aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone

F

marrja me sport dhe aktivitet fizik benefitet qw kemi nga kjo dhe pse duhet te merremi me sporte. eksperienca ime me sportet dhe 10 ushtrimet fizike qe mua me pelqejne.

Projekt
Lënda: Edukim fizik
Tema:
 Sporti dhe shoqëria
 Sporti dhe aktiviteti fiqik në shoqërinë njerëzore
 Histori e lindjessë sporteve dhe garave që nga lashtësia
Punoi:FialdoMema
Ndikimi I t’u marrurit me fizikkultrë e sport për organizmin
Personat, të cilët janë më aktivë në jetëne përditshme janë më pak të rrezikuar për t’u prekur
nga sëmundje të ndryshme. Aktiviteti fizikështë domosdoshmëri dhe nëse kryhet në mënyrë
të rregullt kthehet në mjet të rëndësishëm për përmirësimine shëndetit në përgjithësi, fizik
dhe mendor, si dhe zvogëlon shumë rrezikun për sëmundjet kronike të njerëzve, shprehen
specialistët e promocionit të shëndetit në Institutine Shëndetit Publik Shqiptar.Specialistjae
këtij Instituti, JetaLakrori sjell fakte mbi lidhjenmidis aktivitetit fizikdhe shëndetit, duke
sqaruar se aktiviteti fiziki rregullt ndihmon në mbajtjene një trupi të shëndetshëm.
“Personat që janë aktivë fizikisht kanë një rrezikmë të ulët për sëmundje kardiovaskulare,
tensiontë lartë gjaku, goditje në tru, diabet tip 2, kancer gjiri e zorre, osteoporozë dhe
depresion. Kanë rrezikmë të ulët për rrëzime dhe fraktura të ndryshme dhe për të mbajtur
peshënnormale si dhe kanë mundësi për të jetuar më gjatë, etj”, shprehet ajo.
Aktiviteti fizik nuk është vetëm marrja me sport, por çdo lëvizje trupore e prodhuar nga
muskujt skeletorë, që kërkonshpenzime të energjisë. Ndërkohë, sipas Organizatës Botërore
të Shëndetësisë për të qenë të shëndetshëm njerëzit kanë nevojë në përgjithësi për të paktën
30 minuta aktivitet fizik të moderuar në pothuajse gjithë ditët e javës ose të paktën në 5 ditë
të saj.
Këshillapraktike
 Filloni me aktivitete që ju marrin vetëm pak minuta dhe shtojeni atë gradualisht
 Provoni aktivitete të ndryshme, deri sa të gjeni atë që ju pëlqen
 Parkoni makinën larg destinacionit për kuishit nisur
 Ngjituni ose zbrisni nga autobuzi jo në stacionine duhur
 Ngjisni shkallët në vend të ashensorit në punë, supermarket ose në shtëpi
 Tendoseni trupin disa herë në ditë në tavolinën e zyrës suaj
 Bëni ecje të lirë për 10 minutaçdo ditë
 Luani aktivisht me fëmijët ose kafshët dyherë në javë
Përshkruaj eksperiencën tënde me sportin
Unë që I vogël kam filluar të merrem me aktivitete fizike dhe sporte të ndryshme si futbolli,
basketbolli, tenisi etj. Duke u marrë me sporte të ndryshme unë kam krijuar karakterin timdhe di
t’ivlerësoj të tjerët pavarsisht cilësive të tij. Sporti më ka mësuar si ti respoktoj kundërshtarët dhe
shokët e skuadrës. Sported kolektive më kanë mësuar të bashkëpunoj me të gjithe.
Une mendoj se më mirë është të humbasësh me nder sesa një fitore e turpshme. Kur skuadra ime
humbet në mënyrë jo të merituar mërzitem shumë por sporti gjithashtu më ka mësuar të mos
mbaj mëri shumë gjatë pasi nuk më ben mirë as mua por as njerëzve që më rrethojnë.
Fitimet q kemi nga aktiviteti fizik
Ushtrimet fizike ndikojnë në uljen e riskut për sëmundje koronare të zemrës në disa mënyra.
Konkretisht bëhet fjalë për uljen e obezitetit, uljen e tensionit arterial, uljen e nivelit të
triglicerideve dhe yndyrave të këqija, teksa ndihmojnë edhe në përmirësimin e qarkullimit të
gjakut, si dhe në uljen e përgjithshme të nivelit të stresit. Megjithatë kryerja e aktiviteteve fizike
është e kushtëzuar edhe nga veçoritë individuale të organizmit. Çka do të thotë se jo gjithmonë të
njëjtat ushtrime mund të mbartin të njëjtat efekte tek persona të ndryshëm.
Në çdo rast është e nevojshme që mjeku të vlerësojë paraprakisht mundësitë e individit apo
pacientit për të kryer aktivitetet fizik. Për të mos u përballur me dëmtime të muskujve apo të
ligamenteve specialistët e shëndetit publik detajojnë edhe parimet kryesore si : “siguria,
elasticiteti, rezistenca dhe kënaqësia”, të cilat duhet të paraprijnë kryerjen e aktiviteteve fizike të
shëndetshme dhe në dobi të luftimit të problemeve të zemrës.
Elasticiteti
Elasticiteti i muskujve, tendinave, si dhe ligamenteve është një komponente tjetër shumë e
rëndësishme që duhet marrë në konsideratë kur merret parasysh nisja e kryerjes së aktivitetit
