Anzeige
Anzeige

Más contenido relacionado

Anzeige

AKI.pptx

 1. Leziunea renală acută Netudîhata Vadim, medic-rezident, grupa 1a, anul II, medicina internă
 2. Leziunea renală acută (LRA), numită anterior insuficiență renală acută (IRA), denotă o reducere bruscă și adesea reversibilă a funcției renale, măsurată prin rata de filtrare glomerulară (RFG). Este o afecțiune foarte frecventă, mai ales în rândul pacienților internați. Poate fi observată în până la 7% dintre internările în spital și 30% dintre internările la UTI.
 3. Nu există o definiție clară a LRA; cu toate acestea, mai multe criterii diferite au fost utilizate în studiile de cercetare, cum ar fi criteriile RIFLE, AKIN (Acute Kidney Injury Network) și KDIGO (Kidney Disease Improving Global Outcomes). Dintre acestea, KDIGO este cel mai recent și cel mai des folosit instrument. Potrivit KDIGO, LRA este prezența oricăruia dintre următoarele: • Creșterea creatininei serice cu 0,3 mg/dl sau mai mult (26,5 µmol/l sau mai mult) în 48 de ore • Creșterea creatininei serice până la 1,5 ori sau mai mult valoarea inițială în ultimele 7 zile • Volum de urină mai mic de 0,5 mL/kg/h pentru cel puțin 6 ore
 4. Patofiziologie de LRA
 5. Azotemia prerenală Azotemia prerenală este cea mai frecventă formă de LRA. Este desemnarea unei creșteri a concentrației de SCr sau BUN din cauza fluxului plasmatic renal inadecvat și a presiunii hidrostatice intraglomerulare pentru a susține filtrarea glomerulară normală.
 6. Prin definiție, azotemia prerenală nu implică leziuni ale parenchimului rinichilor și este rapid reversibilă odată ce fluxul sanguin parenchimatos și hemodinamica intraglomerulară sunt restabilite. În multe cazuri, totuși, azotemia prerenală poate coexista cu alte forme de LRA intrinsecă asociate cu procese care acționează direct asupra parenchimului renal. Perioadele prelungite de azotemie prerenală pot duce la leziuni ischemice ale celulelor tubulare cu necroză, de unde denumită necroză tubulară acută (NTA).
 7. RFG normală este menținută parțial de fluxul sanguin renal și de rezistențele relative ale arteriolelor renale aferente și eferente. Grade ușoare de hipovolemie și reduceri ale debitului cardiac determină modificări fiziologice compensatorii renale. Deoarece fluxul sanguin renal reprezintă 20% din debitul cardiac, vasoconstricția renală și reabsorbția de sare și apă apar ca răspunsuri homeostatice la scăderea volumului circulant efectiv sau a debitului cardiac pentru a menține tensiunea arterială și a crește volumul intravascular pentru a susține perfuzia la nivelul vaselor cerebrale și coronariene.
 8. O serie de factori determină robustețea răspunsului de autoreglare și riscul de azotemie prerenală. Ateroscleroza, hipertensiunea de lungă durată și vârsta înaintată pot duce la hialinoză și hiperplazie miointimală, provocând îngustarea structurală a arteriolelor intrarenale și afectarea capacității de vasodilatație aferentă renală.
 9. Medicamentele pot afecta modificările compensatorii evocate pentru menținerea RFG. AINS inhibă producția renală de prostaglandine, limitând vasodilatația aferentă renală. Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) și blocanții receptorilor angiotensinei (BRA) limitează vasoconstricția eferentă renală. Utilizarea combinată a AINS cu inhibitori ai ECA sau BRA prezintă un risc deosebit de mare pentru dezvoltarea azotemiei prerenale.
 10. Mulți indivizi cu boală hepatică avansată prezintă un profil hemodinamic care seamănă cu azotemia prerenală în contextul suprasolicitarii volumului total al corpului. Sindromul hepatorenal este greu de distins de azotemia prerenală.
