Metalet

E
METALET
• Metalet
• Nxjerrja e metaleve
• Perdorimet
Metalet
Më shumë se 91% e elementeve kimike janë metale . Disa nga
metalet njeriu i ka njohur që në kohet e lashta, duke u njohur në
vetitë e hekurit, nikelit, kromit, bakrit. Metalet me se shpeshti i
hasim ne koren e tokes,por ato ne perqindje te vogel i hasim edhe
te organizmat e gjallë te cilet ndihmmojne per kryerjen e proceseve
jetesore.Nje numer i vogel metalesh i hasim ne gjendje elementare
siç janë: ari,argjendi dhe bakri, ndersa metalet ne natyre lehte
mund te lidhen me substanca tjera duke formuar
okside,sulfure,karbonate etj. Metalet janë paraqitur me veti fizike
të veçanta siç janë : shkëlqimi metalik, përcjellshmëria elektrike dhe
nxehtësia, fortësia e madhe dhe qëndrueshmëria. Për nga vetitë ata
ndahen në reaktiv dhe jo reaktiv. Kanë veti të përbashkëta se
veprojnë me oksigjenin dhe dezertojnë okside. Oksidet që veprojnë
me ujë formojnë bazat.Veti karakteristike është se mund të
kombinohen dhe të formojnë aliazhe.Ne sistemin peridik gjinden
ne anen e djathte ne kohet e lashta u zbulua me pare bakri por per
te pasur ka pasur hekur mjaft ne natyr por njeriu nuk e ka
njohur.Rusia zotëron 20% të rezervave ekzistuese në botë të
metaleve të rrallë tokësorë, por nxjerrja e tyre nuk i tejkalon 2% e
prodhimit të tyre botëror. Mërkuri është metali i vetëm lëng në
kushte normale.Metalet mund të punohen ose lakohen pa u
këputur . Metalet terhiqen nga magneti, me ane te tit ndahet
hekuri. sistemi periodik ndahet ne 3 pjese : metalet, jometalet,
gazet e plogeta. ne sistemin periodik pjesen me te madhe e zene
metalet ose ndryshe 75% te sistemit periodik klasifikimi i metaleve,
jometaleve, gazeve te plogeta behet nepermjet vetive fizike qe ato
kane.
Nxjerja e metaleve
Shkembinjte qe permbajne metale jane burimet me te cmuara
natyrore per njeriun.Zbulimi I ketyre shkembinjve dhe nxjerja e
metaleve prej tyre ka qene(e vazhdon te jete) per shume vite objekt I
studimit te kimisteve.Metalet gjenden ne natyre ne gjendje te lire
dhe ne trajte perberjesh.Shkembinjte me permbajtje te caktuar te
substancave te ndryshme , te cilat mund te ekstraktohen(nxiren) nga
njeriu me metoda te ndryshme, quhen xeherore.Per te nxjere nje
metal nga xeherori I tij duhet te kryhet nje reaksion kimik.Sa me
aktiv qe te jete metali, aq me te qendrueshme jane perberjet e tij
dhe aq me e veshtire eshte shperberja e tyre.Tri menyrat kryesore qe
mund te perdoren per reduktimin e xeheroreve te metaleve dhe
nxjerrjen e metaleve jane:
 Vetem me ngrohje
 Ngrohje me karbon
 Elektrolize
Perdorimet
Metalet kane nje perdorim te gjere ne jeten e perditshme.Disa nga
metalet me te perdorura jane hekuri bakri dhe alumini.
Shumica e objekteve qe ne I kemi te nevojshme ne jeten e perditshme
jane perj hekuri.Pra hekuri gjen perdorim shume te gjere ne shoqerine
njerzore.
Bakri :Telat dhe kabllat, Pajisjet elektronike, Përdorimi në arkitekturë,
Përfitimi i lidhjeve metalike (aliazheve).
Alumini perdoret ne industrin e automobilve, ne industrin
elektroteknike, per ndertimin e largperqusve edhe pse eshte perqus me
i dobt se bakri , por ka dendesi me te vogel, gjithashtu perdoret ne
ndertimtari (korrniza te dyerve dhe te dritarve), ne amviseri dhe per
mbeshtjelljen e produkteve ushqimore . Alumini perdoret si substance
reduktuse per perfitimin e shume metaleve nga oksidet e tyre.
FUND
PUNOI: ERALDVULA
1 von 5

Más contenido relacionado

Was ist angesagt?

MjedisiMjedisi
MjedisiKlarisa Klara
57.7K views18 Folien
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globaleKristjana Llolli
51.2K views8 Folien
Historia e numritHistoria e numrit
Historia e numritjola cenollari
57.3K views9 Folien

Was ist angesagt?(20)

PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
xhulia osmanllari206.3K views
Pune me projekt statistikaPune me projekt statistika
Pune me projekt statistika
Arnold Beqiri40.4K views
MjedisiMjedisi
Mjedisi
Klarisa Klara57.7K views
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Kristjana Llolli51.2K views
Historia e numritHistoria e numrit
Historia e numrit
jola cenollari57.3K views
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
Sindi_haka55.1K views
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema46.8K views
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
Xhuliana Haxhiu203.3K views
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka50.7K views
Shqiperia ne OKBShqiperia ne OKB
Shqiperia ne OKB
Durim Krasniqi10K views
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
olinuhi16.6K views
MjedisiMjedisi
Mjedisi
Megi Collaku171.2K views
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
2206200240.9K views
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca50.7K views
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Valeria Baçi148.1K views
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
#MesueseAurela Elezaj30.8K views
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
ssuseree34b8105.9K views
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
Denis Lezo44.2K views