fizik. Në mënyrë që të shmangen dëmtimet apo dhimbjet e muskujve dhe ligamenteve, si dhe për
të zhvilluar në maksimum lëvizshmërinë e kyçeve të gjymtyrëve, shpinës dhe qafës, është e
këshillueshme kryerja e zgjatjes së muskujve në qetësi. Elasticiteti apo niveli i tërheqjes mund të
matet duke tentuar prekjen te majat e këmbëve me trupin të përkulur. Në rast se kjo kryhet
lehtësisht atëherë kemi të bëjmë me një elasticitet të mirë. Në rast se duart arrijnë deri tek kyçi i
këmbëve kjo do të thotë se kemi të bëjmë me një elasticitet mesatar dhe se ka nevojë për më
shumë ushtrime. Në rast se duart arrijnë vetëm diku deri në mes të gjunjëve dhe thembrave
elasticiteti është i pamjaftueshëm. Ushtrimet e jogës, gjimnastika në kushtet e shtëpisë janë të
mjaftueshme për të ndryshuar këtë balancë dhe për të bërë zgjatjen e duhur të muskujve.
Rezistenca
Rezistenca dhe aerobia kanë të bëjmë me aftësinë për të vazhduar një aktivitet pa t’u mbajtur
fryma. Sa më e madhe të jetë rezistenca, aq më i mirë është qarkullimi i gjakut në këto kushte më
shumë oksigjen do të shkojë në muskujt jetikë të organizmit. Sa më e madhe rezistenca aq më
efikase dhe të ngadalshme janë rrahjet e zemrës, çka e bën këtë të fundit që të durojë më shumë
dhe më gjatë në situata ku stresi është më i fortë.
Pse është i rëndësishëmaktiviteti fizik
Aktiviteti fizik ka shumë efekte përfituese në drejtim të shëndetit, pavarësisht nga mosha.
Njerëzit të cilët bëjnë një jetë të shëndetshme dhe që rregullisht përfshihen në ushtrime, kanë me
pak mundësi të zhvillojnë sëmundje kronike, duke përmendur këtu diabetin jo insulin-vartës,
sëmundjet kardio-vaskulare, sëmundjet tumorale, ose sëmundjet mendore. Gjithashtu, personat
me aktivitet fizik ditor permanent mund të mbajnë peshën e tyre trupore në normat e lejuara po të
krahasohen me personat që janë më pak aktive. Mënyra aktuale e jetesës kërkon aktivitet më të
paket fizik si pasojë e rritjes së përdorimit të makinave, shikimit të televizorit dhe aktivitetit të
pakët fizik në shtëpi, për shkak të modernizimit të aparaturave elektrike. Kësaj i shtohen edhe
zakone të tjera të mënyrës së jetesës (si pirja e duhanit), shtimi i peshës, të cilat kontribuojnë në
rritjen e rrezikut ndaj sëmundjeve kronike. Është tepër e rëndësishme që dieta e shëndetshme të
kombinohet me aktivitet fizik ditor të nevojshëm, për të minimizuar jetën sedentare, që është një
faktor risku i zakonshëm për shumë sëmundje kronike. Rekomandohen ushtrimet e përditshme,
ecja, vrapimi, kërcimi, noti etj. Njerëzit të cilët kanë futur në rutinën e mënyrës së tyre të jetesës
skemën e ushtrimeve, kanë përmirësime të mirëqenies së tyre fiziologjike dhe psikologjike.
Aktiviteti fizik luan një rol të rëndësishëm në shëndetin, mirëqenien dhe cilësinë e jetës, dhe
është veçanërisht i rëndësishëm për fëmijët dhe të rinjtë. Sjelljet dhe shprehitë e formuara në
vogëli mund të zgjasin gjatë gjithë jetës. Të qenurit aktiv është një zgjedhje e shëndetshme për
fëmijët dhe të rinjtë. Ata kanë nevojë të lëvizin më tepër se të rriturit, prandaj inkurajojini të
marrin pjesë në aktivitetet që pëlqejnë. Një stil jete aktiv me të paktën 60 minuta aktivitet fizik
në ditë sjell mjaft përfitime në shëndet, si dhe ndihmon fëmijët dhe të rinjtë të kultivojnë sjelljet
e shëndetshme edhe në të ardhmen.
Sa aktivitet fizik duhet të kryejnë fëmijët dhe të rinjtë?
Fëmijët e moshës 5-11vjeç dhe të rinjtë e moshës 12-18 vjeç duhet të kryejnë të paktën 60
minuta aktivitet fizik të moderuar çdo ditë. Por nëse bëjnë më shumë aq më mirë do të ishte për
shëndetin e tyre.
Cilat janë aktivitetet fizike të forcimit?
Aktivitetete forcimittë muskujve krijojnë rritjene masësmuskulore.Shembuj të forcimittë muskujve
përtë rinjtë përfshijnëulje-ngritjetme duar,si dhe ushtrimine muskujve të barkut.Përfëmijët,ngjitjet
dhe zbritjetnë shkallëte vendosuranë kënde lojërashapolëkundëset.Aktivitetefizike të forcimittë
kockave janë atonë të cilatmuskujttërhiqennë lidhjete tyre me kockat,veprimi cili ndihmonnë
forcimine kockave.Shembuj të aktiviteteve të forcimittë kockave përfshijnë vrapimin,ecjendhe
kërciminme litar.
10 ushtrimet që mua më
pëlqejnë më shumë janë:
 Crunch
 Push up
 Legg press
 Pull up
 Military press
 Plank
 Jumping jacks
 Lower back
 Shoulder press
 Upright row