 11. LRA intrinsecă
 12. LRA asociată cu ischemia
 13. • Asociată cu sepsis • Arsuri și pancretită acută • Boli ale sistemului vascular care duc la ischemie • Agenți de contrast • Antibiotice • Agenți pentru chimioterapie • Toxine • Anticoagulanți • Glomerulonefrită
 14. LRA asociată cu sepsis Scăderea RFG cu sepsis poate apărea chiar și în absența hipotensiunii arteriale evidente, deși multe cazuri de LRA severă apar de obicei în cazul compromisului hemodinamic care necesită sprijin vasopresor. LRA poate fi o complicație importantă a infecțiilor virale, cum ar fi hantavirusul, virusul dengue sau SARS-CoV-2. De exemplu, unii au raportat o infecție a rinichilor cu SARS-CoV-2, în timp ce alții au găsit o implicare mai puțin directă. SARS-CoV-2 este asociat cu o eliberare mare de citokine în circulație („furtuna de citokine”), care poate provoca vasoconstricție intrarenală difuză.
 15. Arsuri și pancreatită acută LRA este o complicație severă a arsurilor, care afectează 25% dintre persoanele cu implicare >10% a suprafeței corporale totale. Pe lângă hipovolemia severă care are ca rezultat scăderea debitului cardiac și creșterea activării neurohormonale, arsurile și pancreatita acută duc ambele la inflamație dereglată și un risc crescut de sepsis. Persoanele, care suferă o resuscitare masivă cu lichide pentru traumatisme, arsuri și pancreatită acută, pot dezvolta, de asemenea, sindromul compartimentului abdominal, în care presiunea intraabdominală semnificativ crescută, de obicei >20 mmHg, duce la compresia venelor renale și reducerea RFG.
 16. Boli ale sistemului vascular care duc la ischemie Aceste boli pot compromite oxigenul și transportul de substrat metabolic către tubuli și glomeruli. Cauzele microvasculare ale LRA includ microangiopatiile trombotice datorate cocainei, anumitor agenți chimioterapeutici, sindromul de anticorpi antifosfolipidici, nefrita de radiații, nefroscleroza hipertensivă malignă, purpura trombotică trombocitopenică/sindromul hemolitic-uremic și boala ateroemboderică. Angiografia renală este standardul de aur pentru vizualizarea directă a vascularizației renale și este importantă pentru diagnosticul stenozei arterei renale, vasculitei vaselor mari, bolii fibromusculare sau obstrucția venelor renale.
 17. Agenți de contrast Agenții de contrast iodat utilizați pentru imagistica cardiovasculară și tomografie computerizată sunt o cauză a LRA. Riscul de LRA, sau „nefropatie de contrast”, este neglijabil la cei cu funcție renală normală, dar crește în situația BCR, în special nefropatia diabetică. Cea mai frecventă evoluție clinică a nefropatiei de contrast este caracterizată printr-o creștere a SCr care începe la 24-48 de ore după expunere, atinge un maxim în 3-5 zile și se rezolvă în decurs de 1 săptămână. Mai severă, LRA care necesită dializă este mai puțin frecventă, cu excepția cazului de BRC preexistentă semnificativă, adesea în asociere cu insuficiență cardiacă congestivă sau alte cauze coexistente pentru LRA asociată ischemiei. Excreția fracționată scăzută de sodiu (FeNa) și sedimentul urinar relativ benign fără caracteristici de necroză tubulară sunt constatări frecvente.
 18. Nefropatia de contrast se crede că apare dintr-o combinație de factori, inclusiv: • hipoxie în medularul extern renal din cauza perturbărilor microcirculației renale și ocluziei vaselor mici; • deteriorarea citotoxică a tubilor direct sau prin generarea de radicali liberi de oxigen, mai ales pentru că concentrația agentului în tubul este crescută semnificativ; • și obstrucție tranzitorie a tubului cu material de contrast precipitat
 19. Alți agenți de diagnostic implicați ca o cauză a LRA sunt gadoliniul în doză mare utilizat pentru imagistica prin rezonanță magnetică și soluțiile orale de fosfat de sodiu utilizate ca purgative intestinale. Gadoliniul a fost asociat cu dezvoltarea fibrozei sistemice nefrogenice la subiecții cu boală renală avansată, dar majoritatea acestor cazuri au fost asociate cu medii de contrast pe bază de gadoliniu din grupul I, care sunt rar utilizate acum în Statele Unite și au fost retrase de pe piață în multe alte țari. Riscul de LRA asociat cu dozele standard de substanțe de contrast pe bază de gadoliniu din grupul II este foarte scăzut.
