Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
ПРИМЕНА НА УЛТРАЗВУК И
ИНФРА ЗВУК
УЛТРАЗВУК
• Звучен бран чија фрекфенција е над горната
граница за слушање на човечкото уво, која изнесува
над 20 000 Hz.
ПРИМЕНАТА НА УЛТРАЗВУКОТ КАЈ ДЕЛФИНИТЕ
• Делфините ултразвукот го користат за
комуникација.Делфините користат два вида на ...
ПРИМЕНАТА НА УЛТРАЗВУКОТ КАЈ ЛИЉАКОТ
• Лилјаците се ориентираат во просторот со ехолокација. На овој начин тие
детектираат...
ПРИМЕНА НА УЛТРАЗВУКОТ КАЈ БУБРЕЗИТЕ
• -Бубрежната болест наредена ,,камен на бубрегот’’ создава пречки во
излачувањето.Со...
ПОДМОРСТВО
• Подморниците го користат
ултразвукот за се одреди
длабочината,за да не наидат
на карпа,да најдат потонат
брод...
УЛТРАЗВУКОВА ЧЕТКА ЗА ЗAБИ
• Ултразвукова четка за заби го користи ултразвукот за
полесно да ја зацврсти гингивата и да сп...
ЕХОЛОКАЦИЈА
• Ехолокација се однесува на можноста што некои морски цицачи што им
овозможува во суштина да “гледаат” со сво...
ПРИМЕНА НА УЛТРА ЗВУК КАЈ ГИНЕКОЛОЗИТЕ
• Гинеколозите го користат ултразвукот за полесно да го следат разбојот на
зиготот(...
ОПЕРАЦИЈА СО ПОМОШ НА УЛТРА ЗВУКОТ
• Интервенција без хирушки зафат,е интервенцијата екографијата е меѓу најбрзите и
најус...
ХЕМОТЕРАПИЈА СО ПОМОШ НА УЛТРАЗВУК
• Хеморепатија е поефикасна кога дејствуваат ултразвуците.
ИНФРАЗВУК
• Звучен бран со фрекфенција помала од 16Hz се
вика инфразвук.
ИНФРАЗВУК КАЈ СЛОНОТ
• Големите уши на слоновите порано биле третирани само како помагало за
контролирање на температурата...
ИНФРАЗВУК КАЈ МАЈМУНИТЕ
• Мајмуните не само што имаат комплексен начин на комуницирање, тие исто така
имаат и разбирање на...
ПРИМЕНА НА УЛТРАЗВУКОТ ВО ИНДУСТРИЈАТА
Ултразвучните бранови се уптребуваат во индустријата за спојување на честичките на
...
ХРАНА
• Ултразвукот се употребува за стерилизација на храната при што се уништуваа голем
број на микроорганизми што се нао...
БУЧАВА
• Бучавата се дефинира како непријатна звучна сензација која во организмот создава
штетни ефекти. Таа обично се ман...
• Изработиле:
• Климент Гошев
• Александар Димитров
• Христијан Јангелов
• Филип Мајсторски
• Андреј Јорданов
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

ултразвук,инфразвук и бучава .

3.610 Aufrufe

Veröffentlicht am

Veröffentlicht in: Bildung
 • Als Erste(r) kommentieren

ултразвук,инфразвук и бучава .

 1. 1. ПРИМЕНА НА УЛТРАЗВУК И ИНФРА ЗВУК
 2. 2. УЛТРАЗВУК • Звучен бран чија фрекфенција е над горната граница за слушање на човечкото уво, која изнесува над 20 000 Hz.
 3. 3. ПРИМЕНАТА НА УЛТРАЗВУКОТ КАЈ ДЕЛФИНИТЕ • Делфините ултразвукот го користат за комуникација.Делфините користат два вида на звуци:Крик и Свирка.
 4. 4. ПРИМЕНАТА НА УЛТРАЗВУКОТ КАЈ ЛИЉАКОТ • Лилјаците се ориентираат во просторот со ехолокација. На овој начин тие детектираат предмети или го наоѓаат пленот. Тоа е еден вид на биолошки "сонар". Звук на лиљак
 5. 5. ПРИМЕНА НА УЛТРАЗВУКОТ КАЈ БУБРЕЗИТЕ • -Бубрежната болест наредена ,,камен на бубрегот’’ создава пречки во излачувањето.Со помош на ултразвукот се кршат камењата во бубрезите и тие се исфрлаат со урината.
 6. 6. ПОДМОРСТВО • Подморниците го користат ултразвукот за се одреди длабочината,за да не наидат на карпа,да најдат потонат брод и др.
 7. 7. УЛТРАЗВУКОВА ЧЕТКА ЗА ЗAБИ • Ултразвукова четка за заби го користи ултразвукот за полесно да ја зацврсти гингивата и да спречи кариес со забот.
 8. 8. ЕХОЛОКАЦИЈА • Ехолокација се однесува на можноста што некои морски цицачи што им овозможува во суштина да “гледаат” со своите уши од слушање на ехото.
 9. 9. ПРИМЕНА НА УЛТРА ЗВУК КАЈ ГИНЕКОЛОЗИТЕ • Гинеколозите го користат ултразвукот за полесно да го следат разбојот на зиготот(бебето) што е во мајката. Соната
 10. 10. ОПЕРАЦИЈА СО ПОМОШ НА УЛТРА ЗВУКОТ • Интервенција без хирушки зафат,е интервенцијата екографијата е меѓу најбрзите и најуспешните методи за операција.
 11. 11. ХЕМОТЕРАПИЈА СО ПОМОШ НА УЛТРАЗВУК • Хеморепатија е поефикасна кога дејствуваат ултразвуците.
 12. 12. ИНФРАЗВУК • Звучен бран со фрекфенција помала од 16Hz се вика инфразвук.
 13. 13. ИНФРАЗВУК КАЈ СЛОНОТ • Големите уши на слоновите порано биле третирани само како помагало за контролирање на температурата, и за давање друштвени сигнали, но не и како органи за слушање. Но, слоновите можат да комуницираат на големи растојанија со помош на инфразвук
 14. 14. ИНФРАЗВУК КАЈ МАЈМУНИТЕ • Мајмуните не само што имаат комплексен начин на комуницирање, тие исто така имаат и разбирање на едноставна граматика. На пример, тамарините разбираат граматички правила и комуницираат меѓу себе со свирење секој пат кога се разделени од групата.
 15. 15. ПРИМЕНА НА УЛТРАЗВУКОТ ВО ИНДУСТРИЈАТА Ултразвучните бранови се уптребуваат во индустријата за спојување на честичките на металите.Исто така и за откривање на грешки. •
 16. 16. ХРАНА • Ултразвукот се употребува за стерилизација на храната при што се уништуваа голем број на микроорганизми што се наоѓаат во храната.
 17. 17. БУЧАВА • Бучавата се дефинира како непријатна звучна сензација која во организмот создава штетни ефекти. Таа обично се манифестира како висока гласност од околу 110- 120dB, иако може да има пониски или повисоки вредности. Бучавата обично подразбира спектар на звуци со различни фреквенции
 18. 18. • Изработиле: • Климент Гошев • Александар Димитров • Христијан Јангелов • Филип Мајсторски • Андреј Јорданов

×