Recomendados

Projekt edukimi fizik von
Projekt edukimi fizikProjekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizikAnesti çobani
42.1K views24 Folien
Uji eshte jete von
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jetesonja prendi
45.4K views10 Folien
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore von
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
110K views9 Folien
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut von
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
38.6K views30 Folien
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. von
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
59.1K views29 Folien
Prodhimi i energjise von
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjiseroberto1723
23.1K views13 Folien

Más contenido relacionado

Was ist angesagt?

Ngrohja globale von
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globaleKristjana Llolli
51.4K views8 Folien
Te ushqyerit shendetshem von
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemDarla Evangjeli
55.7K views11 Folien
Obeziteti von
ObezitetiObeziteti
ObezitetiMelissa Cani
13.1K views9 Folien
Mjedisi von
MjedisiMjedisi
MjedisiMegi Collaku
171.3K views9 Folien
Fizika dhe Sporti von
Fizika dhe SportiFizika dhe Sporti
Fizika dhe SportiAdri Arapi
42.2K views15 Folien
Fizika ne jeten e perditshme von
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeAn An
169.9K views37 Folien

Was ist angesagt?(20)

Fizika dhe Sporti von Adri Arapi
Fizika dhe SportiFizika dhe Sporti
Fizika dhe Sporti
Adri Arapi42.2K views
Fizika ne jeten e perditshme von An An
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
An An169.9K views
Kimia ne mbrojtje te mjedisit von Klarisa Klara
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Klarisa Klara16.6K views
Hekuri ,elementi kimik me vlere... von Xhesiana Muka
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka50.9K views
Kequshqyerja dhe semundjet von Sindi_haka
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
Sindi_haka55.2K views
shkrimtaret e brezit te humbur von FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47.7K views
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis von Marinela Abedini
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Marinela Abedini33.3K views
Tema:Lufta kunder duhanit von Jetmira Sula
Tema:Lufta kunder duhanitTema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanit
Jetmira Sula10.9K views
Pasurite natyrore ne shqiperi von Merkur Sinani
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
Merkur Sinani73.3K views
Enzimat von An An
EnzimatEnzimat
Enzimat
An An43.9K views
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem von ArenoardReno
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
ArenoardReno7.1K views
Projekt ne fizike von Daniela Ela
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
Daniela Ela26.4K views
Energjia, llojet dhe perdorimi von BlerinaMuobega
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
BlerinaMuobega34.8K views
Kimi- Hekuri von Admin Nuriu
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
Admin Nuriu54.8K views