 20. Anticoagulanți S-a raportat, că anticoagularea excesivă cu warfarină sau alte clase de anticoagulante provoacă LRA prin hemoragie glomerulară care are ca rezultat formarea de celule roșii obstructive în tubul renal și leziuni tubulare.
 21. POSTRENAL AKI
 22. Istorie și examen fizic Furnizorii trebuie să caute evenimente incitante, cum ar fi diareea, greața, vărsăturile, care ar putea fi cauzat pierderea volumului, sau orice medicamente eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi AINS sau alte nefrotoxine. Diferențierea dintre LRA și BCR este esențială, deoarece BCR în sine nu este un factor de risc neobișnuit pentru LRA. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul anamnezei în care se pot găsi caracteristici sugestive pentru BCR, cum ar fi oboseala cronică, anorexia, nicturia, ciclul somn-veghe perturbat, poliuria și prurit. Mai mult, o revizuire atentă a istoricului medical din trecut pentru a dezvălui orice afecțiuni co-morbide poate ajuta, de asemenea, la reducerea etiologiei LRA, de exemplu, ciroza și istoricul cheagurilor de sânge care necesită anticoagulare. Anamneza și examenul fizic sunt esențiale în LRA, deoarece, de cele mai multe ori, laboratoarele nu sunt în măsură să ofere un răspuns clar cu privire la etiologia LRA.
 23. Cele mai frecvente cauze ale LRA la pacienții internați sunt: • NTA – 45% • Boala prerenală – 21% • LRA suprapusă pe BCR – 13% • Obstrucția tractului urinar – 10% (cel mai adesea din cauza hipertrofiei benigne de prostată la bărbații în vârstă) • Glomerulonefrită sau vasculită – 4% • NIA – 2% • Ateroembolie – 1%
 24. Este important un istoric a diurezei, ceea ce poate oferi indicii despre cauza LRA. Următoarele sunt câteva asociații: • Oliguria – favorizează LRA. • Anurie bruscă – sugerează obstrucție acută a tractului urinar, glomerulonefrită acută sau catastrofă vasculară. • Diminuarea treptată a producției de urină – poate fi secundară stricturii uretrale sau obstrucției la evacuarea vezicii urinare din cauza unor cauze precum mărirea prostatei.
 25. Efectuarea unei examinări detaliate este imperativă deoarece oferă informații extrem de valoroase în stabilirea etiologiei LRA. O parte crucială a examenului fizic ar trebui să fie semnele vitale ortostatice, deoarece acestea reprezintă un indiciu important pentru hipovolemie și, într-un context clinic adecvat, ar ghida tratamentul. Mai multe sisteme de organe trebuie examinate pentru a găsi indicii cu privire la cauza LRA. Unele dintre ele sunt prezentate mai jos: • Piele – livedo reticularis, ischemie digitală, erupție cutanată fluture și purpură pentru a sugera vasculită. Urmări pentru a sugera endocardită la un consumator de droguri IV. • Ochi și urechi – icter în bolile hepatice, cheratopatie în bandă în mielomul multiplu, semne de diabet zaharat, ateroembolie în retinopatie și semne de hipertensiune arterială. Keratită, irită și uveită în vasculita autoimună. Pierderea auzului în boala Alport. • Sistemul cardiovascular – frecvența pulsului, tensiunea arterială și pulsul jugulovenos în stabilirea stării de volum. Ritmul neregulat poate indica aritmii legate de dezechilibrul electrolitic. Frecarea pericardică în pericardita uremică.
