Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Complement circumstancial

 • Als Erste(r) kommentieren

Complement circumstancial

 1. 1. COMPLEMENTCIRCUMSTANCIAL
 2. 2. EL PREDICAT DE L’ORACIÓ: ELCOMPLEMENT CIRCUMSTANCIAL (O ADVERBIAL) Definició Complement verbal que expressa circumstàncies de manera, de lloc, de temps, etc., respecte a la situació designada pel verb.
 3. 3. Opcions d’identificació1. La millor distinció és la semàntica, preguntant com, quan, quant, per què, etc. al verb: El gos, avui, borda molt i malament perquè té mal de cap.2. Pot anar amb qualsevol preposició, simple ocomposta, o sense: El gos borda malament; i potaparèixer en qualsevol posició dins la frase.3. Per analogia, són circumstancials aquelles frases queexpressen causa, comparació, condició, conseqüència,etc. dites també subordinades adverbials: Va arribartard perquè va perdre l’autobús.
 4. 4. Estructures1. Un sol mot (sempre adverbi): Canta malament2. Un sintagma adverbial: Canta molt malament3. Una locució adverbial: Canta a la babalà4. Un sintagma preposicional: Treballa a prop de casa5. Un sintagma nominal: El dia del meu sant treballa6. Una oració [subordinada adverbial] Va al gimnàs desprésde treballar; va al gimnàs passant pel descampat; Acabadala feina, se’n va al gimnàs / Sortirà després que hagitreballat
 5. 5. Substitució pronominal1. Poden fer de circumstancials els pronoms febles hi i en. -Anirà al despatx? -I tant, que hi anirà.2. Només els de lloc que indiquen procedència (ique, per tant, van introduïts per la preposició de)se substitueixen per en: En vinc (vinc de casa) /Vinc del despatx; en vinc
 6. 6. Atenció*En alguns casos presenten dubtes raonables, perquè elconcepte circumstància és ampli: Passa la sal per a la mare(CC de destinació? CI?); Accedeixo a casa pel carrer de dalt(C de règim? CCLloc?); Acostumo els nens a la bona vida (CIde cosa? CCMode? C de Règim?); No fugis d’estudi (C derègim? CCLloc?); Sóc d’aquí (Atribut? CCLloc?); Sóc aquí(Atribut? CCLloc?) Vaig d’un costat a l’altre (CCLloc?CCMode?).A efectes pràctics, és adir, a efectes de cercar el substitutpronominal sovint tant és que sigui un complement o unaltre, ja que el pronom és el mateix: Hi acostumo els nens.També el pronom ens pot aclarir la naturalesa delcomplement (Sóc d’aqui – Ho sóc; sóc aquí – Hi sóc).
 7. 7. Final?, causal? relatiu?/ per què, per a què, perquè? Interrogatives: per què ho vols? = per quina raó (causa); per a què ho vols? = amb quina finalitat (final). Declaratives: Ho vull per això, per aquesta raó, per aquesta causa; Ho vull perquè així ho tindré (causal); Ho vull perquè vegis que ho tinc (final); ho vull per raons diverses (causa); ho vull per a tu (finalitat); Atenció: La raó per què (per la qual) lluito és... (relatiu).
 8. 8. Digues quin és el complement circumstancialo l’oració adverbialQuan arribis, telefona / Hem arribat a l’horaprevista, però no sortirem fins demà /Quan eraa dalt de tot em van fer baixar / Fes-ho comvulguis / Enllestida la feina, cap a casa! / Jo hisóc si tu vols ser-hi / Li fa tanta basarda queem sembla que no ho farà / Ho faré perquècallis / Ho faré perquè calles /
 9. 9. De què fan els constituents subratllats?En Joan farà bondat quan serà gran / En Joan farà bondatquan serà gran / Havent sopat vaig treure la roba a lafinestra / El que es diu Joan corre poc perquè no faexercici / El que es diu Joan corre poc perquè no faexercici /Mira si vinc / Mira, si vinc, sabràs qui és la Raquel/ Mira, si vinc, sabràs qui és la Raquel / Et recordo que hasde callar / Et recordes que has de callar?

  Als Erste(r) kommentieren

  Loggen Sie sich ein, um Kommentare anzuzeigen.

 • lolesjarringarcia

  Jun. 14, 2015

Aufrufe

Aufrufe insgesamt

10.018

Auf Slideshare

0

Aus Einbettungen

0

Anzahl der Einbettungen

3.120

Befehle

Downloads

20

Geteilt

0

Kommentare

0

Likes

1

×