Similar a aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone

Edukimi fizik-Blertë Jashari von
Edukimi fizik-Blertë JashariEdukimi fizik-Blertë Jashari
Edukimi fizik-Blertë JashariBlertaJashari
155 views9 Folien
Si ndikojne aktivitetet fizike ne shendetin e njeriut von
Si ndikojne aktivitetet fizike ne shendetin e njeriutSi ndikojne aktivitetet fizike ne shendetin e njeriut
Si ndikojne aktivitetet fizike ne shendetin e njeriutAriola Hida
8.8K views13 Folien
Piramida ushqimore von
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimoreXhuLia Muca
5.4K views13 Folien
alijagashi.pptx von
alijagashi.pptxalijagashi.pptx
alijagashi.pptxBesartGashi5
3 views19 Folien
Si ndikon sporti në shendetin tonë von
Si ndikon sporti në shendetin tonëSi ndikon sporti në shendetin tonë
Si ndikon sporti në shendetin tonëArdian Hyseni
26.5K views5 Folien
PUNE ME PROJEKT von
PUNE ME PROJEKTPUNE ME PROJEKT
PUNE ME PROJEKTKleaHaka
1.4K views6 Folien

Similar a aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone(20)

Edukimi fizik-Blertë Jashari von BlertaJashari
Edukimi fizik-Blertë JashariEdukimi fizik-Blertë Jashari
Edukimi fizik-Blertë Jashari
BlertaJashari155 views
Si ndikojne aktivitetet fizike ne shendetin e njeriut von Ariola Hida
Si ndikojne aktivitetet fizike ne shendetin e njeriutSi ndikojne aktivitetet fizike ne shendetin e njeriut
Si ndikojne aktivitetet fizike ne shendetin e njeriut
Ariola Hida8.8K views
Piramida ushqimore von XhuLia Muca
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimore
XhuLia Muca5.4K views
Si ndikon sporti në shendetin tonë von Ardian Hyseni
Si ndikon sporti në shendetin tonëSi ndikon sporti në shendetin tonë
Si ndikon sporti në shendetin tonë
Ardian Hyseni26.5K views
PUNE ME PROJEKT von KleaHaka
PUNE ME PROJEKTPUNE ME PROJEKT
PUNE ME PROJEKT
KleaHaka1.4K views
Muskujt e trupit te njeriut von Xhesika Merko
Muskujt e trupit te njeriutMuskujt e trupit te njeriut
Muskujt e trupit te njeriut
Xhesika Merko9.7K views
Kujdesi per zemren Livia Hoxha shkolla "Albanet" klasa VII von lira kuca
 Kujdesi per zemren Livia Hoxha shkolla "Albanet" klasa VII Kujdesi per zemren Livia Hoxha shkolla "Albanet" klasa VII
Kujdesi per zemren Livia Hoxha shkolla "Albanet" klasa VII
lira kuca710 views
Sëmundjet që vijnë nga mosqendrimi korrekt. von Anja Cami
Sëmundjet që vijnë nga mosqendrimi korrekt.Sëmundjet që vijnë nga mosqendrimi korrekt.
Sëmundjet që vijnë nga mosqendrimi korrekt.
Anja Cami1.8K views
Crregullimet ne sistemin lokomotor/levizor von Septic Flesh
Crregullimet ne sistemin lokomotor/levizorCrregullimet ne sistemin lokomotor/levizor
Crregullimet ne sistemin lokomotor/levizor
Septic Flesh8.7K views
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet von Marjan DODAJ
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
Marjan DODAJ9.4K views
Rehabilitation in rheumatology12 final shqip von Enida Xhaferi
Rehabilitation in rheumatology12 final shqipRehabilitation in rheumatology12 final shqip
Rehabilitation in rheumatology12 final shqip
Enida Xhaferi669 views

