Anzeige

Más contenido relacionado

Presentaciones para ti(20)

Anzeige

Българското Опълчение

 1. Българското опълчение и Самарското знаме От Мария Дипчикова 6 а клас
 2. Българското опълчение На 13 ноември 1876 година руският император Александър II взема решение за създаване на българско опълчение. Българското опълчение е българско военно съединение в състава на Действащата руска армия на Балканския полуостров в Руско-турската война от 1877 – 1878 г.
 3. На 29 април 1877 година великият княз Николай Николаевич подписва заповед за създаване на Българското опълчение. В него се включват хиляди доброволци. Те са обикновени хора, български и руски офицери, руснаци с графско потекло - всички обединени от една кауза - СВОБОДА за българския народ! Началото
 4. Структура на опълчението • Фактическото създаване започва още на 31 март 1877 г. Първоначално от около 700 опълченци в Кишинев. • За началник на Българското опълчение е назначен генерал- майор Николай Столетов. • Състои се от 3 опълченски бригади, всяка от които в състав от 2 опълченски дружини от по 5 роти. • Командният състав е от общо 136 офицери.
 5. Някои от опълченците В редиците на опълчението са приети българи-доброволци от 14 до 65-годишна възраст.
 6. Със забележителното си участие във войната Българското опълчение се утвърждава като синоним на най-високите воински добродетели на българската възрожденска нация. На Българското опълчение поетът Иван Вазов посвещава прочутата си ода „Опълченците на Шипка“.
 7. Самарското знаме • Самарското знаме е български боен флаг, национална светиня, един от най-важните военни символи на Българската армия. Създадено е от монахини от град Самара, Русия, и е дарено на Българското опълчение по време на Руско-турската война (1877 – 1878). Единственото знаме в историята на България, наградено с Орден „За храброст“.
 8. Самарско знаме Знамето е трицветно - червено, бяло и синьо, с размер 1,85 на 1,90 метра с вшити в средата златни кръстове. От едната страна в тях е избродиран образът на Иверската Богородица, а от другата - образите на Светите братя Кирил и Методий.
 9. Днес оригиналното Самарско знаме може да бъде видяно в Националния военноисторически музей, където се съхранява при специални условия от 1946г. насам.
 10. На трети март всеки може безплатно да посети Националния Военноисторически музей и да види оригинала на Самарското знаме.
 11. Благодаря ви за вниманието!
Anzeige