Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
Qeliza
Qeliza pershkruan ndertimin dhe funksionin
themelor te qelizes si njesi themelore e
ndertimit te qenieve te gjalla....
Organizmat e gjalle perbehen prej
qelizes


Qeliza eshte njesia elementare e ndertimit te qenieve te
gjalla. Qelizen e zb...
Mjetet zmadhuese qe perdoren per
vrojtimin e qelizes


Ne natyre ka shume qenie te gjalla te cilat jane
shume te vogla dh...
Biosistematika
Kategorite biosistematike


Biosistematika pershkruan parimet themelore te
biosistematikes ajo klasifikon ...
Pese mbreterite e botes se gjalle


Ne te kaluaren grupimi I gjallesave ne biologji behej ne dy
ndarje : bime dhe ne shta...
Mikroorganizmat




Mikroorganizmat pershkruajne formen dhe ndertimin e
organizmave prokariote ; zbatojne njohurite per
...
Algat e kaltra ne te gjelber .


Algat e kaltra ne te gjelber ndryshe I
quajme cyanobaktere ato jane nder qeniet
e gjalla...
Algat


Algat pershkruajne ndertimin menyren e te ushqyerit dhe
perhapjen e algave ne natyre ato dallojne algat njeqelizo...
Kerpurdha


Kerpurdha pershkruan ndertimin menyren e te ushqyerit dhe
kushtet ne te cilat zhvillon kerpurdhat. Ne dallojm...
Kerpurdha


Kerpurdha pershkruan ndertimin menyren e te ushqyerit dhe
kushtet ne te cilat zhvillon kerpurdhat. Ne dallojm...
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Mesimet ne Biologji pjesa e dyte

Keto jane disa mesime ne lenden e biologjise per klasen e 6

 • Loggen Sie sich ein, um Kommentare anzuzeigen.