Más de FialdoMema

Shqiperia pas Luftës së Parë Boterore von
Shqiperia pas Luftës së Parë BoteroreShqiperia pas Luftës së Parë Boterore
Shqiperia pas Luftës së Parë BoteroreFialdoMema
1.1K views10 Folien
Djemtë e Rrugës Pal [Ferenc Molnar] von
Djemtë e Rrugës Pal [Ferenc Molnar]Djemtë e Rrugës Pal [Ferenc Molnar]
Djemtë e Rrugës Pal [Ferenc Molnar]FialdoMema
4.9K views15 Folien
Revolucioni i pare industrial von
Revolucioni i pare industrialRevolucioni i pare industrial
Revolucioni i pare industrialFialdoMema
8.8K views12 Folien
Pa familje - HEKTOR MALO von
Pa familje - HEKTOR MALOPa familje - HEKTOR MALO
Pa familje - HEKTOR MALOFialdoMema
9.5K views10 Folien
Zhvillimi i teknologjise von
Zhvillimi i teknologjiseZhvillimi i teknologjise
Zhvillimi i teknologjiseFialdoMema
2.9K views5 Folien
Mikrogjallesat von
MikrogjallesatMikrogjallesat
MikrogjallesatFialdoMema
10.1K views5 Folien

Más de FialdoMema(8)

Shqiperia pas Luftës së Parë Boterore von FialdoMema
Shqiperia pas Luftës së Parë BoteroreShqiperia pas Luftës së Parë Boterore
Shqiperia pas Luftës së Parë Boterore
FialdoMema1.1K views
Djemtë e Rrugës Pal [Ferenc Molnar] von FialdoMema
Djemtë e Rrugës Pal [Ferenc Molnar]Djemtë e Rrugës Pal [Ferenc Molnar]
Djemtë e Rrugës Pal [Ferenc Molnar]
FialdoMema4.9K views
Revolucioni i pare industrial von FialdoMema
Revolucioni i pare industrialRevolucioni i pare industrial
Revolucioni i pare industrial
FialdoMema8.8K views
Pa familje - HEKTOR MALO von FialdoMema
Pa familje - HEKTOR MALOPa familje - HEKTOR MALO
Pa familje - HEKTOR MALO
FialdoMema9.5K views
Zhvillimi i teknologjise von FialdoMema
Zhvillimi i teknologjiseZhvillimi i teknologjise
Zhvillimi i teknologjise
FialdoMema2.9K views
Mikrogjallesat von FialdoMema
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesat
FialdoMema10.1K views
Iluminizmi von FialdoMema
IluminizmiIluminizmi
Iluminizmi
FialdoMema11.8K views
Shnderrimet e energjise (uji) von FialdoMema
Shnderrimet e energjise (uji)Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)
FialdoMema15.7K views