 26. Azotemia prerenală duce de obicei la creșteri modeste ale SCr care revin la valoarea inițială cu îmbunătățirea statusului hemodinamic. Cu multe dintre toxinele celulelor epiteliale, cum ar fi antibioticele aminoglicozide și cisplatina, creșterea SCr este în mod caracteristic întârziată cu 3-5 zile până la 2 săptămâni după expunerea inițială.
 27. O hemoleucograma completă poate oferi indicii de diagnostic. Anemia este frecventă în LRA și este de obicei de origine multifactorială. Anemia severă în absența hemoragiei poate reflecta hemoliză, mielom multiplu sau microangiopatie trombotică.
 28. LRA duce adesea la hiperkaliemie, hiperfosfatemie și hipocalcemie. Hiperfosfatemia marcată cu hipocalcemie însoțitoare poate sugera rabdomioliză sau sindrom de liză tumorală. Nivelurile serice ale creatinkinazei și acidului uric sunt adesea crescute în rabdomioliză, în timp ce sindromul de liză tumorală poate fi asociat cu creatinkinazei normale sau marginal crescute și acid uric seric semnificativ crescut.
 29. Analizile de laborator a sângei utile pentru diagnosticarea glomerulonefritei și vasculitei includ niveluri scăzute ale complementului și titruri mari de ANA, ANCA, anticorpi anti-GBM și crioglobuline. Anticorpii receptorului antifosfolipază A2 vor indica un diagnostic de nefropatie membranoasă.
 30. Pacienții vârstnici fără nicio etiologie evidentă ar trebui, de asemenea, supuși la electroforeză a proteinelor serice și urinare (SPEP și UPEP) pentru a exclude gamapatia monoclonală și mielomul multiplu.
 31. Ecografia renală poate fi de ajutor dacă se suspectează cauze obstructive. Cu toate acestea, ecografia renală de rutină pentru fiecare pacient cu LRA nu este justificată. CT fără contrast este o altă modalitate radiografică importantă și poate fi utilizată pentru a căuta nefrolitiaza sau urolitiaza.
 32. O biopsie de rinichi este un instrument excelent, dar utilizat rar. De obicei, este indicat la pacienții cu scădere rapidă a funcției renale fără o cauză aparentă sau pentru a afla etiologia exactă a LRA într-un cadru în care mai multe etiologii ar putea fi responsabile.
 33. În cazurile de LRA oligurică, debitul urinar ca răspuns la furosemidul intravenos în bolus 1,0–1,5 mg/kg poate fi utilizat ca test de prognostic: debitul de urină <200 ml peste 2 ore după bolusul furosemidului poate identifica pacienții cu risc mai mare de progresie la LRA mai severă și necesitatea terapiei de substituție renală.
 34. Kidney injury molecule-1 (KIM-1) Neutrophil gelatinase associated liocalin (NGAL, also known as lipocalin-2 or siderocalin) Soluble urokinase plasminogen activator receptor (suPAR) Insulin-like growth factor binding protein 7 (IGFBP7) Tissue inhibitor of metalloproteinase-2 (TIMP-2)
 35. Leziunea acută a rinichilor de la diferite glomerulonefrite poate necesita medicamente imunosupresoare pentru tratament. Nefrita interstițială acută, care nu se recuperează cu îngrijiri de susținere, poate beneficia de un proces de steroizi. În anumite situații, obstrucția postrenală poate fi necesară ameliorarea operațională. La pacienții cu risc ridicat, cum ar fi cei cu funcție renală compromisă la momentul inițial, poate fi benefică administrarea de fluide intravenoase peri-procedură pentru a preveni nefropatia indusă de contrast atunci când se efectuează cateterismul cardiac.
 36. Diagnoza diferențială a LRA • Calculii renali • Anemia celulelor secera • Insuficiență renală cronică • Deshidratare • Sângerări gastro-intestinale • Insuficienta cardiaca • Infecții ale tractului urinar • Supraîncărcare cu proteine • Cetoacidoza diabetica • Obstrucție urinară
Anzeige