Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Die SlideShare-Präsentation wird heruntergeladen. ×

matlamat penciptaan manusia. CTU asasi sains

Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Wird geladen in …3
×

Hier ansehen

1 von 34 Anzeige

Weitere Verwandte Inhalte

Diashows für Sie (20)

Ähnlich wie matlamat penciptaan manusia. CTU asasi sains (20)

Anzeige

Aktuellste (20)

matlamat penciptaan manusia. CTU asasi sains

 1. 1. MATLAMAT PENCIPTAAN MANUSIA DISEDIAKAN OLEH NUR IZZAH AQILAH BT MAT SAID NUR ATIQAH BT HAYROMAN NOR LAILA BT MOHD PADZIL
 2. 2. ISI KANDUNGAN PENDAHULUAN TUJUAN KEDUDUKAN DAN KEMULIAAN MANUSIA MANUSIA MENURUT WAHYU DAN SAINS PERINGKAT KEJADIAN MANUSIA SKOP IBADAH KESIMPULAN
 3. 3. PENDAHULUAN
 4. 4. • Maha suci Allah yang telah menciptakan segala, termasuk insan. Allah telah menjadikan insan sebagai kedudukan yang istimewa dalam kejadianNya. • Allah memuliakan insan untuk dijadikan sebagai KhalifahNya. • Allah mengurniakan manusia dengan akal, dimurnikan dengan perasaan dan kasih sayang serta dikurniakannya pemandangan rohaniah, supaya dengan itu insan boleh memahami Alam Tabii, memahami dirinya sendiri, dan mengenali Tuhan malalui tanda- tandaNya yang ajaib, dan mengagungkanNya dalam kebenaran, dengan rasa gerun dan hebat dalam tauhid.
 5. 5. • Insan dikurniakan dengan kehendak supaya dengan itu perbuatan-perbuatannya mengikut kehendak dan hukum Tuhan alam semesta. • Tetapi, walaupun ianya diciptakan dalam sebaik-baik kejadian, Insan terjatuh daripada tauhid bila kehendaknya terpesong.Tuhan dengan rahmat dan kasih-Nya memberi keampunan dan memberi hidayat kepada hamba hambaNya. • Dan demikianlah cahaya keesaan Allah yang kekal abadi ini telah memancar dalam semua insan. Rasul rasul telah dipilih oleh Tuhan dalam kalangan manusia untuk sama-sama mengecapi kesukaan dan kedukaan.Rasul dipilih untuk menjayakan tujuan yang kekal abadi untuk membawa insan kepada tujuan hidupnya yang paling mulia.
 6. 6. TUJUAN
 7. 7. Allah berfirman-Nya yang bermaksud : ”Sesungguhnya Kami telah menjadikan manusia dalam bentuk kejadian yang paling indah”-Al-Tin:4. “Apakah manusia mengira bahawa ia akan dibiarkan begitu saja?” (tanpa tanggungjawab) -al-Qiamah:36.
 8. 8. • Sesungguhnya beribadah kepada Allah adalah menjadi tujuan utama manusia diciptakan. • Allah tidak menciptakan manusia melainkan semata-mata agar manusia tunduk mengabdikan diri kepada-Nya.
 9. 9. • Jika hidupnya diputar kearah lain, perjalanan hidupnya akan tergelincir dari landasan fitrahnya. • Implikasinya, manusia akan sesat dari laluan hidup sebenarnya.
 10. 10.  Untuk mengabdikan dirinya kepada yang Maha Esa Segala perbuatan manusia dikira ibadah dan mendapat ganjaran daripada Allah Taala. Aktiviti seharian yang dilakukan seperti pergaulan kemasyarakatan, dan pelbagai lagi termasuk dalam konteks ibadah jika ia dimaksudkan untuk menegakkan kalimah Allah dan tauhid. Jadi jelaslah kita bahawa Islam tidak memisahkan keduniaan dan ukhrawi sebagaimana yang didakwa oleh Barat.
 11. 11. KEDUDUKAN DAN KEMULIAAN MANUSIA
 12. 12. • Manusia adalah sebaik-baik makhluk ciptaan Allah kerana mempunyai akal dan fikiran serta dapat mentadbir alam. • Allah menjadikan manusia semata-mata untuk beribadat iaitu menyerah diri sebagai hamba kepadaNya.