aktiviteti fizik dhe ndikimi i tij ne shendetin tone

 • 1. Projekt Lënda: Edukim fizik Tema:  Sporti dhe shoqëria  Sporti dhe aktiviteti fiqik në shoqërinë njerëzore  Histori e lindjessë sporteve dhe garave që nga lashtësia Punoi:FialdoMema
 • 2. Ndikimi I t’u marrurit me fizikkultrë e sport për organizmin Personat, të cilët janë më aktivë në jetëne përditshme janë më pak të rrezikuar për t’u prekur nga sëmundje të ndryshme. Aktiviteti fizikështë domosdoshmëri dhe nëse kryhet në mënyrë të rregullt kthehet në mjet të rëndësishëm për përmirësimine shëndetit në përgjithësi, fizik dhe mendor, si dhe zvogëlon shumë rrezikun për sëmundjet kronike të njerëzve, shprehen specialistët e promocionit të shëndetit në Institutine Shëndetit Publik Shqiptar.Specialistjae këtij Instituti, JetaLakrori sjell fakte mbi lidhjenmidis aktivitetit fizikdhe shëndetit, duke sqaruar se aktiviteti fiziki rregullt ndihmon në mbajtjene një trupi të shëndetshëm. “Personat që janë aktivë fizikisht kanë një rrezikmë të ulët për sëmundje kardiovaskulare, tensiontë lartë gjaku, goditje në tru, diabet tip 2, kancer gjiri e zorre, osteoporozë dhe depresion. Kanë rrezikmë të ulët për rrëzime dhe fraktura të ndryshme dhe për të mbajtur peshënnormale si dhe kanë mundësi për të jetuar më gjatë, etj”, shprehet ajo. Aktiviteti fizik nuk është vetëm marrja me sport, por çdo lëvizje trupore e prodhuar nga muskujt skeletorë, që kërkonshpenzime të energjisë. Ndërkohë, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë për të qenë të shëndetshëm njerëzit kanë nevojë në përgjithësi për të paktën 30 minuta aktivitet fizik të moderuar në pothuajse gjithë ditët e javës ose të paktën në 5 ditë të saj. Këshillapraktike  Filloni me aktivitete që ju marrin vetëm pak minuta dhe shtojeni atë gradualisht  Provoni aktivitete të ndryshme, deri sa të gjeni atë që ju pëlqen  Parkoni makinën larg destinacionit për kuishit nisur  Ngjituni ose zbrisni nga autobuzi jo në stacionine duhur  Ngjisni shkallët në vend të ashensorit në punë, supermarket ose në shtëpi  Tendoseni trupin disa herë në ditë në tavolinën e zyrës suaj  Bëni ecje të lirë për 10 minutaçdo ditë  Luani aktivisht me fëmijët ose kafshët dyherë në javë Përshkruaj eksperiencën tënde me sportin Unë që I vogël kam filluar të merrem me aktivitete fizike dhe sporte të ndryshme si futbolli, basketbolli, tenisi etj. Duke u marrë me sporte të ndryshme unë kam krijuar karakterin timdhe di t’ivlerësoj të tjerët pavarsisht cilësive të tij. Sporti më ka mësuar si ti respoktoj kundërshtarët dhe shokët e skuadrës. Sported kolektive më kanë mësuar të bashkëpunoj me të gjithe. Une mendoj se më mirë është të humbasësh me nder sesa një fitore e turpshme. Kur skuadra ime humbet në mënyrë jo të merituar mërzitem shumë por sporti gjithashtu më ka mësuar të mos mbaj mëri shumë gjatë pasi nuk më ben mirë as mua por as njerëzve që më rrethojnë.
 • 3. Fitimet q kemi nga aktiviteti fizik Ushtrimet fizike ndikojnë në uljen e riskut për sëmundje koronare të zemrës në disa mënyra. Konkretisht bëhet fjalë për uljen e obezitetit, uljen e tensionit arterial, uljen e nivelit të triglicerideve dhe yndyrave të këqija, teksa ndihmojnë edhe në përmirësimin e qarkullimit të gjakut, si dhe në uljen e përgjithshme të nivelit të stresit. Megjithatë kryerja e aktiviteteve fizike është e kushtëzuar edhe nga veçoritë individuale të organizmit. Çka do të thotë se jo gjithmonë të njëjtat ushtrime mund të mbartin të njëjtat efekte tek persona të ndryshëm. Në çdo rast është e nevojshme që mjeku të vlerësojë paraprakisht mundësitë e individit apo pacientit për të kryer aktivitetet fizik. Për të mos u përballur me dëmtime të muskujve apo të ligamenteve specialistët e shëndetit publik detajojnë edhe parimet kryesore si : “siguria, elasticiteti, rezistenca dhe kënaqësia”, të cilat duhet të paraprijnë kryerjen e aktiviteteve fizike të shëndetshme dhe në dobi të luftimit të problemeve të zemrës. Elasticiteti Elasticiteti i muskujve, tendinave, si dhe ligamenteve është një komponente tjetër shumë e rëndësishme që duhet marrë në konsideratë kur merret parasysh nisja e kryerjes së aktivitetit fizik. Në mënyrë që të shmangen dëmtimet apo dhimbjet e muskujve dhe ligamenteve, si