Anzeige

Moliere

Teacher um CEIP Espronceda
14. Jan 2014
Anzeige

Más contenido relacionado

Anzeige
Anzeige

Moliere

 1. L'edat moderna és la tercera de les etapes en què es divideix tradicionalment la història a Occident segons la historiografia francesa. Entre els anys 1453 (caiguda de Constantinoble) i 1789 (RevolucióFrancesa),va començar a néixer un nou sistema econòmic, el mercantilisme. En aquesta perspectiva, l'edat moderna seria el període dels valors de la modernitat (el progrés, la comunicació, la raó) enfront del període anterior, l'edat mitjana, que el tòpic identifica amb un parèntesi històric dominat per l'endarreriment cultural i social, i l'obscurantisme. L'esperit de l'edat moderna buscà el seu referent en un passat anterior, l'edat antiga. Des d'una perspectiva més global, l'edat moderna va marcar el moment de la integració de dos mons humans que havien romàs completament aïllats durant més de 20.000 anys: Amèrica, el Nou Món, i Euràsia i Àfrica, el Vell Món. El fraccionament polític característic del món medieval va anar deixant pas a l'aparició de poderosos estats regits per monarquies autoritàries i absolutes. Finalment, la ciència i la tecnologia van començar a deslliurar-se dels antics prejudicis i, en conseqüència, van aconseguir un coneixement més profund de la naturalesa, per posar-la al servei del progrés.
 2. Moliere (França 1622-1673)   Obres més importants: Biografia: Jean Baptiste Poquelin, anomenat Moliere, va ser un dramaturg, humorista i actor francés, considerat el mestre de la comèdie- française, segueix sent als nostres dies,l’autor amb més obres representades . Moliere va neixér el 15 de gener del 1622 i va morir al 17 de febrer del 1673.Fill de Juan Poquelin,ajuda de cámara i tapicer de Luis 7VII,va estudiar dret, però, irresistiblement atrait pel teatre , l’any 1643 es va fer director d’una compañía de cómics a la que va posar el nom d’``Illustre-théatre´´.Durant uns 14 anys va recòrrer les ciutas de província amb la seva companyía de cómics, en aquet període va escriure poesíes.” L’aturdit” ,representat en 1653 en Lyon ,va revelar el geni del gran artista ,on fa una reprentació real de la sociedat francesa .
 3. El malalt imaginari (Moliere) Personatges principals: Argument: Argant és un vell hipocondríac que està obsessionat amb la seva salut. El cuiden la seva dona i una munió de metges, que busquen només heretar la fortuna de l'ancià. Al seu  Argant, l'hipocondríac  Toinette, la serventa  Béline, l'esposa   Béralde, germà d'Argan recuperi les ganes de viure i vol desemmascarar els farsants  Angelique, filla que l'envolten. Per aquest motiu aconsella l'Argan que  Louison, una altra filla fingeixi que mor, per veure com reaccionen els que  Cléante, pretendent d'Angelique  Thomas Diaforus, fill de metge amb qui Argant vol que es quasi la seva filla costat, però, té també Toinette, la serventa, i la seva filla Angelique, que l'estima de debò. La Toinette intenta debades que el seu amo es guareixi de les seves manies i suposadament vetllen per ell. El vell s'adona que només la seva filla és sincera en l'amor, mentre que és a l'única que no havia deixat ser feliç, intentant que es casés amb un metge ric i no amb el seu  Monsieur De Bonnefoy, notari pretendent estimat. En veure com és de caràcter   Monsieur Fleurant, boticari l'Angelique, accedeix a deixar-la casar amb el   Polichinelle, promès de Toinette  Monsieur Purgot i Monsieur Diafoirus, metges seu amor
