesin nje imazh perfekt, mardhёniё perfekte mes njёri-tjetrin kur nё njё kohё prapa kamerave ndoshta as nuk e pёrshёndesin njёri- tjetrin, ose ndodh e kundёrta qё pёr tё tёrhequ vёmendje bejnё skandale. Mediat si ccdo institucion tjeter ka ligjet dhe rregullat e shkruara e tё pashkruara tё saj. Njё prej tyrё ёshtё edhe pozicionimi i moshёs dhe gjinisё sё punonjёsve nё redaksitё e televizione-ve apo radio-ve. Me anё tё kёtij studimi dua tё kuptoj se si funksionon ndarja e poziocioneve tё punёs ne bazё tё moshёs dhe gjinisё, a ka ndonje formule “tё gatshme” pёr kёtё pozicionim. Pyetja kёrkimore: Si janё tё alokuar punonjёsit sipas moshёs dhe gjinisё nё mediat Audio-Vizive nё Shkodёr? Qёllimi: Qellimi i ketij punimi nёse ka ligj tё pashkruar pёr mediat nё Shkodёr se ku duhet tё pozicionohen femrat dhe ku meshkujt si dhe cila ёshtё mosha e grup-mosha e gazetarёvё ne qytetin tonё. Objektivat: -Tё tregoj nё se cila ёshtё grupmoshen e gazetareve ne qytetiin e Shkodres. -Tё tregoj pozicionim e tyre nё redaksi. -Tё tregoj sa janё ata tё kёnaqur me kёtё ndarje. -Tё tregoj nёse ka pasur raste nё nevleftёsimit nё sektorё tё ndryshёm tё gazetarise pёr shkaqe gjinore. Metodologjia: - Kёrkim primar, nёpёrmjet pyetёsorit qё kam bёrё. - Kёrkim sekondar, nёpёrmjet librave, gazetave, internetit.
 9. 9. Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj 8 KAPITULLI I: MEDIA AUDIO-VIZIVE I.1.1 Fillimet e medias nё Shqipёri Media shqiptare i ka fillimet e saj mё 28 Nёntor 1938, kur u pёrurua nga udhёheqёsi shqiptar i asaj kohe, Ahmet Zogu, radioja e parё shqiptare Radio Tirana. “Ju flet Tirana”- ishte sigla e medias sё parё shqiptare. Zhvillimi i ardhshёm mediatik do tё vinte mё 29 Prill 1960, kur nёn regjimin komunist u krijua Televizioni Shqiptar, qё u bashkua me Radio Tiranёn dhe sё bashku formuan RTSH-RadioTelevizioni Shqiptar. Pas vitit 1992 kur u rrёzua regjimi komunist, filluan jetёn e tyre njё sёrё televizionesh tё cilat vetёm nё shekullin e ri arritёn tё hedhin rrёnjё nё tregun mediatik shqiptar. Nё Kosovё, media mori zhvillim tё vrullshёm pas vitit 1999. RTK ёshtё homologu kosovar i RTSH, por ka njё pavarёsi mё tё madhe nga politika. Nё Maqedoni, media shqiptare ka njё zhvillim tё dobёt, zhvillim i pas vitit 2001. Kjo listё pёrfshin vetёm radiot dhe televizionet qё transmetojnё nё gjuhёn shqipe (parёsore ose dytёsore), dhe jo radiot apo televizionet qё shtrihen nё territorin e Shqipёrisё dhe Kosovёs dhe qё nuk transmetojnё asnjё lloj programi nё gjuhёn shqipe (me pёrjashtim tё televizioneve nё paketat satelitore).(1) Burimi: (1)-(www.wikipeda.com, Media Shqiptare, Shtator, 2012)