dhe për të zhvilluar në maksimum lëvizshmërinë e kyçeve të gjymtyrëve, shpinës dhe qafës, është e këshillueshme kryerja e zgjatjes së muskujve në qetësi. Elasticiteti apo niveli i tërheqjes mund të matet duke tentuar prekjen te majat e këmbëve me trupin të përkulur. Në rast se kjo kryhet lehtësisht atëherë kemi të bëjmë me një elasticitet të mirë. Në rast se duart arrijnë deri tek kyçi i këmbëve kjo do të thotë se kemi të bëjmë me një elasticitet mesatar dhe se ka nevojë për më shumë ushtrime. Në rast se duart arrijnë vetëm diku deri në mes të gjunjëve dhe thembrave elasticiteti është i pamjaftueshëm. Ushtrimet e jogës, gjimnastika në kushtet e shtëpisë janë të mjaftueshme për të ndryshuar këtë balancë dhe për të bërë zgjatjen e duhur të muskujve. Rezistenca Rezistenca dhe aerobia kanë të bëjmë me aftësinë për të vazhduar një aktivitet pa t’u mbajtur fryma. Sa më e madhe të jetë rezistenca, aq më i mirë është qarkullimi i gjakut në këto kushte më shumë oksigjen do të shkojë në muskujt jetikë të organizmit. Sa më e madhe rezistenca aq më efikase dhe të ngadalshme janë rrahjet e zemrës, çka e bën këtë të fundit që të durojë më shumë dhe më gjatë në situata ku stresi është më i fortë.
 • 4. Pse është i rëndësishëmaktiviteti fizik Aktiviteti fizik ka shumë efekte përfituese në drejtim të shëndetit, pavarësisht nga mosha. Njerëzit të cilët bëjnë një jetë të shëndetshme dhe që rregullisht përfshihen në ushtrime, kanë me pak mundësi të zhvillojnë sëmundje kronike, duke përmendur këtu diabetin jo insulin-vartës, sëmundjet kardio-vaskulare, sëmundjet tumorale, ose sëmundjet mendore. Gjithashtu, personat me aktivitet fizik ditor permanent mund të mbajnë peshën e tyre trupore në normat e lejuara po të krahasohen me personat që janë më pak aktive. Mënyra aktuale e jetesës kërkon aktivitet më të paket fizik si pasojë e rritjes së përdorimit të makinave, shikimit të televizorit dhe aktivitetit të pakët fizik në shtëpi, për shkak të modernizimit të aparaturave elektrike. Kësaj i shtohen edhe zakone të tjera të mënyrës së jetesës (si pirja e duhanit), shtimi i peshës, të cilat kontribuojnë në rritjen e rrezikut ndaj sëmundjeve kronike. Është tepër e rëndësishme që dieta e shëndetshme të kombinohet me aktivitet fizik ditor të nevojshëm, për të minimizuar jetën sedentare, që është një faktor risku i zakonshëm për shumë sëmundje kronike. Rekomandohen ushtrimet e përditshme, ecja, vrapimi, kërcimi, noti etj. Njerëzit të cilët kanë futur në rutinën e mënyrës së tyre të jetesës skemën e ushtrimeve, kanë përmirësime të mirëqenies së tyre fiziologjike dhe psikologjike. Aktiviteti fizik luan një rol të rëndësishëm në shëndetin, mirëqenien dhe cilësinë e jetës, dhe është veçanërisht i rëndësishëm për fëmijët dhe të rinjtë. Sjelljet dhe shprehitë e formuara në vogëli mund të zgjasin gjatë gjithë jetës. Të qenurit aktiv është një zgjedhje e shëndetshme për fëmijët dhe të rinjtë. Ata kanë nevojë të lëvizin më tepër se të rriturit, prandaj inkurajojini të marrin pjesë në aktivitetet që pëlqejnë. Një stil jete aktiv me të paktën 60 minuta aktivitet fizik në ditë sjell mjaft përfitime në shëndet, si dhe ndihmon fëmijët dhe të rinjtë të kultivojnë sjelljet e shëndetshme edhe në të ardhmen. Sa aktivitet fizik duhet të kryejnë fëmijët dhe të rinjtë? Fëmijët e moshës 5-11vjeç dhe të rinjtë e moshës 12-18 vjeç duhet të kryejnë të paktën 60 minuta aktivitet fizik të moderuar çdo ditë. Por nëse bëjnë më shumë aq më mirë do të ishte për shëndetin e tyre. Cilat janë aktivitetet fizike të forcimit? Aktivitetete forcimittë muskujve krijojnë rritjene masësmuskulore.Shembuj të forcimittë muskujve përtë rinjtë përfshijnëulje-ngritjetme duar,si dhe ushtrimine muskujve të barkut.Përfëmijët,ngjitjet dhe zbritjetnë shkallëte vendosuranë kënde lojërashapolëkundëset.Aktivitetefizike të forcimittë kockave janë atonë të cilatmuskujttërhiqennë lidhjete tyre me kockat,veprimi cili ndihmonnë forcimine kockave.Shembuj të aktiviteteve të forcimittë kockave përfshijnë vrapimin,ecjendhe kërciminme litar.
 • 5. 10 ushtrimet që mua më pëlqejnë më shumë janë:  Crunch  Push up  Legg press  Pull up  Military press  Plank  Jumping jacks  Lower back  Shoulder press  Upright row