Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Dossier Tema 2

Resum del tema 2 basat en Didakids

 • Als Erste(r) kommentieren

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Dossier Tema 2

 1. 1. 1 TEMA 2 – LA NUTRICIÓ La funció de nutrició ens permet alimentar-nos i respirar, i a partir d’això obtenim les substàncies nutritives i l’oxigen necessaris per viure. En aquesta funció tenen llec diversos processos: la digestió, la respiració, la circulació i l’excreció. LA DIGESTIÓ – EL SISTEMA DIGESTIU Els aliments que ingerim tenen substàncies nutritives que ens donaran energia per créixer i poder realitzar totes les funcions vitals. Introduïm els aliments per la boca. Dins la boca hi ha les dents i la saliva: Les dents tallen i trituren l’aliment. La saliva barreja tot l’aliment triturat i forma l’anomenat bol alimentari. El bol alimentari baixa per la faringe. Després passa per l’esòfag que el conduirà fins a l’estómac. El bol alimentari arribarà a l’estómac, que segrega els sucs gàstrics. Allí es barrejarà amb aquests sucs i es transformarà en una espècie de farinetes. ASSIGNATURA: MEDI T.2 - DOSSIER Curs i grup: 4t ___ NOM I COGNOMS: _____________________________________ Núm.: _______ DATA: _______________
 2. 2. 2 Les farinetes arribaran a l’intestí prim plenes de secrecions provinents del fetge i el pàncrees. D’aquesta barreja s’obtindran les substàncies nutritives que s’absorbiran per l’intestí prim i passaran a la sang. La resta d’aliments no aprofitats seguiran fins a l’intestí gruixut. Les restes es compactaran formant els excrements i s’expulsaran per l’anus. Sabies què?  L’intestí prim pot arribar a mesurar fins a 6 metres.
 3. 3. 3 LA RESPIRACIÓ– EL SISTEMA RESPIRATORI El sistema respiratori ens permet respirar. De l’aire que respirem obtenim l’oxigen que el nostre cos necessita per viure. El procés de la respiració és un intercanvi de gasos: s’inspira l’aire, d’on s’obté oxigen, i s’expulsa diòxid de carboni. Primer de tot, l’aire entra al cos a través de les fosses nasals. D’allà passa per la faringe. Després descendeix per la laringe.
 4. 4. 4 Finalment, arriba a la tràquea, on passarà als bronquis. Bronquis Als bronquis, l’aire hi penetrarà i tindrà lloc l’intercanvi de gasos als alvèols pulmonars. Els alvèols pulmonars són unes estructures petites on arriba la sang. L’oxigen inspirat passarà a la sang, tindrà lloc l’intercanvi i el diòxid de carboni s’expulsarà. Els alvèols es troben dins dels pulmons i s’ompliran durant la inspiració i es buidaran durant l’espiració. Sabies què?  Els humans podem arribar a respirar de 5 a 6 litres d’aire per minut.
 5. 5. 5 LA CIRCULACIÓ – EL SISTEMA CIRCULATORI El sistema circulatori ens permet alimentar - nos i respirar. Ja que les substàncies nutritives de la digestió i l’oxigen de la respiració passen a la sang, gràcies a la circulació sanguínia. El sistema circulatori transporta la sang per tot el cos. Un òrgan molt important és el cor. Se situa a la part esquerra de la cavitat toràcica. La seva funció és la d’impulsar la sang per tot el cos. Els vasos sanguinis també en formen part i són els encarregats de fer circular la sang, i estan formats per:  Les artèries, surten del cor per distribuir la sang oxigenada per tot el cos.  Les venes ransporten la sang desoxigenada, és a dir, amb diòxid de carboni i altres desfets de tornada cap al cor.  Els capil•lars. formen part tant de les artèries com de les venes. Són petites ramificacions que ajuden a què la sang arribi per tot arreu del nostre cos. La sang és l’altre component del sistema circulatori. És un líquid viscós i vermell que recorre tot el cos. Està formada per aigua, glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes.