 10. 10. Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj 9 I.1.2 Roli i medias nё shoqёri Mediat e sotme konsiderohen gjerёsisht si agjentё shoqёrorё tё cilёt, perms mesazheve qё pёrcjellin, veprojnё si pёrcaktues tё rёndёsishёm nё mёnyrёn se si trajtojnё shoqёritё çёshtjet e tё drejtave tё njeriut dhe tё diskriminimit. Shqipёria pa dyshim bёn pjesё nё vendet me dendёsi tё madhe mediatike dhe, si e tillё, pёrbёn njё rast me interes pёr sa i pёrket marrёdhёnieve ndёrmjet mediave dhe shoqёrisё, parё pёrmes thjerrёzёs sё ndryshimeve madhore shoqёrore qё ka pёrjetuar vendi gjatё dhjetёvjeçarёve tё fundit, sepse nё fund tё fundit ashtu si paraqitet media ёshtё edhe shoqёria.(2) Ajo luan rol kyç nё luftёn kundёr stereotipave gjinore dhe kontribuon nё pasqyrimin e njё kuadri realist tё aftёsive dhe potencialit tё grave dhe burrave nё shoqёritё moderne. Ёshtё e rёndёsishme, qё shtypi tё reflektojё rolet gjinore aktuale, supozimet e shoqёrisё pёr çёshtjet e pёrkatёsisё gjinore, si dhe nevojat pёr tё arritur barazi gjinore. Por me gjithё arritjet dhe zhvillimet nё fushёn e medias pёrsёri media nuk arrin tё reflektojё pozitёn aktuale tё gruas nё shoqёri dhe shpesh ndodh qё problemet reale tё grave injorohen apo tё mos konsiderohen si çёshtje tё njё kategorie tё veçantё Burimi: (2) Dasara Dizdari-Zeneli,Nё kuadrin e Rezultatit 1.1.2 tё Programit tё Bashkёpunimit, OKB-Qeveri Shqiptare (2012-2016)Tiranё,2013 (3) TRAJTIMI I PROBLEMATIKAVE SOCIALE NE MEDIA Perspektivё gjinore,Janar-Mars 2009 Etleva Martiri Linda Mёniku Migena Kapllanaj
 11. 11. Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj 10 I.2 Barazia gjinore Barazia gjinore ёshtё njёra ndёr vlerat themelore tё zhvillimit demokratik tё shoqёrisё sё Kosovёs prandaj edhe ёshtё detyrё e tёrё shoqёrisё qё tё mёnjanoj pengesat duke garantuar sjellje, pozitё, mundёsi dhe pёrfitime tё barabarta pёr tё dy gjinitё nё tё gjitha fushat e jetёs. Çdo trajtim jo i barabartё i njё individi nё krahasim me njё individ tё gjinisё sё kundёrt nё rrethana tё njёjta apo tё ngjashme konsiderohet diskriminim i drejtpёrdrejtё gjinorё. Pёrderisa nё çdo ministri ekziston Njёsia pёr tё Drejtat e Njeriut, organ pёrgjegjёs pёr mbikёqyrjen dhe kёshillimin e tё gjitha sferave tё qeverisjes pёr çёshtje gjinore ndёr tjerash ёshtё Zyra pёr Qeverisje tё Mirё nё kuadёr tё Zyrёs sё Kryeministrit. Gjithashtu me shpalljen e Ligjit pёr Barazi Gjinore ёshtё themeluar Zyra pёr Barazi Gjinore e cila mё vonё ёshtё transformuar nё Agjenci pёr Barazi Gjinore. Kjo agjenci ёshtё pёrgjegjёse pёr promovimin e vlerave dhe mundёsive tё barabarta pa marrё parasysh pёrkatёsinё gjinore. (5) PЁR BARAZINЁ GJINORE NЁ SHOQЁRI LIGJ Nr.9970, datё 24.7.2008, Neni 1 Ky ligj rregullon çёshtjet themelore tё barazisё gjinore nё jetёn publike, tё mbrojtjes dhe trajtimit tё barabartё tё grave e burrave, pёr mundёsitё dhe shanset e barabarta pёr ushtrimin e tё drejtave, si dhe pёr pjesёmarrjen e ndihmesёn e tyre nё zhvillimin e tё gjitha fushave tё jetёs shoqёrore. (6) Burimi: (5) https://www.rks-gov.net/sq-AL/Qytetaret/Familja/Pages/BaraziaGjjinore.aspx (6) LIGJ Nr.9970, datё 24.7.2008, Ligji pёr barazine gjinore, Shqipёri
