Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Obnovljivi i neobnovljivi resursi

1.886 Aufrufe

Veröffentlicht am

Obnovljivi i neobnovljivi resursi

Veröffentlicht in: Bildung
 • Als Erste(r) kommentieren

Obnovljivi i neobnovljivi resursi

 1. 1. ОБНОВЉИВИ И НЕОБНОВЉИВИ РЕСУРСИ ОБНОВЉИВИ И НЕОБНОВЉИВИ РЕСУРСИ Ивана Дамњановић
 2. 2. Обновљиви ресурси ● Технологије обновљивих извора енергије укључују сунчеву енергију, снагу ветра, хидроенергију, енергију биомасе и биогорива. ● Готово сва обновљива енергија долази од Сунца.
 3. 3. Сунчева енергија ● На Земљи, Сунчева светлост представља константан извор енергије за скоро свако живо биће. ● Биљке користе сунчеву светлост у процесу фотосинтезе, у којем преводе Сунчеву енергију у просте шећере, а остала жива бића своју енергију добијају биљном, односно, животињском исхраном. ● На овај начин оне преводе добијене просте шећере назад у енергију која им је потребна за кретање и све животне функције.
 4. 4. Енергија ветра ● Енергија ветра је енергија која потиче од снаге ветра. ● Представља обновљиви извор енергије, који се а користи за добијање механичке, а у новије време и електричне енергије.
 5. 5. Енергија воде ● Тренутно је у употреби или развоју више облика коришћења енергије воде. ● Неки облици су искључиво механички, а већина је окренута претварању енергије воде у електричну енергију. ● Воденице, хидроелектране; енергија плиме и осеке, енергија таласа, енергија морских струја.
 6. 6. Биогориво ● Биогориво је назив за горива која или сама спадају у биомасу или су настала прерадом биомасе (тј. живих организама: биљака, животиња, микроорганизама).
 7. 7. Необновљиви ресурси ● Необновљиви ресурси представљају групу ресурса који се не могу обновити када се једном искористе. ● Ту спадају фосилна горива (угаљ, нафта, природни гас), минерали, руде.
 8. 8. Фосилна горива ● Ресурсима као што су угаљ, нафта и природн гас је потребно и до неколико хиљада година да се формирају и не могу се заменити толико брзо колико се у данашње време користе. ● Сматра се да ће ресури који су базирани на фосилима постати прескупи за обраду, да ће човек морати да се окрене другим изворима енергије као што су соларна енергија и енергија ветра.
 9. 9. ● Тренутно главни извор енергије који човек користи јесу необновљива фосилна горива. ● Још од 19. века са појавом мотора са унутрашњим сагоревањем, нафта и остала фосилна горива су у константној потражњи. ● Константно коришћење фосилних горива довело је до тога да имамо појаву глобалног загревања, као и оштре климатске промене.
 10. 10. Угаљ ● Састоји се примарно од угљеника и угљоводоника, али и других супстанци. ● Веома је важно гориво и извор електричне енергије.
 11. 11. Нафта ● Нафта је течна до получврста природна материја, налази се у земљиној кори, састављена је претежно од смеше бројних угљоводоника, а увек садржи и сумпор, азотна и кисеоникова органска једињења, те у врло малим уделима тешке метале. ● Најчешће је браон - зелене до смеђе- црне боје.
 12. 12. Нафта
 13. 13. Природни гас ● Природним гасом називамо мешавину гасовитих угљоводоника која се добија из гасних или гасно - нафтних поља, преко бушотина у земљи. ● Састав природног (земног) гаса који је следећи: метан, етан, пропан, бутан, угљен диоксид, азот, сумпорводоник.
 14. 14. Природни гас
 15. 15. Минерали и руде ● Минерали су природна једињења настала природним (геолошким) процесима која су карактеристичног хемијског састава, и имају различите физичке карактеристике. ● Руда је тип стене која садржи минерале са важним елементима, укључујући метал. ● Металне руде су обично оксиди, сулфиди, силикати, „природни“ метали (као што је бакар) или „племенити“ метали као што је злато.
 16. 16. Руде и минерали
 17. 17. Нуклеарна горива ● Уранијум се користи као гориво енергената нуклеарних реактора, који генерише топлоту која се користи за напајање турбине за производњу струје.
 18. 18. ● Нуклеарна енергија обезбеђује око 6% светске енергије и 13%-14% светске електричне енергије. ● Нуклеарна производња је повезана са потенцијално опасном радиоактивном контаминацијом јер се ослања на несигурне елементе. Чернобил

×