Anzeige
Anzeige

Más contenido relacionado

Anzeige

Visita al Sr. Joaquin Porté

 1. TROBADA  El dia 8 - 05 -12 ens trobem un grup de joves de l’EJI amb un grup de persones del Casal Municipal de la Gent Gran, per fer una visita al carnisser Sr. Joaquin Porté.  El Sr. Porté ens explica la seva experiència i evolució personal i professional en el món de la carnisseria i la xarcuteria.  Aprofitem la visita per conèixer el funcionament d’una xarcuteria avui en dia i comparar-ho amb l’evolució que ha fet al llarg del temps.
 2. RECULL BIOGRÀFIC  Joaquín Porté, va venir a Catalunya amb 24 anys, tot i que ell ja feia viatges aquí anteriorment per vendre bestiar. Va venir cap aquí quan es va casar amb la Sra. Pilarin, abans vivia a Aragó.  Quan van venir aquí a Mollerussa es van dedicar a portar la botiga que la Sra. Pilarin ja duia des de feia uns quants anys. Tot i això, el Sr. Joaquin va seguir dedicant-se a comprar bestiar (porcs principalment) a Aragó i vendre’ls a Catalunya.
 3. RECULL BIOGRÀFIC  La Sra. Pilarin va venir a Mollerussa amb 15 anys, ja que el seu pare va agafar la xarcuteria per poder donar treball als seus fills, tot i que ells vivien en un poblet d’Aragó. Així doncs, la Sra. Pilarin i la seva germana que era més petita, es van instal·lar aquí Mollerussa per treballar a la botiga.  Quan ella tenia 19 anys i el Sr. Joaquin en tenia 24 es van casar. Llavors, van seguir portant la botiga que es trobava a la Pl. Espanya de Mollerussa.  El Sr Joaquin va seguir combinant les dues tasques (la botiga i el transport de bestiar) fins que van néixer els seus dos fills, el Javi i la Yolanda, llavors ja es van quedar els dos a la botiga, que actualment ja porten els seus fills.
 4. Evolució de la xarcuteria De les Actualment en la nova botiga màquines manuals a les encara es poden veure algunes elèctriques. eines que tenen més de 40 anys, és aquest fet el que ens fa veure el bon manteniment del que disposa aquest negoci. La xarcuteria, com moltes altres professions, ha evolucionat a bon ritme al llarg dels darrers 50 anys. S’han aconseguit moltes millores per agilitzar el treball i per millorar la seguretat.
 5. Estris i eines de treball En primer lloc ens van ensenyar alguns llibre que van utilitzar per aprendre i millorar la seva tasca com a xarcuters professionals.
 6. Estris i eines de treball Ens van ensenyar aquestes taules de treball que tenen més de 40 anys, i emcara les utilitzen.
 7. Estris i eines de treball Aquesta és una de les primeres màquines que van tenir. S’utilitzava per picar la carn i també per fer les botifarres, etc... Funcionava manualment, la força s’aconseguia fent girar una manovella.
 8. Estris i eines de treball Aquestes màquines tenen també un llarg Aquesta serveix per recorregut, tot i bullir la carn de la això encara botifarra, és la que funcionen i s’utilitza actualment. s’utilitzen ocasionalment.
 9. Estris i eines de treball (utilitzades actualment)
 10. Procediments de treball Ens van explicar com s’elaboren les llonganisses, i ens ho van mostrar pas a pas: • Vam poder veure com preparaven la carn, és a dir, la picaven amb la màquina específica per fer-ho. •A continuació, hi afegien la sal i el pebre i ho remenaven tot amb la màquina mescladora. • Finalment ho passaven tot a la màquina embotidora i amb els budells feien les llonganisses, com es veu a la foto.
 11. Procediments de treball També vam poder veure com es desossa un pernil: • Primer ens van explicar com es mira si un pernil es bo o no, aprenent els punts als quals s’ha de punxar per comprovar-ho. •A continuació, vam poder veure com, amb molta destresa, li treien els ossos al pernil i preparaven els talls per poder filetejar-lo.
 12. FOTOGRAFIES Fotografies fetes mentre ens explicaven les seves vivències personals.
 13. FOTOGRAFIES Ens van mostrar les seves tasques i habilitats en directe, aquest fet va despertar molt interès entre els joves.
 14. Lloc on tenien la xarcuteria Els primers Aquí és on es anys tenien la troba ara la xarcuteria a la xarcuteria. Plaça Espanya, ara coneguda com Pl. Major, més endavant van canviar la seva ubicació i es van traslladar on estan ara, al carrer Ferran Puig.
 15. Vivències Personals El Sr. Porté ens va Assecadora de explicar, que una de les seves pernils. activitats preferides era tot allò relacionat amb els * Una de les pernils. grans aficions És per això que va muntar del Sr. Porté era el món una assecadora de dels pernils pernils, però segons ens va salats, és per poder aclarir, els pernils en això que ens aquesta zona per les va explicar adversitats del clima no aquesta acabaven de sortir anècdota. bons, llavors va haver de traslladar-ho a Teruel, on extreia pernils de gran qualitat.
 16. Vivències Personals Ell s’encarregava d’anar a comprar els animals a les Viatges a la muntanyes d’Aragó, ja que eren més barats, i els muntanya portava cap aquí Mollerussa per vendre’ls. Ens va explicar una anècdota graciosa que li va passar Quan era en un d’aquests viatges. jove el Sr. Ell pretenia omplir el camió de porcs, ja que tenia la Porté es comanda feta, però la seva sorpresa va ser que quan va dedicava a arribar a la zona de compra, no va trobar els suficients la compra i animals, va anar preguntant en diferents llocs i res, fins venda de que en un li van dir que l’únic que li podien oferir era un grapat de conills. bestiar, en Sense pensar-ho gaire, i ja que eren força especial de econòmics, va decidir comprar-los tots. Quan va tornar porcs. a Mollerussa, es va trobar que tots els conills estaven embarassats, així doncs van haver de muntar unes gàbies per tenir-los, i posar-los a la venta, ens van explicar que van tenir molt bona sortida i que la gent se’ls enduia els dissabtes per fer arrossos.
Anzeige