 12. 12. Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj 11 KAPITULLI II: BARAZIA GJINORE NЁ MEDIA II.1. Roli i medias nё barazinё gjinore Televizioni, radioja, gazetat dhe interneti prodhojnё çdo ditё mijёra tekste dhe imazhe, qё pёrbёjnё njё nga pikat themelore tё referimit pёr botёn e sotme pёr miliona njerёz kudo ku ata jetojnё. Posterat kanё pushtuar hapёsirat tona publike dhe industria e reklamave na propozon çdo ditё produkte tё reja nёpёrmjet Medias. Çёshtja ёshtё si paraqitet kjo botё nё kёtё shumёsi informacioni qё na vjen nga tё katёr anёt. Tё dhёnat thonё se ajo çka na rrёfejnё mediat pёr botёn e sotme, ёshtё njё botё mashkullore, ku gratё zёnё njё vend tё vogёl. Vetёm 1 nё 4 histori njerёzore qё lexohet apo dёgjohet nё Media ёshtё pёr gratё. Edhe pa iu referuar studimeve, çdokush mund ta vёrejё kёtё me sy tё lirё nёse bёn njё kalim tё shpejtё nё televizion tё programeve (veçanёrisht ato tё mbrёmjes). Syri do ju ndeshё studio televizive tё mbushura me burra qё flasin pёr çёshtje tё rёndёsishme si politika, lufta, ekonomia, biznesi, shkenca dhe teknologjia, e hera herёs ndonjё gruasa “pёr thyerje” ose pёr tema tё lehta si fitness, moda, bukuria, kuzhina. Studiuesi italian Giovanni Sartori e rendit Median tё parёn ndёr katёr faktorёt qё e shndёrrojnё fёmijёn nё tё rritur sё bashku me prindёrit, bashkёmoshatarёt dhe shkollёn. Madje, Media si televizioni janё “shkolla e tyre e parё”. Dhe nёse nё programet e tyre televizive shfaqen njё xhaxhi fizikant, njё xhaxhi marinar dhe njё xhaxhi mёsues, atёherё ne i kemi mёsuar atyre qё kёto janё profesione pёr burra. Nёse fёmijёt shohin Tom ndёrtuesin dhe jo Matilda ndёrtuesen, do tё kuptojnё qё ndёrtimi ёshtё profesion pёr burra. Studimet tregojnё qё vetёm 23% e filmave kanё njё grua nё rolin kryesor. funksionon nё Median e lajmeve ku 68% e reporterёve janё gra dhe nёse gratё shkruajnё mё shumё pёr gratё, atёherё pse ato shfaqen kaq rrallё nё lajme? Shkaku duhet kёrkuar tek ata qё vendosin pёr faqen e parё dhe titujt kryesorё: botuesit, pronarёt, redaktorёt, kryeredaktorёt. Sёrish, kёtu gratё renditen mё poshtё. E njёjta gjё ndodh edhe me lajmet: nёse njerёzit do tё shohin vazhdimisht gratё tё portretizuara si viktima tё dhunёs dhe jo gra tё suksesshme, ata/o do ta shohin gruan si inferiore, si “seksi i dobёt” apo “gjinia e brishtё”. Nёse do tё shohin qё gratё flasin vetёm pёr kuzhinё, modё dhe fёmijё, do ta kenё shumё tё vёshtirё tё pranojnё qё gratё mund tё jenё menaxhere, drejtore, politikane, presidente, police, e kёshtu me rradhё. Ajo çka ne konsumojmё nga Media ndikon nё transmetimin e formёsimit tё roleve gjinore. Nёse nuk i shohim gratё nё lajme, si mund t’i pёrkrahim, t’i votojmё apo t’i imitojmё? Nёse nuk tregojmё si ka