 13. 13. “Dan kenangilah ketika Tuhanmu berfirman kepada malaikat: Sesungguhnya Aku akan mengadakan khalifah di bumi ini. “ (Surah al-Baqarah;30)
 14. 14. Allah yang Maha Tinggi pada permulaanya menciptakan cahaya Muhammad daripada cahaya suci keindahannya.Dalam Hadis Qudsi Allah berfirman: "aku ciptakan roh Muhammad daripada cahaya-ku"
 15. 15. Pengertian akal Akal itu satu sifat yang dijadikan Tuhan pada manusia sehingga dia terbeza antara manusia dan haiwan
 16. 16. Fungsi Akal • memandu tindak tanduk manusia kerana akal termulia darpada pancaindera lain • akal menjadi neraca dalam kehidupan untuk manusia menimbang sama ada melakukan perkara yang baik dan mendapat pahala atau melakukan yg jahat sehingga membinasakan diri atau org lain lantas mendapat dosa
 17. 17. • menyempurnakan peribadi manusia kerana akal itu sendiri bersifat sempurna • mengelakkan ajakan kpd kejahatan oleh akal yg lemah
 18. 18. UNSUR ROH DAN JASAD • Di alam roh , semua manusia yang ktikaitu wujud dalam bentuk roh yang dikenali sebagai rohul tamayyiz,berjanji dgn Allah SWT bahawa Allah wst adalah Tuhan manakala mereka adalah hamba(alas tu birabbikum qalu bala shahidna). • Jasad merupakan satu unsur di mana menurut Al-quran ,jasad merupakan campuran antara 7 jenis tanah. Dialam rahim, jasad manusia berkembang secara berperingkat sehingga sempurna dan kemudiannya ditiupkan oleh Allah SWT.
 19. 19. • Kombinasi dua unsur ini menjadikan manusia sempurna dari sudut kejadian dan akan melahirkan sifat murni dan amalan yang positif dalam menjalani kehidupan.
 20. 20. MANUSIA MENURUT WAHYU DAN SAINS
 21. 21. Tugas mengendalikan khalifah juga memerlukan usaha menegakkan syariat Allah di bumi untuk mewujudkan sistem hidup ilahi yang sesuai dengan undang- undang alam buana.
 22. 22. Perempuan dicipta dari tulang rusuk nabi adam HAWAAA..... teman hidup pasanagan Nabi Adam AS "Berwasiatlah engkau semua(kaum lelaki)kepada kaum wanita dengan sebaik-baknya.Sesungguhnya wanita itu diciptakan dari tulang rusuk dan sesungguhnya bengkok tulang itu ialah bahagian atas sekali.Jika engkau meluruskannya engkau akan mematahkannya dan jika engkau hendak
 23. 23. PERINGKAT KEJADIAN MANUSIA
 24. 24. AIR MANI NUTFAH 'ALAQAH 'MUDGHAH TULANG DAN DAGING PERUBAHAN BENTUK BENTUK LAIN PENIUPAN ROH
 25. 25. SKOP IBADAH
 26. 26. Menanamkan di jiwa seseorang pengertian ‘Ubudiyah kepada Allah, iaitu menanamkan kesedaran adanya hamba dan Tuhan adanya hamba yang menyembah dan Tuhan yang disembah
 27. 27. Bertawajjuh kepada Allah dengan setiap harakat hati nurani, dengan setiap harakat anggota jasmani dan dengan setiap harakat kehidupan, atau bertawajjuh dengan keseluruhan harakat kepada Allah semata-mata dengan mengosongkan jiwa dari segala perasaan yang lain dan dari segala pengertian beribadat kepada Allah semata-mata.
 28. 28. INFO TAMBAHAN • BERTAWAJJUH - • Kasih sayang dan cinta kepada ahlul bait
 29. 29. KESIMPULAN • Manusia tidak diciptakan sia-sia, bahkan mereka dituntut mengabdikan diri kepada- Nya semata-mata dan tidak menyekutukan-Nya dengan sesuatu apa pun. • Pun begitu setiap amalan yang dikerjakan olah manusia dinilai sebagai ibadah apabila menepati syarat-syaratnya.
 30. 30. SEKIAN TERIMA KASIH
 31. 31. SESI Q&A

×