Similar a Metalet

MineralMineral
Mineralsara caushi
2.4K views10 Folien
KimiaKimia
KimiaHome
78K views46 Folien
Kimi.....Kimi.....
Kimi.....Eldaa3
124 views11 Folien

Similar a Metalet(7)

Metalet Dhe JometaletMetalet Dhe Jometalet
Metalet Dhe Jometalet
ArenoardReno3.4K views
MineralMineral
Mineral
sara caushi2.4K views
KimiaKimia
Kimia
Home78K views
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu86.6K views
Kimi.....Kimi.....
Kimi.....
Eldaa3124 views
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri
romina balla57.9K views

Metalet

  • 1. METALET • Metalet • Nxjerrja e metaleve • Perdorimet
  • 2. Metalet Më shumë se 91% e elementeve kimike janë metale . Disa nga metalet njeriu i ka njohur që në kohet e lashta, duke u njohur në vetitë e hekurit, nikelit, kromit, bakrit. Metalet me se shpeshti i hasim ne koren e tokes,por ato ne perqindje te vogel i hasim edhe te organizmat e gjallë te cilet ndihmmojne per kryerjen e proceseve jetesore.Nje numer i vogel metalesh i hasim ne gjendje elementare siç janë: ari,argjendi dhe bakri, ndersa metalet ne natyre lehte mund te lidhen me substanca tjera duke formuar okside,sulfure,karbonate etj. Metalet janë paraqitur me veti fizike të veçanta siç janë : shkëlqimi metalik, përcjellshmëria elektrike dhe nxehtësia, fortësia e madhe dhe qëndrueshmëria. Për nga vetitë ata ndahen në reaktiv dhe jo reaktiv. Kanë veti të përbashkëta se veprojnë me oksigjenin dhe dezertojnë okside. Oksidet që veprojnë me ujë formojnë bazat.Veti karakteristike është se mund të kombinohen dhe të formojnë aliazhe.Ne sistemin peridik gjinden ne anen e djathte ne kohet e lashta u zbulua me pare bakri por per te pasur ka pasur hekur mjaft ne natyr por njeriu nuk e ka njohur.Rusia zotëron 20% të rezervave ekzistuese në botë të metaleve të rrallë tokësorë, por nxjerrja e tyre nuk i tejkalon 2% e prodhimit të tyre botëror. Mërkuri është metali i vetëm lëng në kushte normale.Metalet mund të punohen ose lakohen pa u këputur . Metalet terhiqen nga magneti, me ane te tit ndahet hekuri. sistemi periodik ndahet ne 3 pjese : metalet, jometalet, gazet e plogeta. ne sistemin periodik pjesen me te madhe e zene metalet ose ndryshe 75% te sistemit periodik klasifikimi i metaleve, jometaleve, gazeve te plogeta behet nepermjet vetive fizike qe ato kane.
  • 3. Nxjerja e metaleve Shkembinjte qe permbajne metale jane burimet me te cmuara natyrore per njeriun.Zbulimi I ketyre shkembinjve dhe nxjerja e metaleve prej tyre ka qene(e vazhdon te jete) per shume vite objekt I studimit te kimisteve.Metalet gjenden ne natyre ne gjendje te lire dhe ne trajte perberjesh.Shkembinjte me permbajtje te caktuar te substancave te ndryshme , te cilat mund te ekstraktohen(nxiren) nga njeriu me metoda te ndryshme, quhen xeherore.Per te nxjere nje metal nga xeherori I tij duhet te kryhet nje reaksion kimik.Sa me aktiv qe te jete metali, aq me te qendrueshme jane perberjet e tij dhe aq me e veshtire eshte shperberja e tyre.Tri menyrat kryesore qe mund te perdoren per reduktimin e xeheroreve te metaleve dhe nxjerrjen e metaleve jane:  Vetem me ngrohje  Ngrohje me karbon  Elektrolize
  • 4. Perdorimet Metalet kane nje perdorim te gjere ne jeten e perditshme.Disa nga metalet me te perdorura jane hekuri bakri dhe alumini. Shumica e objekteve qe ne I kemi te nevojshme ne jeten e perditshme jane perj hekuri.Pra hekuri gjen perdorim shume te gjere ne shoqerine njerzore. Bakri :Telat dhe kabllat, Pajisjet elektronike, Përdorimi në arkitekturë, Përfitimi i lidhjeve metalike (aliazheve). Alumini perdoret ne industrin e automobilve, ne industrin elektroteknike, per ndertimin e largperqusve edhe pse eshte perqus me i dobt se bakri , por ka dendesi me te vogel, gjithashtu perdoret ne ndertimtari (korrniza te dyerve dhe te dritarve), ne amviseri dhe per mbeshtjelljen e produkteve ushqimore . Alumini perdoret si substance reduktuse per perfitimin e shume metaleve nga oksidet e tyre.