 13. 13. Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj 12 ndryshuar shoqёria, do mbetemi nё vendnumёro dhe do u japim krahё stereotipeve negative, qё e vizatojnё gruan nё njё status mё tё ulёt se burri. Media ka fuqi ta bёjё kёtё nё njё kohё tё shkurtёr dhe pa kosto: thjesht njё vetёdije mё e lartё dhe njё listё numrash kontakti mё e balancuar. II.2. Mediat si modele Pёr dekada tё tёra, studiuesit feministё dhe aktivistёt janё fokusuar nё dimensionin kulturor tё pushtetit dhe rolin e Medias nё riprodhimin e modeleve tё veçanta tё pabarazisё gjinore. Studime tё ndryshme sugjerojnё qё prania e mё shumё grave eksperte nё Media, do tё krijonte ‘modele pozitive’ pёr gratё e tjera, do tё stimulonte interesin e publikut femёror, dhe do tё ndikonte nё ngritjen e zёrit mbi çёshtjet e pёrkatёsisё gjinore nё Media. Tё mos harrojmё qё shekulli i fundit ka patur zhvillime domethёnёse pёr arritjen e barazisё gjinore. Gratё e kanё bёrё pjesёn e tyre, kanё luftuar tabutё dhe stereotipet shoqёrore dhe janё emancipuar nё luftёn pёr barazi. Tani i takon Medias tё bёjё pjesёn e vet. Duke u pёrqёndruar vetёm tek burrat dhe kёndvёshtrimi i tyre pёr botёn, Media lё jashtё gjysmёn e popullsisё dhe pёrforcon stereotipet, sipas tё cilave, gratё nuk mund tё merren me punё serioze e tё rёndёsishme, por vetёm me ato qё ia ka caktuar shoqёria primitive kёtu e mijёra vjet mё parё. Shumё studime psikologjike thonё qё ti nuk mund tё jesh ai/ajo qё nuk sheh. Nёse gratё sot nuk shohin gra tё tjera nё Media qё kanё ecur pёrpara, qё janё profesioniste tё zonjat, qё aktivizohen nё jetёn publike, sociale e politike, ato do tё struken mё tej nё botёn e tyre tё vogёl tё shtёpisё. Por, kjo ёshtё po kaq e rёndёsishme pёr burrat, tё cilёt duhet tё shohin se gratё dinё tё bёjnё punё tё tjera, pёrveç atyre tё shtёpisё dhe rritjes sё fёmijёve. Ndaj ёshtё e domosdoshme qё nё panelet ku flitet pёr gjithçka, tё ketё po aq gra sa edhe burra. Nuk ka pse burrat tё kenё ekskluzivitetin e ekraneve kur flitet pёr ekonominё, integrimin, mbrojtjen, rendin e sigurinё, politikёn e jashtme, arsimin, politikёn, presidentin, etj. Nё botёn e modёs ёshtё i njohur ndikimi qё patёn modelet trupholla pёr anoreksinё e adoleshentёve apo buliminё. Ky promovim i trupit tё pёrsosur tё gruas shkakton probleme me vetёbesimin e vajzave tё reja, tё cilat konkurojnё pёrballё njё imazhi tё pёrsosmёrisё, qё shpesh ёshtё i manipuluar nga programet kompjuterike. Megjithatё, Media mund tё bёjё gjёra tё mrekullueshme pёr tё ndalur kёto efekte negative, siç ishte reklama e sapunit Dove me femra reale dhe jo modele, apo vendimi i revistёs Donna Moderna pёr tё nxjerrё
 14. 14. Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj 13 nё faqe tё parё gra jo modele, apo edhe njё tabloid gjerman qё vendosi tё mos publikonte femra nudo nё kopertinё. Kёto janё raste tё izoluara qё dёshmojnё fuqinё e Medias kur e kuptojnё rolin e tyre nё shoqёri dhe sillen/dёshmojnё pёrgjegjёsi sociale.(6)