Mesimet ne Biologji pjesa e dyte

 1. 1. Qeliza Qeliza pershkruan ndertimin dhe funksionin themelor te qelizes si njesi themelore e ndertimit te qenieve te gjalla. Ajo pershkruan ndertimin e mikroskopit te drites dhe demonstron tekniken e mikroskopimit gjate vrojtimit te qelizes bimore e shtazore , po ashtu krahason strukturen e qelizave prokariote eukariote bimore e shtazore
 2. 2. Organizmat e gjalle perbehen prej qelizes  Qeliza eshte njesia elementare e ndertimit te qenieve te gjalla. Qelizen e zbuloi Robert Huku me 1665. Ai me mikroskopin e tij te thjeshte ne prerijen e holle te tapes verejti disa dhomeza te ngjashme me hojet e bleteve te cilat I quajti celula ( qeliza ) . Qelizat bimore e shtazore kan forma te ndryshme . Format kryesore te qelizave tek organizamat nje qelizor dhe shume qelizore jane : forma e rrumbullaket ,cilindrike , elipsoide etj . Qeliza perbehet prej pjeseve te ndryshme disa prej tyre shihen lehte kurse disa jo ato dallohen prej permbajtjes ndertimi I tyre perbehet prej : Murit qelizor , kromoplasteve , kloroplasteve etj.
 3. 3. Mjetet zmadhuese qe perdoren per vrojtimin e qelizes  Ne natyre ka shume qenie te gjalla te cilat jane shume te vogla dhe nuk mund te shihen me sy, Vrojtimi I tyre mund te behet vetem me instrumentin e quajtur mikroskop . Me ndihmen e tij objekti I cili vrojtohet shihet I zmadhuar shume here. Mikroskopin e pare e ka konstruktuar Levehunku ndersa Robert Huku per here te pare e perdori ate . Pjeset e mikroskopit jane : Okulari , Objektiva , Tryeza , Mbajtesi dhe Pasqyra .
 4. 4. Biosistematika Kategorite biosistematike  Biosistematika pershkruan parimet themelore te biosistematikes ajo klasifikon gjallesat ne kategori sistematike poashtu zbaton njohurite e biosistematikes ne jeten e perditshme .Qysh prej koheve te lashta njeriu njeh dhe studion natyren per kete ekzistojn shenime te vjetra per pershkrimin dhe emertimin e disa shtazeve dhe bimeve. Ne shumicen e rasteve emertimi I bimeve dhe stazeve eshte bere ne baze te disa veqorive qe I kane dalluar ato si psh . Ngjyra forma vendbanimi etj . p.sh. Lulebora , vjollca trengjyreshe meshtekna e bardhe etj. Disa nga klasifikimi I shtazeve eshte bere ne gjuhe latine dhe eshte basuar ne emer te pergjithshem dhe ate te gjinise si p.sh Qeni (Canis familiaris) , maca ( felix domestica ) etj.
 5. 5. Pese mbreterite e botes se gjalle  Ne te kaluaren grupimi I gjallesave ne biologji behej ne dy ndarje : bime dhe ne shtaze. Ne boten shtazore perfshiheshin gallesat qe levizin kurse ne boten bimore perfshiheshin gjallesat qe nuk leviznin . Pra bazuar ne jeten qe ato kane si ushqehen etj jane bere pese grupe te medhe – mbreteri dhe ato jane : Mbreteria e monereve , Protisteve , Kerpurdhave , Bimeve dhe Shtazeve . Disa prej bimeve dhe shtazeve qe benin pjese ne mbreteri jane : Algat , myshqet , Fiernat etj prej shtazeve jane : krokodilli , peshku , bleta balena etj .
 6. 6. Mikroorganizmat   Mikroorganizmat pershkruajne formen dhe ndertimin e organizmave prokariote ; zbatojne njohurite per parandalimin e semundjeve te shkaktuara nga mikroorganizmat ; Vleresojne rolin e bakterieve ne natyre dhe perdorimin e tyre ne ekonomine e njeriut poashtu pershkruajne organizmat me te vjeter autotrofe si algat e kaltra ne te gjelber . Ne mikroorganizma bejne pjese viruset – pozicioni I viruseve ne boten e gjalle eshte ende I diskutueshem shum autor I konsiderojne ato si qenie te gjalla kurse disa te tjere thojne se jane helme tjeter kemi Bakteret – jane gjallesa te thjeshta shume te imeta te cilat nuk shihen me sy por me ndihmen e mikroskopit dhe kto po ashtu gjenden kudo dhe nuk jane te dobishme per njeriun . Ndalimi I ktyre viruseve dhe baktereve behet me ane te vaksinoterapise e cila I parandalon.
 7. 7. Algat e kaltra ne te gjelber .  Algat e kaltra ne te gjelber ndryshe I quajme cyanobaktere ato jane nder qeniet e gjalla te thjeshta jane njeqelizore me forme vezake ose te rrumbullaket per nga permasat jane shume te vogla por bashkohen dhe krijojne koloni shumica e tyre jane te palevizshme , ato jetojne ne ujera amulle ne liqene mbi levoret e drunjeve etj.
 8. 8. Algat  Algat pershkruajne ndertimin menyren e te ushqyerit dhe perhapjen e algave ne natyre ato dallojne algat njeqelizore dhe shumeqelizore dhe vleresojne rolin dhe rendesine e algave si burim I oksigjenit dhe I ushqimit. Algat jane banore te tokes se laget si te kenetave moqaleve deteve liqeeneve etj. Ato jane gjallesa bimore njeqelizore dhe shumeqelizore ato perbejne koloni dmth bashkohen dhe rrine te bashkuara zakonishte I gjejme si fije te holla ne kemi disa lloje te algave si : Algat e gjelbre te murrme dhe te kuqe. Algat po ashtu edhe shumohen.
 9. 9. Kerpurdha  Kerpurdha pershkruan ndertimin menyren e te ushqyerit dhe kushtet ne te cilat zhvillon kerpurdhat. Ne dallojme kerpurdhat ushqyese dhe ato helmuese dhe vleresojme rendesine ushqyese dhe farmaceutike te kerpurdhave! Kerpurdhat jane gjallesa te veqanta pa klorofil , ato kane mbreterine e tyre te veqante ( Mbreterine e kerpurdhave ) dhe ne kemi dy lloje te ndryshme te kerpurdhave ato saprofite dhe me kapele. Kerpurdhat saprofite – Jane nder perfaqesuesit me te rendesishem ndryshe ato I quajme myku I bardhe dhe mykun e bardhe e gjejme ne produkte ushqimore . Kerpurdhat me kapele – Kerpurdhat me kapele morren kete emer per shkak te formes se tyra keto kerpurdha kryesisht jetojne ne vende te hijezuara dhe me lageshti . Perveq ketyre kerpurdhave kemi edhe Qelposhen barkuqen amaniten sorkadhen etj.
 10. 10. Kerpurdha  Kerpurdha pershkruan ndertimin menyren e te ushqyerit dhe kushtet ne te cilat zhvillon kerpurdhat. Ne dallojme kerpurdhat ushqyese dhe ato helmuese dhe vleresojme rendesine ushqyese dhe farmaceutike te kerpurdhave! Kerpurdhat jane gjallesa te veqanta pa klorofil , ato kane mbreterine e tyre te veqante ( Mbreterine e kerpurdhave ) dhe ne kemi dy lloje te ndryshme te kerpurdhave ato saprofite dhe me kapele. Kerpurdhat saprofite – Jane nder perfaqesuesit me te rendesishem ndryshe ato I quajme myku I bardhe dhe mykun e bardhe e gjejme ne produkte ushqimore . Kerpurdhat me kapele – Kerpurdhat me kapele morren kete emer per shkak te formes se tyra keto kerpurdha kryesisht jetojne ne vende te hijezuara dhe me lageshti . Perveq ketyre kerpurdhave kemi edhe Qelposhen barkuqen amaniten sorkadhen etj.

×