 4. Miguel de Cervantes (Espanya) Biografia: Miguel de Cervantes va néixer a Alcalá de Henares, el dia 29 de setembre del1947. Escriptor espanyol. Quart fill, d’un modest metge, Rodrigo de Cervantes y Leonor de Cortinas. Va viure amb gran passió les aventures que l’hi van oferir el destí i que el van donar l’experiència i el material que va nodrir els seus llibres, de manera especial el ingeniós gentilhome el Quixot de la Mancha més conegut com “En Quixot”. Va lliutar a la guerra de Lepanto. Al 1569 va sortir de espanya, probablement a causa de algun problema amb la justícia , i es va instal·lar a Roma. Quan va tornar a Espanya, tras onze anys d’ absència, va trobar la seva família en una situació molt penosa i va escriure “Persiles i Sigmunda” i“En Quixot”. Miguel de Cervantes va morir l’any 1616.
 5. En Quixot Argument: El Quixot és un vell esprimatxat i esgrogueït. Cavalca un cavall magre, al qual dóna el nom de Rocinante. Un personatge de la novel·la, en veure'l diu que té una trista figura. I el mateix Quixot, sense cap mena de vergonya, es fa anomenar el Caballero de la Trist Figura, perquè diu que ha llegit que tot cavaller ha de tenir un sobrenom. El protagonista, embogit per la lectura de nombroses novel·les de cavalleries de l'època i volent-ne emular els protagonistes, es fa nomenar cavaller. Per armar-se cavaller Don Quixot entra en un hostal que confon amb un castell, pren dues prostitutes com a donzelles, el porquerol pel trompeter que anuncia la seva arribada i l'hostaler sorneguer com el governador del castell. La cerimònia és una burla, però Don Quixot és armat cavaller i marxa satisfet. Aleshores surt a la recerca d'aventures per oferir-les a la seva princesa Dulcinea, figura que segons ell tot cavaller aventurer ha de tenir. Contínuament transforma la realitat: el seu encegament li fa veure castells on hi ha hostals, grans exèrcits on hi ha un ramat de bens i una princesa on hi ha una pagesa. Fins que és vençut a les platges de Barcelona on un batxiller, fent-se passar per cavaller, preocupat pel seu trist estat, li ordena que se'n torni a casa, on mor un cop ha recuperat el seny.
 6. Personatges principals • Don Quixot: cavaller embogit per la lectura que idealitza el món i vol millorar-lo • Sancho Panza: acompanyant del Quixot, caracteritzat pel seu realisme i sentit comú i per l'ús de refranys Panza • Dulcinea del Toboso: amor platònic del Quixot. Personificació de l'ideal de l'amor Toboso • Sansón Carrasco: el batxiller que fa tornar el cavaller a casa seva Carrasco • Els ducs: família que vol burlar-se del cavaller i el seu escuder i que precipiten gran part de l'acció de la segona ducs part Personatges secundaris més rellevants • Rocinante: cavall del Quixot • Rucio: ase de Sancho Panz • la mestressa de la casa del Quixot, qui intenta guarir-lo de la bogeria pels llibres • el capellà del poble, que ordena anar a buscar el cavaller • la neboda, Ana Quijana • els habitants de l'hostal, que protagonitzen la primera aventura còmica • familiars de Sancho, que intenten que es quedi a casa i reclami diners • Ginés de Pasamonte, condemnat que Quixot vol alliberar • Cardenio, enamorat propi de la novel·la pastoral • Dorotea o la falsa princesa • bandolers catalans
 7. Calderon de la Barca Espanya Biografia: Pedro Calderón de la Barca (Madrid, 17 de gener de 1600 – Madrid, 25 de maig de 1681) és un autor dramàtic de la literatura espanyola enquadrat dins l'anomenat Segle d'or espanyol, concretament al Barroc Va ser sacerdot, famós escriptor de la cort i autor d'obres de teatre, incloses exemples de tragèdia, comèdia i actes sacramentals. Algunes de les seves obres més conegudes són El alcalde de Zalamea i La vida es sueño. Es va distingir com a soldat al servei del Duque del Infantado a la guerra dels trenta anys durant el setge d'Hondarribia de 1638 i a la Guerra dels Segadors. Ferit durant la batalla de Lleida de 1642, va obtenir la llicència absoluta el 1642 i una pensió vitalícia. La vida es sueño