 15. 15. Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj 14 Burimi: (6) MA Valbona Sulçe Kolgeci, Brazia fillon nga media, 2015 KAPITULLI III: RASTI STUDIMOR MEDIAT LOKALE NЁ SHKODЁR III.1 Ngritja e hipotezave Hipoteza e pёrgjithshme: H: Nё mediat lokale tё Shkodrёs shumica e punonjёsve jane tё rinj dhe meshkuj. Hipotezat e veccanta: H1: Shumica e punojёsve janё tё kёnaqur me pozicionin nё tё cilin ndodhen. H2: Shumica e punojёsve kanё zgjedhur vetё pozicionin nё tё cilin ndodhen. H3:Drejtueset femra janё tё pakta nё redaksite mediatike. H4:Gazetaret janё nё moshe tё re. III.2 Rezultatet e studimit 1-Gjinia Tabela 1: Gjjinia# Answer % 1 Mashkull 60% 2 Femer 40% Total 100%
 16. 16. Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj 15 Grafiku 1: Gjinia 2-MOSHA # Answer % 1 20-30 100% 2 30-40 0% 3 40-50 0% 4 50+ 0% Total 100% Tabela 2: Mosha Grafiku 2: Mosha
 17. 17. Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj 16 3-Kёnaqёsia me pozicionin e punёs # Answer % 1 Po 100% 2 Jo 0% Total 100% Tabela 3: Kёnaqёsia me pozicionin e punёs Grafiku 3: Kёnaqёsia me pozicionin e punёs 3- Drejtueset femra nё redaksite mediatike Text Response Asnje Ka mjaftueshem Vetem nje Nuk kam asnje informacion. por ne radaksine time eshte nje femer qe drejton. Pak Ne pozicione drejtuese vetem 1 eshte 10% Jo 1 Asnje Tabela 4: Femrat nё pozicionet drejtuese 4-Pozicionet epunёs nё redaksi
 18. 18. Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj 17 # Answer % 1 Gazetar terreni 50% 2 Gazetar redaksie 10% 3 Drejtues emisioni 40% 4 Foles ne studio 20% 5 Kameraman 20% 6 Montazhier 40% 7 Teknik ne transmetim 30% Tabela 5: Poziocionet e punёs nё redaksi 5-Rastet e nёnvleftёsimit pёr shkaqe gjinore # Answer % 1 Po 60% 2 Jo 40% Total 100% Tabela 5: Nёnvleftёsimi pёr shkaqe gjinore
 19. 19. Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj 18 KONKLUZIONE -Nga ky studim une kuptova se gazetaria nё Shqipёri por veccanёrisht nё Shkodёr bёn shumё pak pёr tё parqiturnjё barazi gjinore si njё imazh pёrfaqёsues i njё populli tё caktuar -Mesova sё duket sikur edhe vetё gazetarёt si femrat dhe meshkujt janё mёsuar dhe e kanё pranuar rolin qё ata bejnё e i cili ёshtё: femrat ne emisione me tem ate lehta social-kulturore ndёrsa meshkujt nё politikё dhe sport. -Mёsova se njё femer nё shumicen e rasteve tё emisioneve politike dhe sportive ftohet pёr tё rritur audience dhe jo pёr tematikёn e emisionit. -Kuptova qё nga hipoteza e ngritura per moshёs se ne kemi njё media me gazetarё tё rinj, shumica e tёcilёve jane meshkujt si dhe ka pasur raste te nёnvleftesismit nё sektorёt e rdaksisёpёr shkaqegjinore sigurisht nga ana e asaj qё quhet dhe u tha mё lart “seksi me i dobeёt” -Ajo qё ёshtё mё rёndёsishmja ёshtё sё tё gjithё gazetarёt janё tё kёnaqur me vendimin qё kane marre pёr tё qёnё pjese e medias. REKOMANDIME