 6. 6. 6 Però, quin recorregut fa aquesta sang pel nostre cos?  El cor bombeja la sang que passa per les artèries.  De les artèries es distribueix pels capil•lars de tot arreu del cos, transportant substàncies nutritives i oxigen.  La sang tornarà al cor, transportant productes de desfet i diòxid de carboni a través de les venes.  Al cor tornarà a bombejar la sang, i començarà el cicle de nou. Sabies què?  Quan es fa exercici físic, el cor arriba a bategar 200 vegades per minut.  La grandària del cor és una mica més gran que el puny del seu portador.  Un ésser humà adult té entre 4 i 5 litres de sang.
 7. 7. 7 L’EXCRECIÓ – EL SISTEMA EXCRETOR El sistema excretor s’encarrega d’eliminar les substàncies de rebuig a travès de l’orina i la suor. L’orina s’eliminarà gràcies a l’aparell urinari, i la suor gràcies a les glàndules sudorípares. Per tant, el sistema excretor està format per:  L’aparell urinari: ronyons i vies urinàries.  Les glandules sudorípares. Els ronyons són els òrgans encarregats de filtrar les substàncies de rebuig que porta l’orina. Se situen a la part posterior de l’abdomen, i n’hi ha dos, un a cada costat de la columna vertebral.
 8. 8. 8 Les vies urinàries estan formades pels:  Ureters  Són els conductes per on l’orina baixa fins a la bufeta urinària. Tenim dos conductes, un per cada ronyó.  Bufeta urinària  és un òrgan que emmagatzema l’orina. Quan està plena és quan tenim ganes d’orinar.  Uretra  és el conducte que comunica la bufeta amb l’exterior i per on surt l’orina. És diferent en homes i dones. Les glàndules sudorípares estan repartides per tot el cos, però es troben majoritàriament als palmells de les mans, les plantes dels peus, la regió frontal de la cara, en l’aixella, el pubis i el conducte auditiu extern. Són les encarregades de produir i expulsar la suor, que és una barreja d'aigua i substàncies nutritives. Sabies què?  Els ronyons tenen forma de mongeta o fava.  Podem viure amb tan sols un ronyó.
 9. 9. 9 CUIDEM EL NOSTRE COS! Els hàbits per un bon funcionament del sistema digestiu són...  Menjar de tot, ja que uns aliments ens donen energia, i altres ens fan créixer i regulen el cos.  Rentar amb aigua els vegetals i les fruites.  Rentar-nos bé les mans abans de menjar.  Beure sempre aigua potable.  No beure begudes gasoses mentre mengem.  Mastegar bé els aliments.  Anar al lavabo tots els dies. Els hàbits per un bon funcionament del sistema respiratori són...  Ventilar la casa cada dia.  Evitar els canvis de temperatura, i sobretot el fred ja que fan baixar les nostres defenses.  Tapar-nos la boca i el nas en tossir i esternudar.  Mocar-nos el nas cada dia per fer una neteja de les fosses nasals.  Visitar el metge per fer-nos revisions, i sobretot si tenim dificultats respiratòries.  Respirar més pel nas que per la boca, evitant així l'entrada de contaminants.  Practicar exercici físic habitualment. Els hàbits per un bon funcionament del sistema circulatori són...  Dormir entre 8 i 9 hores diàries.  En llevar-nos al matí, estirarem tots els músculs per reactivar la circulació sanguínia.  Seguir una dieta equilibrada per evitar que un excés de greixos se'ns acumulin als vasos sanguinis.  Fer exercici 20 minuts al dia per enfortir el cor.  Evitar d'estar molta estona asseguts, ja que sinó la sang no flueix tan bé.
 10. 10. 10 Els hàbits per un bon funcionament del sistema excretor són...  Beure molta aigua sobretot quan suem.  Vestir-nos adequadament en cada estació de l'any, sobretot a l'estiu per deixar transpirar bé la pell.  Dutxar-se sovint per mantenir la pell neta.  No aguantar les ganes d'anar a orinar, ni de defecar.  Tenir una bona alimentació.

×