 8. La vida es sueño Argument: Tracta de la vida de Segismundo, fill del rei-astròleg Basilio, de Polònia, que va tancar al seu propi fill dins una torre després d'interpretar l'horòscop (que li deia que el naixement del seu fill li aportaria moltes desgràcies). Amb el pas del temps el Rei ordenarà que treguessin de la presó al seu fill, però aquest es comportarà d'una manera incivilitzada i tornaran a tancar-l'hi. El poble alliberarà el príncep Segismundo quan s'assabenti que torna a estar empresonat. Personatges principals: Segismundo: protagonista, porta el pes de l'obra. Descrit com a ànima reprimida, reflexiu, greument afectat per la seva llarga reclusió. Es comporta de forma cruel i despietada, però després hi trobem accions més humanes. Rosaura: coprotagonista. Junt amb Segismundo intentarà impedir que Astolfo es converteixi en rei. Oculta la seva identitat fent-se passar per una criada. És filla de Clotaldo i finalment es casa amb Astolfo. Basilio: rei de Polònia, pare de Segismundo. Dèbil i indecís. Patint perquè Segismundo sigui un rei tirà el tanca en una torre, perquè li ho diu un oracle. Acaba admetent els seus errors. Clotaldo: guardià de la torre de Segismundo i el seu mestre. Pare secret de Rosaura. Astolfo: duc de Moscòvia, triat pel rey Basilio per succeir-lo, promés amb Estrella encara que estima a Rosaura. Aconsegueix casar-s'hi. Estrella: infanta de la cort de Basilio i promesa amb Astolfo per ser reina. S'acaba casant amb Segismundo. Clarín: criat i company de Rosaura. Astut i espavilat, correspon a la figura del "gracioso".
 9. Jean Lafonttaine Biografia: Jean Lafonttaine va neixer a París el 8 de juliol el 1621 i va morir el 13 d´abril del 1698 i va ser un fabulista francés. Els seus contes i novel·les están imprimidas per Arigosto Boccaccio Francais rebelays i margarita de Nabara. En 1683 es va convertir en membre de la Academia francesa que està en el cementeri parisí de Pére Lacraise. Les seves fàbules van ser publicades en multiples edicions il·iustrades . A mediats del segle XVIII es va llençar una edició en varis idiomes,amb grabats basats en disenys de Jean Baptise Oueriy.
 10. Obres importants  La Fontaine és conegut per les seves faules, recollides de la tradició de diverses cultures i escrites en vers a Faules de La Fontaine.  Algunes faules famoses són:      La cigala i la formiga El corb i la guineu La guineu i la cigonya El moliner, el seu fill i l'ase El ratolí de camp i el ratolí de ciutat
 11. William shakespeare (Anglaterra)  Biografia: William Shakespeare va néixer a Anglaterra el 1564 i es va bategar el 25 d’ abril 1564.  Feia tragèdies , comèdies , obres històriques i fantasies . La residencia en Stanfor ,coneguda como el lloc de naixement de Shakespeare .  És l’escriptor mes important en llenguatge inglesa i uns dels mes celebres de la literatura universal i reconegut com el mes gran escriptor de tots els temps .          Obres inportants: - Tito andrónico 1594 - Romeu i Julieta 1595 - Julio césar 1599 - Hamlet 1601 - Troilo i crésida 1602 - Otelo 1603 – 1604 - Al rei lear 1605 – 1606 - Macbeth 1606 comèdies - A bon fins no hi ha temps - Perdut - cimbeli - com gusteu - el mercade de benecia - El sony d´ una nit d´estiu - La comèdia de les equivocacions - La tampesta
 12. Argument de Hamlet  El Príncep Hamlet que estava estudiant en la universitat alemanya de Wittemberg ha tornat a la cort de Dinamarca amb motiu de la mort del seu pare i el casament de la seva mare, la reina Gertrudis amb el nou rei, Claudi. El fantasma del seu pare se li apareix a Hàmlet, li informa que va ser Claudi qui el va matar abocant-li verí en l'oïda i li demana al seu fill que vengi la seva mort, però sense culpar a la seva mare en cap sentit. 
Anzeige