Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Blandning av bostäder och kontor

34 Aufrufe

Veröffentlicht am

Det finns avsevärda fördelar med att blanda kontor och bostäder i samma byggnad. Jag går igenom mina idéer i en kort, något amatörmässig presentation

Veröffentlicht in: Ingenieurwesen
 • Als Erste(r) kommentieren

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Blandning av bostäder och kontor

 1. 1. Blandning av bostäder och kontor Om varannan våning består av kontor och varannan är bostäder finns stora möjligheter att spara pengar genom olika synergieffekter, både vid bygget och vid drift. Man kan dessutom få ökade och stabilare intäkter.
 2. 2. Garage Butiker Penthouse Bostad Bostad Bostad Bostad Kontor Kontor Kontor Kontor Kontor
 3. 3. Färre parkerings- och garageplatser Bostäder behöver plats för bilen på kvällar, nätter och helger. Kontor däremot har behov av parkeringsplats på precis motsatt tid, alltså kontorstid. Detta betyder inte att alla boende måste flytta bort sina bilar på morgonen även om de ska vara hemma. Om någon boende är sjuk och måste använda sin parkeringsplats även dagtid så går det att lösa genom en avgift för just den dagen.
 4. 4. Mindre hissbehov Boende åker ner till markplan på morgonen. I ett vanligt hus åker därefter hissen upp tom för att hämta nästa boende. I ett hus med bostäder och kontor blandade åker hissen upp med kontorsanställda i stället. Detta sparar hissbehov, slitage och el. På morgonen
 5. 5. Uppvärmning och kylning lägre och jämnare fördelat över dygnet De tider på dygnet som fastigheter inte används behöver de inte värmas, de kan till och med användas som värmekälla för en värmepump. 0 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 Uppvärmningsbehov
 6. 6. Funktionsdimensionering På samma sätt kan besparingar ske vad gäller dimensionering av de funktioner som moderna bostäder har. • El • Ventilation • Vatten • Avlopp • Datakommunikation
 7. 7. Ljudisolering Mindre ljudisolering mellan våningsplanen behövs eftersom bostäder och kontor används på olika delar av dygnet. Om barn gör oväsen på kvällen så stör inte det grannarna eftersom de har gått hem för dagen för länge sedan.
 8. 8. Balkonger Om vi antar att endast bostäder vill ha balkonger, så betyder det att det endast blir balkong på varannan våning. Därmed undviker man effekten av att ljus blockeras av balkongen på våningen ovanför. Samtidigt är balkongerna skyddade mot nederbörd. Dessutom blockeras stark sol på kontorsplanen.
 9. 9. Inkomster från flera källor Inkomster från flera källor minskar affärsrisken eftersom sannolikheten att både bostadsmarknaden och kontorslokalmarknaden sjunker samtidigt är mycket låg.
 10. 10. Nackdelar

×