 20. 20. Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj 19 -Unё rekomandoj se gazetaria nё bashkёpunim me organetqeverise te bashkepunojё mё shumё duke krijuar njё nderveprim pasi ligjet pёr barazine e gazetreёve janё tё pakta por edhe pёr median si profesion. -Rekomandoj qё media audio-vizive nё Shqipёri te largohet ga dogmat dhe klishetё e tranzicionit. -Gjithashtu rekomandoj se, femrat duhet tё jёnё mё kerkuesё dhё tё mos “pranojne” ligje tё pashkruara pёr karrieren e tyre tё pozicionuar nё media. REFERENCA (1)-(www.wikipeda.com, Media Shqiptare, Shtator, 2012) (2) Dasara Dizdari-Zeneli,Nё kuadrin e Rezultatit 1.1.2 tё Programit tё Bashkёpunimit, OKB-Qeveri Shqiptare (2012-2016)Tiranё,2013 (3) TRAJTIMI I PROBLEMATIKAVE SOCIALE NE MEDIA Perspektivё gjinore,Janar-Mars 2009 Etleva Martiri Linda Mёniku Migena Kapllanaj, (4) https://www.rks-gov.net/sq-AL/Qytetaret/Familja/Pages/BaraziaGjjinore.aspx (5) LIGJ Nr.9970, datё 24.7.2008, Ligji pёr barazine gjinore, Shqipёri, http://www.mod.gov.al/images/PDF/barazia_gjinore_shoqeri.pdf (6) MA Valbona Sulçe Kolgeci, Brazia fillon nga media, 2015, http://www.platformagjinore.al/eng/wp-content/uploads/2015/07/Barazia-ne-media- v5a.pdf (7)www.qualtrics.com https://az1.qualtrics.com/ControlPanel/?ClientAction=ChangePage&s=MySurveysSe ction&ss=&sss= Anekse
 21. 21. Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj 20 Alokimi i punonjЁseve sipas shkollimit dhe moshёs Q1 Gjinia: Mashkull (1) Femёr (2) Q2 Mosha 20-30 (1) 30-40 (2) 40-50 (3) 50+ (4) Q3 Pozicioni(I specifikuar), Nёse keni mё shumё se njё pozicion shёnojini. Gazetar terreni (1) Gazetar redaksie (2) Drejtues emisioni (3) Foles ne studio (4) Kameraman (5) Montazhier (6) Teknik ne transmetim (7) Q4 Profilin tuaj nё profesion E zgjodhet vete (1) I'u eshte sugjeruar (2) I'u eshte imponuar (3) u profesonalizuat gradualisht (4)
 22. 22. Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj 21 Q5 A e pёlqeni profilin nё tё cilin jeni pozicionuar? Po (1) Jo (2) Q6 Nese po secifkoni me pak fjali arsyen. Q7 Nё kёto profile tё paraqiftura nё pyetjen nr.4 ku tjeter do ta gjenit veten? Q8 A mendoni se ka ndarje me thikё mes femrave dhe meshkujve sa i pёrket pёrfshirjes nё gazetarinё sportive dhe politike dhe gazetarinё e kultures? Pra meshkujt nё gazetare politike dhe sportiv ndersa femra nё gazetare kulture dhe sociale? Po (1) Jo (2) Q9 Nёso po, pse ndodh kjo ngjarje? Q10 A ka pasur raste nё nёnvleftёsimit nё sektore tё ndryshem tё gazetarisё pёr shkaqe gjinore? Po (1) Jo (2) Q11 A e shihni gazetarine si njё profesion afatgjatё apo si njё stacion shkurtёr nё destiancionin tuaj? Q12 Nё dijeninё tuaj sa janё drejtueset femra nё redaksite mediatike tё Shkodrёs? Q13 A ka njё formule pёr tё qёnё njё gazetar i sukseshёm pavarёsisht gjinisё?
 23. 23. Alokimi i punonjёsve sipas moshёs dhe gjinisё Klodjana Serraj 22 Q14 A keni dicka pёr tё shtuar?

×